Presretači – kako snimaju i zaustavljaju

Ko su presretači?

Presretači su neobeležena policijska vozila za vršenje kontrole učesnika u saobraćaju. Najčešće sa njima možete da doživite bliski susret zbog prebrze ili nasilničke vožnje po gradu ili na auto putu.

Ovo su najčešće vozila srednje i više klase koja su prilagođena uslovima rada u kontroli saobraćaja u smislu da mogu razviti dovoljnu brzinu za vršenje snimanja i zaustavljanja vozila koja krše propise o ograničenju brzine kretanja.

Kako snimaju presretači?

Presretači koriste savremene uređaje za merenje brzine kretanja učesnika u saobraćaju. Ovi uređaji mogu vršiti snimanja kako u pokretu tako i u stanju mirovanja.

Vascar uređaji su novina jer oni rade na principu merenja sopstvene brzine i merenja rastojanja u odnosu na praćeno vozilo. Na osnovu pređenog puta uređaj vrši preračunavanje brzine kretanja kontrolisanog vozila.

Lidari su klasična laserska merila koja funkcionišu na bazi „pogađanja“ mete laserskim snopom. Na osnovu toga se utvrđuje brzina kretanja kontrolisanog učesnika u saobraćaju.

Posada presretača prilikom patroliranja putem vozi brzinom koja je propisana na tom delu puta. Kada uoče vozilo koje očigledno vozi brzinom koja je veća od dozvoljene, uključuju uređaj i počinju snimanje. Potrebno je samo par sekundi održavanja konstantne razlike u brzini između vozila da bi se uspešno zabeležila brzina kretanja kontrolisanog vozila.

Napomena: Primenom modernijih uređaja postoji mogućnost snimanja više vozila, pa se može desiti da iako ste vozili u koloni koja se kretala brže, budete sankcionisani za prebrzu vožnju podjednako kao vozač iz prvog vozila u koloni.

Više o radarima i radaskoj kontroli brzine pročitajte ovde. 

Da li presretači obavezno zaustavljaju učinioce prekršaja?

Do sada je bila praksa da presretači nakon snimanja sustignu kontrolisano vozilo, nakon čega bi ga zaustavili na bezbedan način radi utvrđivanja identiteta vozača.

Više nije tako. Presretači vas ne moraju zaustaviti. Dovoljno je da su načinili snimak prekršaja na propisan način. Nakon toga, snimak se šalje nadležnima, a vlasnik vozila dobija prijavu. Prijava najčešće sadrži pouku da vozač do određenog roka može doći da se izjasni o identitetu vozača ukoliko se za volanom nije nalazio on sam nego neko kome je pozajmio auto.

Zaustavjanje nakon snimljenog prekršaja je uglavnom ostalo rezervisano za vozila sa stranim registarskim tablicama, zbog kasnijih teškoća u utvrđivanju identiteta vozača i naplate kazne za učinjeni prekršaj.

Šta voze presretači?

Vozni park je raznolik i uglavnom se sastoji od automobila čije performanse mogu da ispune zahteve koji se pred njih stavljaju u pogledu snimanja prekršaja i brzine kretanja i sustizanja učinilaca prekršaja.

Tako da se nemojte iznenaditi ako vas zaustave vozila marke AUDI A6, ŠKODA OCTAVIA / SUPERB, BMW 5, WOLKSWAGEN PASSAT, PEUGEOT 607, MITSUBISHI…

Napomena: Poštujte ograničenja brzine, ne zbog izbegavanja kazni već zbog bezbednosti vas i drugih učesnika u saobraćaju. Prebrza vožnja je jedan od glavnih uzročnika saobraćajnih nezgoda sa tragičnim posledicama.

Kolike su kazne propisane za prekoračenje brzine, saznajte ovde.

 

USPORI – SAČUVAJ ŽIVOT!

AMK Novi Beograd vam želi bezbednu vožnju

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *