Polaganje za B kategoriju – Saveti za kandidate

Polaganje za B kategoriju u auto školi se sastoji iz dva dela, teoretskog i praktičnog.

Uz to je obavezna posebna obuka i ispit iz prve pomoći.

Dakle, između kandidata i vozačke dozvole stoje tri ispita koje treba uspešno savladati.

Nakon završetka svakog dela obuke sledi provera stečenih znanja i veština.

Pripreme za polaganje za B kategoriju

Svesni smo da učenje teorije nije najzanimljivija stvar i da može da bude zaista naporno i dosadno. Zato smo odlučili da kandidatima učenje učinimo zanimljivijim i pristupačnijim.

Za naše kandidate smo pripremili lep i koristan poklon – knjigu „Vozač“ koja je priručnik za polaganje vozačkih ispita. Uz knjigu kandidatima dajemo dva zanimljiva CD-a za vežbanje teorije i prakse. Priručnik kroz zanimljiv i slikovit prikaz uvodi kandidate u materiju koju su odslušali na predavanjima i u velikoj meri olakšava proces učenja.

Ova knjiga za polaganje vozačkog ispita, nije samo za polaganje za B kategoriju već i za ostale. Dakle, ukoliko u budućnosti buderte imali potrebu za dozvolu neke druge kategorije i tada je možete koristiti.

Uz aktivno praćenje gradiva na predavanjima i van nastavno podsećanje kandidat dobija potrebno znanje za polaganje testova za B kategoriju.

Ne preporučujemo kandidatima testove za B kategoriju kao osnovni materijal za učenje. Broj ispitnih pitanja je znatno veći nego ranije i zato nikako ne pokušavajte da učite napamet ispitna pitanja misleći da ćete tako lakše položiti.

Da biste sa logikom vežbali testove neophodno je da usvojite materiju sa predavanja. Zato je knjiga nezamenljivi alat u kvalitetnoj obuci kandidata za vozače. Zapamtite, teoretski deo ispita proverava stečeno znanje, a ne vašu memoriju.

Kako da vežbam testove za polaganje za B kategoriju?

Ispitna pitanja možete vežbati na kompjuteru pomoću CD-a koji dobijate uz knjigu „Vozač“ ili tako što ćete pristupiti vašem profilu na portalu e-uprave.

Kada vas upišemo u Informacioni sistem osposobljavanja kanidata za vozače (ISO), dobijate vaš evidencioni broj i lozinku koju vam dajemo uz knjigu na prvom času teoretske nastave.

Koraci za aktivaciju naloga i početak vežbanja su sledeći:

 1. Otvorite Internet Explorer i ukucate sledeću adresu: servisi.euprava.gov.rs/sutoskole/prijava
 2. Unesite vaš ISO broj i lozinku kako biste pristupili svom profilu

Na profilu sa leve strane imate ponuđene opcije: prijava kandidata, teoretski ispit, pitanja za teoretski ispit-vežbanje, simulacija teoretskog ispita.

Skrećemo vam pažnju da za sada koristite samo simulaciju ispita jer na polju „teoretski ispit-vežbanje“ nema svih oblasti i nećete moći da prođete sva potrebna pitanja.

Simulacija ispita vam predstavlja kako ispit izgleda u realnosti. Preporučujemo da nakon savladavanja gradiva vežbate ispite na dnevnom nivou. Prilikom vežbe nemojte raditi više od dva testa bez pauze jer će pitanja i odgovori početi da vam se mešaju i nećete se skoncentrisati na greške koje ste napravili.

Pored nastave, naš svaki kandidat može da se obratiti našoj stručnoj službi (usmeno, telefonom, putem mejla ili fejsbuka) koja će u najkraćem roku dati kandidatu potrebnu podršku ili objašnjenje za svako eventualno pitanje ili nejasnoću.

Takođe, ukoliko postoji potreba, možemo organizovati dopunska predavanja kako bismo kandidate kvalitetno pripremili za ispit.

Prijava ispita za polaganje za B kategoriju?

Teoretski ispit kandidata za vozače B kateogorije se prijavljuje nakon završene teoretske obuke kandidata. Naš zajednički cilj je da ispit bude uspešno završen i da kandidat može da nastavi dalje sa obukom.

Nakon što vas obavestimo o prvom terminu (datumu) za polaganje teoretskog ispita za vozače B kategorije, potrebno je sledeće:

 • U auto školi popuniti prijavu ispita i preuzeti popunjenu uplatnicu na iznos 792 rsd koji je potrebno uplatiti na račun Ministarstva unutrašnjih poslova.
 • Izvršiti uplatu u pošti ili banci.
 • Dostaviti original uplatnice kako bi prijava bila potpuna. Platiti izlazak na polaganje ispita kod nas na šalteru.

Posle prijave obaveštavamo vas o satnici kada vaša grupa polaže ispit.

Kako izgleda polaganje za B kategoriju?

Pre svega, potrebno je da u zakazanom terminu i vremenu dođete u auto školu i da sa sobom ponesete važeću ličnu kartu.

Morate poštovati pravila oblačenja, jer u protivnom komisija može da vas odstrani sa ispita.

Pravila oblačenja ne odobravaju:

 • Odeću koja je providna ili sadrži slike, natpise ili simbole uvredljivog sadržaja
 • Majice i košulje koje ne pokrivaju ramena, stomak i leđa.
 • Dekolte
 • Suknje, šorceve i bermude kraće od kolena
 • Papuče, japanke
 • Naočare za sunce, kape i kačkete

U terminu za polaganje ulazite u učionicu gde su dva člana komisije (prvi- ispred Ministarstva unutrašnjih poslova i drugi ispred auto škole) koji utvrđuju identitet kandidata i konstatuju da su ispunjeni uslovi da kandidat pristupi polaganju ispita.

Ispit polažete na komjuteru.

Otvarate vaš profil na portalu e-uprave kao prilikom vežbanja (ISO broj i lozinka) nakon čega birate polje- „Polaganje teoretskog ispita“. Test za B kategoriju ima 41 pitanje i traje 60 minuta. Da bi ispit bio uspešno položen potrebno je da date 85% tačnih odgovora odnosno da ostvarite rezultat od 85 bodova na testu.

Dok radite test možete menjati date odgovore ili preskakati pitanja.

Po završetku ispita klikom na dugme – „završi ispit“ konačno potvrđujete vaše odgovore nakon čega nema mogućnosti prepravke. Nakon par sekundi na monitoru ćete dobiti obaveštenje o vašem rezultatu.

Praktični ispit za B kategoriju.

Pred kraj teorijske obuke kandidate upućujemo na obuku i polaganje ispita iz prve pomoći, koji je preduslov za polaganje praktičnog dela. Ova obuka se sastoji iz jednodnevnog predavanja i testiranja, nakon čega se dobija potvrda o položenom ispitu iz prve pomoći.

Kada se završe svi časovi vožnje kandidat stiče pravo da prijavi polaganje praktičnog ispita.

Potrebno je da kandidat prijavi praktični ispit za prvi mogući termin. Procedura prijave praktičnog ispita je ista kao za teoretski ispit.

Praktično polaganje za B kategoriju

U zakazanom terminu kandidat dolazi na poligon, prikladno obučen, sa svojom važećom ličnom kartom.
Komisija konstatuje ispunjenost uslova za početak ispita i kandidatu dodeljuje ispitnu trasu za polaganje praktičnog ispita.

Praktični ispit traje u proseku 45 minuta od kojih se poligonske radnje izvode u trajanju od desetak minuta, a vožnja ispitne trase traje oko trideset minuta.

Ukoliko uspešno savlada 5 poligonskih zadataka, u vozilo ulaze članovi komisije ( prvi ispitivač, ispred auto škole- vaš instruktor (uobičajeno seda na suvozačko mesto) i drugi ispitivač, ispred Ministarstva unutrašnjih poslova ( uobičajeno seda pozadi).

Kandidat započinje vožnju svoje ispitne trase prilikom čega instrukcije o kretanju dobija od instruktora. Kandidat se tokom vožnje mora pridržavati svih naučenih pravila saobraćaja i voditi računa o svojoj i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju.

Oba člana komisije tokom vožnje popunjavaju bodovne liste koje se na kraju ispita upoređuju, a nakon čega se daje ocena o uspešnom ili neuspešnom polaganju praktičnog ispita. Da bi položio, kandidat ne sme zbirno ostvariti više od 15 negativnih bodova.

Kandidat se vraća na poligon gde saznaje rezultat svog praktičnog ispita.

Dan posle položenog praktičnog ispita kandidat može doći u auto školu po svoja dokumenta:

 • Uverenje o završenoj obuci
 • Lekarsko uverenje o osposobljenosti za upravljanje vozilom B kategorije
 • Potvrdu o položenom ispitu iz prve pomoći

sa kojima odlazi u nadležnu policijsku upravu da mu se izda probna vozačka dozvola.

Savet kandidatima za uspešno polaganje praktičnog ispita.

Potrebno je da na ispit dođete odmorni i skoncentrisani, što znači da se prethodne večeri naspavate.

Smireno pristupite izvođenju poligonskih radnji koje ste tokom obuke uvežbavali i poštujete sva pravila saobraćaja i usmena uputstva koja dobijate tokom vožnje vaše ispitne trase.

Želimo vam sreću na polaganju!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *