Odjava tablica – kada i zašto se radi?

Odjava tablica je postupak u kome vlasnik vozila odjavljuje (vraća) registarske tablice policijskoj upravi u mestu svog prebivališta. Najčešće se radi prilikom prodaje vozila, kada kupac automobila dolazi sa drugog registarskog područja, ili kada se preselite u drugi grad, odnosno drugo registarsko područje, pa nakon promene adrese u ličnom dokumentu sledi i promena podataka u svim ostalim povezanim dokumentima.

Kada se sve vrši odjava tablica?

 • Kada se vlasnik vozila seli na teritoriju drugog registarskog područja
 • Kada se vozilo prodaje kupcu koji je sa drugog registarskog područja
 • Kada je vozilo uništeno/neće više biti registrovano/nije više upotrebljivo

Ko vrši odjavu tablica?

Odjava tablica je postupak koji se pokreće pred Ministarstvom unutrašnjih poslova, i to teritorijalno nadležnom ispostavom, a ovlašćena lica za pokretanje ovog postupka su:

 1. vlasnik vozila
 2. lice koje na ovu radnju ovlasti vlasnik vozila (ovlašćenjem sa jasno naznačenom radnjom na koju se lice ovlašćuje – „odjaviti i predati registarske tablice“)
 3. ako je vlasnik preminuo odjavu mogu izvršiti naslednici nakon pravnosnažnosti rešenja o nasleđivanju

Gde se vrši odjava tablica?

Odjava tablica se može izvršiti na teritoriji grada (opštine) na kojoj vlasnik vozila ima prebivalište.

Koja su dokumenta potrebna kada se vrši odjava tablica?

Da biste odjavili tablice, potrebno je, da kao vlasnik, dođete lično u teritorijalno nadležnu policijsku upravu sa:

 • važećom ličnom kartom
 • regstarskim tablicama koje se vraćaju u MUP
 • registracionim listom za vozilo
  ***Napomena: ovo nije tehnički pregled već prepis istog bez overe tehničke ispravnosti. Možete ga preuzeti kod nas na šalteru u policijskoj stanici Novi Beograd.
 • saobraćajnom dozvolom za vozilo čije registarske tablice vraćate – dozvola se buši i vraća vlasniku koji je odjavio vozilo.

Napomena: ovo je mesno nadležni organ i kada je za odjavu tablica ovlašćeno drugo lice od strane vlasnika. Dakle, odjava se uvek vrši tamo gde vlasnik vozila ima prebivalište. Za Grad Beograd je to bilo koja policijska stanica na teritoriji grada – dakle ne mora isključivo na vašoj opštini.

 

Šta kada kupite vozilo od vasnika sa drugog registarskog područja?

Kada kupujete automobil od vlasnika iz drugog grada (registarskog područja), u ovom slučaju će prodavac morati da odjavi tablice, kako biste vi mogli da registrujete vozilo na vaše ime, sa odgovarajućim registarskim oznakama po mestu vašeg prebivališta.

Jedan od spornih momenata ovde može biti odjava vozila, jer ona ostaje kao zadatak prodavca, koji je često neopreznošću kupca i kombinacijama „prodaje na ovlašćenje“ izgubio interes da bude ažuran oko ovog posla.

Zato vam uvek radi vaše pravne sigurnosti preporučujemo da odmah sačinite kupoprodajni ugovor i da zajedno sa prodavcem odete da odjavite vozilo. Nije na odmet da upravo ova obaveza prodavca bude navedena u nekom od članova ugovora.

Prenos vlasništva vozila ili ovlašćenje? Saznajte prednosti i mane ovih pravnih poslova ovde

Nakon toga odlazite da izvadite probne tablice koje će vam poslužiti da vozilo odvezete do vašeg mesta prebivališta. U svom mestu prebivališta vozilo registrujete, odnosno vršite promenu vlasništva ako je vozilo još u registraciji.

Druga solucija je da zajedno sa ugovorom overite i ovlašćenje kojim vas prodavac ovlaščuje da u njegovo ime možete odjaviti vozilo, podneti poresku prijavu itd. Tada možete da predate novac i preuzmete vozilo koje ćete odvesti registrovano na tablice drugog grada do vašeg mesta prebivališta (da ne biste plaćali probne tablice).

Ako imate poverenja u prodavca, tablice i saobraćajnu mu možete poslati poštom radi odjave. Nakon toga on vama takođe poštom može da vrati poništenu saobraćajnu dozvolu. Ona će vam biti potrebna prilikom promene vlasnika u policiji.

Napomena: Ne preporučujemo slanje poštom ovakvih dokumenata i registarskih tablica zbog mogućnosti da se pošiljka zagubi, ne primi itd. Ovo može dodatno iskomplikovati situaciju i zahtevati dodatno angažovanje prodavca koji nakon zaključenog ugovora i primljenog novca može olako shvatiti da se njegove obaveze tu završavaju.

AMK Novi Beograd vam želi bezbednu vožnju.

 

271 thoughts on “Odjava tablica – kada i zašto se radi?

  • Poštovani,
   Dovoljno je da sačekate eventualni red na šalteru u policijskoj stanici. Odamh završavate odjavu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beorgad

 • Poštovani,

  Samo jedno pojašnjenje vezano za ovaj deo:
  „Odjava tablica se može izvršiti na teritoriji grada (opštine) na kojoj vlasnik vozila ima prebivalište.“

  Ukoliko je vlasnik promeni registarsko područje, da li odjavu može da izvrši u mestu gde u tom trenutku ima prebivalište, iako se tablice vode na drugi grad?

  Pozdrav,
  Ivan

  • Poštovani,
   Najčešće je slučaj da se to podudara. U slučaju promene prebivališta vlasnik mora odjaviti tablice u policijskoj stanici u gradu prema registarskom području tablica iz razloga preseljenja, a zatim u mestu prebivališta dobiti nove tablice i ostala dokumenta.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Promena prebivališta vlasnika iz Beograda u Novi Sad. Samo mi je izdata nova saobraćajna pri registraciji. BG tablice su u autocentru poslali u MUP i izdali mi nove NS. Kažu da samo pri kupoprodaji jeste neophodno da vlasnik lično odjavi tablice u registarskom području prema tablicama, ali da za promenu prebivališta može ovako u lokalu. Nadam se da je ovo tačno i za ostale gradove.

    • Poštovani,
     Tablice morate vratiti registarskom području kome pripadaju.Ako menjate prebivalište u obavezi ste da vratite tablice u gradu u kome ste ih i dobili.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

     • Postovani,ja bih kupila auto od gospodina koji ne moze da registruje auto na svoje ime,zato sto ima blokadu zbog firme(ali auto se vodi na njega kao fizicko lice) . On bi uradio odjavu u svakom slucaju. Da li bi onda ja mogla da registrujem taj auto,hocu li imati nekih problema? Hvala

     • Poštovana,
      Malo nejasna situacija, očigledno da je auto na preduzetnika u tom slučaju u koliko je na ime fizičkog lica, a ne može da se registruje zbog računa u blokadi. U svakom slučaju oprez i provera da li je vozilo upisano u registar zaloge pokretnih stvari. Po potpisivanju i overi kupoprodajnog ugovora predlažemo da odmah tog momenta preuzmete vozilo.
      Srdačno,
      AMK Novi Beograd

 • Pri promene registracionog podrucja u slucaju preselenja da i je za izdavanje novih dokumenata unovom, mestu boravka potreban i tehnicki pregled ako ranija registracija nije istekla.Pri odjavi da li se vraca i nalepnica.

  • Poštovani,
   Biće vam potreban registracioni list tj. prepis tehničkog pregleda, nalepnicu nije fizički moguće vratiti, vraćaju se tablice u prethodnom registracionom području nakon čega se na osnovu odjave u novom području izdaju nove tablice i nalepnica sa datumom važenja do isteka registracije.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • A sta ukoliko ne mogu da nadjem lice kojem sam prodao auto i koje ima punomoc, a auto nije registrovan vise i zelim da ga odjavim, da li moze da se odjavi bez vracanja tablica i saobracajne?

  • Poštovani,
   Odjava vozila se vrši tako što se vraćaju registarske tablice i saobraćajna dozvola. Možete otkazati punomoć i na taj način uticati na „kupca“ na ovlašćenje da se sporazumite oko situacije.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Ukoliko je prodavac sa jedne a kupac sa druge beogradske opštine, npr. prodavac sa Voždovca a kupac sa Novog Beograda, da li je i u tom slučaju neophodno izvršiti odjava tablica?

  Srdačan pozdrav i hvala na odgovoru!

  • Pošotvani,
   Ukoliko se promet vrši između vlasnika sa istog registarskog područja (BG) nije potrebno vršiti odjavu tablica.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Da li mogu tablice tj isti registarski broj zadrzati sa jednog auta kome istice registracija i vise ga necu registrovati ,na te iste tablice registrovati drugi auto koji sam kupio a nije registrovan ?

    • Poštovani,
     Koliko nam je poznato, nije moguća ovakva promena vozila pod istim registarskim oznakama.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Ko i gde plaća prenos vozila, PDV od 2,5% ako je prodavac iz Kragujevca a kupac iz Beograda, a u slučaju da se uzme punomoć i da se auto preveze do Beograd a nakon toga pošalju tablice i saobraćaja na odjavu?

 • Ja sam zavrsio sve samo da se odjavi auto napravio kupoprodajni ugovor i platio porez
  Posto vlasnik vozila trenutno nije tu da li mogu ja da odjavim tablice i saobracajnu dozvolu?

  • Poštovani,
   Vi kao vlasnik možete u svakom trenutku odjaviti vozilo, ali predlažemo da konsultujete kupca da li pre odjave tablica možda želi da auto bude predat na određenom mestu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, ja sam kupac, ugovor je overen, porez na prenos je placen, tablice su sa istog reg. podrucja ali imaju slovo Č pa ne interesuje da li cu morati da menjam i tablice posto se menja saobracajna? Takodje me interesuje da li ja kao novi vlasnik mogu da odjavim tablice?
  Unapred hvala

  • Pošotvani,
   Ako tablice odnosno saobraćajna dozvola ističu ove godine menjaju se ako nije slućaj dobićete novu saobraćajnu sa datumom isteka koji je već bio na starom obrascu pa tek tada vršite zamenu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Istekla mi je saobracajna kao i registracija auta, ne zelim da produzim registraciju jer planiram da prodam auto zbog kupovine drugog automobila. Da li je neophodno da odjavim tablice i u kom roku je potrebno da to uradim od isteka registracije?
  Najlepse se zahvaljujem.

  • Pošotvona,
   Tabice nakon 30 dana od isteka registracije prelaze u pasivan registar i svakako se moraju odjaviti u nekom momentu. Nije određeno kada to morate uraditi ali povedite računa da ne budete kažnjeni od strane komunalne policije ukoliko neregistrovano vozilo zauzima javni parking ili stoji na drugoj javnoj površini.
   Srdačno,
   AMK Novii Beograd

 • Кад се продаје ауто са PR регистрацијом да ли може одјава таблица да се уради у месту боравишта или мора да се иде у овом случају у Нишку бању где је СУП Приштине или може да се пошаље поштом?
  Срдачан поздрав

  • Pošotvani,
   Koliko smo upoznati odjava tablica se vrši prema registarskom područku odnosno policijskoj upravi nadležnoj za registarsko područje i to čini vlasnik lično. Predlažemo da kontaktirate SUP koji je nadležan da od njih dobijete proverenu informaciju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Vlasnik zivi u Prijepolju, kupac okolina Beograda, da li mora vlasnik da odjavi tablice ako je kupac dobio potpuno punomocje.. Unapred zahvalan..

  • Poštovani,
   I sa punomoćjem za vršenje ove radnje (a potrebno je da je izričito naglašeno u samom ovlašćenju) je potrebno odjaviti tablice u mestu registarskog područja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, da li se registracioni list podize iskljucivo na Novom Beogradu? Istekla mi je registracija pre dve godine, a prebivaliste mi je sada Smederevo, zelim da vratim tablice, ali ne i da registrujem auto. Hvala.

  • Poštovana,
   Nismo sigurni da ćete biti u mogućnosti da vratite tablice za vozilo, a naročito s obzirom na to da vam je sada prebivalište u SD. Registracioni list možete dobiti i na drugom mestu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Kupujem auto od vlasnika iz Kraljeva,ja sam iz Beograda. Sta je potrebno i kojim redosledom uraditi. Inace je auto registrovan jos 4 meseca. Hvala.

  • Poštovani,
   Kupoprodajni ugovor i overa istog, podnošenje poreske prijave i dobijanje uverenja o plaćenom porezu, odjava tablica od strane prodavca u KG (razmislite da prvo dovezete automobil u vaš grad da izbegnete i trošak probnih tablica). Nakon ovih procedura, sa poništenom saobraćajnom dozvolom, ugovorom, polisom osiguranja, uverenjem da je plaćen porez i vašim dokumentima u policijskoj stanici prijavite promenu vlasnika gde dobijate nove tablice, saobraćajnu i nalepnicu do datuma isteka stare registracije.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Imam ovlascenje za odjavu motora koji je inace na trajne tablice, da li mogu da preko agencije sa ovim ovlascenjem da odjavim motor, ja sam iz bg a vlasnik je u novom sadu.

  • Pošotvani,
   Mišljenja smo da samo vi kao nosilac ovlašćenja možete izvršiti ovu radnju umesto vlasnika vozila, a ne i preneti je dalje. Konsultujte agenciju i nadležnu Policijsku stanicu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovanje,

  Recite mi da li je moguce nap. kupiti od nekoga registarske tablice tj. nakon njegove odjave da ih registrujem ja? Hvala (Cekamo dan kada ce moci da se kupi 7 slova na tablici???).

  Lep pozdrav

  • Pošotvani,
   Koliko smo upoznati nije moguća nikakva trgovina sa registarskim oznakama. Posebne tablice koje sadrže slovne znake po vašem izboru se izdaju po posebnoj proceduri i uz plaćanje posebne takse.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Izgubila sam registarsku tablicu u subotu 16.6.2018. na autoputu Beska – Backa Topola. Nestanak tablice sam primetila u Backoj Topoli otvarajuci gepek, a u ponedeljak sam prijavila mupu u Backoj Topoli. Nisu napravili zapisnik receno mi je da dodjem na Novi Beograd jer je auto tamo registrovan, ali mi nisu izdali potvrdu sa kojom mogu da dodjem do Beograda. E sada moje pitanje je posto svakako zelim da promenim adresu stanovanja i odjavim tablice na Novom Beogradu pa uzmem nove u Backoj Topoli, zasto dok to sve obavljam ne mogu da dobijem privremene tablice ili potvrdu da mogu da vozim legalno svoj auto? Srdacan pozdrav.

  • Pošotvana,
   Kada izgubite tablicu ovaj događaj morate prijaviti MUP. Ako u međuvremenu promenite adresu moćićete da promenite i tablice na novo mesto prebivališta tj. registarsko područje. Privremena registracija nije predviđena za ove slučajeve (gubitak tablice). Konsultujte Upravu za upravne poslove stanice Novi Beograd o ovom problemu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovanje, sta se radi u slucaju kada se proda vozilo, niko ga nije registrovao, niti se javio za odjavu. A vozilo je jos uvek na mom imenu. Kod nas u policiji kazu da ne mogu nista. Cekamo da se neko javi, a to moze da bude nikad. Pri tom auto je 7 meseci neregistrovan. Hvala.

  • Pošotovana,
   Ne razumemo najjasnije u čemu je problem. Odjavu tablica vršite vi kao prodavac odnosno vlasnik koji je upisan u registar. Obratite se stručnoj pravnoj pomoći ako se odlučite za sudsko rešavanje situacije.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Postovani,
   Tablicu sam nekolko pre istek registracije izgubio rekli mi u mupu da sacekam da neko ne nade,i tako ostalo do danas nije nadena jedna tablica.Dal ja mogu u Beogradu sa ugovorom na poklon da odjavim jednu tablicu i ponistim saobracajnu,da bi registrovao na svom podrucju il moram prijavljivat da sam izgubio tablice iako je 3meseca proslo da bi odradio odjavu istih!Hvala

   • Pošotvani,
    Zakon nalaže da se nestanak tablice prijavljuje a da li ćete potom odjavljivati i vozilo i da li ćete to moći naujedno da uradite najbolje je da pitate direktno službena lica u policijskoj stanici.S
    Srdačno,
    AMK Novi Beograd

 • posle nesreće i konstatovanja totalne štete na autu(mi hvala bogu preživesmo) prodali smo ono što je ostalo od auta u Crnoj gori.Nemamo kupoprodajni ugovor ali smo čoveku dali saobraćajnu dozvolu.Da li moramo odjaviti auto(živimo u Beogradu) i možemo li bez saobraćajne.

  • Poštovani,
   Saobraćajna je neophodna da bi ste odjavili vozilo kao i tablice.Vozilo ste u obavezi da odjavite nakon što napušta registarsko područje.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovanje,
  Kupio sam auto u ljuboviji pre mesec dana pri tom nisam uzeo nikakvo ovlascenje niti kupoprodajni na ono ‘ajde odradicu po isteku reg’ i istekla
  Mi je reg. ali sad ovaj sto mi je prodao auto nece da produzi reg niti da odjavi
  Sta mogu uraditi na ovo?

  • Poštovani,
   Ovako nepromišljenim davanjem novca bez ikakvog papira možete se dovesti u situaciju da vam je neophodna stručna pravna pomoć tako da vam to u ovom slučaju i savetujemo.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Istekla mi tablica pre dva meseca nisam jos otisao da ih odjavim da li cu platiti ndku kaznu ima li neki rok za odjavu tablica auto se ne vozi stoji u garazi

 • Postovani,
  Kakva je procedura kada se odjave tablice i prodaju kola za delove?
  Da li je isto nakon kupoprodajnog ugovora sve isto i prenos vlasnistva,placanje poreza od strane kupca?

  • Pošotvani,
   U zavisnosti od vas nije namena prodaje, vi automobil prodajete u kompletu i voznom stanju. Kasnija upotreba delova je diskutabilna zbog pravila o stavljanju u promet polovnih delova bitnih sklopova.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovanje.kupio sam auto prosle godine.Registracije mi istice 8.8.2018.Saobracajna mi je istekla 14.7.2018. Sta mi je ciniti,mogu li ja kao novi vlasnik sa kupoprodajnim ugovorom,ovlastenjem i potvrdi o placenom porezu da menjam tablice i da li je to potrebno menjati?Ako jeste i vratim tablice,da li dobijam privremene da bi mogao da koristim auto?

  • Pošotvani,
   Mišljenja smo da biste prvo morali da izvršite upis sebe kao vlasnika u registar pa istovremeno i da uradite zamenu tablica ako je potrebna ili da zatražite potvrdu o produženju dozvole za još dve godine (ako registarske tablice ne sadrže sporna slova). Konsultujte svakako Upravu za upravne poslove u policijskoj stanici kako da najefikasnije sprovedete ove radnje.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Na salteru kragujevcu sam predao za odjavu tablice a oni su mi uzeli tsblice i saobracajnu i nisu mi vratili a nisu mi cak ni dali bilo kakav papir… napominjem da nemam ni jedan prekrsaj niti zabranu niti je vozilom bilo sta ucinjeno sve je cisto… kome da se obratim za ovaj harac u kragujevcu…

  • Poštovani,
   Službenik policijske stanice u Kragujevcu je morao da vam vrazi izbušenu/isečenu saobraćajnu. Morate se vratiti u kragujevac i tražiti istu da vam vrate.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Autu je istekla registracija kao i saobracajna.Tablice i saob.dozvola odjavljene.Auto sam prodala ali nismo sklopili ugovor.Da li postoji rok i da li ja odgovaram za slucaj da kupac napravi prekrsaj?

  • Poštovana,
   Kupac takvog automobila bez ovlašćenja ne može uraditi niti jednu radnju sa ovim vozilom (registrovati, dobiti nove tablice..). Vozilo je upisano u registru na vaše ime stoga potencijalno možete imati problema.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Imam prebivalište u Beogradu a auto sam kupio u Topoli i uradio ovlašćenje da mogu da odjavim vozilo. Interesuje me da li ja mogu da uradim odjavu tablica u Topoli i platim porez? Kao i koliko dugo se ceka za resenje o visini poreza?

    • Poštovani,
     Odjavu tablica mora izvršiti vlasnik vozila. Što se tiče poreza filijale nemaju ujednačenu praksu iako bi trebalo da vam dozvole da platitie vi. Uverenje o izmirenom porezu se čeka u zavisnosti od konkretne filijale, uglavnom je rok od 3-7 dana.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Kola su u kvaru istekla registracija bio sam van Srbije prosli su vise od trideset dana dali je kaznjivo sada kada odem da odjavim vozilo posle mesec ipo po isteku registracije

  • Poštovani,
   Imate 60 dana od isteka registracije bez promene tablica. Možete odjaviti tablice nevezano od registracije. Kaznu dobijate samo ako vozite neregistrovan auto.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav, kupila sam auto u Loznici uradila kupoprodajni ugovor, plaćena porez, ja sam iz Ljubovije isto LO tablice, pa me zanima dali mora da se manjaju i tablice i dali mogu da odjavim tablice sa kupoprodajnim ugovorom?

 • Poštovanje,
  Prodao sam auto, napravili kupoprodajni ugovor, dao punomocje agenciji radi poreza i odjave tablica, problem je u tome sto sada kupac „nema vremena“ da posalje tablice za odjavu. Moze li to neki problem da mi napravi? Unapred hvala

  • Poštovani,
   Dok se vozilo ne odjavi novi vlasnik neće moći da registruje vozilo u svom registarskom području.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  iz BG sam se preselila u Valjevo i promenila licnu kartu i vozacku dozvolu. Sada treba da odjavim auto i promenim tablice i saobracajnu dozvolu. Pitanja-
  1.da li to mogu uraditi u bilo kojoj stanici MUP-a u BG?
  2.kako mogu da nabavim registracioni list-auto je jos uvek registrovan?
  3.nakon skidanja tablica,a pre dobijanja novih, da li mogu voziti auto, a da ne cinim prekrsaj?

  Unapred hvala

  • Poštovana,
   Odjavu radite bilo gde na teritoriji grada registarskog područja gde je vozilo bilo registrovano. Proverite da li vam je i dalje potreban registracioni list (možete ga nabaviti na našem šalteru u policijskoj stanici Novi Beograd). Ne možete voziti vozilo bez propisanih tablica.
   Srdačno,
   AMK Novi Beorgad

 • postovani,
  imam auto jos uvek registrovan sa plinskim uredjajem i urednim atestom za tng.
  kako da vratim tablice i odjavim auto ne zelim vise da ga registrujem.

  • Poštovani,
   Odete u teritorijalno nadležnu organizacionu jedinicu MUP i vratite tablice uz navođenje razloga.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Procitao sam prethodne postove,ali i dalje mi nije jasno:ukoliko odjavljujem auto(vracam tablice i ponistavam saobracajnu) da li postoji zakonski rok za odjavu vozila i da li prekoracenjem tog roka placam kaznu?

  • Poštovani,
   Ne plaćate kaznu. Ne smete voziti vozilo sa isteklom registracijom i isteklim tablicama.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovanje! Promenio sam grad a istekla mi je registracija, pa sada treba da registrujem i to podrazumeva novu saobracajnu i registarske tablice. Medjutim stare nisam odjavio i vratio PU grada gde sam ga bio registrovao. Mogu li da registrujem u novoj opštini tj. registarskom podrucju a da posle toga odjavim stare tablice i saobracajnu?
  Hvala unapred

  • Poštovani,
   Koliko smo upućeni prvo morate odjaviti tablice u starom mestu prebivališta, a kasnije ćete registrovati prema novom (iz sada važeće lične karte sa evidentiranim novim mestom prebivališta.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  Da li se može izvršiti odjava vozila ako popunjen Registracioni list sa podacima o vozilu, (koji obrazac sam skinuo sa interneta) neoveren predam MUP-u uz tablice, saobraćajnu dozvolu i važeću ličnu kartu.
  Pitanje je da li Registracioni list mora da overava ko je vršio tehnički pregled ili ne?

  • Poštovani,
   Prilikom odjave vozila se ne predaje overen registracioni list jer ovaj dokument možete dobiti samo nakon izvršenog tehničkog pregleda ako je vozilo ocenjeno kao ispravno. Prepis ovog lista koji predajete prilikom odjave sadrži podatke o vašem vozilu ali nije overen.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, registarske tablice na mom autu su KS i izdate su prethodnom vlasniku u Krusevcu. Ja zivim u Brusu i isto koristimo u opstini tablice KS. E sad interesuje me posto zelim da odjavim auto, da li tablece vracam mupu Brus na cijoj adresi i stanujem ili mupu Krusevac gde su tablice izdate? Hvala

  • Poštovani,
   Pošto Brus pripada registarskom području Kruševevca, tablice možete odjaviti i u Brusu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovanje
  Zanima me jedna stvar.
  Prodao sam auto dok je jos uvek bio registrovan. Vodi se na moje ime. Uradili smo kupoprodajni ugovor. Medjutim porez jos uvek nije placen, jer je po dogovoru sa kupcem taj porez trebao on da plati. Agenciji je dato ovlascenje. Ali kupac sada odbija da plati porez. Registracija je istekla jos pre dva meseca. Auto nije odjavljen. Zanima me samo posto imam ugovor, ako ja platim porez na prenos prava ko je duzan da vrati tablice ja ili kupac?

  • Poštovani,
   U principu tablice odjavljuje lice koje je upisano u Registar MUP a kao vlasnik ili drugo lice po punomoći koja mora biti overena. Predlažemo da kontaktirate kupca i vidite u čemu je problem sa ovim pošto on svakako bez plaćenog poreza ne može registrovati vozilo.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Da li mogu ja kao kupac iz drugog grada sa ovlascenjem ali bez kupoprodajnog ugovora da odjavim auto i platim porez tamo gde sam kupio auto, a da ga registrujem u mom gradu, posto se vlasnik automobila ne javlja a istice registracija? Pozdrav!

  • Poštovani,
   Ako ste ovlašćeni za odjavu tablica, to možete uraditi. Što se tiče plaćanja poreza, morate podneti Ugovor porskoj upravi.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Član 274
  Vlasnik, odnosno korisnik registrovanog vozila, ako u roku od 60 dana od dana isteka važenja registracione nalepnice ne podnese zahtev za izdavanje nove registracione nalepnice, dužan je da vrati registarske tablice organu koji je iste izdao.

  Vlasnik, odnosno korisnik vozila dužan je da u roku od 15 dana odjavi vozilo ako je uništeno ili otpisano ili da prijavi promenu bilo kog podatka koji se upisuje u saobraćajnu dozvolu.
  Pravno lice, preduzetnik, odnosno fizičko lice koje nije vlasnik vozila, ne sme u saobraćaju na putu koristiti vozilo koje je predmet finansijskog lizinga, odnosno zakupa, pre nego što se podatak o korišćenju ne upiše u saobraćajnu dozvolu u skladu sa odredbama člana 271. stav 3. ovog zakona.
  Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, vlasnik, odnosno korisnik vozila za koje je registraciona nalepnica izdata u skladu sa odredbama člana 268. stav 10. ovog zakona, dužan je da vrati registarske tablice u roku od godinu dana od dana isteka važenja registracione nalepnice.

  Kazna za fizicko lice prema stavu 1 je od 10.000 do 20.000din prema zakonu iz 2018.

 • Postovanje, interesuje me sledece…
  Auto smo kupili u BG, e sad treba da se napravi kupoprodajni ugovor, odjava tablica i ponistenje saobracajne… Mene zanima dali je to moguce odraditi za jedan dan pa da se izvade probne tablice isti dan i auto odveze u NS.Hvala

  • Poštovani,
   Izvodljivo je napraviti kupoprodajni ugovor,overiti kod notara i odjaviti vozilo u istom danu ali ne možete platiti porez i dobiti potvrdu za isto za jedan dan.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovana,
  Ako vozilo nije na javnoj površini ne morate odjavljivati tablice,već kada bude završena ostavinska rasprava.
  Srdačno ,
  AMK Novi Beograd!

 • Poštovani,
  Vlasnik sam auta koji je havarisan. Nije u voznom stanju. Auto je registrovan.
  Želim da ga prodam.
  Da li je prenos vlasništva obavezan i isti kao za ispravan automobil?

 • Poštovani,
  U planu mi je restauracija automobila. Trenutno je istekla registracija i auto nije u voznom stanju. Kada odjavim auto i dobijem probušenu saobraćajnu dozvolu, koja je procedura naknadne registracije, nakon popravke? Planiram da menjam i boju automobila. Srdačan pozdrav i hvala unapred na odgovoru.

  • Poštovani,
   Morate izvršiti tehnički pregled gde će vam konstatovati novu boju vozila , polisu osiguranja i takse vezane za registraciju sa novom saobraćajnom dozvolom i tablicama.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd!

 • Da li se placaju neke takse kad se odjavljuje auto tj saobracajna i tablice zbog promene mesta prebivalista?Hvala puno

  • Poštovani,
   za odjavu vozila potrebne su vam : registarske tablice, saobraćajna dozvola, registracioni list ( prepis tehničkog pregleda) i lična karta vlasnika sa saobraćajne dozvole.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd!

 • Poštovani,

  Promenila sam mesto prebivališta i zanima me koji je rok za odjavu tablica u tom slučaju.
  Da li kršim zakon vozeći automobil sa tablicama koje pripradaju drugom registarskom području već prvog dana promene prebivališta?

  Pozdrav

  • Poštovani,
   Po promeni adrese morali bi ste da promenite i saobraćajnu dozvolu jer se ne podudataju podaci u ličnoj karti i saobraćajnoj dozvoli.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Koliko sam shvatio iz vašeg objašnjenja a nisam baš sasvim siguran. A to je da kad je u ovlašćenju navedeno da prodavac ovlašćuje kupca da sam odjavi tablice i saobraćajnu, kupac može da vozi i u drugom mestu sve dok ne isiče registracija i da sam može da dođe u mesto vlasnika i da ih odjavi bez prethodnog vlasnika.

  • Poštovani,
   Ovlašćenje važi do opoiva i ovlašćeno lice za to vreme može vršiti sve radnje vezane za vozilo koje mu je vlasnik dao.Ako je navedeno da ovlašćeno lice može da odjavi vozilo,vlasnik sa saobraćajne ne mora biti prisutan u MUP-u.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Kupio sam auto bez kupoprodajnog ugovora, registracija i saobracajna su istekle. Nakon sto vratim vlasniku tablice i saobracajnu kako bi on odjavio tablice, koja je dalja procedura do registracije? Hvala!

  • Poštovani,
   Prvo morate sačiniti kupoprodajni ugovor,overiti kod notara i platiti porez na opštini prodavca,nakon toga izvršićete tehnički pregled i uplatiti adekvatne takse za registraciju vozila,polisu odiguranja i nove tablice.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • kako da odjavim tx tablice, posto vise necu da taksiram sa tim vozilom, nego cu da kupim drugo za taksiranje a to vozilo hocu da dam zeni. hvala

  • Poštovani,
   Tablice odjavljujete u policijskoj stanici registarskog područja kome pripadate i predajete zahtev za nove tablice ,sačinjavate ugovor o poklonu sa suprugom,overavate kod notara i predajete u poreskoj upravi radi oslobađanja od poreza na prenos apsolutnih prava.Nakon preuzimanja potvrde supruga predaje zahtev za novu saobraćajnu dozvolu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Prodao sam pre godinu dana auto i dao ovlascenje kao i saobracajnu. Kupac mi je rekao kako je uz pomoc ovlascenja odjavio tablice. Bez mog znanja. Kako mogu proveriti da li su tablice zaista odjavljene?

  • Poštovani,
   Vi kao vlasnik vozila možete svratiti do najbliže policijske stanice i proveriti da li je vozilo odjavljeno.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,

  U slucaju prodaje vozila ukoliko je prodavac iz Beograda a kupac iz drugog grada, da li prodavac moze odjaviti vozilo u bilo kom MUPu na teritoriji Beograda (nezavisno od opstine kojoj vlasnik vozila pripada)?

  Srdacan pozdrav

  • Postovani,
   Bilo gde na teritoriji grada Beograda jer je uprava za grad Beograd a policijske stanice su samo podrucni organi iste uprave.
   Srdacno,
   AMK Novi Beograd

   • Pošotvani,
    Kako je došlo do situacije da vozilo sa tablicama bude uništavano pre odjave i vraćanja tablica? Obratite se nadležnoj policijskoj stanici gde pretpostavljamo da ćete prvo morati da date izjavu šta se desilo sa tablicama i vozilom.
    Srdačno,
    AMK Novi Beograd

 • Postovani
  Istekla mi je reg. I od isteka je proslo 33dana. Ja zelim ponovo da reg. Taj isti automobil. Moram li ja prvo da odjavim ove tablice zbog isteka pa da tek onda reg. Ili ne? Hvala.

  • Poštovana,
   Prilikom registracije ćete morati da zamenite i tablice (naujedno ćete obaviti obe radnje)
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovanje.
  Vozilo nije u voznom stanju. Registracija mu ističe za desetak dana. Hocu da ga prodam za delove. Pitanje je: koja je potpuna/kompletna procedura u ovom slučaju, koji su sve koraci i kojim sve redosledom ide procedura ? Kupoprodajni ugovor, overa kod notara, plaćanje poreza na prenos apsolutnih prava, predaja vozila kupcu, skidanje tablica odlazak u MUP i odjava tablica (pošto ga kupac neće voziti, već ga kupuje za delove)… Kada se odjavljuju tablice (pre ili posle overe kupoprodajnog ugovora) ? Da li se kupoprodajni ugovor u ovom slučaju (prodaja vozila za delove) mora sačiniti i overiti ili ne ?
  Pozdrav i hvala.

  • Poštovani,
   Tablice možete da odjavite pre ili posle sačinjavanja kupoprodajnog ugovora.Uradićete kupoporodajni ugovor, overićete kod notara, platićete porez na prenos apsolutnih prava na opštini prodavca i dati kupcu odjavljenu saobraćajnu dozvolu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, da li se placa kazna ukoliko 2 meseca nakon isteka registracije vozila vratim tablice, bez namere da vozilo registrujem ponovo?

  • Poštovana,
   Prenosimo vam Član 274. ZOBS
   Vlasnik, odnosno korisnik registrovanog vozila, ako u roku od 60 dana od dana isteka važenja registracione nalepnice ne podnese zahtev za izdavanje nove registracione nalepnice, dužan je da vrati registarske tablice organu koji je iste izdao.
   Vlasnik, odnosno korisnik vozila dužan je da u roku od 15 dana odjavi vozilo ako je uništeno ili otpisano ili da prijavi promenu bilo kog podatka koji se upisuje u saobraćajnu dozvolu.
   Za kršenje ovih stavova predviđena je kazna od 10 – 20 hiljada dinara.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Platio sam porez,uradio kupoprodajni ugovor.Registraciona oznaka je ista ali ima slovo Č.Saobracajna istice 22.12 a registracija 29.12.E sad me zanima dal mogu kao novi vlasnik da odjavim tablice i uzmem nove 29.12 ili moram do 22.12?

 • Covek sa kojim sam sacinio ugovor o poklonu vozila trba da odjavi vozilo u njegovoj opstini tj.u drugom gradu nismo sa njim radili ovlascenje,dali pored tablica,saobracajne dozvole i registracionog lista treba i ovlascenje koje nismo sacinili?

  • Poštovani,
   Ako vlasnik sa saobraćajne dozvole odjavljuje vozilo ne treba ovlašćenje,ako treće lice odjavljuje obavezno je ovlašćenje.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, zamolio bih Vas za odgovor.
  Prosle nedelje sam odjavio vozilo kome je istekla registracija avgusta. Planiram da ga na prolece registrujem ponovo pa sam stoga odjavio jer je tako po zakonu.
  Interesuje me da li sam trebalo neku potvrdu da dobijem kada sam odjavio na salteru ili ne? (Mozda je sluzbenica zaboravila da mi da ako je trebalo). Proveravam samo jer sam danas ukapirao da nikakav papir potvrde nemam o odjavi osim ponistene saobracajne koju mi je sluzbenica vrarila.
  Hvala unapred na odgovoru.
  Nikola

  • Poštovani,
   Vozilo se odjavljuje vraćanjem tablica i poništavanjem saobraćajne dozvole. Kod sebe imate poništenu saobraćajnu dozvolu što je dovoljan dokaz da je vozilo odjavljeno.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, istekla mi je registracija pre 7 meseci ali nisam odjavio tablice u roku od 30 dana, da li to nesto menja? I sta mi treba od dokumenata sto se tice odjave automobila tj tablica?

  • Poštovani,
   Ako ne planirate da ponovo registrujete vozilo, za odjavu morate priložiti tablice i saobraćajnu dozvolu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Zanima me auto kome je istekla registracija pre 2 meseca i ne vodi se na vlasnika.Uzmimo da je vlasnik osoba A a osoba od koje ja kupujem osoba B.Zanime me kako ja mogu da kupim auto i prevedem na sebe ako recimo vlasnik A ne zeli da da prenos.Ili kako da se osiguram i sta da uradim ako recimo taj vlasnik A ne zeli da da prenos posto ja kupujem od osobe B na koju se ne vodi auto u saobracajnoj

 • Registracija mog vozila istice u leto 2019 ( jul ) .
  Kako vozilo svake godine neprrkidno koristim u maju , junu , julu i avgustu u Hrvatskoj i nije mi isplatljivo da doterujem vozilo u Bgd ( 500 km u jednom prsvcu i 500 km natrag + ostali troskovi ) na registracijun u julu mesecu
  Vezano za gore imam pitanje.
  Da li mogu sada u januaru / februaru da odjavim vozilo i da odmah sledeceg dana ga prijavim ( registrujem ) pod novim datumom – da ne bude stari datum u julu vec da teče registracija od januara / februara ?
  Pozdrav
  Perica

  • Poštovani,
   vama registracija važi do jula, odjavili ili ostavili tablice.Tehnički pregled ne morate raditi u Beogradu,već možete u nekom od hradova pri granici sa hrvatskom.
   Srdačno ,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,kupio sam auto za koji je izgubljena saobracajna dozvola,vlasnik ima potvrdu tj papir da je auto odjavljen sa pecatom od supa u BG.Medjutim kad sam hteo da registrujem auto u G.Milanovcu nisam mogao jer auto nije upisan u racunar u supu da je odjavljen.Sta ciniti?

  • Poštovani,
   Morate nazvati stanicu policije u kojoj je rađena odjava vozila da ih obavestite.Samo ta stanica policije može ispraviti grešku.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Molim za odgovor. Kupila sam auto i overila kupoprodajni ugovor kod notara, ali jos uvek nisam platila porez, a proslo je vise od 15 dana! Da li ce mi prihvatiti te papire i da li cu morati da platim neku kaznu? U medjuvremenu je istekla i registracija, ali svakako, ako sam dobro razumela, zbog prenosa vlasnistva dobicu i nove tablice i naravno saobracajnu na moje ime!

  • Poštovani,
   Ne može lice koje nije vlasnik davati ovlašćenje za radnje na stvarima na kojima nema vlasnička prava.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Kupila sam auto i uradila kupoprodajni ugovor koji je overen kod notara takodje i platila upravo porez. Dali mogu ja da odjavim tablice ili mora prodavac?

  • Poštovana,
   Tablice može odjaviti samo lice koje je upisano u jedinstveni registar kao vlasnik vozila (sa saobraćajne dozvole).
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

    • Poštovani,
     Lice koje poseduje ovlašćenje može dfa odjavi tablice ako je to navedeno u ovlašćenju.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Postovani kupio sam auto u leskovcu a vlasnik je iz preseva pa me zanima kad prenesem auto na svoje ime da li ja mogu odjaviti tablice inace sam iz nisa hvala unapred

  • Poštovani,
   Tablice odjavljuje lice koje je upisano u jedinstveni registar MUP kao vlasnik vozila. Dakle u vašem slučaju prodavac prema mestu registarskog područja na kome je vozilo registrovano i na kome prodavac ima prebivalište.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Novi zakon predviđa da sve promene koje zahtevaju promenu podataka u sistemu moraju da se prijave 15 dana od nastanka promene. Koliko smo primetili u praksi nisu do sada pisane kazne za ovaj prekršaj ali savetujemo da ne testirate ovu mogućnost.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Nije mi sad jasno, gore čitam da je rok 60 dana, a sad ste napisali 15 dana, za odjavu tablica po isteku registracije. Dakle za šta je rok 60 dana, a za šta 15 dana?

    • Poštovana,
     Rok od isteka registracije do trenutka do kada ne morate menjati tablice već možete produžiti registraciju na uobičajen način je 60 dana od isteka registracije. Kada se radi o podacima koji ulaze u saobraćajnu dozvolu, kao što su prmene podataka o vozilu ili adrese, prezimena vlasnika itd. takve podatke je potrebno registru prijavtii u roku od 15 dana od nastanka promene.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Postovani, prodajem vozilo i hocu da ga odjavim sa BG tabla. Pa me zanima,da li prilikom odjave vozila i vracanje tablica i saob. moze potencijalni kupac normalno da ga registruje kad bude zeleo.

  • Poštovani,
   Ukoliko vozilo ide van registarskog područja BG i morate odjaviti da bi kupac registrovao na drugom mestu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Kupio sam motor koji je poslednji put registrovan 2016-e godine,sada cu da napravim kupoprodajni ugovor sa vlasnikom ali skuter nije odjavljen,da li je potrebno da se odjavi i vrati tablica ili se samo menja saobracajna dozvola i dobijam je na svoje ime jer smo obojica iz Nisa? I jos jedno pitanje,da li se placa porez u poreskoj upravi za skuter od 49 kubika?

  • Poštovani,
   Poreuz na prenos ne plaćate ali morate dobiti potvrdu iz poreske uprave da ste oslobođeni poreza,Tablice predajete prilikom regostracije motora i dobijate nove.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Zdravo,kupio sam auto u Ivanjici,ja sam iz KG ,vozilo je registrovano…imam puno ovlascenje,jel ja mogu da zavrsim sve pre isteka registracije ?? Da odjavim vozilo itd?I da li mogu da se vratim sa tim autom bez tablica do KG? I izvrsim tehnicki i to?

  • Poštovani,
   Prema zakonu o bezbednosti saobraćaja morate imati važeće registarske tablice na vozilu da biste mogli upravljati vozilom po putevima u R.Srbiji.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,prošlog leta sam kupio polovan automobil nna NS tablice uradili kupoprodajnni ugovor i kad sam otišao na teh pregled, tražili su mi izveštaj od Agencije za bezbednost, koji mi prodavac nije dao. Izveštaja ima u registru agencije i registrovao sam auto na Pi tablice.Sad bih hteo da prodam isti automobil ali mi kažu da moram imati original izveštaj. Da li mogu da prodam auto bez tog dokumenta.

  • poštovani,
   pretpostavljamo da je reč o Uverenju Agencije (nazivate ga izveštajem). Ukoliko ne posedujete original možete tražiti od izdavaoca duplikat ovog dokumenta. Što se tiče prodaje vi možte generalno prodati ali s obzirom da će i naredni vlasnik imati ovaj problem izlažete se u najmanju ruku situaciji da vas neko naknadno zove i zahteva da mu obezbedite ovaj dokument.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Poštovani. Vozilu je istekla registracija, pre 8 meseci, nisam ga odjavio i u medjuvremenu sam izgubio saobracajnu. Sada sam nasao kupca za auto da ga prodam. Kako da nacinimo kupoprodajni ugovor?

    • Poštovani,
     U Gradskom MUP-u u gradu u kome pripadate uzećete uverenje o poreklu vozila.Na osnovu tog uverenja (dokument koji zamenjuje saobraćajnu) sačinićete kupoprodajni ugovor i izvršiti tehnički pregled.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Poštovani, kupio sam auto u drugom gradu, opštini. Vlasnik mi je dao ovlašćenje ali sada ne mogu da odjavim tablice i registrujem ga u svom gradu jer je vlasnik nestao u inostranstvu. Kako i da li išta mogu da uradim? Kako da odjavim tablice kojima je isteklo više od godinu dana rok za vraćanje a ne mogu registrovati auto koji je u dobrom stanju. Više od godinu dana tražim vlasnika ili rodbinu.

  • Poštovani,
   Ako u ovlašćenju (overenom u opštini ili kod notara) piše da možete da vršite sve radnje vezane za registraciju,vlasnik vam nije potreban.Druga mogućnost je da prenesete vozilo na treće lice iregistrujete ga.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Imam sledeću situaciju, prodajem svoje vozilo kao havarisano, za delove, da li je dovoljno overiti ugovor kod notara sa izjavom kupca da će se joristiti isključivo za delove? Da li sam kao prodavac sa tim skinuo sve obaveze oko tog vozila?
  Hvala.

  • Poštovani,
   Prema našem mišljenju vaša obaveza je i da odjavite tablice u Policijskoj stanci.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani, motoru od 50 cc treba odjaviti stare tablice. Da li osim tablica i saobraćajne dozvole prodavac treba jos nesto da priloži u Mup? Unapred hvala

  • Poštovani,
   Prilaže saobraćajnu ,tablicu, registracioni list ili čitač saobraćajne dozvole i svoju ličnu kartu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, trebalo bi ovih dana da kupim auto, medjutim auto se ne vodi na sadasnjeg vlasnike nego na lice iz Guce ( opstina Lucani). Auto je neregstrovan, I ja ne planiram da ga odmah registrujem vec da ga doslepam kod mene. S obzirom da nemam ni vremena ni novca da idem do Guce, Imam dva pitanja. Da li moram prvo da posaljem postom tablice i saobracajnu stvarnom vlasniku, kako bi ih on odjavio, ili da prvo sastavim kupoprodajni ugovor? Drugo pitanje je, da li mogu da kupoprodajni ugovor posaljem njemu na potpis pa kada mi vrati da overim kod notara u mom mestu? Hvala Vam puno unapred. Nemanja

  • Poštovani,
   Pošto je registracija istekla možete odmah odjaviti tablice pa sačiniti kupoprodajni ugovor. Overu potpisa možete uraditi kod različitih notara u različitim gradovima,ali porez na prenos apsolutnih prava plaćate u opštini (gradu) prodavca.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Osoba na koju se vodi saobracajna dozvola ne želi da vrati tablice i saobracajnu u nadleznoj PS, tj ne zeli da saradjuje, mi imamo kupoprodajni ugovor sa njom, kako rešiti problem? Da li mi na osnovu ugovora kao kupci mozemo odjaviti motor?

  • Poštovani,
   Naše mišljenje je da se obratite upravnim poslovima najbliže policijske stanice.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Vlasnik sam motora koji sam prodao. Kupac ne zeli da ga prebaci na svoje ime, promenio je broj telefona a nije sa mog teritorijalnog podrucja. Kako mogu da odjavim tablice bez dozvole i tih tablica?

  • Poštovani,
   U gradkom MUP-u možete da opozovete ovlašćenje gde kupac neće moći ez vas da produži registraciju motora.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • pitanje imam dva vozila koja sam prodao jednom je istekla registracija pre 10 meseci a drugom pre mesec ni jedan ni drugi vlasnik se ne javljaju i ne mogu ih naci da mi dostave tablice i saobracajnu kako odjaviti u tom slucaju da prijavim izgubljene tablice i saobracajnu ili da prijavim nestanak vozila ili nikako?

  • Poštovani,
   Naš savet je da se obratite upravnim poslovima policijske stanice kojoj pripadate radi rešenja nastale situacije.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Moje postovanje, imam pitanje.. Kupio sam auto od ovlascenog lica, koji se nalazi na teritoriji Lazarevca, a ja sam iz Beograda, a auto je na NP tablice registrovan. Napravili smo ugovor o poklonu i ja sam sa tim papirima podneo prijavu za placanje poreza. Ono sto mene buni jeste, kada budem dobio potvrdu, kako i gde da odjavim tablice s’ obzirom da sam ja iz Beograda, a vlasnik je iz Novog Pazara i da li te tablice mogu da odjavim u Beogradu, sa obzirom da sa placenim porezom na prenos apsolutnih prava postajem vlasnik vozila? Hvala i srdacan pozdrav

  • Poštovani,
   Samo vlasnik sa saobraćajne ili ovlašćeno lice mogu odjaviti tablice isključivo na teritoriji Novog pazara.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,auto sam kupio u Cacku i preveo na Bg tablice. S obzirom da mi sada traze carinsku deklaraciju na tehnickom pregledu a autu je ovo ve c peta registracija a ja treci vlasnik jer je uvezeno 2015 godine zanima me da li da je trazim u bgd ili je dosije auta jos uvek u Cacku.

  • Poštovani,
   Ovo pitanje zavisi od ažurnosti policijske uprave, trebalo bi da je u Beogradu, ali dok ne proverite kod nadležne uprave MUP, ne možete znati.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Postovani, vec sa proverio. Dosije ni posle dve ipol godine nije bio poslat u Beograd. Prvo su me u Cacku ubedjivali da su poslali ali kada su iz Bgd urgirali Cacani su poslali prvo deklaraciju faksom a zatim i dosije po hitnom postupku.

    • Poštovani,
     U Beogradu možete dobiti onda prepis odnosno kopiju svih dokumenata iz dosijea.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

     • Postovani,vec sam dobio deklaraciju uz placanje takse od 1300 din. Ceo postupak traje od 8 do 30 dana ali uz urgenciju dobio sam isti dan.

 • Postovani jedno pitanje, posle odjave automobila kupac koji je kupio auto je na tehnickom pregledu koji je odradio posle kupovine 20tak dana utvrdio da ima na auto problem tj druga sasija, dal je sada u problemu prodavac koji mu je prodao i preveo pre pregleda 20tak dana..jel za tih 20dana je moglo dosta toga da se odradi na autu…

  • Poštovani,
   Ovaj problem je već pitanje koje će doći na dnevni red u slučaju spora između kupca i prodavca. U ovom slučaju je potrebno da konsultujete stručnu pravnu pomoć. Ukoliko se na veštačenju utvrdi da se radi o prekucavanom broju šasije ili vozilu za kojim posotoji potraga postojaće problem i za kupca i za prodavca.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani, prodao sam automobil pre 5 dana kome je istekla registracija u julu prošle godine i ima BG tablice sa slovom ( Š ).
  Pre prodaje sam uradio tehnički pregled vozila (20.04.2019) jer je prvi kupac trebao biti iz Kruševca i odustao je i da li će novom vlasniku-kupcu sa Novog Beograda značiti taj tehnički pregled za registraciju i nove tablice i saobraćajnu na svoje ime?. Koja je dalja procedura,
  – odjava tablica dal može na novom beogradu s obzirom da je moje prebivaliste Rakovica?
  – Da li bi se ubrzala procedura overom kod notara ugovora o poklonu da kupac sam obavlja poslove vezane za porez?

  • Poštovani,
   Tehnički pregled je još uvek u roku važnosti i poslužiće svakome ko želi da registruje vozilo. Odjavu tablica možete da uradite bilo gde na teritoriji grada Beograda, svakako morate overiti ugovor kod javnog beležnija, samo se menja mesto poreskog obveznika jer je u slučaju to poklonoprimac koji porez prijavljuje na svojoj opštini i izmiruje porez. Za vas se kao prodavca sve završava odjavom vozila i predajom vozila u tom slučaju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovana,
   Ako vas dobro razumemo vozilo je u R.Srbiji a vi želite da ga prodate u Češkoj? Potrebno je da kupac vozila obrati pažnju na sve propise oko uvoza vozila, carinjenja i registracije vozila u R.Češkoj. A vi sa njim moraate overiti ugovor i prevod ugovora ukoliko je potrebno. Za procedure oko izvoza se obratite špediteru da vam da informacije. Takođe možete prodati vozilo i u samoj Češkoj ali obratite pažnju na pravila o uvozu vozila.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pitanje.Prodao sam auto na rec,odnosno ovlascenje,u kome je navedeno da ce kupac,registrvovati,upravljati,odjaviti,prodati…itd.auto.
  Posto kupac radi uglavnom preprodaje,kaze da ce trece lice,koje kupi auto,platiti porez.i ostale administracije.Zanima me,ukoliko dodje do nekog saobracajnog prekrsaja,ili kazne..da li ja kao jos uvek vazeci vlasnik mogu uz prisustvo dva svedoka kod sudije ,da dokumentujem i dokazem uz ovlascenje da auto nije kod mene od dana prodaje koji je na ovlascenju.I sta mi je ciniti,ukoliko se auto ne proda po isteku registracije,a kupac kod koga je trenutno auto,ne vrati tablice i saobracajnu.
  hvala

  • Poštovani,
   Lice sa ovlašćenjem pri prenosu daljem mora završiti sve formalnosti jer novi sticalac automobila neće moći da registruje niti radi bilo koju radnju raspolaganja vozilom bez imaoca ovlašćenja. Što se tiče prekršaja i kazni, organ postupka će prvo teretiti vas jer ste vi samo ovlastili drugo lice a vi biste u kasnijem drugom postupku za naknadu štete tražili ostvarivanje vaših prava prema licu koje je koristilo vozilo. Stvari koje ste nabrojali kao i druge neprijatnosti koje se mogu dogoditi kod ovakvih prodaja na ovlašćenje su nešto što izaziva pravnu nesigurnost i na šta smo sugerisali u brojnim tekstovima i javnim nastupima.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Kupio sam auto sa KM tablama, sta mi je sve potrebno i da li je uopste moguce prebaciti ga na KV. Cuo sam da treba samo potvrda da nije vracen PDV, i sve ide kako treba.
  Hvala unapred

  • Poštovani,
   Sklapate kupoprodajni ugovor,overavate kod javnog beležnika i porez na prenos apsolutnih prava plaćate u Vranju,gde će prodavac i odjaviti tablice.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Ne možete voziti bez tablica. Odnosno bićete kažnjeni ukoliko bude izvršena kontrola.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,

  Poštovani, kupujem auto u drugom gradu tj. opštini. Odradicu kupoprodajni ugovor i sta sve ostalo ide, ali me zanima da li ja mogu posto nisam u istoj opstini, da uz kupoprodajni ugovor odradim ovlascenje za odjavu vozila sa vlasnikom i da li ja licno posle toga mogu vozilo da odjavim,platim porez i sve ostalo u mojoj opstini?

  Hvala unapred.

  • Poštovani,
   Mišljenja smo da možete sa ovlašćenjem odjaviti vozilo i prijaviti porez ali ne u vašem mestu već prema mestu prebivališta lica koje vam daje ovlašćenje (prodavca).
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  Prodao sam automobil pravno licu na istom regisracionom području,dakle ne menjaju se registasrke oznake,već samo saobraćajna dozvola.Moram li ja da odjavim vozilo ili kupac može bez toga da promeni saobraćajnu dozvolu?Hvala unapred

  • Poštovani,
   Prilikom prometa vozila na istom registarskom području se ne odjavljuje vozilo već samo promena vlasništva nad istim.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pri kupovini motora je sačinjen ugovor o poklonu na koji je plaćen porez.
  Istekla je registracija a vlasnik je u Hrvatskoj a inače iz Srbije. Da li je moguće i kako odjaviti motor u Bg bez vlasnika? Da li važi ovlašćenje ako je overeno u Hrvatskoj?

  • Poštovani,
   Vozilo se odjavljuje u mestu prebivališta vašeg poklonodavca. Morate imati ovlašćenje da biste izvršili odjavu vozila bez prisustva vlasnika.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Imam pitanje koje me zanima.Ovako na autu mi istice registracija,auto se ne vodi na mene,imam punomocje ali moram da ga odjavim sa vlasnika.Planirao sam da idem negde 2 3 meseca pa kad budem dosao da ga prijavim na brata.Kako da to izvedem? Dali da ga odjavim po isteku 30 dana od registracije,zanima me sta mi treba posle 3 4 meseca kad dodjem sta mi treba da ga ponovo prijavim na trece lice?

  • Poštovani,
   Ako vozilo ostaje u istom gradu, ne trebate da odjavljujete tablice.Kupoporodajni ugovor ćete sačiniti po ovlašćenju koje vam je vlasnik sa saobraćajne dao,overićete kod javnog beležnika i platiti porez na prenos apsolutnih prava na opštini vlasnika sa saobraćajne dozvole.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Imam pitanje koje me zanima.Ovako na autu mi istice registracija,auto se ne vodi na mene,imam punomocje ali moram da ga odjavim sa vlasnika.Planirao sam da idem negde 2 3 meseca pa kad budem dosao da ga prijavim na brata.Kako da to izvedem? Dali da ga odjavim po isteku 30 dana od registracije,zanima me sta mi treba posle 3 4 meseca kad dodjem sta mi treba da ga ponovo prijavim na trece lice,kada je vracena saobracajna i tablice u sup.Ili da ga odjavim kad dodjem posle 3 4 meseca?

  • Poštovani,
   Ako nemate ovlašćenje za odjavu i prenos vlasništva na 3. lice ne možete uraditi ništa od ovih radnji. Potrebno je da kontaktirate vlasnika i uradite ugovor.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Šta je potrebno da uradim kada staro vozilo, kome je istekla registracija pre skoro godinu dana, a tablice sam odjavila i saobraćajna dozvola je izbušena, zelim da prodam u staro gvoždje? Da li je potrebno odjaviti motor koji je još uvek ispravan, ili nesto slično? Da li od otpada koji ga otkupljuje moram dobiti neki papir?

  • Poštovana,
   Preporučujemo vam da se obratite nekom od ovlašćenih auto otpada radi informisanja o prodaji vozila za uništenje.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, HITNO
  Iz BGa sam,a kupujem auto u KG koji je uvezen iz Francuske i prva registracija u Srbiji ce da se radi na mene.
  Prodavac kaze da mi je dovoljan samo fiskalni racun (sa svim podacima automobila i mojim) da bih ga registrovala i da ne treba da placam nista oko automobila, sem registracije
  Molim vas obasnite mi sta sve od papira treba prodavac da mi da (taj fiskalni racun, pretpostavljam saobracajnu iz Francuske….) I sta mi treba za dobijanje privremene registracije, ako se tako kaze, da doteram auto iz KG za BG?
  Hvala

  • Poštovana,
   Ukoliko se radi o polovnom vozilu, vozilo mora imati i uverenje Agencije za bezbednost saobraćaja o ispitivanju vozila koje se uvozi kao upotrebljavano. Takođe, carinski račun, carinski list, izjavu kako je vozilo ušlo u zemlju, račun (ukoliko je vozilo kupljeno od pravnog lica), strana saobraćajna dozvola.. Najbolje je da okrenete neko od ovlašćenih pravnih lica koje se bavi izdavanjem probnih tablica u KG da pitate šta od dokumentacije treba da spremite.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  Istekla mi je registracija na autu i kasnije sam odjavila tablice. Nisam dobila nikakvu potvrdu, već izbušenu saobraćajnu. Par meseci kasnije, prodajem auto, ali sam saobraćajnu izgubila, kao i sve papire. Koja je procedura?

  Hvala

  • Poštovana,
   Pošto je istekla registracija, u gradskom MUP-u u gradu kome pripadate uzećete uverenje o poreklu vozila i na osnovu tog papira ćete izvršiti prenos vozila.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • auto sa bg tablicama mi je ostao u crnoj gori neispravan. istekla je registracija pre malo vise od mesec dana. nameravam da odjavim auto i tablice. da li ga mogu tamo dati nekom otpadu bez ikakvih papira? da li to smem uraditi pre ili posle odjave? auto je na javnoj povrsini…ili dal od mupa u crnoj gori mogu dobiti neku dozvolu kako ga mogu vratiti do beograda auto vozom i sl. ? auto je star i neispravan da bi placala slep sluzbu do beograda ne isplati se.

  • Poštovana,
   Sudbinu rashodovanog vozila rešavaju propisi države u kojoj se vozilo nalazi. Sumnjamo da će vozilo moći bez procedure uvoza da se rashoduje u Crnoj Gori. Odjava vozila je svakako potrebna ako vozilo nije više u voznom stanju, ali to nije jedini dokument koji vam je potreban za regulisanje prodaje u Crnoj Gori s obzirom da vozilo nije carinjeno. Preporučujemo da sa nadelžnim organima vidite šta vam je najbolja opcija. Takođe auto voz podrazumeva da se upravljanjem vozilom uđe na platformu i da ono bude registrovano što MUP i evidentira prilikom kontrole.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Supruga me je ostavila i odvezla moj auto koji je registrovan na moje ime i ja sam vlasnik u saobraćajnoj dozvoli, sada ona neće da vrati auto i moje pitanje je da li ja mogu da odjavim tablice i auto (iako nemam fizički tablice kod sebe da ih vratim u policiju ni saobraćajnu dozvolu, supruga neće da vrati auto ni dokumenta)? Hvala

  • Poštovani,
   Ne možete odjaviti tablice bez fizičke predaje tablica u MUP. Vaš problem je stvar za sud i stručnu pravnu pomoć.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, registracija mi je istekla pre 15 dana, vozilo zelim da poklonim drugu, isto smo registraciono područje i auto trenutno nije u voznom stanju. Koja je procedura?

  • Poštovani,
   Sačinićete kupoprodajni ugovor,platićete porez na prenos apsolutnih prava na opštini prodavca i kupac će preneti vozilo na svoje ime kada izvrši popravke na vozilu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani, kupio sam auto sačinio ugovor i prethodni vlasnik je uredno vratio tablice i probusili su mu saobraćaju. Međutim prodavac je izgubio probusenu saobraćaju. Da li ja sad mogu bez iste da auto registrujem?
  Unapred zahvalan.

  • Poštovani,
   U Gradskom mup-u gradu kome pripadate uzećete unerenje o poreklu vozila radi prenosa vlasnistva.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • U situaciji sam da kupujem auto sa drugog registarskog podrucija cija registracija vazi narednih 7 meseci.
  Ukoliko zelim da prebacim auto na mene i da uzmem nove tablice u mom registarskom podruciju sta se desava sa periodom od 7 meseci koliko je auto registrovan. Da li se to gubi ili ima ikakva opcija da se dobiju nove tablice i saobracajna a da vec postojeci period registracje vazi?

  Hvala

  • Poštovani,
   Niko nema pravo da skrati registraciju.Prilikom predaje za zamenu saobraćajne dozvole,dobićete novu registracionu nalepnicu sa datumom isteka registracije koji vam piše na predhodnoj nalepnici.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Ako je vozilu istekla registracija,ja ne zelim vise da ga registrujem,da li sam u obavezi da odjavim (vratim) tablice?
  Da li je zakonom propisana kazna za vlasnike koji ne vrate registarske tablice ?
  Hvala

  • Poštovani,
   Obratite pažnju na član 274

   Vlasnik, odnosno korisnik registrovanog vozila, ako u roku od 60 dana od dana isteka važenja registracione nalepnice ne podnese zahtev za izdavanje nove registracione nalepnice, dužan je da vrati registarske tablice organu koji je iste izdao.

   Vlasnik, odnosno korisnik vozila dužan je da u roku od 15 dana odjavi vozilo ako je uništeno ili otpisano ili da prijavi promenu bilo kog podatka koji se upisuje u saobraćajnu dozvolu.

   Pravno lice, preduzetnik, odnosno fizičko lice koje nije vlasnik vozila, ne sme u saobraćaju na putu koristiti vozilo koje je predmet finansijskog lizinga, odnosno zakupa, pre nego što se podatak o korišćenju ne upiše u saobraćajnu dozvolu u skladu sa odredbama člana 271. stav 3. ovog zakona.

   Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, vlasnik, odnosno korisnik vozila za koje je registraciona nalepnica izdata u skladu sa odredbama člana 268. stav 10. ovog zakona, dužan je da vrati registarske tablice u roku od godinu dana od dana isteka važenja registracione nalepnice.

   Odredbe stava 3. ovog člana ne odnose se na „rent-a-car“ vozila.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Kupio sam auto,platio porez na prenos vlasnistava ostaje samo da se odjave tablice imam sve prateće papire,ko je u obavezi da odjavi tablice i saobracajnu ja kao kupac ili prodavac.

  • Poštovani,
   Vi ne možete odjaviti vozilo bez overenog ovlašćenja, već to mora uraditi lično, lice koje je na saobraćajnoj dozvoli navedeno kao vlasnik.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  Imam moped (50cc) koji nije registrovan 3 godine.
  Želim da ga prodam prijatelju, pa me zanima da li je dovoljno da predam samo popunjen registracioni list, saobraćajnu dozvolu i tablice ili je potrebno još nešto pored toga?
  Na dnu registracionog lista postoje stavke „podaci o tehničkom pregledu vozila“ i „vozilo je tehnički ispravno“.
  S obzirom da moped nije registrovan 3 godine da li je potrebno popunjavati ove stavke?

  S poštovanjem,

  Dušan

  • Poštovani,
   Za prenos vlasništva motocikla zapremine ispod 50 kubika morate sačiniti kupoprodajni ugovor koji ćete overiti kod notara.Ako je kupac sa istog registarskog područja mora da izvrši tehnički pregled,uradi polisu na svoje ime i uplati takse za prenos i registraciju motocikla,gde pregaje staru tablicu i na licu mesta dobija novu.Ali ako je kupac sa drugog registarskog područja u tom slučaju vlasnik vozila odjavljuje tablicu i vraća kupcu ponistenu saobraćajnu dozvolu.Registracioni list ne popunjavate rukom već mora biti kompjuterski popunjen.stavke koje ste naveli ne popunjavate.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav,
  Da li ja, kao vlasnik auta, mogu da odjavim tablice ako ima neplaćena kazna drugog lica koje je koristilo moj auto?

  • Poštovana,
   Mišljenja smo da nećete biti onemogućeni u ovome osim ako zbog neodazivanja sudu ili nemogućnosti uručenja poziva službena lica nemaju naznaku da vas sprovedu sudiji ili obave neku drugu radnju. Ako je kazna izrečene pravnosnažnom sudskom odlukom biće sprovedena u postupku izvršenja te nije od uticaja da li odjavite ili ne vozilo.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Dobar dan, kupio sam motor kome je istekla registracija, zavrsio prenos vlasnistva, sada je ostalo samo da se odjave tablice, medjutim bivsi vlasnik ima nekakvu zabranu i sada ne moze da odjavi tablice pa me ineresuje da li postoji neka mogucnost da ih odjavim ja ili ipak moram da cekam da prodje ta zabrana? Hvala

  • Poštovani,
   Vi bez ovlašćenja ne možete odjaviti tablice već to mora uraditi prodavac lično. U zavisnosti o čemu je reč je i to da li tablice mogu da se odjave ili ne. Da li se radi o zabrani otuđenja vozila ili?
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Nije u pitanju zabrana otudjenja, posto sam motor preneo na moje ime, ne znam tacno koja je zabrana u pitanju ali on zbog te zabrane ne moze da registruje ni jedno vozilo koje je na njegovo ime a isto tako ne moze ni da odjavi tablice a moraju da se odjave jer se menja registraciono podrucje…

 • pre oko godinu ipo dana su zaustavili decka kome sam prodao motor i skinuli mu tablicu jer nije imao dozvolu,ja sam platio kaznu i sve je to regulisano,u medjuvremenu motor je promenio vlasnika koji hoce da ga prenese ali nemogu da ga odjavim jer je potvrda o privremenom oduzimanju tablice izgubljena jer istu nisam do sad ni uzeo iz ps pa me interesuje kakva je dalja procedura da bih ja mogo motor da odjavim?

 • Prodao sam auto drugom licu i predao mu ovlašćenje da može da ga registruje sa rokom važenja na 2 godine.2 godine i 2 meseca su prošli,ovlašćenje sam povukao u Ljermontovoj i kupac već dva meseca vozi auto koji nije registrovan (jer i ne može da ga registruje bez moje saglasnosti),za koji nema ovlašćenje jer sam ga povukao a ne želi ni da vrati saobraćajnu dozvoliu kako bih vratio tablice Policiji .Šta mi je činiti i privoleti kupca koji nije isplatio kupoprodajnu cenu da mi vrati saobraćajnu dozvolu kako bih vratio tablice Policiji i ukinuo registraciju vozila na moje ime.

  • Poštovani,
   Da ne bi došlo do komplikacije i neprijatnosti najbolje je obratiti se najbližoj policijskoj stanici.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani, zanima me da li postoji neki rok za prijavu vozila u novoj opštini (nije isto registarsko područje) nakon odjave? Menjam prebivalište 3 meseca nakon isteka registracije pa da li mogu da sačekam sa registracijom dok se ne preselim, pošto u svakom slučaju vraćam i tablice i saobraćajnu odmah nakon isteka registracije. Naravno, neću voziti auto dok se ne preselim.

  • Poštovani,
   ZOBS propisuje rok od 15 dana za prijavu svih promena koje je potrebno uneti u saobraćajnu dozvolu. Ukoliko odjavite tablice takođe, vozilo ne sme stajati na javnoj površini, te vam predlažemo da što pre dovedete dokumenta u sklad sa faktičkim stanjem.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Prvo, da pojednostavim pošto se očigledno nismo razumeli. Auto je na KŠ tablice i ističe mu registracija sad u septembru. Ja sam vlasnik i ne želim da produžim registraciju u KŠ-u, jer se za 3 meseca selim u BG. Znači, samo želim da auto „miruje“ ta 3 meseca dok se preselim i dok promenim prebivalište. Da li je to moguće, da li postoji neki rok za to „mirovanje“ ili moram da registrujem u KŠ-u pa nakon 3 meseca kad promenim prebivalište da odjavljujem tablice, i sve ostalo? Nadam se da sam bio jasan.

    • Poštovani,
     U ovakvom slučaju ne vidimo smetnju da tek po preseljenju i regulisanju statusa promenite tablice na novo registarsko područje.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Postovanje,placen je porez na auto, uradjen je kupoprodajni ugovor, koliko imam vremena da odjavim tablice?? Znam za 15 dana imam da platim porez, ali porez je placen, sve je odradjeno, samo mi ostalo jos da odjavim auto, koliko to moze da ceka ta odjava??

  • Poštovani,
   Odjava se ne čeka, radi se automatski kada lice koje je u saobraćajnu dozvolu upisano kao vlasnik vozila preda tablice i saobraćajnu dozvolu,
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Zdravo , kupio Sam motor u Srbija, inace ja Sam od Makedonija. Dali mogu ja da idem do Srbija da odjavim tablice?Motor je na Kraguevac table. Inace imam ugovor sabrcajna tablice , sve sto treba ,fala pozdrav

  • Poštovani,
   Samo vlasnik sa saobraćajne ili ovlašćeno lice mogu da odjave tablice.Vi kao kupac nemate prava sa kupoprodajnim ugovorom da odjavljujete.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovanje.
  Gde i kako mogu da proverim da li postoji zabrana otuđenja na polovno vozilo koje želim da kupim?
  Da li se ovakve informacije izdaju i bez prisustva vlasnika vozila?
  Unapred hvala.

  • Poštovani,
   Zabrana otuđenja koju MUP evidentira je upisana u saobraćajnu dozvolu i kada se ona isčita, vidi se da li postoji zabrana otuđenja ili ne. Možete tražiti od vlasnika da zajedno proverite i kod ovlašćenih službenih lica.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Ja sam pre 10 godina imao auto koji je zavrsio na otpadu, papire sam izgubio, i nisam ga nikad odjavio. Da li je neophodno da ga odjavim, kakve su posledice, i sta mi je potrebno s’ obzirom da nista nemam? Auto i papiri vise ne postoje. Ili nema potrebe da odjavljujem. Hvala.

  • Poštovani,
   Morali ste tablice vozila vratiti u policijsku stanicu i odjaviti vozilo. Sada ga više tehnički ni ne možete odjaviti ako nemate tablice sa vozila više. Osnovno pitanje je šta je bilo sa tablicama jer tu najčešće dolazi do zloupotreba. Vozilo je svakako u pasivnom registru jer nikad nije produžena registracija, a s obzirom da se radi o starom tipu tablica sumnjamo da ćete imati neke probleme ali svakako korisno je da znate za ubuduće.
   Srdačno,
   AMK Novi Beorgad

 • Molim vas recite mi po kom zakonu vozilo moze da se odjavljuje samo sa ovlašćenjem. Jel to znaci da ugovor o kupoprodaji vozila nije validan. To me brine jer sam ja kupio stan od vlasnika imam ugovor koji sam sa njim sklopio kod notara ali nemam ovlašcenje da zivim u njemu i da ga dalje prodam. Pa tako i sa vozilom. Onda se moraju upoznati notari da ugovore ne overavaju posto nisu validni. A molim vas da mi pojasnite koji je to zakon i član. S poštovanjem veliki pozdrav

  • Poštovani,
   Ne znamo kako povezujete stan i odjavu prebivališta sa vozilima. Odjava tablica i vozila je regulisana je članom:
   Član 274

   Vlasnik, odnosno korisnik registrovanog vozila, ako u roku od 60 dana od dana isteka važenja registracione nalepnice ne podnese zahtev za izdavanje nove registracione nalepnice, dužan je da vrati registarske tablice organu koji je iste izdao.

   Vlasnik, odnosno korisnik vozila dužan je da u roku od 15 dana odjavi vozilo ako je uništeno ili otpisano ili da prijavi promenu bilo kog podatka koji se upisuje u saobraćajnu dozvolu.

 • Postovani,

  Auto se vodi na mene,ali sam ga prodao pre dve godine uz ovlascenje da kupac moze da vrsi sve „radnje“ vezane za auto (registruje ga, prijavi i odjavi, izvrsni prenos vlasništva na svoje ime, proda trecem licu…).Ovlascenje je trajno i neopozivo,ali takodje pise da snosi svu odgovornost oko upravljanja vozila i bilo kakvih drugih posledica.Vozilu je istekla registracija jos u decembru, jer je kupac bio u inostranstvu.Sad hoce da odjavi tablice i saobracajnu i da ga ponovo registruje, ali opet planira da ide u inostranstvo.Moje pitanje je da li ja mogu da imam bilo kakvih problema ako se nesto desi sa tim kolima u saobraćaju, van saobracaja(kazne za nepropisana parkiranja i slicno), s obzirom da na ovlascenju pise da osoba koja je kupila auto snosi svu odgovornost oko upravljanja vozila i eventualnih posledica i da li ja mogu da opozovem to ovlascenje ako na njemu pise da je trajno i neopozivo?

  Srdačan pozdrav

  • Poštovani,
   To što piše na ovlašćenju nije relevantno za organe sve dok vi ne platite potencijalne kazne (kamere, parking…) pa naknadno u parnici koristite kao dokaz ovlašćenje da refundirate troškove. Kada već svakako morate da odjavite tablice, izvršite uredan prenos vlasništva i regulišite vaše imovinsko pravne i formalne statuse.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovanje moj otac je registrovao jedan auto na njegovo ime posto je on invalid na invalida je registrovan nama je placeno za to tom coveku sto smo registrovali taj auto prodao ga nekom i posto se auto vodi na mog oca dali smo tom coveku puno ovlascenje i on je cekao da istekne registracija pa je tad hteo da ga prenese ali nije mogo rekli su mu da moj otac ima neku zabranu od izvrsitelja dali moze taj decko sto je kupio auto moze da ga prenese na svoje ime jel kad smo dali ovlascene tom decku nije imala nikakva zabrana

  • Poštovani,
   Morate proveriti ovo vezano za konkretan postupak izvršenja. Nebitno što nije bilo kada ste davali ovlašćenje jer ovlašćenje nije promet prava svojine. Izvršni postupak može biti pokrenut u bilo kom momentu i izvršitelj može tražiti zabranu otuđivanja imovine. Takođe radnja koju ste naveli oko registracije vozila na invalida za novac, nije zakonita te vas ovakva kazivanja mogu dovesti u neprilike.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, Prodao sam auto, overio kupoprodajni ugovor kod notara, platio porez u upravi prihoda i sada treba da uradim odjavu tablica. Sve radnje za odjavu su mi jasne samo mi nije jasno da li ja popunjavam registracioni list, ili moram da uzmem prepis od kuce koja mi je registrovala auto odnosno uradila tehnicki pregled. Ako ga ja popunjavam da li moze rucno posto ne znam kako bi drugacije popunio obrazac koji dobijem u MUP-u. Unapred se zahvaljujem na odgovoru.

  • Pošotvani,
   Ne popunjavate ga vi. Na tehničkim pregledima ili na uslužnim šalterima AMSS u policijskim stanicama možete dobiti reg. list. Raspitajte se u policijskoj stanici da li može samo očitana saobraćajna da ne tražite registracioni list.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Vozilo isključivo može da odjavi vlasnik sa saobraćajne dozvole ili ovlašćeno lice.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Interesuje me da li auto bez tablica (skidam ih i šaljem radi odjave), smeju da stoje na parkingu (nije zona) dok ne dobijem svoje? Da li policija može da pravi problem ili ne? Hvala!

  • Poštovana,
   Voilo koje je odjavljeno u principu ne može stajati na javnoj površini. Komunalna policija je nadležna za ove poslove.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani
  Regularno sam odjavio tablice,i dobio papir registracioni list i ponistenu saobracajnu dozvolu,nažalost papir sam nekako izgubio,pa me zanima hoce li on trebati novom vlasniku ili je dovoljna ponistena saobracajna,i ako treba kako da ponovo dodjem do tog papira.Hvala

 • Postovani
  Hteo bih da kupim polovno vozilo. Auto je odjavljen. A bio je registrovan na domaćim tablicama.Kada bih da ga registrujem u svom gradu da li mi trebaju dodatni papiri ili klasično samo registracija bez plaćanja poreza u mestu vlasnika i ostale stvari? Da li to dodje kao da kupujem auto na ime kupca?

  • Poštovani,
   Da biste prijavili promenu vlasništva na vozilu, trebaće vam ugovor i uverenje da je izmiren porez.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Hocu opet da registrujem vozilo proslo je 6 meseci od isteka da li moram da odjavim tablice i da uzmem nove ili moze sa istim ?

  • Poštovani,
   Ako je registracija istekla duže od 60 dana,morate uplatiti za nove registarske tablice.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  Kupio sam automobil pre mesec dana o čemu smo sačinili kupoprodajni ugovor. Prodavac i ja smo sa istog registarskog područja. Dobio sam potvrdu o plaćenom porezu na prenos apsolutnih prava i sada treba da odem u MUP da promenim saobraćajnu dozvolu samo(obzirom da registracija važi još skoro godinu dana). Da li je potrebno da prodavac ode da poništi staru saobraćajnu ili to mogu i ja učiniti bez njegovog prisustva obzirom da imam kupoprodajni ugovor?
  Srdačan pozdrav!

  • Poštovani,
   S obzirom da zadržavate tablice ne poništavate dozvolu već je predajete na zamenu zajedno sa ostalim papirima (original ugovora, uverenja iz poreske, polisa, registracioni list ili isčitaa saobraćajna i vaša lična karta uz dokaze o uplati propisanih naknada za zamenu saobraćajne i nalepnice.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, registracija je istekla pre vise od pola godine. Tablice nisu vracene ni odjavljenje zato sto vlasnik nije bio u zemlji. Tehnicki pregled kaze da ne moze da primi vozilo na tehnicki bez odjave tablica. Da li vlasnik moze da ovlasti nekoga u ovom trenutku da u njegovo ime odradi ceo proces? Ili je iskljucivo samo njegov fizicki dolazak u stanicu moze da dovede do odjave tablica i pokretanja celog procesa tehnickog pregleda i registracije vozila. Hvala unapred

  • Poštovanje,
   Odjavu tablica vrši vlasnik, ili osoba sa overenim ovlašćenjem od notara gde su navedene precizno sve radnje koje ovlašćeno lice moze izvršiti (odjava tablica, registracija… itd.)

   Srdačno
   AMK Novi Beograd

 • Zdravo jedno pitanje. Kupila sam auto od coveka koji ima samo sacinjen ugovor o poklonu sa prodavcem a auto se i dalje vodi na prodavca. Pa me zanima da li bi mogla da ja isto sacinim ugovor o poklonu sa covekom i da tako prenesem auto na moje ime ili mora da covek koji je kupio auto od vlasnika prvo prenese na njegovo ime pa onda tek ja na moje? Jer uskoro mi izlazi registracija. Hvala

  • Poštovanje,
   Na osnovu overenog ugovora o poklonu, podnosi se poreska prijava i nakon izmirenja poreza na prenos obavlja se procedura prenosa vozila na ime poklonoprivca.
   Dakle formalno, vlasnik vozila je osoba upisana u saobraćajnu dozvolu. Ukoliko poklonodavac ostaje pri prethodnom ugovoru o poklonu koji je sačinio sa poklonoprimcem mora se finalizovati ta radnja i prenos vozila na poklonoprimca kako bi se obavila pravno validna kupoprodaja.

   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Zamolio bih za jedno pojasnjenje, tacnije na odgovor na sledece pitanje.
  Da li za automobil kome su odjavljene i vracene tablice, ponistena saobracajna dozvola pre vise od godinu dana, ako bi se prodavao u narednom periodu, potrebno uraditi kupoprodajni ugovor i overiti kod notara.
  Hvala
  Srdacan pozdrav

  • Poštovani,
   Svakako da vam je potreban ugovor i overa ugovora radi vaše pravne sigurnosti i mogućnosti da se u budućnosti to vozilo ponovo registruje.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani, prodala sam auto u julu 2022. Kupac je iz Pančeva, a ja iz Beograda. Sklopili smo ugovor i overili ga kod notara. Pošto registracija ističe u martu 2023. kupac je rekao da će voziti auto do tada sa mojom saobraćajnom dozvolom. Mene sada zanima kako je bolje izvršiti odjavu tablica, da li da mi kupac šalje tablice i saobraćajnu, ili ja njemu da napravim i pošaljem ovlašćenje da sam to uradi. Brine me šta bi moglo biti ako kupac ne registruje auto u roku, i da li bih ja možda mogla imati nekih problema, zbog nevraćanja tablica. Hvala na odgovoru.

  • Poštovana,
   Kupac može sa kupoprodajnim ugovorom odjaviti tablice kada bude registrovao vozilo na svoje ime. Što se tiče isteka registracije samo po sebi nije prekršaj, ali ako bi upravljao tim vozilom i bio snimljen samo u tom slučaju biste mogli imati neprilike s obzirom da je evidencija o vlasnicima na vozilima u nadležnosti MUP.
   S poštovanjem,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Prodao sam automobil u Novom Sadu septembra 2021 godine. Kupac je iz Vrbasa. Sklopili smo ugovor o poklonu motornog vozila i overili kod notara. NIsam odjavio automobil jer sam mislio da to treba da uradi kupac automobila u Vrbasu. Dobio sam poziv od prekršajnog suda u Novom Sadu da je učinjen prekršaj iz člana 332 Stav 1 tačka 102 zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima. Tj. prekršaj napravljen 3.11.2022. godine, te da mi je istekla registraciona nalepnica i da sam bio dužan da vratim tablice organu koje je iste izdao.

  Pitanje: Da li je kupac bio dužan da vrati tablice u nekom roku od potpisivanja ovog ugovora? Da li je on dužan pa plati ovaj prekršaj ili sam i dalje vlasnik ovog vozila i da li sam dužan da platim kaznu?
  Hvala .
  S poštovanjem.

  • Poštovani,
   Kao što smo mnogo puta do sad ukazivali do kakvih sve problema može da dođe u slučaju da ne bude dovršeno evidentiranje promene vlasnika kod pokretnih stvari upisanih u javni registar (u ovom slučaju vozilo je pokretna stvar, a podaci o vlasnicima se vode u registru MUP koji na osnovu podataka iz registra izdaje saobraćajnu dozvolu). U ovoj situaciji očigledno da nije izvršena registracija promene vlasnika u MUP i da ste vi ostali u evidenciji kao vlasnik vozila. Predlažemo vam da konsultujete stručnu pravnu pomoć oko davanja iskaza sudu, a svakako bi bilo od koristi da stupite u kontakt i sa poklonoprimcem u cilju predlaganja eventuanog dobrovoljnog preuzimanja obaveze.
   S poštovanjem,
   AMK Novi Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *