Vikend putovanja – kako da vas vožnja ne umori

Vikend putovanja – kraj radne nedelje na vidiku

Vikend putovanja su nešto što svako od nas poželi na kraju naporne radne nedelje. Isplanirali ste kratak izlet i okrepljenje do sledeće radne nedelje i odlučili da sa porodicom ili prijateljima promenite okruženje i napunite baterije.

Dvodnevni izlet iako treba da bude okrepljenje može još više da vas umori. U planiranju putovanja ne zaboravite da vožnja zahteva pažnju i koncentraciju.  Kako biste izbegli zamke koje mogu da vam pokvare odmor, pre nego što krenete na put, razmislite o našim savetima kako da bezbedno odvezete vas i vaše saputnike do željenog mesta za odmor.

Groznica petka poslepodne

Tradicionalne gužve petkom nisu postale poznate bez razloga. Pred kraj radnog vremena počinje nervoza. Želite da izađete sa posla što pre jer već kasnite na planirano putovanje i zakazanu rezervaciju vašeg smeštaja.

  • Nemojte planirati odmor tako da vam se odlazak pretvori u nervozno jurenje vremena. Odlazak po saputnike kroz gradsku gužvu i vrućinu će samo pojačati vašu nervozu. Stres koji ovako doživite poništava efekat tog dana vašeg odmora.

Savet: Bolje je da odmorite i krenete na put nešto kasnije kada se gužva raščisti i temperatura opadne, a ako baš morate da krenete odmah posle posla organizujte se da na početku putovanja vozi neko drugi. Čim odmaknete iz grada napravite pauzu uz osveženje i potom nastavite put.

  • Izaberite realnu destinaciju vašeg vikend putovanja.

Savet: Imajte na umu sve uslove koji su potrebni da stignete do željenog mesta. More jeste najprivlačnija destinacija za letnji odmor, ali takođe put kolima do najbliže obale za vikend nikako nije pravo rešenje. Odmor koji podrazumeva minimum 600 km vožnje po zakrčenim i lošim putevima, odnosno 10 i više sati vožnje, može da vas isfrustrira i vrati umornije nego što ste otišli. Ne zaboravite da isti taj put morate preći i u povratku, a da nakon toga sledećeg dana treba da se pojavite na radnom mestu spremni za novu radnu nedelju.

Više o putnom zdravstvenom osiguranju saznajte ovde.

Povratak sa vikend putovanja – užas naplatne rampe

Svi žele da odmor iskoriste što duže. Odlaganje puta do poslepodnevnih časova u nedelju neće vam značiti mnogo. Na povratku ćete upasti u gužvu na prilazima gradu što može značajno produžiti vaše putovanje.

Savet: Nemojte po svaku cenu koristiti slobodan dan do samog kraja jer treba i da se vratite kući i pripremite za novi radni dan. Krenite samo sat, dva pre ostalih i rešite se problema gužve u povratku.

Bezbednost i vikend putovanja

Bezbedna vožnja bi trebalo da vam bude na prvom mestu pri odlasku na put. Kašnjenje, nervoza, žurba, alkohol i umor povezani sa vožnjom su neprijatelji vas i drugih učesnika u saobraćaju.

Savet: Krenite uvek na put odmorni i bez tenzije. Ne pokušavajte da brzinom nadoknadite „izgubljeno“ vreme od odmora. Nemojte konzumirati alkohol pre polaska ili u pauzama.

Za koje zemlje vam je potrebna međunarodna vozačka dozvola ovde.

 

AMK Novi Beograd vam želi bezbednu i sigurnu vožnju

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *