Isključenje vozila iz saobraćaja – šta to tačno znači?

Isključenje vozila iz saobraćaja je mera koju sprovodi nadležni organ za kontrolu saobraćaja (Saobraćajna policija), kada ustanovi da je ova mera neophodna radi sprečavanja ugrožavanja bezbednosti učesnika u saobraćaju, odnosno normalnog odvijanja saobraćaja.

Isključenja iz saobraćaja spada u posebne mere i ovlašćenja koje patrole Saobraćajne policije preduzimaju u sklopu svojih zakonskih ovlašćenja vezanih za kontrolu saobraćaja.

Isključenje vozila iz saobraćaja vs isključenje vozača

Isključenje vozila iz saobraćaja većina vozača ne razlikuje od mere isključenja vozača iz saobraćaja.

Suština priče je da se vozač, kao fizičko lice koje upravlja vozilom, isključuje iz saobraćaja zbog neispunjavanja uslova predviđenih zakonom, ili kršenja propisa, kao npr. u sledećim situacijama:

 • Kada se utvrdi da ne ispunjava uslove u pogledu psihofizičkog stanja za učestvovanje u saobraćaju
 • Kada se nasilnički ponaša u saobraćaju
 • Ako ne poštuje ograničenja koja su mu naložena ili određena
 • Ako nema vozačku dozvolu za kategoriju vozila kojom upravlja ili upravlja sa isteklom vozačkom dozvolom
 • Ako upravlja vozilom za vreme trajanja zaštitne mere ili mere bezbednosti

Ovo isključenje vozača traje 24h, ili dok traju razlozi zbog kojih je došlo do isključenja.

Za razliku od isključenja vozača, kod isključenja vozila iz saobraćaja se radi o situacijama u kojima vozilo ne ispunjava uslove za učestvovanje u saobraćaju, ili se krše norme zakona. Najčešće do primene ove mere dolazi zbog neproduženja registracije na vreme i zbog tehničke neispravnosti vozila.

Isključenje vozila iz saobraćaja – razlozi i trajanje

Isključenje vozila iz saobraćaja je mera koju policijski službenik izriče u sledećim situacijama kada se radi o vozilu:

 1. Kod koga je tehnički neispravan uređaj za upravljanje ili uređaj za zaustavljanje, odnosno kod koga su u tolikoj meri tehnički neispravni i drugi uređaji i oprema, da mogu ugroziti bezbednost saobraćaja i životnu sredinu
 2. Koje ima nepropisno smešten, obeležen ili pričvršćen teret
 3. Koje je opterećeno preko svoje nosivosti za više od 5%
 4. Ako ne obavlja vanredni prevoz u skladu sa uslovima navedenim u odobrenju o vanrednom prevozu
 5. Kojim se vrši probna vožnja suprotno uslovima datim u dozvoli
 6. Koje se vuče na nepropisan način
 7. Koje ne ispunjava uslove u pogledu dimenzija, najveće dozvoljene ukupne mase ili osovinskog opterećenja, odnosno koje sa teretom premašuje najveće dozvoljene dimenzije (dužina, širina i visina) za pojedine vrste vozila, odnosno kada nema odgovarajuću posebnu dozvolu
 8. Vozilo koje ima, suprotno odredbama ovog zakona, ugrađene uređaje za davanje posebnih svetlosnih i zvučnih znakova, a vozač uređaje ne ukloni u roku kojim mu je to određeno naredbom policijskog službenika
 9. Koje nije upisano u jedinstveni registar vozila ili mu je istekao rok važenja registracione nalepnice, odnosno potvrde o korišćenju tablica za privremeno označavanje
 10. Koje je umesto registarskim tablicama, označeno nepropisnim tablicama
 11. Kojim se obavlja probna vožnja bez dozvole
 12. Koje je registrovano u inostranstvu, a nije osigurano u skladu sa propisima Republike Srbije o obaveznom osiguranju vozila
 13. Koje nije podvrgnuto kontrolnom tehničkom pregledu na koji je upućen
 14. Koje nije podvrgnuto merenju osovinskog opterećenja, odnosno ukupne mase na koje je upućeno
 15. Koje je pojedinačno proizvedeno ili prepravljeno, a nije izvršeno ispitivanje i izdato uverenje o ispitivanju
 16. Koje je prethodno isključeno iz saobraćaja za vreme dok isključenje traje.

Isključenje vozila iz saobraćaja traje do otklanjanja razloga za isključenje.

Šta se dešava kada dođe do isključenja vozila iz saobraćaja?

Policijski službenik vam oduzima registarske tablice sa vozila. Međutim, on to može učiniti samo uz vaš pristanak. U suprotnom ćete biti privedeni nadležnom organu za prekršaje, a biće angažovano stručno lice da skine registarske tablice.

Kada i zašto se radi odjava tablica? Saznajte ovde

Napomena: Dužni ste da izvršite naredbu sužbenog lica i predate registarske tablice ili mu date saglasnost da ih sam skine. Odbijanje vas samo vodi u novi prekršaj i neprijatnost potencijalnog 24 časnovnog zadržavanja.

Policijski službenik koji je oduzeo tablice vam izdaje potvrdu o ovome, a možete ih dobiti nazad u navedenoj policijskoj upravi kada budu otklonjeni razlozi zbog kojih je došlo do isključenja (kada popravite ili registrujete vozilo npr.).

Kazna zbog isključenja iz saobraćaja

Jedno od pogrešnih uverenja vozača je i da će biti kažnjeni zbog samog isključenja vozila iz saobraćaja. Ipak, ovo je samo mera kojom se sprečava da vozilo, koje ne ispunjava određene uslove, ili ugrožava bezbednost saobraćaja, nastavi učešće u saobraćaju.

Prekršaj zbog koga dolazi do isključenja iz saobraćaja je nešto za šta sledi kazna kao što je npr. slučaj sa neispravnim ili neregistrovanim vozilom.

AMK Novi Beograd vam želi sigurnu vožnju.

17 thoughts on “Isključenje vozila iz saobraćaja – šta to tačno znači?

 • Meni su skinuli tablice auto je neregistrovan i pisao mi je kaznu od 10 000 din
  Sad se pitam samo kad ja platim tu kaznu dali ću dobiti te iste tablice nazad i ako je registacija istekla tačno mesec ipo dana

  • Poštovani,
   Ako nije prošlo više od 60 dana od isteka registracije, dobijate iste tablice.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Tablice su mi skinute posle lakse saobracajne nezgode zbog ostecenja od strane PU Uzice, popravljeno je vozilo i raspitao sam se koji je postupak vracanja istih posle uradjenog vanrednog tehnickog pregleda gde mi je receno da moram licno da idem u PU Uzice da ih preuzmem i da ne moze da se posalju sluzbenom postom u moju nadleznu PU???
  Da li je moguce da zbog tog propisa moram da idem 320km u jednom pravcu da ih preuzmem???

  • Pošotvani,
   Kontaktirajte PU za grad Beograd da proverite da li su tablice poslate službenom poštom u Beograd.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Ja sam preneo auto platio porez u toku registracuje kola i buduci vlasnik nije skinuo saobracajnu s mog imena i meni 4 kazne stizu da plati od 11.000hiljada prva za ostale tri nzm koliko ce biti sto nisam u roku od 60 dana odjavio saobracajnu a buduci vlasnik je samo nestao policija bi u drugoj proveri takvog vozila trebala ga oduzme ili zapleni a ne pusti i dalje u saobracaj

  • Poštovani,
   novi vlasnik je dužan da u MUP prijavite promenu podataka o vlasniku iz saobraćajne dozvole. Ovo je građanskopravni odnos između vas i kupca koji često u ovako problematičnim situacijama ima sudski epilog.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Skinuli su mi tablice nije bio registrovan auto dobio sam potvrdu i kaznu sta uraditi da bi dobio tadlice i oterati auto na tehnicki

  • Poštovani,
   Prvo ćete izvršiti tehnički pregled i registrovati vozilo,sa zapisnikom koji ste dobili od policije otići ćete u Policijsku stanicu koja je sačinila zapisnik i oduzela tablice kako bi iste preuzeli (ovo važi samo u slučaju ako je registracija istekla kraće od 60 dana).
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Skinute su mi tablice sa vozila kome je registracija istekla duze od 60 dana. Vozilo se ne vodi na mene. Kakva je procedura da bih odjavio tablice sa vlasnikom, i da li vlasnik vozila ima neke konsekvence pri odjavi saobracajne zbog mog prekrsaja?
  Hvala unapred.

  • Poštovani,
   Zapisnik koji ste dobili od saobraćajne policije priložićete umesto tablica za odjavu vozila.Kaznu plaća lice koje je upravljalo neregistrovanim vozilom.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovanje,
   Potrebno je da se obratite osiguravajućem društvu kod kog imate polisu obaveznog osiguranja od autoodgovornosti.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Imam probnu vozacku dozvolu i dobio sam kaznu za posle 11 i kaznu za kilovate i iskljucen sam iz saobracaja pa me zanima do kad traje to iskljucenje iz saobracaja jer sam nakon mozda mesec dana opet zaustavljen i opet mi je pisano iskljucenje iz sapbracaja i kazna(poziv od sudije) pa ne znam sta da ocekujem

 • Vozilo mi je isključeno iz saobraćaja zbog vožnje pod probnom dozvolom. Npr. koliko to otprilike može da traje?

  • Poštovana,
   Nije vozilo isključeno zbog vaše probne dozvole, već ako ste upravljali vozilom veće snage od propisane bez pratioca ili ako ste vozili u vreme kada je zabranjeno učestvovanje u saobraćaju vozača sa probnom dozvolom.
   Ukoliko je prvi razlog u pitanju, isključenje traje dok god postoji smetnja (dok imate probnu dozvolu ili dok ne obezbedite pratioca).
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • imam A2 dozvolu za motor do 35kw, medjutim vozio sam motor od 72kw za koji je potrebna A dozvola, saobracajac mi je napisao kaznu koju ce sud da dredi po clanu 331 tacka 1, takodje sam dobio iskjucenje sto se tice A motora, pa me zanima jel cu ja moci da polazem za A da ne dobijem zabranu polaganja, kada sam ga pitao rekao je da cu moci ali ne smem da upravljam motorom koji je za A, pa me zanima jel ta zabrana ne vazi vise kad ja polozim za A

  • Poštovani,
   Polaganje vam nije zabranjeno kada imate izrečene mere bezbednosti kao što je zabrana upravljanja određenom kategorijom.
   Mišljenja smo da ukoliko dobijete zabranu upravljanja A kategorijom, do isteka zabrane ne smete upravljati tom kategorijom vozila bez obzira da li ste u međuvremenu položili ispit.
   S poštovanjem,
   AMK Novi Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *