Akumulatori – osnovni zimski problem automobila

Akumulatori su punjive baterije koje automobilu daju inicijalnu električnu energiju. Ova energija omogućava pokretanje motora i rad svih elektrouređaja na vozilu.

U akumulatorima se struja stvara hemijskim procesom koji omogućavaju njegovi sastavni delovi (olovo i rastvor kiseline i vode).

Većina vozača se priseti postojanja ovog izvora energije tek onda kada u hladnim zimskim jutrima pokuša da startuje automobil, a on ne odreaguje. Tada kreće drama i prisećanje kako da se pravilno zameni akumulator, odnosno kako da se kola startuju „na kablove“.

Daćemo Vam mali podsetnik kako da ne pogrešite.

Zašto akumulatori češće otkazuju zimi?

Hemijski proces kojim se stvara struja se otežano odvija pod uticajem hladnoće. Zato akumulatori gube deo sposobnosti kada su hladni.

Upravo je to razlog zbog koga će akumulatori koji su već delimično ispražnjeni,  bilo zbog starosti, upotrebe ili stajanja automobila na hladnom vremenu, izneveriti vozače.

Koji podaci su bitni kada se menjaju akumulatori?

 • Ako se odlučite da kupite nov akumulator, prvo stvar koju treba da uradite je da pogledate u proizvođačku dokumentaciju Vašeg automobila.  Tamo možete pronaći osnovne tehničke podatke o Vašem akumulatoru.Ako nemate kod sebe uputstvo proizvođača, od pomoći može biti i pogled ispod haube. Na Vašem istrošenom akumulatoru se nalaze oznake koje pokazuju njegove tehničke karakteristike.Najčešće se radi o električnom naponu od 12 V i tu ne možete pogrešiti jer gotovo svi automobili koriste ovaj napon.
 • Drugi podatak na koji morate obratiti pažnju je kapacitet akumulatora, odnosno amper časovi Ah, koji se razlikuje u zavisnosti od automobila.Koliki kapacitet vam je potreban takođe možete saznati iz dokumentacije Vašeg automobila ili starog akumulatora.
 • Treći podatak je snaga akumulatora, koja označava koliku jačinu „udarne“ struje akumulator može da da. Snaga se razlikuje u zavisnosti od proizvođača i kvaliteta akumulatora.

Obratite pažnu na datum proizvodnje akumulatora koji ćete saznati od prodavca. Dugo stajanje u samoj prodavnici takođe dovodi do slabljena akumulatora.

Kvalitet se razlikuje u bitnijoj meri u zavisnosti od proizvođača, a to će uticati i na samu cenu. Preporučujemo da ne budete krajnje štedljivi kada kupujete nov akumulator jer će kvalitetniji akumulator kroz duže trajanje da Vam vrati uloženo.

Kako se montiraju akumulatori?

Kada kupite novi akumulator potrebno je da prvo demontirate dotrajali.

Obratite pažnju na orijentaciju plus i minus polova i na isti način pozicionirajte novi akumulator.

Francuski ključ je u najvećem broju slučajeva dovoljan alat za skidanje držača akumulatora.

 • Prvo skinite minus klemu, a zatim plus, i pažljivo izvucite akumulator iz njegovog ležišta.
 • Proverite da u ležištu nije ostao neki od šrafova ili deo alata i u njega smestite novi akumulator.
 • Vratite držač i zategnite ga.
 • Prvo stavite klemu na plus, a zatim na minus klemu.

Ako prvo demontirate dotrajali akumulator kako biste ga predali prodavcu radi popusta pri kupovini novog, vodite računa da upamtite kako je akumulator bio pozicioniran, kako ne bi došlo do greške priliikom stavljanja klema.

Kako se pravilno koriste kablovi?

Ako ipak odlučite da još nije vreme za konačni rastanak sa starim akumulatorom, možete pokušati da automobil startujete tako što ćete „pozajmiti“ struju sa drugog automobila.

Ovakvo startovanje motora ipak koristite kao poslednju opciju zbog mogućih grešaka i kvarova na elektro uređajima koji mogu da nastanu!

Povezivanje dva izvora energije se vrši pomoću kablova, od kojih jedan, obično crveni, služi za povezivanje plus polova, a drugi za minus.

 • Potrebno je da kola pozicionirate tako da kablovi bez natezanja mogu dosegnuti do obe baterije.
 • Na oba automobila ugasite sve uređaje koji koriste struju.
 • Prvo povežite „plus“ kleme punog i praznog akumulatora.
 • Zatim stavite klemu na minus klemu punog akumulatora, a drugi kraj postavite negde na masu automobila u kome je akumulator ispražnjen.
 • Startujte prvo automobil kod koga je akumulator ispravan, kako bi se pri radu motora akumulator dodatno dopunio. Nako toga startujte automobil čiji je akumulator ispražnjen.

 

Želimo Vam bezbedan put i miran san,

Vaš AMK Novi Beograd

 

1 thoughts on “Akumulatori – osnovni zimski problem automobila

 • Istina je da se akumulatora setimo samo kada nam pravi problem. S’ vremena na vreme bi ga trebalo i dopuniti pogotovo ako nam auto duže stoji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *