Izgubljena lična karta – šta učiniti?

Izgubljena lična karta je čest događaj koji nas uvek zabrine, iznervira, ali i izloži priličnom trošku. Ovakav peh može da se dogodi svakome. Zaturena lična karta koja vam je hitno potrebna,  zaboravljena na šalteru, ili vam je neko naprosto ukrao ceo novčanik gde je bio i ovaj dokument, česte su situacije koje vas mogu zadesiti.

Ovaj nemio događaj uvek nosi sa sobom od manjih problema, zbog procedure koja vam predstoji i neplaniranih troškova, do velikih problema (ako vam nestane u inostranstvu, ne prijavite na vreme nestanak itd…)

Izgubljena lična karta – zašto ne možete bez ovog dokumenta?

Zakon o ličnoj karti kaže da je lična karta javna isprava kojom građani dokazuju svoj identitet i druge podatke o sebi koje ovaj dokument sadrži.

 

Predviđena je dužnost svakog državljanina starijeg od 16 godina da ima ličnu kartu.

Pored ovih upotreba, lična karta se može koristiti i kao putna isprava za prelazak državne granice sa onim republikama sa kojima je takav način prelaska državne granice ugvoren posebnim sporazumima (Republika Crna Gora i Bosna i Hercegovina).

Izgubljena lična karta – koji vas sve probemi očekuju?

Krenuli ste da se prijavite na konkurs za posao i taman kada ste krenuli da očitate vašu ličnu kartu, shvatate da nemate ovaj dokument. Pretražili ste već sva mesta na kojima bi lična karta mogla biti i polako vas hvata panika…

Zaista neprijatna situacija zar ne? Šta vam je činiti u ovom slučaju?

Ako je u pitanju izgubljena/ukradena l.karta, prva stvar koja je bitna je da li je dokument bio važeći ili ne.

Izgubljena važeća lična karta

Ako je lična karta bila važeća odlazite u policijsku stanicu na teritoriji grada/opštine na kojoj živite i prijavljujete da je dokument nestao.

Potrebno je da napišete izjavu kako je došlo do nestanka dokumenta. Ova izjava se piše u slobodnoj formi ali je možete dobiti i popunjenu na našem šalteru u policijskoj stanici Novi Beograd.

Napomena: Izjavu dajete samo ako je nestala važeća lična karta.

Uplaćujete takse za novu ličnu kartu i za oglašavanje vašeg izgubljenog ličnog dokumenta zvanično nevažećim. Ova objava izlazi u Službenom Glasniku RS i neophodan je uslov za dobijanje novog dokumenta. I ovo se plaća u vidu dve takse, tako da je nestanak važećeg dokumenta uvek skuplji.

Iznosi taksi za zamenu lične karte i oglašavanje prethodnog dokumenta nevažećim su:

928,80 rsd + 226 rsd + 830 rsd + 798 rsd = 2.782,80 rsd
**na ovu cenu se dodaju i provizije banke ili pošte za svaki pojedinačno uplaćeni iznos, tako da je konačna cena oko 3.000 rsd

Nakon uplate ovih taksi predajete ih zajedno sa izjavom na šalteru u policijskoj stanici ili odlazite u termin koji ste dobili zakazivanjem preko portala e-Uprave.

Kada predate dokaze o uplati i izjavu, dobijate Potvrdu o predaji dokumenata koju koristite do izdavanja novog biometrijskog dokumenta – lične karte. Ipak, korišćenje ove potvrde je ograničeno jer npr. banka neće uvažiti ovaj papir jer na njemu nema svih potrebnih ličnih podataka.

Šta ako je lična karta istekla?

Ako je lična karta istekla:

Ne pišete izjavu o nestanku dokumenta, već uplaćujete takse za novi dokument i predajete ih na šalteru mup -a ili odlazite u zakazani termin koji ste dobili preko portala e- Uprave.

Iznosi taksi za zamenu lične karte su:

928,80 rsd + 226 rsd = 1154,80 rsd
*na ovu cenu se dodaje i provizija banke ili pošte tako da je konačna cena oko 1200 rsd

Kada predate dokaze o uplati i izjavu dobijate Potvrdu o predaji dokumenata. Nju koristite do izdavanja novog biometrijskog dokumenta – lične karte.

U kom roku morate da prijavite da je izgubljena lična karta?

Zakon o ličnoj karti kaže da ste bez odlaganja dužni da prijavite nestanak lične karte. U praksi, teško da ćete imati problema zbog datuma prijave. Ipak, zbog vas i potrebe za ovim dokumentom, potrebno je da nestanak ili gubitak lične karte zaista prijavite što pre.

Obično kada utvrdite da je lična karta nestala i odete u policijsku stanicu, u zavisnosti od datuma i  mesta nestanka ili gubitka dokumenta, dobićete pouku da sačekate par dana i date šansu da neko ko pronađe dokument ispuni svoju dužnost i da ga preda policijskoj upravi.

Zakon daje rok od 15 dana kod isteka lične karte da podnesete zahtev za novi dokument. Ovde može doći do problema kada lica koja borave duže u inostranstvu, a nisu odjavila boravište dođu i shvate da je važenje ličnog dokumenta isteklo čak pre nekoliko godina.

Šta kada je izgubljena lična karta u inostranstvu?

Kada izgubite ličnu kartu u nekoj od pomenutih susednih republika u koju ste ušli sa ličnom kartom kao putnom ispravom, u ozbiljnijem ste problemu. U tom slučaju nećete moći da napustite ovu zemlju bez putne isprave. Dakle, morate postupiti kao u slučaju sa izgubljenom putnom ispravom – pasošem.

Odlazite u policiju i prijavljujete nestanak dokumenta i sa potvrdom iz policije odlazite u diplomatsko – konzularno predstavništvo R. Srbije u toj državi. Tu ćete dobiti putni list sa kojim ćete moći da se vratite u zemlju.

Čuvajte vašu ličnu kartu!

AMK Novi Beograd

178 thoughts on “Izgubljena lična karta – šta učiniti?

  • Poštovani,
   AKo se ovo odnosi na izjavu o izgubljenoj ličnoj karti nije potrebno ovu izjavu overavati.S
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Dali je zaista potrebno pored sve uplate i izjave o izgubljeno vazecoj icnoj karti, da mora da se izvadi posedovni list iz katastra kao dokaz o adresi prebivališta?

    • Poštovani,
     Morate kod sebe imati ugovor o stanu ili dokaz o vlasništvu da biste prijavili neku osobu na vašu adresu. Na koji slučaj se konkretno odnosi vaše pitanje?
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

    • Druze,imas internet i e upravu. Lepo procitas sta ti treba. A ne ovde smaras sa pitanjima koje svako sa 2gr mozga ne bi pitao.
     Najbolje da uradis i sistematski kod doktora i to im odneses. A da pre vadjenja LK,ne smes nista da jedes 24h.

    • Imas internet pa procitas. Ko i.a 2gr mozga ne postavlja takva pitanja.
     Najbolje ti da uradis i sistematski kod DR.
     A da i pre vadjenja ne smes da jedes 2 dana.

   • Poštovanje,
    Po isteku ličnih dokumenata neophodno je podneti zahtev i pribaviti nov dokument.
    Srdačno,
    AMK Novi Beograd

 • Pozdrav. Zivim u Kanadi u Toorntu i juce sam izgubila srpsku licnu kartu. Da li znate koja je procedura i kako mogu da dobijem novu. Hvala

  • Pošotvana,
   Kontaktirajte diplomatsko konzularno predstavništvo R.Srbije u Kanadi za sve detalje oko ovakvog slučaja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Da li se pri podnošenju prijave nestanka lične karte odmah uplaćuju takse za novu ličnu kartu (928+226din) ili se ostavlja neko vreme za slučaj da lična karta bude pronađena?
  Srdačan pozdrav

  • Pošotvana,
   Ako želite da što pre dobijete ličnu kartu nećete čekati. Običaj je da se od prijave nestanka sačeka par dana da vidite da li će neko eventualno da vas kontaktira. Kada uplatite takse i krenete u proceduru lična karta koja je izgubljena će biti oglašena nevažećom i nikako je ne smete koristiti makar je i pronašli.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Pouzdrav Moj Deda je izgubio ličnu kartu čovek je invalid i živi u inostrasntvu a lična mu je potrebna za 3 dana se vraca gore koja je procedura vadjenje nove i da li se ceka?

    • Poštovani,
     Podnosi se Izjava o izgubljenoj ličnoj karti i uplaćuju takse za vađenje nove. Opisali smo sve u tekstu. Ako podnesete zahtev za hitno izdavanje može biti gotov dokument u roku 48 h.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Pozdrav!
  Dete od 16 godina je izgubilo ličnu kartu.Da li važi ista procedura i ista cena i za njega, i takodje me interesuje kako ne mogu naći ličnu kartu ako je čipovana?!

  • Pošotvani,
   Procedura je ista za svaku izgubljenu ličnu kartu. Čip ne služi za praćenje vašeg kretanja što bi bilo i protivno Ustavu već za pristup elektronskom sistemu, elektronskom potpisivanju itd.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Bez potvrde ćete moći da preuzmete ličnu kartu ali ćete predhono napisati izjavu šta se desilo sa istom potvrdom.
  Srdačno,
  AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  Izgubila sam ličnu kartu, i imam prijavljen termin za izradu nove. Primere uplatnica za obrazac lične karte, kao i za naknadu za troškove izrade imam. Međuti, za odjavu izgubljene l.k., za ove iznose što ste naveli 830 rsd + 798 rsd, nemam primer uplatnice i ne znam na koje račune to uplaćujem. Gde uplaćujem te takse, da li ih uplaćujem ranije ili ću uplatnice dobiti u policijskoj stanici? Hvala vam na pomoći.
  Srdačni pozdravi

  • Poštovani,
   Uplatnice kao i obrazac za objavljivanje lične karte nevažećom možete preuzeti na našem šalteru u PS Novi Beograd.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovni, suprugu je obijen auto i uzeta torbica u kojoj su bila sva dokumenta i kartice, pa cak i zdravstvena knjizica. Policija je izasla na lice mesta i napravila zapisnik. Koja je procedura i koliko traje dobijanje novih dokumenata.. Licna karta, vozacka, saobracajna..

  • Pošotvana,
   U zavisnosti od podnošenje zahteva i uplata dokumenta se u principu dobijaju za 5-7 dana.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovana,
   Ukupan iznos za duplikat vozačke iznosi 2096 din a saobraćajne 3784.Sve uplatnice kao i zahteve možete uzeti na našem šalteru u policijskoj stanici Novi Beograd.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd.

 • Moj otac, koji je onkoloski bolesnik, je negde zaturio, izgubio ili zaboravio licnu kartu i zdravstvenu knjizicu u silnim jurnjavama od lekara do lekara, mogu li ja bez njega da podnesem zahtev za nova dokumenta?

  • Poštovana,
   Sa dokumentima od lekara vi imate pravo da podnesete zahteva za ličnu kartu,gde će biti izvršena terenska provera i uručena lična karta vašem ocu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  imam termin za izradu nove licne karte koju sam izgubila- da li mogu tamo na licu mesta predati i prijavu za nestanak ili to moram uraditi ranije?

  • Poštovana,
   Istovremeno ćete predati i za oglašavanje nevažećom i za novu ličnu kartu u zakazanom terminu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Poštovani,
    Prvo se predhodna lična karta oglasi nevažećom i odmah predajete za novi dokument,
    Srdačno,
    AMK Novi Beograd

  • Poštovana,
   Prijavite slučaj nadležnoj policijskoj ispostavi i iznesite kako i zbog čega sumnjate.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, izgubio sam licnu kartu i interesuje me da li je moram izvaditi u opstini prebivalista iz licne karte ili mogu u nekoj drugoj opstini/gradu? Konkretno mogu li je izvaditi u Novom Sadu ili moram ici u svoju opstinu. Isto tako i vozacku dozvolu sam izgubio pa me interesuje isto pitanje

 • Poštovani,

  Imam jednu veoma zamršenu situaciju. Imam druga koji je izgubio ličnu kartu 2014. godine, i kada je otišao da prijavi dobio je papire koje je trebao da popuni, ali zbog finansijske situacije nije mogao da plati takse te nije ni predao papire u policiji za izdavanje nove lične karte. On je nakon toga otišao u Kinu, te nije predavao. Da li će imati problema prilikom prijavljivanje, i šta treba da uradi povodom toga?

  Hvala unapred.

  • Poštovani,
   Prilikom predaje za novu ličnu kartu priložiće i pasoš sa kojim je napustio državu kao pokriće za dati period i neće imati problema. Ako mu izgubljena lična karta istekne u trenutku predaje za novu,plaća samo redovne takse za novu ličnu kartu oko 1200 din.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani, imam zakazan termin za izdavanje nove lične karte i sve uplaćene takse. Da li izjavu treba da dam ranije u policijskoj stanici, ili mogu u zakazanom terminu?
  Hvala unapred

 • Da li je potrebno priloziti jos nesto, sem dokaza o uplati taksi, pri odlasku na termin za izradjivanje nove licne karte?

  • Poštovani,
   Ovo nema veze sa vašim pravom na zamenu dokumenta. U Službenom glasniku će biti objavljeno koji se dokumenti oglašavaju nevažećim ali ćete vi već dobiti novu ličnu kartu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Napravila sam glupost
  Na fejsu neka nagradna igra i ja posaljem slike licne karte
  I tek kad sam poslala skontam svi moji podaci tu al je vec kasno
  Jel moram da pravim novu licnu il je moguce to da se nekao blokira da nemoze da se iskoristi licna mi je sa cipom
  Hvala znam da to nisam smela uraditi 😞

  • Poštovana,
   Naš savet vam je da se obratite nadležnoj službi policijske stanice kojoj pripadate.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  da li je moguće prijaviti nestanak lične karte u drugom grad/opštini samo da bi se lična karta proglasila nevažećom, pošto nisam u mogućnosti da u toku vikenda putujem rodni grad.
  Hvala

  • Poštovani,
   U principu nestanak ličnog dokumenta se prijavljuje prvoj policijskoj upravi na koju naiđete ali savetujemo vam da to učinite u mestu svog prebivališta.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Postovani, ukoliko dodje do ostecenja licne karte, ako se polomi primer…kakva je procedura i sta sve treba da se plati?

   • Poštovani,
    Potrebno je da zamenite ličnu kartu, plaćanjem taksi za novu ličnu kartu i da predate oštećenu nadležnom državnom organu. Cena nove lične karte je oko 1 200 rsd
    Srdačno,
    AMK Novi Beograd

 • Postovanje,
  licna karta mi je istekla u decembru 2017 godine, sacekala sam da prikupim novac kako bih produzila licnu, ali sam je u medjuvremenu izgubila. Sta raditi u ovom slucaju?

  • Poštovana,
   Platite takse i predajte ih na šalteru policijske stanice uz prethodno podnetu izjavu o izgubljenoj ličnoj karti.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Ukraden mi je novčanik sa ličnim dokumentima pre četiri meseca i slučaj je prijavljen policiji. Potrebno je da izvadim ličnu kartu, a moje pitanje je da li je potrebno da objavljujem nestanak dokumenta posle toliko vremena?

  Hvala

  • Poštovani,
   Ako je lična karta istekla, neuplaćujete takse za oglašavanje nevažećom ali ako je koš unek važeća, morate uplatiti .
   Srdačno,
   Amk Novi Beograd!

 • Postovanje suprugu su ukrali novcanik sa svim dokumentima, on je trenutno u Holandiji radi. Da li mogu ja da mu odjavim licnu kartu, pa kada se on bude vratio da podnese zahtev za vadjenje nove?

   • Sta ako je vlasnik licne karte nepokretan.Izgleda da ne postoji mogucnost ni javnog beleznika u ovom slucaju.Majka mi je izgubila licnu i ne mogu da joj vadim novu.Postoji li neko resenje.

    • Poštovanje,
     Predlazemo da se obratite opstini prebivališta Vaše majke i objasnite situaciju.

     Srdačno
     AMK Novi Beograd

 • Dobar dan ukradena su mi sva dokumenta, moje pitanje je da li mogu da izvadim i ličnu kartu i vozačku dozvolu i saobraćajnu dozvolu u policijsku stanicu pozd.

  • Poštovana,
   Samo u policijskoj stanici možede predati za duplikat izgubljenih dokumenata,
   Srdačno ,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Pri predaji za novu ličnu kartu neće vas fotografisati samo u slučaju da je prethnodna fotografija mlađa od 5 godina.Svaki dokument uvek potpisujete.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovanje, zanima me da li je potrebno davati novu sliku i nov potpis pri vadjenju nove licne karte koja je prethodno izgubljena.

 • Postovani, izgubljena je nevazeca licna karta,pitanje je da li je procedura kao za klasicno vadjenje licne karte ili se prvo mora prijaviti nestanak? Pozdrav

  • Poštovani,
   Ako je izgubljena nevažeća lična karta, morate uplatiti uplatnice kao za novu ličnu karuu 928 i 226 din.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Generalno se svaki dokument može zloupotrebiti ali ste vi uradili sve što je do vas prijavom gubitka ličnog dokumenta i oglašavanjem istog nevažećim pa je odgovornost za eventualnu zloupotrebu na onom organu odnosno licu koje se time služi odnosno prihvati ovakav dokument.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Ukradena mi je licna karta koja je vazeca.
  Medjutim, pre 10ak dana sam pokrenula proceduru za vracanje devojackog prezimena nakog razvoda i na to se ceka koliko sam upucena oko mesec dana ukupno. Da li je izvodljivo da sada dobijem samo neku potvrdu da ne bih vadila novu pa odmah zatim ponovo da podnosim zahtev za drugu licnu kartu na devojacko prezime?
  Da ne moram 2 puta istu proceduru da prolazim za mesec dana.
  Pozdrav

  • Poštovana,
   Nakon prijave gubitka lične karte (popunjavate obrazac izjave o nestanku, što možete učiniti i na našem šalteru u policijskoj stanici Novi Beograd) dobijate potvrdu o ukradenom ličnom dokumentu nakon čega istu predajete umesto ukradenog dokumenta za dobijanje novog. Koliko nam je poznato nije moguće izdavanje privremenog ličnog dokumenta po osnovu toga što je u toku upravni postupak promene prezimena pred organom zaduženim za matičnu evidenciju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,ukradena mi je bosanska licna karta u Beogradu krajem oktobra mjeseca,slucaj sam prijavila policiji opstina Zvezdara gdje su mi dali neku potvrdu koju valjda bih trebala dostaviti prilikom vađenja nove licne karte.Međutim posto studiram u Beogradu nisam isla kuci nikako i jos uvijek nisam podnijela zahtjev za novu licnu kartu, u međuvremenu meni su se javili neki muz i zena da su mi pronasli licnu kartu i sada je licna karta vracena kod mene.Da li ja moram da vadim novu licnu kartu ili mogu ovu da koristim,koji je postupak?Unaprijed zahvalna.

  • Poštovana,
   Ne morate nikome ništa prijavljivati.Potvrda koju ste dobili od policajaca izdata vam je da bi ste mogli da se krećete na teritoriji Srbije do izdavanja nove.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Obratite se nadležnoj policijskoj upravi povodom svih otuđenja ličnog dokumenta.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Molim Vas da mi kazete koja prava ima osoba koja je makedonski drzavljanin, do 1992 bio sa sluzbom u JNA u Beogradu i posle napustanja imao je licnu kartu izdatu u SUP-u Beograd kao i vozacku. U medjuvremenu je napustio Srbiju i zivi u Makedoniji. Moze li opet da dobije srpsku licnu kartu i vozacku.

  • Poštovana,
   Zavisi od državljanstva, prebivališta i mnogo okolnosti. Ne znamo na kakva konkretno prava mislite. Lična karta je dokument koji se izdaje na osnovu prijave prebivališta (koje se dobija po osnovu državljanstva ili odobrenog boravka posle određenog vremena. Što se tiče vozačke dozvole morate kontaktirati Upravu saobraćajne policije po ovom pitanju jer pretpostavljamo da je lice o kome se radi u međuvremenu imalo vozačku dozvolu R. Makedonije.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,izgubio sam staru nevazecu licnu kartu,a adresa na kojoj sam bio prijavljen je fiktivna kako su mi rekli u supu.u mom slucaju radi se o tome da sam odrastao u hraniteljskoj porodici i bio sam zaveden na toj adresi u licnoj karti.kakva je dalja procedura za dobijanje -vadjenje nove?

  • Poštovani,
   Morate se obratiti najbližoj policijskoj stanici da vidite zbog čega vam je uneta fiktivna adresa.Za izdavanje nove lične karte morate uplatiti takse za novu ličnu kartu i verovatno morate radiri promenu prebivališta (dokaz o vlasništvu stana,lična karta vlasnika stana ,obrazac i taksa)
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Ćerkina LK je zagubljena u toku restauriranja stana ovde u Srbiji. Ona živi u inostranstvu. Da li može otac ili majka da predaju zahtev za odjavu LK, uz skeniranu I odštampani izjavu , koju bi ćerka poslala mejlom, a kad dođe da onda lično preda zahtev za novu LK?

  • Poštovani,
   Zahtev za novu ličnu kartu može isključivo da preda vaša ćerka po povratku iz inostranstva.
   Srdačno,
   ANK Novi Beograd

 • Pošovani,
  Predajete staru ličnu kartu i uplaćujete takse za izdavanje nove.
  Srdačno,
  AMK Novi Beograd

 • Kako da promenim broj vazece licne karte? Da li postoji opcija ili moram da je izgubim da bih dobio novu i da li ce i na novoj da bude isti broj kao na staroj.
  Smeta mi broj, zeleo bih drugi u tome je problem,
  Molim Vas za razumevanje i u napred hvala!

  • Poštovani,
   Lična karta se u principu menja sa razlogom (krađa, oštećenje, gubitak) nismo sigurni da bi MUP ovakav razlog uvažio kao opravdan za postupanje organa u ovoj situaciji.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

    • Poštovani,
     U odgovoru smo vam naveli da argumentacija vezana za neželjeni broj najverovatnije neće biti validna za službena lica. Lična karta se menja ukoliko je izgubljena ili oštećena ili iz drugih razloga mora da prestane važnost ovog dokumenta. Shvatićete nas da mi dajemo informacije o regularnom toku postupaka te vas ne možemo savetovati na koji način da promenite broj sem da vam kao što smo uradili izložimo pod kojim uslovima se lična karta menja. Vodite računa da se serijski broj dokumenta dodeljuje nizom izdavanja te da postoji šansa da sledeći broj takođe može da vam se ne dopadne.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

     • Dobar dan.Mama mi je bolesna,zaboravlja stvari,nisam je vodila kod lekara tako da nemam dokument da zvanicno ima zdravstvenih problema.Licna karta joj je istekla pre skoro godinu dana,kako mogu da joj izvadim drugu?

 • Poštovani,
  Ukradena mi je torba u kojoj su mi igrom slučaja bila sva lična dokumenta. Čime da potvrdim svoj identitet kad budem podnosila zahtev za novu ličnu kartu? Kod sebe trenutno jedino imam neke izvode iz banke na kojima stoje moji lični podaci, uključujući i JMBG. Da li će to biti dovoljno?

  • Poštovana,
   Da li pod svim dokumentima podrazumevate i pasoš, vozačku dozvolu i svaki drugi dokument sa slikom? Da li kod sebe možda imate neki od izvoda iz matičnih evidencija?
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Postupak je isti kao i da je istekla jedan dan, plaćate takse i predajete ih na šalteru sa starom ličnom kartom. U principu ovo jeste prekršaj ali sumnjamo da ćete imati problem.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, moj otac koji ima 89 godina izgubio je licnu kartu. Prvi slobodni termini za zakazivanje za novu licnu kartu su u julu. Ima li nekog nacina da se ovakva situacija resi na drugi nacin. Ja moram njega da dovedem, ali nije realno da on u tim godinama ceka u policijskoj stanici.

  • Poštovana,
   Obratite se šefu upravnih poslova u konkretnoj policijskoj stanici da vidite koje opcije su moguće u ovakvim situacijama.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,lična karta mi je istekla pre 2.meseca,nisam primetio uopšte to,koja je procedura,i da li se plaća neka kazna ? Radi se o čipovanoj ličnoj karti.

  • Poštovani,
   Potrebno je da uplatite takse i predate ih u policijskoj stanici. Ponesite i staru ličnu kartu obavezno. Neprodužavanje dokumenta jeste prekršaj prema zakonu o ličnoj karti ali sumnjamo da ćete imati problema.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Dobar dan.
  Zanima me koja je procedura vadjenja nove lične karte pošto je stara oštećena, iscepana je na pola? Šta se u tom slučaju sve plaća i koliko, ako znate? Hvala unapred

  • Poštovani,
   Pošto fizički imate ličnu kartu ne tretira se kao duplikat.U tom slučaju uplaćujete takse za izdavanje nove lične karte ,a iznos je oko 1200 din.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Tokom letovanja u Grčkoj verenik je izgubio čipovanu ličnu kartu. Da li postoji neka šansa da se pronadje ili da se odmah podnese zahtev za izdavanje nove? Unapred hvala

  • Poštovana,
   Teško da će se organi vlasti Grčke angažovati da vam vrate ličnu kartu u Srbiji, čak i da je pronađena. Od nestanka lične karte zakon propisuje obavezu da u što kraćem roku prijavite nestanak i da se lična karta oglasi nevažećom nakon čega će gospodinu biti izdata nova lična karta.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovanje! Ako je izgubljena lk ĉipovana postoji li mogucnost njenog lociranja na bilo koji nacin

  • Poštovana,
   Čip na ličnoj karti služi za pristupanje sistemu E uprave i drugim vrstama elektronskog potpisivanja, ne sadrži predajnike koji daju informacije o lokaciji. Obratite se MUP da prijavite gubitak lične karte nakon čega će ista biti oglašena nevažećom.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Da li moze da se izvadi nova licna karta bez cipa ako je prethodna koja je izgubljena bila sa cipom?Hvala unapred

  • Poštovana,
   Može ali je potrebno da to i naglasite prilikom predaje papira. Ipak razmislite da li je ovo dobra opcija jer je elektronski sertifikat potreban za sve više radnji i potpisivanja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Ja mislim da sam izgubio ličnu Kartu oko 10 časova,tražio sam po kući ali je nisam našao,bila mi u novčaniku zajedno sa vozackom,ali je nisam našao,vozača je tu a lična nije,šta da uradim,da li da sutra prijavim u policiju ili da sačekam

  • Poštovani,
   Preporučujemo da tokom dana odete u najbližu policijsku stanicu i pitate da li je eventualno pronađena lična karta, policajci će vam dati uputstvo da li da sačekate još malo (24 h) dok ne podnesete izjavu o izgubljenoj luičnoj karti i ne platite takse za novu i takse za oglašavanje izgubljene važeče lične karte nevažećom.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Ukradena mi je tasna sa svim dokumentima pa cak i sa decijim zdrastvenim knjizicama u trafici u kojoj radim .policija je bila na uvidjaju i napravila zapisnik u Novom sadu i rekli mi da malo sacekam.Interesuje me sta sada da radim?

  • Poštovana,
   Obično je preporuka da sačekate malo da proverite da li će neko pronači tašnu i pozvati vas ili predati policijskoj stanici. Ukoliko se to ne dogodi, nažalost morate podneti zahtev za nova dokumenta.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • postovana, ukradena mi je licna karta sa sve telefonom novcem i uplatama koje sam prethodno podigla jer radim na taj fon i na njemu mi stizu post net uplatnice od musterija. slucaj sam prijavila policiji i savetuju me da cekam par dana pre oglasavanja starom nevazecom. moja pitanja su… da li lopov moze zloupotrebiti moju licnu kartu da podigne neku moju uplatu ili mozda podigne nesto svoje istom dal bi ja snosila njegove dugove? da li mogu podici deciji sa pasosem posto ga imam i da li mogu samo na osnovu pasosa putovati u inostranstvo ovih dana?. hvala i izvinite na dugom pitanju bas sam u panici…

  • Poštovana,
   Kada god su vam ukradena ovakva dokumenta zajedno sa telefonom u kome možda postoje različiti podaci postoji mogućnost zloupotrebe, ali ipak ovakvi slučajevi su dosta retki zbog prirode ovog kriminaliteta odnosno karaktera izvršilaca ovih krivičnih dela. Za putovanje, kao i u inostranstvu se koristi isključivo putna isprava tako da sa ovim ne bi trebalo da imate problema.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, danas sam izgubio licnu kartu u Beogradu inace sam rodom iz Kraljeva imam 17 godina. Sta treba da uradim da prijavim to u policijskoj stanici ovde ili u Kraljevu? I koja je cena ukupna da se ta stara proglasi nevazecom i da se uplati za novu licnu kartu?I jel treba nesto od neke dokumentacije. Hvala

  • Poštovani,
   Obično je savet da sačekate dan, dva ukoliko neko pronađe ličnu kartu i dostavi je policijskoj stanici, bićete kontaktirani. Ukoliko to nije slučaj nestanak prijavljujete u policijskoj stanici i popunjavate izjavu kako je dokument nestao. Nakon toga je potrebno da uplatite 4 uplatnice (dve za oglašavanje dokumenta nevažećim, a dve za novi lični dokument). Nakon 5-7 dana dobijate novi dokument. Što se tiče iznosa sve popunjene uplatnice možete dobiti kod nas u policijskoj stanici Novi Beograd na šalteru AMK Novi Beograd.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • A jel mogu ja to uraditi ovde u Beogradu novu licnu kartu iako se vodim na Kraljevo i PU u Kraljevu mi je izdao proslu licnu kartu?

 • Postovani, da li lice iz Jagodine moze podneti zahtev za LK u Beogradu ili samo po mestu prebivalista. I sta da radi ako nema ni jedan drugi dokument?

  • Poštovani,
   Zahtev za izdavanje nove lične karte isključivo možete podneti po mestu prebivališta.Nije baš najjasnije postavljeno pitanje po kom osnovu lice nema ni jedan dokument, da li je to prva lična karta ili duplikat lične karte?
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Nismo bili upuceni da je obavezno da sa sesnaest dete mora da poseduje licnu kartu. On sad ima sedamnaest i sve smo uplatili i prikupili odredjenu dokumentaciju i uplatili.Pokusali smo juce da predamo zahtev, ali su nas odbili i rekli da je obavezna izjava. Koja je dalja procedura, posto nam nista nisu objasnili.
  Unapred hvala

  • Poštovani,
   Prilikom predaje dokumenata za prvu ličnu kartu roditelji će priložiti pisanu izjavu u kojoj trebate navesti razlog zašto dete nije predalo dokumenta za izradu tog dokumenta u zakonskom roku.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  juce su mi ukrali ili mi je ispao novcanik sa svim dokumentima zajedno sa licnom,ja sam student u Novom Sadu i nisam odatle,i zanima me,posto necu ici kuci jos mesec dana,da li mogu prijaviti nestanak kada se vratim,jer kao drugi dokument mogu koristiti pasos,dok ne odem kuci i sredim licnu.
  Unapred hvala

 • Izgleda da sam i ja ostao bez važeće lične karte i važeće vozačke. Znaću to kad dođem kući večeras.
  Kolike su takse i koliko se čeka za izradu novih dokumenata?

  Hvala.

  • Poštovani,
   Duplikat važeće lične karte iznosi oko 3000 din,A vozačke dozvole oko 2200 din plus provizija banke.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  Moj sin je izgubio ličnu kartu zajedno sa ključem od stana. Proglasio je lk nevažećom i izvadio novu, ali me brine da li bi lopov mogao da pročita našu adresu sa čipa stare lične karte, što je vrlo opasno, pošto ima i ključ? Da li lična karta još uvek može da se pročita sada kada je nevažeća? Hvala na odgovoru.

  • Poštovani,
   Podatke iz lične katre može da pročita bilo ko ko je sa mupovog sajta intalirao program za čitanje kartica i ko ima sam uređaj (čitač kartica).Iako je proglašena nevažećom može se iščitati.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Za izdavanje duplikata lične karte ne treba vam nikakav kod,potrebno je da uplatite takse u iznosu od 2822 din i popunite obrazac izjave koji dobijate na šalterima MUP-a.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  da li je potrebno, odnosno neophodno prijaviti nestanak lične karte na teritoriji opštine na kojoj dokument izgubljen, kako bismo dobili potvrdu i sa njom se prijavili u svojoj opštini?
  iz svega ranije pročitanog, zaključila sam da ne, međutim dobila sam takve informacije..

  hvala unapred.

  • Poštovana,
   Za duplikat lične karte morate uplatiti četiri uplatnice.Dve uplatnice uplaćujete da se stara lična karta oglasi nevažećom,a dve za novu lični kartu.Ne trebate prijavljivati nestanak na drugi način.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Poštovani,

    hvala Vam na odogovoru. Pripremila sam 4 uplatnice za ličnu kartu i 3 za vozačku dozvolu.
    Imam još jedno pitanje:
    S obzirom da sam izgubila i vozačku dozvolu, popunjavajući uplatnice po primeru uplatnica sa sajta ministarstva unutr. poslova, nije mi jasno koji je iznos republičke administrativne takse za vozačku dozvolu – nije navedeno po tarifnim brojevima kao za ličnu kartu.
    Da li je taksa ista kao i za ličnu kartu, 870 din?

    Hvala unapred!
    Srdačan pozdrav,
    Olja

 • Izgubio sam ličnu kartu.Znam svu proceduru ali me zanima sledeće.
  Adresa prebivališta mi je ostala ista.Moram li ponovo od vlasnika stana tražiti da se prijavim na njegovu adresu kada budem vadio novu ličnu kartu?

  • Poštovani,
   Ne treba vam ugovor jer vi ne radite promenu adrese već izradu nove lične karte.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovana ,
   Takse za ponesak nove lične karte i oglašavanja nevažećom stare iznosi 2822 din. bez provizije banke,
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Ukraden mi je novcanik sa licnom kartom i odmah sam prijavila najblizoj stanici milicije…ali vec poduze cekam da se neko javi i kaze mi da je pronasao moja dokumenta…PASOS je trenutno moj licni dokument a izgubljena l.k.mi istice 2021.god.Da li cu imati problema s obzirom da je proslo dosta vremena od kradje a nisam podnela za duplikat l.k.Hvala unapred.

  • Poštovana
   Putna isprava je dokument koji se koristi isključivo u inostranstvu.Za predaju za duplikat lične karte nećete imati problema i bilo bi poželjno što pre da predate.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, pitanje: zašto su ovakve procedure neophodne? Pogotovu ovaj deo sa proglašavanjem lične karte ne važećom? Zar njeno sledeće izdavanje ne poništava izgubljenu automatski? Šta obavlja službeni glasnik? Na zapadu odete u policiju i podnesete zahtev za izdavanje nove. Sve traje najduže pola sata, a ista stiže na kućnu adresu ili da se podigne u pošti uz potpis za svega nekoliko dana… Mislim da bi Srbija trebala da se ugleda na takve primere po tom pitanju i ubrza ceo proces za dobrobit njenih gradjana.

  • Poštovana,
   Za sada je bilo neophodno da se lična isprava koja je „nosilac“ ličnih podataka građana uz izdavanje nove i oglasi nevažećom zbog mogućnosti eventualnih zloupotreba izgubljenog dokumenta kao vrsta javnog registra u kome je na formalan način evidentirano da je lični dokument nevažeći, što je bilo od uticaja na odgovornost prilikom eventualne upotrebe ovakvog nevažećeg dokumenta i prihvatanja ovakvog dokumenta. Novine su donele da se pasoš više ne oglašava nevažećim na ovaj način, već na sajtu MUP. Očekujemo uskoro isto i za ličnu kartu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Oglašavanje lične karte nevažećom u Službenom glasniku Republike Srbije je – totalna glupost državnih organa, koja je usmerena na što veće otimanje novca – t.j.- zakonitu pljačku građana.

  • Poštovana,
   Duplikat lične karte podrazumeva da izradite novu ličnu kartu uz oglašavanje stare nevažećom, kao i da popunite izjavu šta se desilo sa vašom ličnom kartom i da nakon prijave nestanka podnesete zahtev za duplikat. Sve potrebne popunjene obrasce možete kupiti kod nas u PS Novi Beograd na šalteru AMK Novi Beograd.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani/na
  Dugi niz godina,zivim u inostranstvu!
  Vrlo kratko dolazim u bg.

  Dali mogu da koristim potvrdu,
  ( da mi je lična karta u izradi)
  Umesto lične karte!???

  Konkretno,odričem se nečega u korist druge osobe!,te moram navesti broj indefikacionog dokumenta!!?

  Ili mogu,sa pasošem,?
  Pa bi l.kartu.podigao drugom prilikom!

  Hvala unapred,na vašem odgovoru!!

  • Poštovani,
   Mišljenja smo da je lična karta osnovni identifikacioni dokument i da za davanje izjava i overavanja morate posedovati ličnu kartu fizički ako je navedeno kao neophodan uslov posedovanje identifikacionog dokumenta (podsećamo vas da je pasoš putna isprava, a samo posredno idenitifikacioni dokument). Ipak ovo pitanje takođe zavisi od toga o kom se konkretno pravnom poslu radi, te je najbolje da se obratite javnom beležniku ili sudu da proverite za konkretnu stvar.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Dobar dan
  Izgubila sam cipovanu vazecu licnu kartu a ja sam raseljeno lice sa Kosova kakva je procedura? Hvala na odgovoru pozdrav.

 • Koje cetiri uplatnice treba da uplatim za izgubljenu licnu kartu? Posto ne mogu da ih nadjem na sajtu

  • Poštovani,
   Ne dajemo ove informacije na blogu. Obratite se našem šalteru u policijskoj stanici Novi Beograd gde možete kupiti popunjene uplatnice.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,

  Naime moj problem je sledeci, licna karta mi je istekla pre tri godine, odugovlacila sam to jako dugo i malo pre vandrednog stanja mi je ukraden ceo novcanik sa tom nevazecom licnom kartom, pa nisam ni prijavljivala policiji. Posedujem vazeci pasos.
  Koja je procedura za vadjenje nove?
  Hvala na odgovoru.

  • Poštovani,
   Ako je lična karta bila na novom obrascu (biometrijska) plaćate uplatnice za novu i popunjavate izjavu o nestanku dokumenta.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pošotvani,
  Prijavite nestanak i izvadite novu ličnu kartu. Pokušajte da se sporazumite da vam poslodavac nadoknadi ove troškove.
  Srdačno,
  AMK Novi Beograd

  • Poštovana,
   Ako je lična karta u trenutku predaje za novu ličnu kartu važeća iznos uplate je oko 3000 dinara.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  izgubila sam licnu kartu koja nije biometrijska i jos nije istekla…..da li prilikom zahteva za izdavanje nove za koju hocu da bude biometrijska, moram izgubljenu oglasiti nevazecom ili mogu npr sa prilozenim bimetrijskim pasosem da podnesem zahtev
  Unapred hvala

  • Poštovana,
   Sve lične karte su biometrijske,razlika je da li je lična karta sa čipom ili bez čipa.Ako je u trenutku predaje za novu ličnu kartu predhodna bila važeća plaćate troškove oglašavanja nevažećom.Putnu ispravu svkako priložite zbog potvrde identiteta.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Mikrokontroler na ličnom dokumentu ne predstavlja bilo kakav lokacijski odašiljač niti je moguće na ovaj način tražiti izgubljena lična dokumenta
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   duplikat lične karte iznosi 2822,00 ,vozačke dozvole 2125,00 ,saobraćajne 3830,00 din.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Da li nova lična karta, izdata nakon prethodno izgubljene stare lične karte, važi do istog datuma do kojeg je važila ona koja je izgubljena?

 • Postovani izgubila sam potvrdu za podizanje vazece licne karte u kojoj je samo promenjena adresa.Da li mogu prizoziti staru licnu kartu i pisanu izjavu i podici novu?Hvala

  • Poštovani,
   Zahtev za zamenu lične karte možete predati na teritoriji grada kome pripadate.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Moji roditelji koji su stariji od 65 god , podneli su zahtev za ličnu kartu sa čipom , a hteli su trajne licne karte. Tek po preuzimanju videli su da su ograničene na 10 god, tj vaze do 2030. god. Niko im nije rekao od službenika da su sa čipom ograničene lk karte na 10 god, prilikom predaje dokumenata. Pri podizanju lk kažu to se nije moglo ispraviti, kažu potpišite uzmite lk i podnesite zahtev za novu bez čipa. Koja je procedura , obzirom da imaju važeće lk.

 • Pozdrav izgubila sam licnu kartu zivim u zemunu a na adresu je u grockoj da li mogu izvaditi novu u zemunskom mupu ili moram ici u grocku

  • Poštovanje,
   Možete otići u bilo koju policijsku stanicu na teritoriji policijske uprave za Beograd. Ukoliko je lična karta bila važeća pišete izjavu o okolnostima nestanka Vaše lične karte, uplaćujete sve potrebne takse. Nakon uplate ovih taksi predajete ih zajedno sa izjavom na šalteru u policijskoj stanici ili odlazite u termin koji ste dobili zakazivanjem preko portala e-Uprave. Kada predate dokaze o uplati i izjavu, dobijate Potvrdu o predaji dokumenata koju koristite do izdavanja novog biometrijskog dokumenta – lične karte.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Danas sam uvidela da mi je čip sa lične karte ispao, koja je dalja procedura? Lična karta je važeća inače do polovine 2022. godine. Hvala

  • Poštovanje,
   Morate se obratiti policijskoj stanici na teritoriji grada/opštine gde Vam je prebivalište i podneti zahtev za izdavanje nove lične karte. Troškove oštećenih dokumenata snose građani.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Uezti su mi podaci sa licne karte na nekim domacim sajtovima, i ne bih da rizikujem, prijavio bih nestanak licne karte i napravio novu. Pitanje. Da li ta stara licna karta moze da se zloupotrebi (npr za neka placanja, za otvaranje firmi idt..) kada bih prijavio nestanak i napravio novu?

  • Poštovanje,

   Morate otići u policijsku stanicu na teritoriji opstine/grada gde Vam je prebivalište gde ćete napisati izjavu o okolnostima nestanka lične karte, platićete sve potrebne takse i podneti zahtev za izdavanje novog dokumenta.

   Srdačno
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, da li mi mozete reci da li je moguce prijaviti prebivaliste na drugoj adresi ukoliko je izgubljena licna karta prijavljena u policijskoj stanici I koja je procedura ukoliko jeste? Hvala unapred

  • Poštovana,
   Možete nam se obratiti na našem šalteru u policijskoj stanici Novi Beograd oko popunjavanja svih potrebnih obrazaca i uplata po navedenom pitanju.
   Prijava prebivališta se vrši od strane vlasnika stana koji mora doći da vas prijavi na svoju adresu, a potom vi menjate ličnu kartu odnosno adresu na ličnoj karti (u vašem slučaju svakako mora da se izradi nova kartica jer ste prethodnu izgubili).
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *