Stanje na putevima – šta sve morate znati pre puta

Stanje na putevima bi trebalo da bude jedan od važnih faktora u planiranju svakog polaska na put kolima.

Naročito treba obratiti pažnju ako se na put kreće zimi.

Dobra obaveštenost o vremenskim uslovima i stanju kolovoza na ruti vašeg putovanja, može vam pomoći da izbegnete eventualne probleme.

Da se ne bi desilo da se zimske čarolije pretvore u noćnu moru na putovanju, pre polaska na put, uvek se dobro informišite o stanju na putevima.

Pravu informaciju o stanju na putevima najbrže možete dobiti:

  • pozivom broja 1987, na kome dobijate traženu informaciju od strane dispečerskog centra AMSS-a
  • na sajtu AMSS-a, na kome možete naći interaktivnu mapu Srbije koja sadrži sve neophodne informacije, kako o stanju na putevima, tako i o prohodnosti saobraćajnica

Stanje na putevima – na šta sve treba obratiti pažnju:

Pre nego što se zaputite ka nekom od domaćih ili inostranih zimskih odmarališta, uvek dobro isplanirajte vaše putovanje kolima.

Na ovih par stvari naročito obratite pažnju pre odlaska na put:

  1. Pažljivo odaberite trasu

Do svakog mesta obično može da se stigne iz više pravaca.

Ono što uvek treba da imate na umu je da najbolji put nije uvek i onaj koji je kilometarski najkraći. Ovo je naročito važno u zimsko doba, kada se vrlo lako može desiti da su takozvane „prečice“ zatrpane snegom.

Predlažemo vam da se zimi uvek držite većih regionalnih puteva (auto-put ili magistralni put). Vožnja lokalnim putevima se ne preporučuje, kako zbog slabijeg pročišćavanja tako i zbog frekventnosti, u slučaju da vam zatreba pomoć.

  1. Proverite vremenske prilike unapred

Stanje na putevima nije samo stanje kolovoza. Uvek pogledajte vremensku progozu za onaj dan kada krećete na putovanje.

Takođe je potrebno obratiti pažnju i na vremenske prilike duž vašeg putovanja, kao i na mestu odredišta.

Ukoliko se za dan vašeg putovanja predviđaju jake padavine ili udari vetra, razmislite da li da baš tada krenete na put. Čak i dobar izbor puta može biti obesmišljen, ukoliko su vremenski uslovi takvi da onemogućavaju održavanje puta u funkciji.

Svi smo bili svedoci nedavnih problema na auto-putevima kada su putnici ostali zavejani u svojim automobilima satima čekajući pomoć.

  1. Proverite da li je vaša ruta u potpunosti prohodna

Putevi su podložni oštećenjima. Ovo naročito dolazi do izražaja u zimskom periodu kada sneg i led pomešani sa solju utiču na stvaranje rupa.

Radovi na sanaciji puteva ili veća zagušenja zbog saobraćajnih udesa ili smetova mogu drastično izmeniti uslove u kojima se odvija vaše putovanje.

Dugo čekanje u koloni može izmeniti neke od veoma bitnih činilaca vašeg putovanja kao što su stanje goriva ili stanje kolovoza u momentu stizanja do željenog planinskog centra.

  1. Proverite da li ima zadržavanja na graničnim prelazima

Ukoliko ste krenuli ka nekom od inostranih zimskih centara, proverite pre polaska na put da li na graničnim prelazima ima dužih zadržavanja.

Ukoliko je zadržavanje predugo, pokušajte da pređete granicu na obližnjem graničnom prelazu. Vodite računa da to ne promeni neki od bitnijih faktora vašeg putovanja kao što su kilometraža ili kretanje lokalnim putevima.

  1. Osigurajte se na vreme

Kao što stara poslovica kaže, uvek je bolje na vreme sprečiti, nego kasnije lečiti.

I pored dobrog planiranja i obazrive vožnje, i najboljim vozačima se mogu desiti nepredviđene okolnosti na putu.
Troškovi sanacije i šlepanja koji se plaćaju na licu mesta nekad mogu biti papreno skupi.

Zbog toga je naša topla preporuka da se osigurate na vreme.

U prostorijama Auto moto kluba Novi Beograd možete brzo i lako postati član AMSS-a.  U zavisnosti od tipa članstva, ostvarujete besplatnu sanaciju, šlepanje vozila do određene kilometraže i još mnogo toga.

 

Želimo Vam sigurnu i bezbednu vožnju,

Vaš AMK Novi Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *