Dokumenta za pasoš – kako do putne isprave?

Dokumenta za pasoš su često asocijacija na dugačke redove i probleme sa administracijom. Ovakva nelagoda nije bez osnova jer nekada zaista da biste pribavili sva dokumenta za pasoš možete izgubiti dosta vremena.

Kako se približava leto i sezona zasluženih godišnjih odmora, podsetićemo vas kako da dođete do putne isprave, ako je nemate ili vam je istekla.

Potrebna dokumenta za pasoš

Ako nemate putnu ispravu, a želite da se zaputite u inostranstvo, potrebno je da izvadite biometrijski pasoš. Ovaj dokument će vam izdati nadležni organ unutrašnjih poslova po mestu vašeg prebivališta. Ako niste u zemlji, pasoš vam može izdati i diplomatsko – konzularno predstavništvo Srbije.

Potrebno je da lično podnesete zahtev i da sa sobom ponesete:

 • Lična karta
 • Uverenje o državljanstvu
 • Izvod iz matične knjige rođenih
 • Dokaze o uplatama potrebnih dažbina za izdavanje putne isprave

Napomena: Državni organ je dužan da dokumenta kao što su Uverenje o državljanstvu i Izvod iz matične knjige rođenih pribavi po službenoj dužnosti. Ovo iako dobro zvuči može da bude komplikacija ako vam se žuri. Državni organi imaju zakonske rokove za postupanje pa se može dogoditi da period čekanja bude i do dva meseca.

Napomena NOVO: Ako posedujete biometrijsku ličnu kartu (od decembra prošle godine je istekla važnost starih papirnih obrazaca ličnih karata) organ će sam izvršiti uvid u dokumenta Uverenje o državljanstvu i Izvod iz matične knjige rođenih u elektronskom obliku.

Preporučujemo: Ako vam se žuri, izjavite da ćete sami pribaviti potrebnu dokumentaciju i već istog dana možete doći do potrebnih Uverenja i Izvoda.

SAZNAJTE OVDE: Koja vam dokumenta trebaju ako idete kolima van zemlje?

Ako produžavate pasoš koji je istekao – potrebna dokumenta za pasoš:

U ovom slučaju vam neće biti potrebni Uverenje i Izvod kao kada prvi put vadite pasoš.

 • Lična karta
 • Stari pasoš
 • Dokazi o uplatama potrebnih dažbina za izdavanje putne isprave

Napomena: Pasoš se punoletnim licima izdaje na period važenja od 10 godina. Ipak, vodite računa o datumu isteka pasoša jer je za ulazak u zemlje Šengena potrebno da vam pasoš bude važeći još tri meseca od datuma izlaska iz zemlje u koju putujete.

Koja su potrebna dokumenta za pasoš maloletnih lica i dece?

 • Uverenje o državljanstvu
 • Izvod iz matične knjige rođenih
 • Dokaze o uplatama potrebnih dažbina za izdavanje putne isprave
 • Prisustvo oba roditelja ili jednog koji poseduje overenu saglasnost odsutnog roditelja.

Šta ako izgubite pasoš na putovanju?

Potrebno je da u najkraćem roku prijavite nestanak pasoša policiji zemlje u kojoj se nalazite. O tome dobijate potvrdu sa kojom je potrebno da se javite najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije. Na osnovu potvrde o prijavljenom nestanku ambasada će vam izdati putni list sa kojim ćete moći da se vratite u zemlju i da potom po povratku izvadite novi pasoš.

Izgubljen pasoš u zemlji?

Ako doživite ovakav peh, potrebno je da prijavite nestanak pasoša u najbližoj policijskoj upravi. Nakon toga sa potvrdom o prijavi nestanka idete da vadite nov pasoš samo što ćete u ovom slučaju morati da platite i dodatnu taksu za oglašavanje izgubljenog pasoša nevažećim.

 

Šta vam je od dukumenata potrebno da biste izvadili novu vozačku dozvolu, pročitajte ovde.

 

Želimo vam srećan i bezbedan put,

AMK Novi Beograd 

 

465 thoughts on “Dokumenta za pasoš – kako do putne isprave?

  • Postovani,
   Zbog propisa koji vaze u zemljama EU da pasos mora vazitii jos najmanje tri meseca od datuma izlaska iz zemlje clanice kao i u slucaju putovanja, nadlezni organ odobrava zamenu pasosa i pre uobicajenog termina za promenu dokumenta. Potrebno je da pitate u stanici policije sta je potrebno za raniju zamenu i zbog vase potrebe da li cete moci da zamenite dokument toliko ranije.
   Srdacno
   AMK Novi Beograd

     • Cao,zanima me ako predam za pasos sada u ponedeljak po hitnom postupku,da li ce biti gotov do petka…HVala unapred

     • Poštovani,
      Uz adekvatnu dokumenta putna isprava će vam biti uručena u roku od 48h.
      Srdačno,
      AMK Novi Beograd.

     • Poštovani,
      Raseljena lica sa KIM podnose zahtev za pasoš u Policijskoj stanici u mestu boravka.Putna isprava se čeka malo duže zbog raseljeničke provere i provere ka komesarijatu.
      Srdačan pozdrav,
      AMK Novi Beograd

     • Poštovana,

      Putnu ispravu regularnim putem možete produžiti 6 meseci pre isteka,za sve ostale slučajeve morate napisati molbu u slobodnoj formi.
      Srdačno,
      AMK Novi Beograd

    • Ja sam pre 2 nedelje hteo da izvadim novi pasos jer mi stari istice za 11 meseci, i zbog rada u inostranstvu mi treba novi. Medjutim sluzbenica mi je rekla da ne mogu nikako da dobijem novi pasos dok ne udjem u poslednjih 6 meseci isteka.

     • Poštovani,
      Ako su vam tako rekli policijski službenici iz uprave za upravne poslove morate tako postupiti ili pokušati da izložite problem nekom ko je zadužen za ove poslove u konkretnoj policijskoj upravi da pokušate da pronađete adekvatnije rešenje.
      Srdačno,
      AMK Novi Beograd

    • Poštovani,
     Svi odgovori na vaša pitanja se nalaze u tekstu na koji ste postavili komentar
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

   • Kako predati za novi pasos ako se nalazite u inostranstvu a pritom vam je pasos istekao i offental tj viza ?
    Hvala

    • Poštovani,
     Konsultujte diplomatsko konzularno predstavništvo R.Srbije u konkretnoj zemlji za pomoć oko regulisanja dokumenata.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

   • Postovani,

    Treba mi savet. Da li se prilikom potvrde o uplati za izdavanje pasosa, kao i predvidjene takse, priznaje potvrda elektronskog oblika placanja, s obzirom da nema pecata? Odnosno, da li negde u bazi podataka postoji uvid da je odredjena suma uplacena, odn. da li je moguce da sluzbenica iz MUP-a koja je zaduzena za izdavanje pasosa ima uvid o evidentiranoj uplati?

    • Poštovana,
     Koliko smo upoznati nije moguće priložiti ovakve dokaze. Potrebna vam je potvrda banke o izvršenom plaćanju koja je i overena od banke ili dokaz o uplati (uplatnica) takođe proknjižena i overena od strane banke.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

    • Postovani,polovinom maja trebam aplicirati za turisticku kanadsku vizu.S promenom adrese promenili su mi u licnoj karti ali vidi se stara. Kod iscitavanja (cipovana je) vidi se nova adresa.Kada sam pitala za pasos receno mi je automatski se prilagodjava?! Sad se ispostavilo da je trebalo traziti novi pasos?!Da li imam vremena da trazim novi pasos sa novom (sada stalnom) adresom iako mi je isti u vaznosti do 2021 i cipovan je ili lepo ne znam sta da radim.Molim vas za pomoc.

     • Poštovana,
      Promenili ste adresu u ličnoj karti jer čip omogućava ovakvu promenu, a sama adresa nije fizički ispisana na ličnoj karti tako da nastavljate da koristite istu ličnu kartu. Nakon promene adrese prebivališta trebalo bi da promenite sve dokumente na kojima je ispisana adresa na samom dokumentu (pasoš, saobraćajna dozvola…). Uvek možete zahtevati ubrzanu proceduru izdavanja i priložiti dokaze o putovanju odnosno predaji dokumenata za vizu
      Srdačno,
      AMK Novi Beograd

   • Poštovani, izgubio sam pasoš u EU, za par dana idem nazad za Srbiju, zanima me da li sa putnim listom mogu sam da biram put do Srbije ili ne? Npr. u Austriji sam, da li moram da idem preko Mađarske ili mogu preko Slovenije i Hrvatske? da li na putnom listu pišu države kroz koje moram da prodjem?

    • Pošotvani,
     Konsultujte o ovome službenike naše ambasade koji su vam izdali putni list.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

   • Postovani,
    ja se trenutno nalazim u nemackoj, gde zivim i radim. Pasos mi vazi do 20. Februara 2019 a isto toliko i boravisna viza. Ako bih ja npr. u novembru dosao u Srbiju da izvadim novi pasos, da li bi mi po ulasku u Nemacku sa novom putnom ispravom pravili problem na granici jer mi se viza vodi na stari pasos? Ovo pitam jer se u srpskom konzulatu u stutgartu na novi pasos ceka najmanje 60 dana i za to vreme ja pasos nemam i ne mogu da napustam zemlju.
    Hvala unapred
    srdjan

    • Poštovani,
     Ne bi ste imali problem na granici,jer se vama prilikom preuzimanja nove putne isprave vraća i predhodni pasoš.Vize ostaju važeće do isteka.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd!

   • Poštovanje imam pitanje moj komsija ima sina od 17 godina i istekao mu pasos ima vec 3 godine za njegovog sina
    Kako je pasos istekao pa me zanima sta bi bilo najbolje i kako da predje granicu da se vrati za srbiju dal ce dobiti zabranu ili ne

    • Poštovani,
     Sa isteklom putnom ispravom ne možete prelaziti granice. Gospodin mora da se obrati diplomatsko konzularnom predstavništvu R.Srbije da dobije putni list i da mu na ovaj način bude omogućen povratak u zemlju.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

  • Posto sam predao za radnu vizu papire i jos cekam da dobijem termin ,interesuje me da li mogu da zamenim pasos da dobijem drugi ,jel posle ima nekih problema zbog seriskog broja na pasosu i jel moze da se da drugi serijski broj oji se dobije…Hvala

   • Poštovani,
    Ovo morate da pitate u diplomatsko konzularnom predstavništvu kod koga ste predali papire.
    Srdačno,
    AMK Novi Beograd

    • Dobio sam pasos na godinu dana ove godine u ljermontovoj su mi rekli da sledece godine dobijam normalan na 10 god, a na drugom mestu da ne imenujem kazu sledecih 5 god po 1 godinu sta je tacno od toga mnogo mi je vazna ta informacija unapred mnogo zahvalan.

     • Poštovani,
      Kada u roku od 5 godina izgubite minimum dve putne isprave prvi pasoš vam se izdaje na godinu dana svaka sledeća putna isprava biće vam izdata na 10 godina.
      Srdačno,
      AMK Novi Beograd

     • Prošli pasos sam dobila na godinu dana kada sam htela da izvadim novi nisu mi dozvolili dok god nije istekao i onda sam opet dobila pasos na godinu dana. Zbog čega je to tako?

     • Poštovana,
      Mišljenja smo da su vam predhodna dva pasoša nestala/ukradena te vam je po tom osnovu izdat na godinu dana.Povodom toga obratite se šefu upravnih poslova stanici Policije.
      Srdačno,
      AMK Novi Beograd

     • ja sam dobio pasos na godinu dana , vazi mi od februara ove godine, da li mogu da ga produzim sad u novembru na vise od godinu dana?

     • Poštovani,
      Zahtev za putnu ispravu možete podneti 6 meseci pre isteka.
      Srdačno,
      AMK Novi Beograd

     • Poštovani,
      Za dokumenta možete podneti odmah zahteve ,ali čekaćete odobrenje MUP-a.
      Srdačno,
      AMK Novi Beograd

  • Poštovana,
   Ako do sada niste imali biometrijski dokument potrebna su vam i ova dokumenta. S tim da ih organ po službenoj dužnosti može pribaviti.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozz, da li i sa čipovanom ličnom kartom mora da se preda izvod iz matične knjige rodjenih i izvod o državljanstvu?
  Kod produženja lične karte više ne mora, pa zato pitam…

   • Dali ja mogu izaći iz Njemačke plastičan deo pasosa mi je ispao kompletan inače sam srpski državljanin? Hvala unapred.

    • Poštovani,
     Morate se obratiti ambasadi da dobijete putni list, sa ovako oštećenim pasošem ne možete putovati.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • DALI ZA ZAMRNU NOVOG PASOŠA ,POŠTO JE ISTEKAO MOŽE DRŽAVLJANSTVO I RODJENI IZVOD SA NEPLACENOM TAKDOM .NP. DA PIŠE NA RODJENOM IZVODU ZA SOCIJALNU POMOĆ ILI DEČIJI DODATAK….

  • Poštovani,
   Ovo pitanje morate postaviti direktno organu koji izdaje dokument. Upoznati smo da se lična dokumenta kao što su lična karta i izvodi mogu dobiti bez plaćanja taksi zbog slabijeg imovnog stanja ali sumnjamo da se ovo pravo može ostvariti i za putnu ispravu ali raspitajte se kod nadležnih.
   Srdačan pozdrav,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Da biste produžili putnu ispravu za maloletno lice (dete) potrebno je da oba roditelja i dete prisustvuju predaji zahteva odnosno treba da predate : stari pasoš, dokaze o uplatama taksi 3000 rsd + 600 rsd, lične karte roditelja. Pasoš može preuzeti onaj roditelj koji će potpisati zahtev.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Postovani.trebami savet.
    Rodjen Sam u Beograd.
    2012 Sam presao Na Kosovo da zivim.
    Medjutim da bi mogao ostvariti pravo na pasos.uradio Sam boravisnu adresu u Srbiji..
    Da Li mogu izvaditi pasos Na boravisnoj adresi nisam IRL lice..

    • Poštovani,
     Koliko smo upoznati po mestu prebivališta a ne boravišta se izdaje putna isprava ali svakako zbog posebnog tretmana dokumenata sa AP KiM konsultujte nadležnu policijsku upravu po ovom pitanju jer od njih možete dobiti jedini relevantan odgovor.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Udala Sam se 2014, licna karta mi je promenjena a pasos se vodi na devojacko prezime I vazi do 2019, da li je pasos validan ? I kako ide procedura menjanja prezimena u pasosu?

  • Poštovana,
   Ako ste promenili podatak o ličnom prezimenu u ličnoj karti morate promeniti sva ostala dokumenta na kojima je evidentiran podatak o prezimenu (saobraćajna i vozačka dozvola, pasoš…).
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pre tri nedelje Sam otisao u sup da zamenim stari pasos,sakupio sve sto je potrebno ,uplatio I predao I pasos je stigao Ali nemogu da mi ga uruce,kao navodno neradi neki server vec dve nedelje,pa bih hteo da pitam Dali je to u celoj srbiji ili samo ovde I Dali je zaista to u pitanju

  • Poštovani,
   Nismo upućeni za ostale gradove ali možemo potvrditi da je u Beogradu bilo problema sa serverima i mrežom zbog kojih je bilo onemogućeno vršenje određenih upravnih poslova. Pokušajte da razgovarate sa nekim ko je nadležan za upravne poslove u policijskoj stanici u kojoj vadite pasoš.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Detetu od 5 godina mi je istekao pasoš pa da li su potrebna za produžetak izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o drzavljanstvu

  • Poštovani,
   Pošto se radi o produženju biometrijskog dokumenta, trebalo bi da su ovi dokumenti skenirani i u elektronskoj formi već dostupni nadležnom organu tako da vam nisu potrebni prilikom produženja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, trenutno zivimo u inostranstvu, deci isticu pasosi pocetkom 2019. Sad dolazimo u Srbiju i necemo moci sledece godine.
  Da li je moguce produziti im pasose sad iako su vazeci i sta nam je za to potrebno? Deca cu maloletna i dolaze sa jednim roditeljem.
  Unapred hvala!

  • Poštovana,
   Drugi roditelj mora da da ovlašćenje u diplomatsko konzularnom predstavništvu R.Srbije u navedenoj državi u kojoj živite. Roditelj koji dolazi sa decom i tim ovlašćenjem podnosi molbu da se pasoši izdaju ranije.
   Srdačan pozdrav,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovana,
   Ne plaćate kaznu ali sumnjamo da možete dalje koristiti tu putnu ispravu pa ćete morati da zamenite ovaj dokument.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Svakako ponesite sa sobom ovu isteklu putnu ispravu jer je u elektronskom sistemu evidentirano da ste imali putnu ispravu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Poštovani, mojim ćerkama je istekao pasoš u pitanju su maloletna lica i imaju biometrijski pasoš. Šta nam je potrebno od dokumentacije za novi? Hvala.

     • Posto sam se udala.promebula prezime moguli da izvadim pasos bez lk jeli mi.u Nemackoj ona nije potrebna za koliko.bi dana mogla dobiti pasos

     • Poštovana,
      Na teritoriji Srbije lična karta vam je osnov za podnošenje za bilo koji dokument.Ako nemate ličnu kartu ne možete predati za pasoš.Jedino rešenje je da predate za duplikat lične karte što vam je dodatni trošak.
      Srdačno,
      AMK Novi Beograd

 • Poštovani, mojim ćerkama je istekao pasoš u pitanju su maloletna lica i imaju biometrijski pasoš. Šta nam je potrebno od dokumentacije za novi? Hvala.

  • Poštovani,
   Ako ste punoletni a imate biometrijsku ličnu kartu ne trebaju vam ovi dokumenti.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovana,
   Mišljenja smo da je svakako neophodna saglasnost drugog roditelja bez obzira što imate starateljstvo. Konsultujte Upravu za upravne poslove Ministarstva unutrašnjih poslova pre procedure vađenja putnih isprava u svakom slučaju.
   Srdačan pozdrav,
   AMK Novi Beograd

    • Poštovana,
     Pretpostavljamo da je važeća lična karta biometrijska u kom slučaju nije potrebno prilaganje izvoda koliko smo obavešteni iz MUP.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Postovani, ja posedujem kosovsku vozacku dozvolu,posto sam sa kosova..Sada studiram u Srbiji i hteo bih da izvadim srpsku vozacku dozvolu..Da li postoji mogucnost da nostrifikujem kosovsku dozvolu srpskom (da zamenim kosovku srpskom) ili moram od polazem vozacki ispit i test? Unapred zahvalan odgovoru

  • Poštovani,
   Tretman dokumenata sa Kosova i Metohije je regulisan posebnim sporazumima te vam preporučujemo da tačan odgovor na ovo pitanje dobijete od Ministarstva unutrašnjih poslova R. Srbije (konkretnije Uprave za upravne poslove ili Uprave saobraćajne policije).
   Srdačan pozdrav,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani , da li mogu dobiti pasoš po hitnom postupku ako je u pitanju doček Nove godine i kupovina avio karte ? Da li se izlazi u susret ili mora da bude neki jači dokaz bitniji i hitniji ?

  • Poštovana,
   Pasoš se izdaje po hitnom postupku zbog putovanja, ako imate karte ili rezervaciju smeštaja ponesite to. Niko neće utvrđivati i procenjivati važnost i razloge vašeg putovanja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Oko 3600 rsd. Sve uplatnice možete dobiti na našem administrativnom šalteru u policijskoj stanici Novi Beograd.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani imam plavi stari pasos ,hteo bi Novi biometriski, licnu kartu Sam izgubio ,molim vas recite mi sta treba da uradim I koje dokumente trebam imati….
  Hvala

  • Poštovani,
   Izvadite ličnu kartu i nakon toga podnesite zahtev za putnu ispravu, kompletna procedura je opisana u tekstu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Koliko traje proces kada izgubite pasos,da bi dobili nov.
  I sta je potrebno od dokumenata, posto imam biometrijsku licnu kartu.
  Interesuje me da li ce mi trebati drzavlajnstvo i izvod.
  Hvala unapred

  • Poštovana,
   Kao što je navedeno u tekstu, ne trebaju vam ovi dokumenti ako imate biometrijsku ličnu kartu. Procedura traje 5-7 dana u zavisnosti od mesta predaje i gužvi. Sve popunjene obrasce za porces zamene možete preuzeti na našem administrativnom šalteru u policijskoj stanici Novi Beograd.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani
  Postovani , zivim i studiram u inostranstvu retko sam u Srbiji obicno na dan dva. Licna karta mi je istekla u medjuvremenu , a pasos skoro ispunjen pecatima zbog stalnih putovanja tako da moram ranije da ga produzim jer nema slobodnih stranica . Koji je najbrzi nacin i moze li se postupak skratiti jer zbog obaveza nemam mogucnosti da u Srbiji budem duze od 3 dana.
  Hvala unapred

  • Poštovani,
   Čim dođete predajte zahtev i molbu za ubrzanu proceduru izdavanja u roku 48 h zbog putovanja. Sve obrasce koji su potrebni možete dobiti na našem administrativnom šalteru u policijskoj stanici Novi Beograd.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani, Da li se gubitak pasoša može prijaviti u najblizoj stanici,ili se mora ići u Ljermontovu i tamo izvršiti prijavu nestanka odnosno gubitka istog… Pozdrav

  • Poštovani,
   Prema zakonu o putnim ispravama nestanak se prijavljuje najbižoj policijskoj upravi odnosno policijskoj stanici.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poz.Ukrali su mi tasnu licna karta i pasos su takodje bila u mojoj tasni,dali da prijavim u ljermentovo slucaj ,?Prijavljena sam u Pancevu dali mogu u ljermentovo predati nove putne isprave ili moram u Pancevo.Hvala unapred

  • Poštovana,
   Prijavu nestanka dokumenata možete uraditi bilo gde u najbližoj policijskoj stanici. Dokumenta radite po Policijskoj upravi na kojoj imate prebivalište (Pančevo ako smo vas dobro razumeli)
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovana,
   Zavisi od opterećenosti PU, ali u principu je rok oko 5 dana ako niste tražili hitno izdavanje,
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  dete mi je isaralo pasos, zanima me koja je pocedura dalje. Pasos mi je vazeci i za koliko mogu dobiti novi?

  Unapred hvala

  • Poštovana,
   U kojoj meri je oštećenje i na kojoj od stranica? Najbolje da se konsultujete u policijskoj upravi da procene da li je neophodna zamena.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   S obzirom da ste državljanin R.Srbije trebalo bi da možete da izvadite i pasoš. Morate proveriti sa nadležnom policijskom upravom (gde ste vadili dokumenta) zbog eventualne posebne procedure ako je potrebna.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Dobar Dan
  Zivim u inostranstvo i pasos mi izlazi juna 2019.Ja dolazim uvek augusta kuci dali mogu ove godine da produzim i sta mi je potrebno.Hvala

  • Poštovana,
   Možete priložite kao dokaz boravak u inostranstvu i popunite zahtev za izdavanje pasoša pre roka,
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Kad vec imam biometriski pasos i kad mi istekne e moram ponovo da se slikam i da ispunjavam formulare a imam i biometrisku licnu kartu

  • Poštovani,
   Ne morate se ponovo slikati ako nije došlo do veće promene u izgledu. Neće vam trebati ni izvodi u ovom slučaju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Nemam biometrijski pasos a pre par dana sam izgubila stari pasos u toku selidbe.
  Sta mi je sve potrebno od dokumenata da bih izvadila biometrijski pasos i kakvu proceduru je potrebno ispratiti u ovom slucaju?

  • Poštovana,
   Mišljenja smo da ako imate biometrijsku ličnu kartu nećete morati da donosite izvode, a što se tiče starog pasoša generalno je potreban ali to morate proveriti u konkretnoj policijskoj upravi da li ćete morati da oglašavate doument nevažećim ili ne.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Kad mi istekla prva biometriska licna karta nisam trebao da ispunjavam zahtev. Nego sam se samo potpisao jer to vazi isto za biometriski pasos kad istekne

  Pozdrav

  • Poštovani,
   Ukoliko nije bilo izmena u izgledu biće iskorišćena slika sa lične karte, ako jeste slikaćete se na licu mesta vrlo je jednostavna procedura.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Ja dugo zivim u Engleskoj i od 1998. godine imam oba drzavljanstva. Sada ponovo trebam da menjam britanski pasos, ali po novim pravilima, oni sada traze na uvid i sve druge vazece pasose, koji moraju biti u potpuno isto ime. Ovde sam bila udata 1993. i razvedena 2002. godine, ali i dalje koristim udato prezime i sva dokumenta su mi na to prezime, osim srpskog pasosa i licne karte, koji su na moje devojacko prezime. Nisam nikada ni menjala prezime u srpskom pasosu, jer kada sam trebala da ga menjam, vec smo bili rastavljeni, a isto tako nigde ne putujem sa tim pasosem – jedino ga pokazem zajedno sa britanskim kada sletim u Beograd. Novi britanski pasos mi treba vec od ovog februara, a srpski mi istice 2019. godine. Da li mogu da ponistim srpski pasos sada i vadim novi ovog leta kada dodjem u Beograd na moje udato prezime? Ako budem morala sada da dodjem u Srbiju i sve menjam (jer je brze nego preko konzulata u Londonu), sta mi sve treba od dokumenata i koje je najkrace vreme da se sve to promeni? Puno hvala unapred.

  • Poštovana,
   Prvo ćete morati da uradite srpska dokumenta sa onim ličnim podacima koji sada važe (dakle prezime kako jeste sada). S obzirom da se radi o stranim ispravama najbolje bi bilo da se raspitate za poduku u diplomatsko konzularnom predstavništvu i možda započnete proceduru ili makar deo dokumenata obezbedite već dok ste tu. Možete tražiti hitnu proceduru zbog putovanja kada vam se dokumenta izdaju u roku 48 sati ali s obzirom da morate sve da menjate uz dokazivanje stranom ispravom i promenu podatka u matičnim knjigama pretpostavljamo da bi to trajalo oko 10 dana ako sve bude ok.
   srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, zanima me da li je moguce izvaditi pasos na osnovu potvrde mesta BORAVISTA ili ljudi sa kosova ipak moraju da promene pribivaliste da bi dobili bezvizni pasos ? Hvala.

  • Poštovani,
   Mišljenja smo da kao obavezan dokument u proceduri izdavanja pasoša lična karta predstavlja dokaz o mestu prebivališta pa s toga je podatak koji je relevantan za vađenje putne isprave prebivalište a ne boravište. Ipak proverite sa nadležnom policijskom upravom ovo pitanje.
   Srdačan pozdrav,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Detetu od 12 god istice pasos 25.1.18, a trebalo bi da putuje na turnir u Hrvatsku sa klubom od 20.01- 22.01. S obzirom da je danas 10.01, da li redovnim putem moze na vreme da se dobije novi pasos, ako danas predamo zahtev, ili da trazim od kluba potvrdu za hitno izdavanje pasosa, i da li se u tom slucaju papiri predaju u Ljermontovoj ili u PS Surcin, na cijoj opstini i zivimo? Hvala

  • Poštovana,
   Sastavite zahtev za izdavanje pasoša po ubrzanoj proceduri i ponesite dokaz o putovanju (karta, rezervacija smeštaja ili prosto prjava za turnir) trebalo bi da dobijete pasoš u roku 48 h u ovom slučaju. Mišljenja smo da nema smetnji da predate u mesno nadležnoj policijskoj stanici ali proverite sa nadležnom službom MUP-a.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, interesuje me da li bih mogao da imam ikakvih problema prilikom prelaska granice (Slovenija, Italija) sa novim pasosem jer taman tad kada budem trebao da idem oni nece imati puna 3 meseca nego 2 i po da je izdat domument. Hvala unapred

  • Poštovani,
   Koliko smo upoznati pasoš mora da važi još tri meseca od ulaska u šengenski prostor (dakle bitan je datum isteka pasoša). Predlažemo da se konsultujete pre putovanja u ambasadama zemalja u koje putujete odnosno sa Ministarstvom spoljnih poslova R.Srbije kako biste se obezbedili i izbegli potencijalne neprijatnosti.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,

  Konkurisem za studiranje u inostranstvu i prilikom prijave se ne mogu registrovati jer mi pasos istice u julu 2019,a potrebno je da mi bude vazeci do februara 2020. Na koji nacin mogu izvaditi novi s obzirom na to da da mi je trenutni vazeci do sredine sledece godine?
  Hvala!

  • Poštovana,
   Morate sačiniti molbu za ranije izdavanje pasoša uz poželjno neki dokaz i navode za koju potrebu vam je ovo. Trebalo bi da u tom slučaju dobijete ranije novu putnu ispravu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, potreban mi je novi pasos jer u trenutnom nemam vise prostora za pecate. Medjutim u trenutnom se nalazi i viza koja vazi do kraja 2018. Da li imam pravo da zadrzim stari pasos prilikom dobijanja novog kako bih imao dokaz/vizu prilikom ulaska u odredjenu zemlji?

  • Poštovani,
   Koristićete oba pasoša jer se prvi menja zbog popunjenosti. Prilikom zamene potražite uputstvo uprave za upravne poslove o načinu korišćenja
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovana,
   Sačinite molbu uz navode razloga zbog čega vam je potrebno ranije izdavanje putne isprave i trebalo bi da nemate problem sa ispunjenjem ovakvog zahteva.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Istekao mi je pasoš pre 10tak godina. Da li je potrebno da ga nađem kako bih izradila novi, ili mogu i bez njega?

  Hvala.

  • Poštovana,

   Pasoš koji vam je istekao nije neophodno priložiti prilikom zamene za novi osim u slučaju ako pasoš nije biometrijski,

   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Zivim u inostranstvu i imam stalni boravak. Supruga mi je strani drzavljanin i maloletno dete takodje. Planiram dolazak za Srbiju sledece godine da bi zamenio pasos posto istice, zeleo bih da povedem dete sa sobom kako bi izvadio Srpski pasos. Posto je za drzavljane drzave u kojoj zivim potrebna viza za Srbiju, pitao bih vas da li moram da obezbedim vizu za dete prilikom dolaska u Srbiju? Da napomenem i to da ce dete biti upisano u knjigu drzavljana R. Srbije ove godine posto trenutno radim proceduru prijava deteta rodjeno u inostranstvu. Zanima ne samo to da li je potrebna viza za dete ili je dovoljno sto ce biti upisano u knjigu drzavljana i sto ce putovati samnom?
  I jos jedno pitanje: Da li moram da obezbedim saglasnost supruge ( strani drzavljanin) za zahtev izdavanja Srpskog pasosa za dete?
  Hvala unapred.

  • Poštovani,
   Pošto dete još uvek nema prijavljeno prebivalište na teritoriji Srbije,mora imati vizu u inostranom pasošu.
   Saglasnost supruge je obavezna ,iako nije naš državljanin mora vam dati ovlašćenje overeno u ambasadi za prijavu prebivališta deteta na teritoriji srbije i za izdavanje putne isprave,takođe morate imati saglasnost drugog roditelja za prelazak deteta preko granice ako supruga ne putuje sa vama.

   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,

  Da li mogu da dobijem pasos po ubrzanoj proceduri bez dokaza da mi je pasos hitan? Treba da idem u inostranstvo za 4 ili 5 dana, imam bespatan prevoz tako da nemam kartu, i ne mogu nikako da dokazem da zaista putujem tako skoro.

  Hvala unapred i srdacan pozdrav.

  • Poštovani,
   Imate pravo da tražite da vam izdaju putnu ispravu,ali morate priložiti molbu i navesti razlog zbog čega vam je potrebno izdavanje pasoša po ubrzanom postupku.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Moj biometrijski pasos jos uvek vazi (do Aprila 2019.) ali vise nema mesta, slobodnih strana. Zanima me sta je potrebno da imam od dokumenata za izradu novog i da li postupak i trajanje izrade novog pasosa je isti kao i inace?

  Unapred hvala.

  • Poštovani,
   Podnesite zahtev za izdavanje novog pasoša, a stari čuvajte dokle god su u njemu važeće vize. Postupak je identičan.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Proverite sa Upravom za upravne poslove MUP. na vašoj opštini da li uopšte ima veze to što imate drugu putnu ispravu i kakav je njen status.
  Srdačno,
  AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Zivim u inostranstvu i uskoro cu morati da obnovim biometrijski pasos u Srbiji. Koliko sam razumela, za to mi nece biti potrebni izvod iz maticne knjige rodjenih i uverenje o drzavljanstvu, iako posedujem nebiometrijsku licnu kartu? Dodatno pitanje je da li pasos moram da izvadim u mestu u kojem imam prijavljenu adresu ili to mogu uciniti na nekom drugom mestu u Srbiji?
  Hvala unapred na odgovoru!

  • Poštovana,
   Ne razumemo vas u potpunosti,za zamenu pasoša morate imati novu biometrijsku važeću ličnu kartu (sa ili bez čipa) i zahtev možete predati samo u tom gradu gde je vaše prebivalište (osim ako imate prebivalište na teritoriji Kosova i Metohije).Za zamenu pasoša ,pored važeće lične karte, priložićete samo stari pasoš.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,sestra je bila do decembra 2017god sva 3 meseca u inostr.sto znaci da je iskoristila svih 90 u 180dana…u januaru 2018 je opet usla E U…jer koj je receno da od NG pocinje novih 90 dana..dobila je na srpskoj,hrvatskoj i slovenskoj granici pecat….sad se brine za povratak…jer su je Slovenci opomenuli da ce imati problema po povratku…ali pustili jer joj je 1 dan od proslog puta ostao..Mozete nam reci sta bi se moglo ocekivati…ists je najpametnije za uraditi….?
  Unapred hvala!

  • Poštovana,
   Odgovor na ovo pitanje je najbolje da potražite od nekog od organa država članica EU, jer na osnovu propisa EU odnosno prilikom ulazaka u države članice može doći do potencijalnih problema.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Pošto nemam dovoljno strana u pasošu za vizu potrebno je da izvadim novi pasoš iako mi trenutni ističe za više od godinu dana. Da li tu može biti neki problem? Takođe u trenutnom pasošu imam važeću vizu koja važi još 3 godine, da li znate na koji način mogu da „sačuvam“ tu vizu nakon što izvadim novi pasoš? Hvala.

  • Poštovana,
   Ne bi trebalo da ovo bude problem, pasoš u kome su vize nastavljate da nosite zajedno sa novim pasošem. Novi pasoš se u ovom slučaju izdaje zbog popunjenosti raspoloživih strana. Prilikom podnošenja zahteva konsultujte nadležne u Upravi za upravne poslove MUP o ovom pitanju kako biste bili u potpunosti sigurni.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Pasos mi je upao u vodu letos i prilicno je bio natopljen i ostecen. Trebalo bi da putujem za 2 meseca, pa zelim da izvadim novi pasos. Rekli su mi preko telefona u MUP-u da je potrebno da idem u Ljermontovu, pa da posle dodjem kod njih u MUP (Novi Beograd) sa nekom potvrdom, ali ne znam na sta su mislili. Da li mozete da mi pojasnite? Hvala najlepse.

  • Poštovani,
   Morate otići u Ljermontovu (ako imate prebivalište u Beogradu) da predate oštećenu putnu ispravu i dobijete potvrdu o tome. Kasnije idete u regularnu proceduru izdavanja nove putne isprave uz obavezu plaćanja još dve takse da se prethodni pasoš oglasi nevažećim. Sve uplatnice i informacije o proceduri možete dobiti na našem administrativnom šalteru u policijskoj stanici Novi Beograd.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Interesuje me da li mogu zameniti pasoš koji još uvek važi, tačnije do sredine sledeće godine, a u kom imam svega 3 slobodne stranice (zbog čestih službenih putovanja je skoro popunjen)? Kakva je procedura u tom slučaju? Isto tako, zanima me da li se prilikom podnošenja zahteva pasoš ostavlja u MUP-u ili ga mogu i dalje imati sa sobom, budući da u narednih 15ak dana imam službeni put gde samo 3 slobodne stranice ne bi trebalo da mi predstavljaju problem? Koliko sam shvatio, izdavanje je poprilično brzo, ali je zakonski rok od 30 dana te ne bih smeo da rizikujem.
  Hvala unapred.

  • Poštovani,
   Nismo sigurni da bi vam organ dozvolio ovakvu zamenu jer se u molbi za ranije izdavanje putne isprave unosi razlog za traženje takvog postupanja s obrzirom da vaš pasoš i dalje ima slobodne stranice. Procedura traje od 5-7 dana uz to da možete zamoliti za ubrzano izdavanje (prilaže se dokaz o putovanju) pa će u tom slučaju putna isprava biti gotova za 48 h. Predlažemo da konsultujete Upravu za upravne poslove MUP po ovom pitanju radi dobijanja preciznog odgovora da li će biti uvažen vaš zahtev za prevremenu zamenu pasoša.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Kada mi istekne biometriski pasoš I moram da zamenim novi Pasoš. E moram ponovo te podatke sto su u Pasošu da napišem u Zahtev . Ali ipak mislim da imaju te podatke vec u basi computera

  • Poštovani,
   Kod zamene pasoša ne popunjavate nikakve podatke, podnosite dokaz o uplati potrebnih taksi uz ostala potrebna dokumenta. Sve uplate i informacije možete dobiti na našem adminstrativnom šalteru u policijskoj stanici Novi Beograd.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Puko mi je pasos na prvoj stranici,Dali su mi potrebna sva dokumenta za vadjenje novog pasosa.Imam biometrijski vazi do 2023

  • Poštovani,
   Morate uzeti potvrdu o uništenju (oštećenju) putne isprave, a zatim krenuti u redovnu porceduru zamene uz oglašavanje prethodne putne isprave nevažećom (opisano u tekstu kao i to da vam za zamenu biometrijskog dokumenta nisu potrebna Uverenja).S
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani, posedujem svu biometrijsku dokumentaciju izdatu od nadležnih državnih organa u Beogradu, osim pasoša. Prebivališta je prijavljeno na adresi na kojoj živim, kuću moga brata, radno mesto, i sve aktivnosti su vezane za teritoriju mesta prebivališta. Rođena na Kosovu i Metohiji, da li uz biometrijsku ličnu kartu i uplatu od 3600 treba da pribavljam bilo kakav dokaz kao garant, karton iz komesarijata za interno raseljena lica, potvrdu o prebivališta?

  • Poštovana,
   Predlažemo vam da se obratite direktno MUP gde imate prijavljeno prebivališta kako biste dobili tačan odgovor na ovo pitanje.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Treba da promenim prezime na pasosu zbog udaje…licnu kartu sam promenila ali izvod i drzavljanstvo mi je staro god dana..da li treba za pasos da vadim novi izvod i drzavljanstvo ili mi vazi to staro sa istim promenjenim prezimenom

 • Poštovani, imam ličnu kartu sa čipom i želela bih da izvadim pasoš. Da li je potrebno da pribavim izvod iz matične knjige rođenih i državljanstvo ili mi nije potrebno zbog biometrijske lične karte?

  • Poštovana,
   Ukoliko imate biometrijski lični dokument nije potrebno da prilažete ponovo izvode s obzirom da su izvodi skenirani i nalaze se u bazi podataka.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • šta treba za pasoš,pošto do sada nisam vadila pasoš i koliko košta i dokle bi mogao da važi.to pitam jer cu možda izvaditi prvi pasoš

  • Poštovana,
   Pasoš se po pravilu izdaje na 10 godina. Sve o potrebnim dokumentima je u tekstu i to na samom početku. Cena je oko 3.600 rsd.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   To već zavisi od uplatnog mesta, s tim što uplate moraju biti i izvršene ako ste mislili na odloženo plaćanje.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,

  Zivim u Becu i posedujem ovde boravisnu vizu koja mi vazi koliko i pasos (jul 2019.). Medjutim u avgustu 2018 imam pravo da predam zahtev za drugi tip boravisne vize koja se izdaje na 3 godine, tako da ce mi biti potreban u tom trenutku novi pasos. Svakako mi nece izdati novu vizu na 3 godine na osnovu pasosa koji vazi krace od godinu dana. Tako da ce me vratiti odmah sa saltera. A da cekam da mi istekne pasos nema smisla, jer kao sto sam vec prethodno naveo vec godinu dana pre isteka pasosa imam pravo na taj drugi tip vize koja em sto traje duze i ima svoje benefite. Inace, zahtev za produzetak pasosa bih predao u srpskom konzulatu u Becu, jer tu i zivim. Pokusao sam da ih kontaktiram telefonskim putem, ali se niko vec danima ne javlja. Da li postoji mogucnost uz pisanje molbe da mi se izda novi pasos iako aktuelni (u tom trenutku) ce vaziti jos oko godinu dana. Upit je napisan malo opsirnije da biste bolje razumeli moje pitanje. Oprostite na detaljisanju.
  Unapred zahvalan!

  Slobodan

  • Poštovani,
   Koliko smo upoznati, uz predaju molbe i obrazloženje potreba možete predati zahtev za zamenu pasoša i pre isteka važeće putne isprave. Ipak, predlažemo da svakako prvo stupite u kontakt sa diplomatsko konzularnim predstavništvom da vam daju uputstva po ovom pitanju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, da li sa prebivalistem u
  Nisu, mogu da uzvadim pasos u Beogradu? Koliko znam izvod iz mkr i potvrdu o drzavljanstvu mogu da izvadim u bilo kojoj opstini?!
  Pozdrav i hvala unapred.

  • Poštovana,
   Pasoš vam izdaje teritorijalno nadležna policijska uprava po mestu prebivališta, ako je to Niš nećete biti u mogućnosti da pasoš dobijete u Beogradu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Naravno da možete, potrebno je da platite sve potrebne takse i uzmete potvrdu iz nadležne policijske uprave o izgubljenoj putnoj ispravi ali proceduru verovatno znate.
   Srdačno,
   AMK Novi Beorgad

 • Poštovani, trenutno živim na Kosovu i planiram da se selim u Pančevo. Ličnu kartu sam vadila 2013 i posle toga sam se razvela ali ništa od dokumenata nisam menjala. Pošto hoću da se preselim i prijavim u Pančevu da li ću imati problema sa vađenjem nove lične karte i pasoša. U ličnoj mi je prebivalište Prizren a živim u Štrpcu

  • Poštovana,
   Lica sa područja AP KiM vrše promenu prebivališta po nešto izmenjenim pravilima od uobičajenog tako da vam preporučujemo da konsultujete MUP R. Srbije Upravu za upravne poslove radi razjašnjavanja ovog pitanja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  rođena sam u BiH gdje i živim (Federacija BiH, Sarajevo), te imam državljanstvo BiH. Moja majka je rođena u Srbiji i posjeduje dvojno državljanstvo (nikada se nije odrekla državljanstva R.Srbije nakon raspada ex Jugoslavije). Rečeno mi je da na osnovu porijekla i izjašnjenja da R.Srbiju smatram svojom domovinom mogu predati zahtjev za izdavanje pasoša R.Srbije (kao i za sticanje državljanstva). Da li možete da me uputite šta je potrebno da priložim od dokumentacije i koje su procedure, kako bih u što kraćem roku mogla to završiti obzirom da zbog posla ne mogu duže od 2-3 dana odsustvovati iz BiH, i da li je uopće moguće da dobijem državljanstvo R.Srbije sa stalnim prebivalištem u Sarajevu? Unaprijed hvala. Lp

  • Poštovana,
   Da biste mogli dobiti putnu ispravu neophodan prethodni uslov je da budete primljeni u državljanstvo R.Srbije. Ovo pitanje reguliše zakon o državljanstvu koji reguliše da je prijem u državljane moguć podnošenjem zahteva lica koje je najmanje 3 godine neprekidno imalo prebivalište u R. Srbiji do podnošenja zahteva. Ipak, predlažemo vam da kontaktirate diplomatsko predstavništvo R.Srbije u BiH kako biste dobili potpune informacije o ovoj mogućnosti.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  da li bi ste mogli da mi napišete kako izgleda molba za izdavanje putne isprave pre isteka roka važenja? Šta sve treba da sadrži?
  Živim i radim u inostranstvu i pasoš mi traje do februara 2019. Na osnovu pasoša mi je izdat prelazni boravak, uz pomoć kojeg mogu da radim u inostranstvu. Taj boravak ističe sredinom jula 2018. Da bi mi produžili taj boravak, moram da imam novi pasoš. Zbog toga mislim da mi treba primer te molbe, pošto planiram da putujem za Srbiju krajem marta 2018 i predam molbu za izdavanje pasoša pre isteka roka važenja.

  Unapred Vam zahvaljujem na odgovoru.

  • Poštovana,
   Ne postoji konkretna forma molbe. Pišete u slobodnoj formi u vidu obraćanja državnom organu sa obrazlaganjem konkretnog razloga i prilaganjem dokaza o tome (fotokopija radne vize, odobren boravak). Objasnite situaciju upravo kao što ste naveli.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • dpbar dan,molim vas da mi odgovorite na sledece pitanje. U inostranstvu sam izgubila pasos i dobila sam potvrdu iz ambasade za izlazak iz zemlje kako bih izvadila nov pasos. Posto mi je u izgubljenom pasosu bila prijava u Lapovu,da li sa tom potvdom moram da se javim u Lapovu ili mogu da predam i u Beogradu i sta mi je sve potrebno od dokumenata. Hvala vam puno.

  • Poštovana,
   Novu putnu ispravu ćete dobiti u policijskoj upravi prema mestu prebivališta.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,molim Vas da mi odgovorite da li je maloletnom licu kome je pasos istekao prosle godite ponovo petrebna sva dokumentacija ili samo stari pasos i dokaz o uplati? Hvala unapred

  • Poštovani,
   Za zamenu starog pasoša morate priložiti sam,o dokaz o uplati,stari pasoš i prisustvo oba roditelja sa važećim ličnim kartama.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  prebivaliste mi je na Kosovu i Metohiji.
  Ja sam izvadio pasos biometrijski jos 11.08.2009, posto sam tada imao svega 10 godina, on je istekao 11.08.2011.
  E sad mene zanima, da li ja taj pasos mogu produziti i kako? Da li trebam ici u Beograd u Ljermontovoj, i tamo predati dokumenta (licna karta, stari pasos i dokaz o uplati takse)? Hvala

 • Ja sam izgubio pasos pre skoro 28 dana… Prijavio sam nestanak pasosa odmah.
  Piso sam izjavu. Sad cekam neku potvrdu iz BG. Koja jos nije stigla.
  U supu pitam kad ce stici i sta je problem zadnji deset dana nazovite i proverite dal je stigla.
  A hitnoooo mi je potreban.
  Kome da se obratim. A ovde niko nezna navodno sta se desava.
  Kome da se obratim

  • Poštovani,
   Pokušajte da se obratite nadležnom licu za upravne poslove u MUP prema vašem mestu prebivališta, pošto ste očigledno prijavili nestanak u Beogradu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  prebivaliste mi je na Kosovu i Metohiji.
  Ja sam izvadio pasos biometrijski jos 11.08.2009, posto sam tada imao svega 10 godina, on je istekao 11.08.2011.
  E sad mene zanima, da li ja taj pasos mogu produziti i kako? Da li trebam ici u Beograd u Ljermontovoj, i tamo predati dokumenta (licna karta, stari pasos i dokaz o uplati takse)? Hvala

  • Poštovani,
   Ako imate status raseljenog lica, sa potvrdom iz komesarijata možete predati na teritoriji celog grada, a ako imate status neraseljenog lica predajete isključivo gde vam je matična pripadnost, npr ako vam je prebivalište u Prištini zahtev za pasoš podnećete u Nišu itd.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Kakva je procedura vadjenja novog pasosa ako je stari istekao? Stari je važio 5 godina jer je lice bilo maloletno. Lice je sada punoletno. Jel treba nesto posebno uzimajući u obzir da lice poseduje biometrijsku licnu kartu i braon pasos (to je nov pasos ako se ne varam posto sam procitao u komentarima da se spominje plavi pasoš).
  Hvala unapred!

  • Poštovani,
   Novi pasoš crvene boje izdavalac R.Srbija. Ukoliko poseduje biometrijske dokumente nije potrebno ponovno donošenje dokumentacije već samo uplata propisanih dažbina i predaja starog obrasca putne isprave kako je opisano u tekstu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani

  Ima li neke razlike ili promena od sadašni biometriski pasoša i One prve sto se izdalo na pocetku pre deset Godina.
  Pozdrav

 • Postovani
  Imam problem u vezi pasosa. Ne mogu da ih pronadjem, selili smo se dosta puta pa licno mislim da smo ih negde izgubili. Trenutno ne planiramo da putujemo al eto, sad ce leto pa da ih spremim. Sta da radim, upitanju su pasosi cele porodice. Dva maloletna deteta, suprug i ja.

  • Poštovana,
   Savetujemo vam da detaljno potražite pasoše jer ste ih verovatno smestili na neko „sigurno“ mesto koga trenutno ne možete da se setite. U svakom slučaju možete prijaviti gubitak putnih isprava i sa potvrdama i dokazima o uplati taksi (za oglašavanje nevažećim + za izradu novih putnih isprava) dobiti nove.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani uplatili smo letovanje (Grčka) u periodu od 6 – 16. 06. 2018. Pasoši nam ističu 21.07 i 27.07. 2018. Da li će nam biti potrebni novi pasoši za letovanje ili možemo i sa trenutnim?

  • Poštovana,
   Koliko smo upoznati za države za koje nije potrebna viza za ulazak u šengenski prostor možete koristiti pasoš do datuma isteka. Proverite sa Ministarstvom spoljnih poslova ovo pitanje pre putnovanja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Mome sinu je licna karta istekla 08.2015. a pasos mu istice pocetkom 12.2018. On je van zemlje i trebao bi doci da to regulise, ali ima dodatni problem jer je zbog nejavljanja sudiji za prekrsaje (zbog odsustva iz zemlje) izdata naredba za privodjenje, a i fiktivna adresa jer nije bio kod kuce kada je policija dolazila. Te prekrsajne prijave su starije od 2 godine, zapravo vise od 3 je poslednji datum prekrsaja, on se u medjuvremenu nije pojavljivao u zemlji i nije otisao u sud da mu potvrde da je zastarelo tako da ne zna da li su te naredbe za priviđenje i dalje aktivne. Iz MUPa sam mu sve to vreme njegovog odsustva bez problema stalno vadila potvrdu da nije osudjivan.
  Iz svih ovih razloga ne zna koji mu je redosled postupaka i kad bi to mogao najranije da zavrsi s obzirom da mu pasos istice pocetkom decembra 2018.
  Molim Vas za odgovor i izvinjavam se zbog opsirnosti pisma.

  • Poštovana,
   Pokušajte da proverite u prekršajnom sudu ili preko punomoćnika da li postoji postupak koji se vodi ili eventualno naredba za dovođenje. Što se tiče fiktivne adrese, nakon javljanja sudu i ponovne prijave taj problem se rešava pa se može produžiti lična karta što je i osnova za izdavanje ostalih dokumenata.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Postovani,
    Mnogo Vam hvala na brzom odgovoru i da ujedno pohvalim Vas sajt koji je izuzetno koristan i informacije zaista jasne i pouzdane. Jedino Vas molim da mi pojasnite jos:
    1.kad najranije moze da podnese zahtev za novi pasos jer bi potom ponovo otišao van zemlje da radi. Po Zakonu o putnim ispravama u clanu 33 postoje razlozi zbog kojih se to moze pre isteka podneti, ali nijedan nije bas odgovarajuci (jedino ako bi promenio prebivaliste pri vadjenju nove licne karte sto nije imao nameru) ili MUP uvazava i druge razloge osim opisanih u ovom clanu.
    2.Takodje, po prijavi prebivalista da li moze zajedno predati zahteve za licnu kartu i pasoš s obzirom da su oba dokumenta bila biometrijska. Cini mi se da smo za prethodna dokumenta predavali odjednom.
    Hvala unapred i srdacan pozdrav i dalji uspesan rad Vam zelim!

    • Poštovana Dušanka,
     1.Zahtev za produženje pasoša možete podneti 6 meseci pre isteka putne isprave ali sa dodatnom dokumentacijom (potvrda da lice radi ili se školuje u inostrantvu) i molba napisana u slobodnoj formi,predhodna putna isprava, važeća lična karta i uplate koje možete dobiti na našem šalteru u PS Novi Beograd.
     2.Prilikom promene prebivališta u ličnoj karti možete istovremeno podneti zahteve za sva ostala dokumenta.

     Hvala na pohvalama i srdačan pozdrav,
     AMK Novi Beograd

  • Poštovana,
   Proverite u konkretnoj policijskoj upravi kako funkcioniše postupak i da li se eventualno zakazuje termin putem uzimanja broja ili ako želite putem e uprave možete zakazati termin putem vašeg naloga.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovana,
   Mišljenja smo da je obavezno da se prethodno preda zahtev za zamenu lične karte pa sa tom potvrdom zahtev za pasoš deteta.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Nedavno sam u inostranstvu izgubila pasoš, prijavila najbližoj policijskoj stanici i konzularnom predstavništvu Republike Srbije i dobila putni list sa kojim sam se vratila u Srbiju.
  Sada planiram da izvadim novi pasoš i zanima me da li sam u obavezi da plaćam Naknadu za prijavu nestanka putne isprave i Naknadu za proglašenje iste nevažećom? Da li se te naknade odnose na putne isprave izgubljene i u Srbiji i u inostranstvu?
  Unapred hvala na pomoći,
  Aleksandra

  • Poštovana,
   Mišljenja smo da sa potvrdama koje ste dobili od inostranog organa idete u nadležnu policijsku upravu nakon čega biste bili u obavezi da platite i takse za oglašavanje pasoša nevažećim.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, trebalo bi ovih dana da predam dokumenta za radnu vizu. Agencija mi je trazila podatke iz licne karte za polisu u kojoj je nova adresa, a u pasosu mi je jos uvek stara adresa. Da li ima potrebe da menjam pasos zbog toga?

  • Poštovani,
   Ovo morate pitati konkretnu agenciju kod koje ste radili poslisu osiguranja. O kom se osiguranju radi?
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

    • Poštovana,
     U principu se za polise putnog osiguranja koriste podaci iz pasoša osim za države u koje se može putovati sa ličnom kartom. Predlažemo da kontkatirate osiguravajuće društvo radi konsultacija kako potencijalno ne bi bilo nekog problema sa polisom.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Zahtev se može podneti ranije uz obrazlaganje i navođenje nekog dokaza za ovakvu potrebu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pasos mi je ukraden u CG, odmah je prijavljena jradja i dobila sam potvrdu policije.Usled raznih okolnosti od tada je prošlo 7 meseci,još nisan,u Bg,oglasila vevazecon,da li je to problem?Da li u Ljermontovoj da oglasim nevažećom ispravom i da li se ta potvrda odmah može dobiti,molim vas odgovorite mi?Unapred, hvala.

  • Pošotvana,
   Nismo sigurni da li ćete imati problema s obzirom na to da u zakonu stoji da se nestanak pasoša mora u najkraćem roku prijaviti nadležnom organu. U Ljermontovoj dobijate potvrdu o nestanku/uništenju pasoša, a zatim pored uplata za novu putnu ispravu plaćate i dve dodatne takse za oglašavanje nestale isprave nevažećom.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani
  Pasoš mi istice sledece Godine u Aprilu A zivim u Inostranstvu. A dolazim jednom Godišne za Srbiji.Pa sam mislio kad docem Krajem Avgusta na odmor da predam Zahtev za novi Pasoš tad ce još da važi 7 Meseci Moje pitanje da li mogu ranije da predam zahtev . Snam da mogu u Konzulatu Ali mi mnogo daleko i dugo moram da cekam.Vec kad sam u Srbiji nadam se da nece da bude neki problema sto Pasoš važi preko 6 Meseci.kako sam citao može us neku Molbu da se preda Zahtev.

  Bio bi zahvalan sa vaš odgovor.
  Srdacan pozdrav
  SAŠA

  • Poštovani,
   Koliko nam je poznato možete podneti zatev za izdavanje pasoša i pre isteka uz navođenje razloga i dokaza za ovu potrebu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,trebalo bi da u septembru odem da radim u Nemačku,a pasos mi vazi do avgusta sledece godine…ne mislim da se vracam..i znam da tamo mogu da produzim..ali ja na ovom starom imam dugacku kosu i ne licim na sebe…da li postoji mogucnost da ga ranije promenim?(želim pošteno da ga promenim)

  • Poštovani,
   Dokument sa slikom bi trebalo da bude promenjen ako dođe do promena ličnog opisa na osnovu kojih može doći do sumnje da li se radi o istoj osobi. Predlažemo da konsultujete Upravu za upravne poslove MUP o ovom pitanju i vidite da li će dozvoliti promenu putne isprave po ovom osnovu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani
  Za produzavanje Srpskog biometricnog Pasosa koje Dokumente mi je potrebno ?
  Zivim u Nemackoj i hteo bi owde u Konzulat Düsseldorf pasos da produzim
  Hvala vam unapred

  • Poštovani,
   Kao što je navedeno u tekstu Zakon o putnim ispravama predviđa ovu dokumentaciju
   Lična karta
   Uverenje o državljanstvu
   Izvod iz matične knjige rođenih
   Dokaze o uplatama potrebnih dažbina za izdavanje putne isprave .
   Ako posedujete biometrijsku ličnu kartu (od decembra prošle godine je istekla važnost starih papirnih obrazaca ličnih karata) organ će sam izvršiti uvid u dokumenta Uverenje o državljanstvu i Izvod iz matične knjige rođenih u elektronskom obliku.
   Ipak zbog specifičnosti situacije toplo preporučijemo da kontaktirate konzulat da vam daju detaljne informacije da li je potrebna neka dodatna dokumentacija.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani
  Imam problem mama mi je greškom oprala pasoš koji je bio u jakni. A ličnu kartu sam negde ostavila i ne mogu da je pronađem. Pošto mi je potreban pasoš da li mogu sa vozačkom dozvolom da predam za izdavanje novog pasoša. Inače su mi sva dokumenta biometrijska.
  Unapred hvala!

 • Postovani…da li mogu produzitii pasos koji istice-biometrijski, bilo gde na teritoriji Srbije,bilo koji MUP ili iskljucivo gde je izvadjen,hvala

 • Poštovani
  Izgubila sam stari plavi pasoš,a treba da vadim nov biometrijski…koja je procedura,šta treba da uradim? Čula sam da treba i taj stari pasoš priložiti…koje mi takse sve trebaju i kolika im cena odprilike?
  Srdačan pozdrav

  • Poštovana,
   Za izdavanje nove putne isprave morate priložiti samo biometrijski pasoš ako ste predhodno imali,važeću ličnu kartu i uplate u iznosu 3600 din.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Ne razumemo baš pitanje u potpunosti. Gubili ste više puta ispravu ili? Nismo upoznati sa ograničenjem ali postoji mogućnost da ako se ovo događa u nekom vidno neuobičajenom broju da budete pozvani da date izjavu o određenim okolnostima.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani
  Zivim u inostranstvu, pasos mi istice u aprilu 2019.,u novembru dolazim u Srbiju, pa cu predati za novi. Interesuje me kakva je procedura, s obzirom da mi je biometrijska licna karta istekla u junu 2015. Da li mogu predati istovremeno, i da li cu cekati duze na izdavanje oba dokumenta?
  Unapred zahvalna

  • Poštovana,
   Možete predati istovremeno dokumenta s tim što ćete priložiti pasoš sa kojim ste napustili zemlju i sa kojim ste u nju ponovo ušli kako policija ne bi vršila terensku kontrolu da li ste na adresi živeli zbog dužine isteka ličnog dokumenta. Uz to pišete i molbu za ranije produženje pasoša uz dokaz o boravku u inostranstvu, a dokumenta ne bi trebalo da čekate ništa duže od uobičajenih 5-7 dana. Povedite računa ubuduće o okolnosti dužine boravka u inostranstvu i potrebi da regulišete odjavu ukoliko imate prebivalište van R.Srbije kako ne biste došli u neprijatnu situaciju da vam bude naplaćena kazna.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovanje,
  1.Ako sam dobro razumeo,izvod iz maticne knjige rodjenih i uverenje o drzavljanstvu,je potrebno priloziti samo ako maloletno dete nije nikad izradjivalo pasos,iliti za prvi put?
  2.a za maloletnu decu,koja vec imaju pasos ali su im istekli,potrebno je samo stari pasos i uplatnica,i roditelj naravno?
  Unapred hvala

  • Poštovani,
   Za izdavanje prvog pasoša neophodan je izvod iz knjige rođenih bilo koji koji imate sa hologramom i uverenje o državljanstvu ne starije od 6 meseci,uplate ,oba roditelja sa važećim ličnim kartama i prisustvo deteta radi fotografisanja,a za produženje biometrijskog pasoša samo stari pasoš,uplate ,oba roditelja i dete.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,u dokumentima imam bradicu,a vec duzi period ne,pasos mi vazi jos 17 mes.Treba da putujem u inostranstvo,hocu li imati problem na granici ili da pravim novi?

  • Pošotvani,
   Ovo pitanje morate postaviti organu koji je izdao pasoš odnosno Upravi za upravne poslove MUP koja vam može dati precizan odgovor koje promene ličnog opisa zahtevaju promenu putne isprave.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,

  Meni pasos istice 29. Novembra 2018 a planirao sam put u Finsku krajem Jula. Vratio bih se oko 4.ili 5. Avgusta sto je skoro 4 meseca pre isteka pasosa. Zelim samo da potvrdim da pri izlasku iz zemlje EU pasos mora da ima barem 3 meseca (90 dana) pre isteka? To bi u ovom slucaju bilo izvodljivo jer je 90 dana pre isteka mog pasosa pada na 29. Avgust?

  Hvala.

  • Pošotvani,
   Ovo pravilo o važenju pasoša ne važi za sve države EU. Kontaktirajte Ministarstvo spoljnih poslova, službu za pomoć i informacije građanima da dobijete zvaničan odgovor po ovopm pitanju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani, imam pasoš koji nije obnavljan 6 godina. Posto moram da putujem za inostranstvo, da li vadim potpuno novi pasos ili je procedura onakva kakvu ste naveli ( da se donese stari pasos, dokazi o uplatama dazbina i lična karta)?
  pozdrav

  • Poštovana,
   Ako ispunjavate ostale uslove ne bi trebalo da za vas po bilo čemu bude drugačija procedura.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • izgubio sam pasos 2 dana pravrcem sve nema ga. zanima me dali treba da se ceka nesto vise za novi ili kako to vec ide. treba da uzmem karte za avion a nemogu bez pasosa.

  • Pošotvani,
   Podnesite molbu za hitnu proceduru izdavanja pasoša, kao dokaz priložite rezervacije avio karata ili smeštaja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Pošotvana,
   Samo produženje košta oko 3.600 rsd. Čeka se 5-7 dana osim ako ne podnesete zahtev da se po hitnoj proceduri završi putna isprava kada se dobija u roku od 48 h.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani, ukoliko maloletnom licu ističe pasoš za manje od tri meseca, da li ga je potrebno menjati? Idemo porodično na more početkom jula a ćerki ističe pasoš 27 jula. Hvala unapred na odgovoru, srdačan pozdrav.

 • Pošotvani,
  Pretpostavka je da ste vi zainteresovani da dobijete vašu putnu ispravu pa nsimo upoznati da je određen neki poseban rok ali najbolje je da pitate službena lica koja rade na izdavanju da li se posle određenog roka obrasci vraćaju.
  Srdačno,
  AMK Novi Beograd

 • POŠTOVANI
  E predhodni Pasoš Ostaje kod mene doku traje izrada za novi Pasoš.

  Bio bi zahvalan za odgovor
  Pozdrav

  • Pošotvani,
   Koliko smo upoznati zadržavate pasoš sve do izdavanja novog kada se stari poništava. Svakako najbolje je da se informišete o ovome kod ovlašćenih lica koja rade na izdavanju pasoša.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  Živim u inostranstvu gde od pre tri godine imam stalan boravak. Za nekoliko meseci mi ističe pasoš. Zanima me da li mogu da ga produžim u Srbiji ili treba da to uradim u konzularnom predstavništvu zemlje u kojoj sam ostvarila stalan boravak. Ako mogu da dobijem pasoš u Srbiji, da li u njemu treba da stoji adresa na kojoj trenutno živim u inostranstvu ili adresa na kojoj sam prijavljena u Srbiji, tj. da li je nužno da se odjavim sa adrese u Srbiji? Šta se u tom slučaju dešava s ličnom kartom, ukoliko se budem odjavila sa adrese u Srbiji?

  • Poštovana,
   Imate pravo da aplicirate za putnu ispravu u zemlji trenutnog boravka (konzulatu) i kao i u zemlji u kojoj imate zvanično prebivalište.Ako predajete u Srbiji morate priložiti važeću ličnu kartu ,predhodnu putnu ispravu i takse, gde će vam u putnoj ispravi biti napisana adresa trenutnog prebivališta u Srbiji . Što se tiče odjave, morate prijaviti boravak duži od 90 dana u inostranstvu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pasos mi istice u martu 2019, a ja putujem sredinom avgusta , nece me biti dobrih 8 meseci, e sad: da li je moguce vec sad u julu zameniti (produziti) stari pasos za novi!? jer ne postoji druga opcija da ja produzim pasos tipa 2 meseca pre isteka,kada putujem u avgustu
  2) da li viza u starom pasosu i dalje vazi (Americka viza),ukoliko ponesemo i novi pasos? znaci putujes sa dva pasosa,jedan istekao sa vazecom vizom,a drugi je nov!

  Hvala

  • Poštovani,
   Putnu ispravu možete zameniti ali morate priložiti dokaz kojim menjate važeći dokument.U vašem slučaju to je važeća viza koju imate u pasošu.
   Prilikom preuzimanja novog pasoša,stari će vam poništiti ali će sve vize koje imate biti važeće.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, maloletnom detetu od 4godine treba da produzim pasos, da li je obavezno prisustvo ili mogu samo da donesem pored svih dokumenata njegove slike ,slikane u fotostudiju formatom dozvoljene za pasos? Hvala

  • Poštovana,
   Prisustvo deteta nije obavezno,ali ako fotografije koje donesete sistem ne prihvati moraćete da dovedete dete radi fotografisanja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani, maloletnom detetu od 3 godine treba da produžimo pasoš u Beču gde je i izdat. Ističe u oktobru 2018. Interesuje me možemo li već sada predati ili postoji neki rok koliko ranije bi moglo da se preda. Da li je potrebno prisustvo deteta i može li putovati do oktobra u strane zemlje, na primer Turska, Grčka iz Austrije? Hvala u napred.

  • Poštovana,
   Neke države zatevaju da važnost putne isprave bude veći od šest meseci od trenutka ulaska u državu.Putnu ispravu možete zameniti već sada, ali pošto podnosite zahtev u inostranstvu naš savet vam je da se raspiptate u konzulatu Srbije u Austriji šta vam je neophodno od dokumenata za produženje pasoša.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Interesuje me kako da odjavim prebivaliste ako se vec nalazim u inostranstvu i ne planiram da se u skorije vreme vracam? Takodje me zanima na koju adresu ce mi biti izdat pasos ukoliko nemam prebivaliste u Srbiji? Hvala.

  • Poštovani,
   Za odjavu prebivališta radi trajnog iseljenja iz države možete ovlastiti bilo koje punoletno lice da vas zastupa u poslovima odjave.Od dokumenata morate fizički poslati ličnu kartu.Ako predajete za novu putnu istpravu u ambasadi države u kojoj imate boravak,u pasošu će vam pisati grad u kome je izdat.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovana,
   U praksi putna isprava se izdaje u roku od sedam do deset dana,ali zakonski rok za izdavanje je trideset dana.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd.

 • Poštovani, interesuje me da li je potrebno da promenim prezime na pasošu nakon sto sam se udala, trebala bih da putujem van zemlje? Hvala

  • Pošotvana,
   Sva dokumenta na kojima su navedeni lični podaci bi trebalo da uskladite sa faktičkim stanjem.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,

  Da li je pasos vazeci (vazi do 2020 god) s obzirom na to da sam promenila mesto prebivalista, a u njemu je navedena stara adresa prebivalista?

  Hvala.

  • Poštovani,
   Zbog promene prebivališta niste u obavezi da menjate putnu ispravu,osima ako ambasada u kojoj aplicirate za vizu ne zahteva.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,

  Ako imam vazeci pasos sa starom adresom, a promenila sam adresu prebivalista na licnoj karti (tu mi je sada nova adresa) da li mogu ici u Grcku na letovanje sa pasosem na kome je stara adresa ili moram da vadim novi?

  Hvala.

  • Poštovana,
   Ovo su stvari o kojima morate voditi računa pre putovanja. Predlažemo vam da kontaktirate našu ambasadu u Grčkoj koja može izdati putni list sa kojim se može izaći iz konkretne države, a u svakom slučaju službenici ambasade će vam dati korisne informacije i savete kako da rešite ovaj problem.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, sta sve podrazumeva dokaz o hitnom postupku za vadjenje pasosa za dete? Jer je preko e-uprave gotovo nemoguce zakazati termin za produzenje pasosa, osim ako se ne spava za racunarom…

  • Pošotvana,
   Dokaz za hitan postupak izdavanja pasoša je rezervisana karta ili smeštaj ili drugi dokument koji svedoči o putovanju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Imam pitanje. Ako sam rodjen u jednom gradu i tamo izvadio svu dokumentaciju.. I kasnije se preselio u drugi grad gde imam mesto prebivalista. Gde moram da se javim da naprimer preuzmem drugi pasos? U mestu gde sam rodjen ili u tom drugom dradu? Radi se o gradovima Srbije.

  • Poštovani,
   Zahtev za izdavanje putne isprave predajete po mestu prebivališta.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd!

  • Poštovana,
   Naravno, samo što u ovom slučaju plaćate dodatne dve takse za oglašavanje dokumenta nevažećim.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Koliko smo upućeni sa obrazloženim zahtevom će vam biti dozvoljeno da zamenite pasoš i pre isteka ovog roka (mišljenja smo da nema razloga da ova odredba ne bude primenjena s obzirom da pasoš u svakom trenutku možete promeniti zbog oštećenja ili uništenja) ali proverite sa konkretnom policijskom upravom.
  Srdačno,
  AMK Novi Beograd

 • Putujem u Grcku 10.8.2018. povratak je 20.8.2018. preko agencije. Pasos mi istice 1.2.2019. Mogu li imati problema pri ulasku u Grck?

  • Poštovana,
   Ne vidimo razlog da imate probleme ali najbolje bi bilo da konsultujete Ministarstvo spoljnih poslova o ovom pitanju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pasos mi istice 2.3.2019,a planiram da putujem krajem avgusta 2018,s tim sto bih se vratio 4,5 septembra 2018.Pa me zanima da li mogu tad da se vratim jer preostaje manje od 6 meseci do isteka pasosa?

  • Poštovani,
   U trenutku izlaska iz Srbije putna isprava mora da vam bude važeća 6 meseci.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Starijem sinu je istekao prvi pasos. Da li je potrebno da za novi pasos dostavim i izvod i drzavljanstvo ili samo uplatnice i stari pasoš?

  • Poštovana,
   Ako ima biometrijsku ličnu kartu organ bi trebalo da sam izvrši uvid u elektronskoj bazi i tom prilikom nije potrebno da ponovo prilažete izvode.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Mozete li mi reci za pisani dokument vezan za hitni postupak izdavanja pasosa, dali moze da bude resenje o godisnjem odmoru, ili neki drugi dokument? Rekli su mi za uplatu letovanja ali planiram da idem kod rodjaka, nemam nikakvu uplatu. Unapred hvala na odgovoru.

  • Poštovani,
   U principu se radi o nekakvom dokazu da je u pitanju putovanje u inostranstvo odnosno boravak u inostranstvu. Konsultujte policijske službenike oko striktnosti prihvatanja „dokaza“.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  tek sam dobio državljanstvo Srbije, a prethodno imam državljanstvo BiH i sada bih da uzmem pasoš Srbije. Pošto imam bosanski pasoš, da li ovaj moram da poništim kako bih dobila srpski pasoš?
  I da li od potrebne dokumentacije lična karta može biti bosanska?
  Inače takođe planiram ličnu kartu srpsku isto da uzmem.
  Srdačan pozdrav i unaprijed hvala na odgovoru

  • Poštovani,
   Izvadite ličnu kartu R. Srbije i naujedno podnesite zahtev za dobijanje pasoša.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Dobar dan.Zanima me koliko vazi dokaz o uplati za pasos?Tacnije,menjala sam prezime.Licnu kartu sam izvadila a za pasos sam uplatila u februaru i imam uplatnicu,ali nisam predala .Da li jos vazi ta uplatnica.Il moram da uolatim ponovo?

   • Poštovana,
    AKo nije došlo do promene taksi u međuvremenu ne bi trebalo da bude problema da iskoristite ove uplate. AKo je nešto poskupelo plaćate samo doplatu.
    Srdačno,
    AMK Novi Beograd

 • Zanima me ako se zahtev za izdavanje licne karte i pasosa usled promene prezimena, preda po hitnom postupku, u kom vremenskom intervalu se dobijaju potrebni dokumenti?

  • Poštovana,
   Hitna procedura u principu znači dobijanje dokumenta u roku od 48 h ili dva radna dana. Ovo ipak zavisi od mnogih okolnosti pa je najbolje da prilikom predaje pitate službena lica kada će tačno biti gotova.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, izgubila sam pasos koji je u medjuvremenu istekao. Kakva je peocedura kad ja nemam stari na uvid da donesem a nemam sta da prijavim kao nestali jer je istekao? Hvala unapred

  • Poštovana,
   Morate da prijavite nestanak putne isprave u gradskom MUP-u kome pripadate i tek onda predajete za novu u bilo kojoj stanici policije nateritoriji vašeg grada.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd!

  • Poštovani,
   Rok za izdavanje putne isprave po hitnom postupku je 48h,osim u slučaju ako vam službenik nije drugačije rekao.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Da li mogu da izvadim novi biometrijski pasos u Novom Sadu iako mi je prebivaliste u Vrbasu?
  Zakazao sam termin preko euprave ali ne bih zeleo da me vrate na salteru.
  Unapred hvala.
  Srdacan pozdrav

  • Poštovani,
   Vrbas je zasebno područje i ne pripada Novom Sadu.Isključivo se predaje po mestu prebivališta.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Drugar nikad nije imao niti pasos niti licnu R Srbije, a rodjen je u Mitrovici. Interesuje ga kako i na koji nacin izvaditi pasos i da li moze izvaditi u Beogradu?!

  • Poštovani,
   Zahtev za ličnu kartu i pasoš podneće u mestu prebivališta a od dokumenata mora da priloži izvod iz matične knjige rođenjih,uverenje o državljanstvu RS ne starije od 6 meseci i adekvatne uplate za dokumenta.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Zakazivanje termina za putnu ispravu možete zakazati preko portala e-uprave ili ličnim dolaskom u stanicu policije.Uplatnice sa žiro računima možete preuzeti na našem salteru u PS Novi Beograd.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd!

 • Postovani,
  U slucaju izgubljenog pasosa, koliko je vremena potrebno da se dobije oglasenje o nevazecem dokumentu?

  Hvala

  • Poštovani,
   Po uplati taksa dobijate rešenje na licu mesta da je pasoš oglašen nevažećim.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd!

   • Postovanje dete je dodeljeno ocu od strane suda i on se brine o njemu. Treba da se vadi pasos jer dete ide na raspust kod tetke u Francsusku. Posto je otac staratelj saglasnost moze od oca samo bez mamine saglasnosti?

    • Poštovana,
     Mišljenja smo ako jedan roditelj ima potpuno starateljstvo, potpis drugog roditelja nije neophodan. Najbolje je proveriti sa upravom pogranične policije.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  nisam siguran da necu vec ponoviti neki prethodni post ali,
  radim i zivim u inostranstvu i pasos mi istice polovinom aprila 2019.
  a) Da li mogu, kada dodjem za Novu Godinu predati zahtev za izradu
  novog pasosa (tri meseca ranije) u maticnom sup Zemun (a ne u konzulatu).
  b) Obzirom da se necu zadrzavati duze od nedelju dana, da li me to kvalifikuje
  za izradu pasosa po hirtnom postupku
  Hvala unapred,
  Dejan

  • Poštovani,
   Putnu ispravu možete zameniti u bilo kojoj stanici policije po ubrzanom postupku izrade,ali morate priložiti dokaz zbog čega tražite da vam se izradi po hitnom postupku (povratna karta, važeća viza…)
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd!

  • Poštovani,
   Ako je putna isprava popunjena, predajede zahtev za naovi pasoš bez obzira kada vam ističe.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,

  kako putujem u Istanbul u aprilu, a pasos mi istice 26.05.2019., kada mogu u MUP najranije da podnesem zahtev za izdavanje novog pasosa?

  Hvala unapted

 • Vodim se kao interno raseljeno lice sa Kosova i Metohije sa prebivalistem Urosevac, boravistem opstine Leskovac od 2000. do 2014. i trenutnim boravistem Novi Sad gde sam zavrsila fakultet. Prethodni pasos sam 2009 godine vadila bez ikakvih problema sa pravom koji ima svaki gradjanin Republike Srbije, u PU za Urosevac smestenom u Leskovcu koji od novog zakona ne izdaje pasose. Pasos mi uskoro istice, zanima me gde mogu da dobijem novi pasos, a da pritom ne menjam adresu prebivalista s obzirom da ta procedura traje duze zbog mog prebivalista u Urosevcu.

  • Poštovana,
   Raseljena lica sa KIM podnose zahtev za pasoš u Policijskoj stanici u mestu boravka.Putna isprava se čeka malo duže zbog raseljeničke provere i provere ka komesarijatu.
   Srdačan pozdrav,
   AMK Novi Beograd

 • Pasos mi je ostecen, treba da izvadim novi, ovaj stari pasos mi vazi jos 11 meseci. da li ce oni meni dati novi pasos koji vazi deset godina, ili ce mi dati pasos koji traje 11 meseci? i ako mi daju novi pasos, u starom imam americku vizu, da li treba da idem u americku ambasadu, ili cuvam stari pasos zbog vize u njemu?
  Srdacan pozdrav.

 • Ja izgubio pasos decembra 2017 u inostranstvu, uzeo putni list, dosao u Srbiju, izvadio novi, a sad taj novi pasos oprao u masini isto u inostranstvu, necu li imati problema za novi pasos?

  • Poštovani,
   Morate otići da predhodni pasoš oglasite nevažećim u graskom MUP-u i sa tim rešenjem dalje predajete za novu putnu isptavu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Interesuje me za maloletno dete,sta raditi u slucaju kada se otac vodi samo na papiru.Zivi u drugom gradu,ne vidja dete,samo ga je priznao na rodjenju,nosi njegovo prezime i to je sve.Nismo bili u braku.Da li mi je u tom slucaju potrebna njegova dozvola i potpis?
  Hvala unapred.
  Pozdrav!

  • Poštovani,
   Pošto je otac priznao dete i vodi se kao roditelj u izvodu iz matične knjige rođenih morate doneti ovlašćenje overeno kod notara od strane drugog roditelja (ako nije u mogunosti da prisustvuje) ili lično prisustvo drugog roditelja, ili ako imate dokument iz centra za socijalni rad da je majka zakonski staratelj tada nije potrebno prisustvo drugog roditelja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Zahtev za novu putnu ispravu možete podneti najranije 6 meseci od isteka predhodnog.
  Srdačno,
  AMK Novi Beograd

 • Postovani, uplatila sam novac za vadjenje novog pasosa, medjutim sluzbenici su mi rekli da nemam prava na novi pasos posto posedujem dve prazne stranice(30 i 31) dovoljne za dobijanje UK vize i pasos istice novembra 2019.godine, tako da zahtev mogu podneti najranije 6 meseci od isteka prethodnog.Kako je moguce izvrsiti povracaj novca ili priznanicu sa uplatom mogu iskoristiti kad budem regulatno vadila novi pasos, krajem maja 2019.godine?Hvala…

  • Poštovana,
   Koliko smo upoznati uplate za dokumenta važe, a ukoliko dođe do promene u međuvremenu samo je potrebno izvršiti doplatu. Što se tiče povraćaja novca, možete podneti zahtev Trezoru ali je period čekanja nešto duži.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav. Imam dva pitanja.
  Da li se ovih 48h po hitnom postupku odnose i na dane vikenda. Ako predam u petak prepodne, da li mogu ocekivati pasos u ponedeljak popodne.
  Koja je procedura oko eventualnog ovlascenja za preuzimanje pasosa. Da li je potrebno da bude overeno u sudu, kod notara i sl. Ili je dovoljno rukom ispisano ovlascenje.
  Unapred zahvalan

  • Poštovani,
   Ne odnosi se na neradne dane. Svako ovlašćenje mora biti overeno kod notara.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Imala sam srpski pasos jer sam rodjena u srbiji,ali preselila sam se u makedoniji i taj pasos je istekao,dali bih mogla bez problema ponovo izvaditi srpski pasos?
  Hvala unapred

  • Poštovana,
   Ako se niste odrekli Srpskog državljanstva možete predati za novi pasoš.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Da li postoji razlika u naknadi za izradu pasosa po hitnom postupku ili je isto za hitan i standardan postupak (3600 rsd)?

 • postovani
  ako u utorak,15 anuara,dobijem resenje o objavljivanu nevazeceg pasosa u slubenom glasniku.mogu i da ocekujem do 18 januara izradu novog
  da napomenem.pasos predhodni je bio novi,biometrijski
  hvala

  • Poštovani,
   Istog danja po preuzimanju rešenja možete predadi za novu potnu ispravu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Da li postoji formalni obrazac za pisanu saglasnost drugog roditelja za izdavanje pasosa maloletnom licu i gde moze da se preuzme? Ukoliko ne postoji, da li mozete da savetujete koji sadrzaj saglasnosti treba da se ispostuje?
  Da li se pisana saglasnost overava u sudu ili kod notara?

  Unapred zahvalan
  BU

 • Zanima me da li je moguce da zamenim pasos u americi ,imam studentsku vizu na 2 godine a pasos mi vazi do decembra 2020 godine,da li je moguce izvaditi novi pasos u srpakoj ambasadi u americi sada iako do isteka ima vise od 1.5 godine.

  • Poštovani,
   Putnu ispravu možete zameniti regularnim putem 6 meseci do isteka.Ako imate važeću vizu u pasošu,prilažete novi i strari pasoš .
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  Zakazala sam za izdavanje novog pasoša jer ističe za nekoliko meseci, a u međuvremenu, odmah nakon termina za podnošenje dokumentacije za nov pasoš mi je iskrsnuo put. Da li će mi dati pasoš ili ga uzimaju dok se ne izradi novi pa tako i ne mogu da putujem?
  Hvala najlepše!

  • Poštovani,
   Prilikom predaje za novu putnu istpravu ne oduzimaju vam stari pasoš već će vam ga poništiti prilikom preuzimanja novog.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,

  Posedujem biometrijski pasos, kao i licnu kartu, kojima rok istice pocetkom juna 2019. Zivim u Becu, i u Konzulatu sam dobila informaciju da je zahtev za izradu novog pasosa moguce predati najranije 2 meseca pre isteka starog ( sto je u suprotnosti sa informacijom da se zahtev moze predati 6 meseci pre isteka predhodnog). Imam stalno zaposlenje, i za pravovremeno produzenje radne vize naravno potreban mi je novi pasos. Da li je moguce da zahtev blagovremeno, 4,5 meseci pre isteka roka, predam u MUPu Novi Beograd ( moja adresa prebivalista u Srbiji)?

  • Poštovana,
   Putnu ispravu možete produžiti 6 meseci pre isteka.U stanici policije Novi Beograd imate šalter AMS-a gde će vam naše koleginice sve objasniti.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Izvadio sam drzavljanstvo jos 2017 godine zbog skole, posto ne zivim u mestu u kom sam rodjen, da li bih mogao da dam to drzavljanstvo ili moram da izvadim novom, isto pitanje i za izvod iz maticne knjige rodjenih.
  Hvala

  • Poštovani,
   AKo pitate za dokumenta potrebna za pasoš. Ako imate novu ličnu kartu (biometrijsku) nije potrebno da podnosite ova dokumenta.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  izvadila sam novi pasoš pre 6 meseci, a nedavnom udajom sam na svoje prezime dodala suprugovo. Da li mogu da očekujem probleme na granici, ako putujem sa pasošem na kojem mi stoji samo jedno prezime? Da li moram odmah da menjam pasoš, ako želim da putujem?

  Hvala.

  • Poštovana,
   Prilikom zamene lične karte zbog bilo koje promene u obavezi ste da zamenite i ostala dokumenta.U vašem slučaju pasoš je nevažeći.
   Srdačno
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, ja cu uskoro dobiti vizu na moj pasos ali ce pasos za godinu dana isteci , pa me zanima da li cu imati problema sa vizom i kako to uopste ide? Niko u MUP-u nije mogao da mi objasni…

  • Poštovani,
   Kada preuzmete novu putnu ispravu samo vam se poništi stara i nosite oba pasoša.Viza ostaje važeća do isteka.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Moj pasos istice u februaru 2020. Sto znaci za 11 meseci. Planiram odlazak u kinu na godinu dana. Tacnije visa koju cu tamo dobiti bi bila na godinu dana. I ostanak bi trebao da bude godinu dana. Sta mi preporucujete da uradim. Da obnovim pasos? Ili nema potrebe za time.

  • Poštovani,
   Naš savet je da zamenite putnu ispravu jer važnost paoša mora biti duži od 6 meseci prilikom ulaska/izlaska u neku državu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Dobar dan,
  rodom sam iz Zrenjanina ali trenutno se nalazim u Slovackoj. Zanima me, da li mogu dobiti pasos po hitnom postupku ako dostavim kao dokaz karticu privremenog prebivalista u Slovackoj koja mi istice za mesec dana? A ne mogu da produzim prebivaliste dok ne budem imala novi pasos.
  Hvala na odgvorou i srdacno Vas pozdravljam.

  • Poštovani,
   Za izdavanje putne isprave po ubrzanom postupku možete priložiti bilo koji dokument koji vas vezuje za ponovni odlazak u inostranstvo.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Putna isptava košta 3600 din, za ubrzani postupak ne plaćate naknadne takse
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Želim da saznam za koliko pre do isteka biometrijskog pasoša mogu da predam na njegovo produženje? Živim u Španiji i pasoš mi ističe 20.07. ove godine, i zbog porodičnih razloga planiram da dodjem u Srbiju početkom juna, tako da me interesuje da li mesec i po dana pre datuma isteka pasoša mogu da predam zahtev na produženje istog?
  Hvala unapred!

 • Poštovani! Ćerke su u Kini rade tamo, a pasoši im ističu u decembru 2019.Da li mogu da produže pasoše u konzulatu u Kini ili moraju da dodju u Srbiju? Da li postoji konzulat u Hong Kong? Pozdrav

 • Postovani,

  zivim u inostranstvu, Spanija, treba da promenim pasos koji istice u Septembru 2019
  – Da li mogu vec u Aprilu da predam zahtev za novi pasos? Koliko se ceka na izdavanje?
  – Da li cu moci da zadrzim stari pasos, makar i ponisten? U njemu mi je jedna viza vazeca do 2022 i trebace mi da mogu da dokazem datume putovanja, ulaska i izlaska iz Srbije pred ovdasnjim administracijama

  Unapred zahvalna
  Alex

  • Poštovani,
   Ako imaate mogućnost možete i sada predati zahtev za novu putnu ispravu.Od trenutka predaje zahteva, u vašem slučaju možete raditi po ubrzanom postupku zbog važeće vize,čeka se sedam do deset dana.Stari pasoš vam se vraća,samo će poništiti prednju stranu pasoša.
   Srdačno,
   ANK Novi Beograd

 • Poštovani, ćerka je pre mesec dana postala punoletna, ima biometrijsku ličnu kartu i pasoš. Pasoš joj ističe krajem decembra 2019, u junu bi trebalo da putuje za Meksiko, imam informaciju da pasoš mora 6meseci pre isteka da se ponovo izvadi. Da li će hteti u MUP-u, da dozvole podnošenja zahtev za novi pasoš npr. već sada?

  • Poštovani,
   U MUP-u neće praviti problem do godinu dana od isteka pasoša.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • U novembru mi istice pasos, danas bila da izvadim novi, medjutim ne moze, moze maksimum 6 meseci pre isteka, dakle mogu da dobijem novi negde u maju. Ono sto me zanima, posto u julu putujem na Maltu, i vec sada moram da kupim kartu, da li ce biti problema na aerodromu ako kupim kartu sa starim pasosem, posto pri rezervaciji traze broj pasosa, a putujem sa novim?

  • Poštovani,
   Uz pisanu izjavu možete i sada predati za novu putnu ispravu iako ističe za osam meseci.Naš savet je da kontaktirate Aerodrom Beograd i konsultujete se sa njima oko kupovine karata sa starom putnom ispravom.
   Srdačno,
   Amk Novi Beograd

  • Poštovani,
   Putna isprava se uvek menja, ne postoji produženje starog pasoša.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Htela bih da izvadim novi pasos.Pre sam imala pasos koji je izdala SCG, dakle nasa drzava se tada nije zvala Republika Srbija, pa me zanima da li sada prilikom izrade nobig pasosa obavezno treba predati taj stari pasos organu MUP-a?
  Pitam Vas jer ne mogu da ptonadjem taj stari pasos.

  • Poštovana,
   Nije potreban stari obrazac putne isprave. Dovoljno je da imate važeću ličnu kartu (biometrijska) i da uplatite takse. Sve možete dobiti kod nas na šalteru kluba u policijskoj stanici Novi Beograd. Izinjavamo se što se čekali odgovor i molimo vas da uvek proverite da li je vaše pitanje objavljeno ispod teksta i da ponovite zahtev.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Dobar dan,
  zivim u Italiji i imam stalne papire za boravak ali putujem sa srpskim pasosem.
  Pasos mi istice u septembru 2019, da li je moguce da odem u Spaniju na putovanje od nedelju dana u julu?

  • Poštovana,
   Koliko smo upoznati na osnovu sporazuma o bezviznom režimu sa državama EU, putna isprava vam mora važiti najduže 90 dana od datuma izlaska iz države EU. Kontaktirajte naše diplomatsko konzularno predstavništvo u Italiji za zvaničnu informaciju po ovom pitanju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Dobar dan,
  Student sam u Italiji koji treba da diplomira u julu.Tada mi istice i moj srpski pasos, te moram podneti ranije za novi, sto nameram uciniti sledece nedelje.Ono sto me me zanima jeste sledece:
  -da li mogu podneti zahtev za novi pasos na bilo kojoj opstini u gradu (na pr.opstini na kojoj sam rodjena) ili iskljucivo na opstini prebivalista ( tj.Novom Beogradu)?
  – sta je prihvatljivo kao dokument o hitnosti jer mi je pasos neophodan u roku od nedelju dana (moram se vratiti zbog obaveza na fakultetu). Da li je dovoljno uverenje da sam student i sertifikat o ispitima posto fakultet izdaje iskljucivo uverenja po utvrdjenom obrascu t.j. nema obrasca koji potvrdjuje datum diplomiranja ?
  Unapred zahvalna,

  • Pošotvana,
   Pasoš možete produžiti bilo gde na teritoriji mesta prebivališta (za Beograd su to policijske stanice po opštinama. Ukoliko ćete podneti zahtev na Novom Beogradu, u samoj policijskoj stanici na našem šalteru možete dobiti popunjene uplate i druge obrasce. Zahtev za izdavanje pasoša po ubrzanoj proceduri se podnosi zajedno sa dokazom koji može biti povratna karta ili kopija navedenih dokumenata uz izjavu o polaganju diplomskog ispita. Želimo vam sreću na diplomskom 🙂
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  U januaru sam spremila sve sto mi treba za produzetak pasosa, i uplatila takse. Tek sad idem da predam zahtev. Da li vaze prilozene uplatnice ili moram da uplacujem ponovo?
  Unapred hvala!
  Srdacan pozdrav

  • Poštovani,
   Zahtev za putnu ispravu možete podneti najranije 6 meseci do isteka.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Dobro veče
  Imam jedno pitanje mi živimo u Austriji ja i dete imamo boravišne vizu ovde. Sinu ističe pasos početkom juna 2019.ovde u Becu dobili smo termin početkom maja za predaju novog pasoša u Srpsku Ambasadu. Interesuje me da li može dete putovati u Srbiji za uskršnje praznike i vratiti se bez problema zbog roka važenja pasoša. Zajedno bi smo putovali. Hvala na odgovoru

  • Poštovana,
   Što se tiče ulaska u Srbiju tu nećete imati problema ali pravila o važenju pasoša po ulasku u zemlje EU zavise od sporazuma država članica tako da vam preporučujemo da se obratite ambasadi R.Srbije u Austriji da dobijete tačnu informaciju po ovom pitanju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Za mesec dana mi ističe stari pasoš, podneo sam zahtev u PS Stari Grad, Beograd, za novi pasoš. Međutim prilikom podnošenja zahteva službenica zaboravi da mi vrati stari pasoš i samo mi je dala potvrdu. Nisam znao da mi treba vratiti i stari pasoš da bih podigao novi. Stari pasoš je u međuvremenu izgubljen a novi ne mogu da podignem bez starog, ne znam šta da radim ?

  • Poštovani,
   Ako je predhodna putna isprava bila važeća morate otići u gradski MUP o oglasiti pasoš nevažećim.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Поштовање, предала сам захтев за нови пасош пре неколико дана. Сада ма занима да ли могу да користим овај претходни (који има више од 3 месеца до истека) за путовања док тај не преузмем или је он поништен већ при подношењу захтева? Хвала унапред на одговору.

 • Danas sam bio u MUP-u u Pozarevcu i pitao da li mogu da predam za nov pasos posto mi stari pasos istice za dva meseca. Rekli su mi da ne mogu i da moram da cekam poslednji mesec pa tek tada da predam za novi. Ovde citam potpuno drugaciju pricu Sta da radim u zurbi sam predao sam za vizu u Austriji i ako ne izvadim nov pasos dobicu vizu do jula.

  • Poštovani,
   Za novu putnu ispravu možete predati do 6 meseci od isteka stare.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Cena putne isprave iznosi 3600 din plus provizija banke,vreme izdavanja je 10-ak dana.Termin za izdavanje pune isprave možete zakazati preko portala e-uprave.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  Imamo prebivalište u Beogradu (Rakovica) i nema slobodnih termina u MUP-u Rakovica za narednih mesec dana. Nađoh termin u MUP Novi Beograd. Mogu tamo da predam zahtev za izradu pasoša, bez obzira što nisam tamo rođena, niti prijavljena? Nisam striktno vezana za opštinu prebivališta?

  Hvala i pozdrav!

  • Poštovani,
   Imate prava na terotoriji grada Beograda da podnesete zahtev za izdavanje putne isprave.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,imam problem vadila sam pasos tri puta jer je svaki put pucala ona prva strana koja je losa inace sv se zale.i sad kad sam htela cetvrti put nisu mi dali,iako je pasos izlomljen,dakle nisam ga oprala ni nista slicno uradila.cesto putujem i uvek ga stavim u zadnji dzep od pantalona.u novembru sam podnela zahtev za novi,tad su me odbili i pozvali da dajem neku izjavu i opomenuli me .Sad sam opet posle skoro pola godine pkusala da ga izvadim,imam i molbu za hitnu postupak,naime decko mi boravi u inostranstvu pa cesto putujem kod njega..I sad mi u mom gradu prave problem i nece da ga izdaju jer ce ovo kao biti 4 pasos a nisu prosle dve godine.KOme da se zalim sta da radim.unapred hvala na odgovoru

  • Poštovana,
   Ako u kratkom vremeskom periodu aplicirate za dva ili više pasoša i ne odobre vam sledeći,za vaš slučaj je zadužena uprava (gradski SUP) grada kome pripadate.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Da razumem vas,ali sta ja mogu u tom slucaju?imam li neka prava ?da li je to krivicno delo mozda?da li biste mi preoporucili da odem sa advokatom ?ili imate neki predlog sta raditi u ovakvoj situaciji?jer oni uopste meni nece da uzmu da rade dokument .Hvala na odgovoru

  • Poštovani,
   Ne bi trebalo da bude problema sa podnošenjem molbe u diplomatsko konzularnom predstavništvu, ali svakako toplo preporučujemo da pre ovog datuma kontaktirate ambasadu R.Srbije u Ruskoj Federaciji.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Поштовани,
  У новембру месецу, тачније 19. 11. 2019. год. ми истиче пасош . Треба да путујем 26. 6. 2019. у Грчку. Да ли ћу имати проблема на граници.

  • Poštovana,
   Ovo pitanje zavisi od vremena provedenog u Grčkoj. Za države EU Paoš mora važiti 3 meseca od napuštanja države u kojoj ste boravili.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  Predao sam pasos ambasadi zbog viziranja,medjutim treba da odem u Madjarsku na jedan dan za 2-3 dana. Zanima me da li postoji mogicnost da se dobije neka potvrda ili dokument sa kojim mogu da predjem granicu?
  Hvala

  Pozdrav

  • Poštovani,
   Koliko nam je poznato bez putne isprave nećete moći u inostranstvo, putni list je moguće izdati samo kada se u inostranstvu sa pasošem domaćeg državljanina desi nešto nepredviđeno. Ali svakako kontaktirajte ministarstvo spoljnih poslova radi dobijanja zvanične informacije.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovanje imam punicu koja zivi u srbiji i istice joj pasos a ima stalnu njemacku vizu pa me zanima dali mora dolaziti za njemacku da bi joj tu vizu prebacili u novi pasos ili se to moze u srbiji u njemackom konzulatu sve srediti

 • Poštovani, što je točno od dokumenata potrebno da se prijavi boravište izvan Republike Srbije ? preko Ambasade u Londonu se ne može ,pa Vas molim gde u Beogradu to napraviti ? I ako sam dobro razumjela ,za pasoš po hitnom postupku potreban je izvod iz matične knjige rođenih,pisani razlog i 3000 dinara taksa?
  Hvala i pozdrav!

  • Poštovana,
   Prijavu provemenog boravkau inostranstvu na duži period od 90 dana možete izvršiti u bilo kojoj policijskoj stanici u gradu u kome imate prijavljeno prebivalište na teritoriji Srbije.Za putnu ispravu morate priložiti važeću ličnu kartu,predhodni pasoš i takse 3600 din
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovanje, ja zivim u Italiji… zadnji pasos vadila sam u Konzulatu u Trstu ali imam pasos koordinacionog centra, imam licnu kartu sa prenivalistem Bg. Interesuje me Jel mi treba drzavljanstvo da izvadim novi ili vazi taj koji imam kad sam vadila biometrijski pasos u Konzulatu?

  • Poštovana,
   Ne trebate da prilažete uverenje o državljanstvu za izdavanje nove putne isprave.
   sRDAČNO,
   amk Novi Beograd

 • Postovani,
  Imam problem pri preuzimanju pasosa za maloletno dete.Na dan podnosenja zahteva za pasos bili smo na staroj adresi prebivalista i u tom mestu smo podneli zahtev.U medjuvremenu smo promenili adresu prebivalista dok smo cekali pasos i sada ne mozemo da ga preuzmemo posto ocitava staru adresu.Pokusali su da storniraju pasos ali sistem ne dozvoljava storniranje…Sta ciniti?

  • Poštovana,
   Morate se obratiti šefu upravnih poslova stanici u kojoj ste predali za putnu ispravu
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Da li mogu da predam zahtev za novi pasos u PU bilo koje opstine grada Beograda, ili bas u onoj opstini na kojoj imam prebivaliste?

 • Postovani, meni je pasos ostecen i morala sam izvaditi novi. Medjutim, taj stari pasos sluzbenica nije uzela nego mi ga je vratila. I ja sam taj stari pasos izgubila kad je vec stigao novi. Pasos mi je stigao , u kancelariji je , ali mi sluzbenica rekla da mi ne moze dati dok ne prijavim nestanak starog. Koliko traje procedura odjave starog pasosa, a kad mi je pasos vec gotov?
  Hvala

  • Poštovana,
   Novu putnu ispravu ne možete preuzeti ako se stara ne poništi.Rešenje da je predhodni pasoš izgubljen preuzimate u Gradskom MUP-u gradu kome pripadate i izdaje se u toku tog dana kada predate.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  mnogi pitaju: „Da li mogu da predam zahtev za novi pasos u PU bilo koje opstine grada Beograda, ili bas u onoj opstini na kojoj imam prebivaliste?“ i ja sam tako i uradio, živim na N. Bgd a jedino je bilo mesta na Vračaru ( i sada u maju se čeka dugo na termin za zakazivanje preko e-uprave). Ali, interesuje me, koja se šifra piše na drugoj uplatnici, opštine u Beogradu u kojoj se vadi pasoš ili opštine na koju glasi lična karta?

 • Postovani, sluzbenica mi je rekla da dodjem tek za nedelju dana. Nije mi dala resenje tog istog dana. Da li je takva procedura?

 • Moje dete puni 18 godina 13.06. 2019 za manje od mesec dana . Stari pasoš nismo mogli da pronađemo a potreban joj je novi. Ima biometrijsku ličnu kartu. Da li je potrebno da oba roditelja budu sa njom i da li je potrebno da ima sveže državljanstvo i izvod iz mk?

  • Poštovana,
   Pošto je dete još uvek nije napunilo 18 godina potrebno prisustvo roditelja.Od dokumenata ne treba da ništa ali stari pasoš ako je biometrijski mora priložiti.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovanje,
  Imam nekoliko pitanja biću jako zahvalna kao ikako možete pomoći:

  Udajem se polovinom sledećeg meseca, a uplaćena mi je aviokarta na buduće prezime, da li ja mogu da putujem sa važećim devojačkim pasošem ukoliko ponesem venčani list?

  Ili ukoliko uspem da promenim ime na karti na svoje devojačko koje mi je u važećem pasošu mogu li tako da putujem nezavisno što sam venčana i to piše samo na venčanom listu?

  Putovanje je Srbija-Malta.

  Unapred hvala.

  Srdačan pozdrav.

  • Poštovana,
   Avio prevoz je regulisan posebnim pravilima i protokolima i tu je tolerancija odstupanja od ličnih podataka izuzetna i svedena na vanredne slučajeve. Sumnjamo da će biti uvaženo to što nosite venčani list, jer su za putovanje jedini validni podaci oni koji stoje u pasošu. Mišljenja smo da možete putovati sa aktuelnim pasošem ali morate promeniti podatke na avio karti. Kada budete menjali podatke prvo ćete promeniti ličnu kartu, a zatim putnu ispravu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Поштовани,

  Уколико је пребивалиште у Сремским Карловцима, да ли сам у могућности да у некој од општина Београда пордужим пасош?

  Унапред Вам хвала.

  • Poštovana,
   Koliko nam je poznato nije moguće. Morate predati za produženje prema vašem prebivalištu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav ljudi,

  Bez uspeha tražim po netu da vidim gde mogu da dođem do informacije za koju stoji da je važeća i aktuelna i danas, pa me put dovede i do ovde, pa eto da pitam i vas.

  Idem ovog leta za Španiju i Portugal i vraćam se 20 avgusta, a pasoš mi važi do 19. decembra, što je skoro 4 meseca nakon povratka.

  Da li još uvek važi ono da pasoš mora da traje najmanje 3 meseca od povratka?
  Da nije nešto produživano tu, pa da imam neki problem?
  A baš ne bih da sada vadim novi pasoš, za svaki slučaj.

  Hvala svima unapred.

  • Poštovani,
   Putna isprava mora da važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma za napuštanje teritorije članice EU
   Srdačno
   AMK Novi Beograd

 • Zašto na sajtu mup-a stoji da se uz zahtev za izdavanje putne isprave može priložiti fotografija, kada to nije tačno? Apsolutno netačno!

  • Poštovana,
   Možete zahtevati da priložite fotografije koju ste doneli a koja je po propisima koje MUP zahteva.
   Srdačno,
   AMK Novi Beogra

 • Nažalist, zahtev je bio uzaludan. Fotografije koje oni prave su očajne, kao i sam način fotografisanja. Hvala Vam najlepše.

 • Poštovani,
  Pasoš za supruga je istekao u martu ,za 3 nedelje idemo na letovanje. Potpuno smo prevideli. Šta je potrebno od dokumenata za hitnost postupka dobijanja novog pasoša sem regularnih-prethodni biometrijski,uplatnice i lična karta sa čipom?
  Unapred Hvala

  • Poštovani,
   Podnesite molbu za hitnu izradu pasoša i priložite karte za putovanje ili drugi dokaz o putovanju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Od dokumenata za predaju za putnu ispravu morate uplatiti takse u iznosu od 3600 din.,važeća lična karta i stara putna isprava ako je posedujete.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Otisla sam da predam za pasos i saznala da mi je adresa fiktivna,posto sam se skoro preselila nisam stigla da promenim adresu,nakon tog saznanja odmah sam promenila adresu.Da li mogu da iskoristim uplatnice na kojima pise stara adresa ili moram ponovo da uplatim?Hvala unapred.

 • Poštovani,
  Zakazala sam termin za zamenu pasoša, interesuje me da li je po podnošenju zahteva za zamenu pasoša moguće koristiti stari, dok novi ne bude gotov?
  Hvala i pozdrav,

  • Poštovana,
   Sve do ponišatavanja dokumenta, dokument je jedini validan.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Mesto prebivalista mi je Vozdovac, a zakazao sam produzenje pasosa u MUP Zvezdari. Za uplatu od 600din kucam poziv na broj za koju opstinu: Vozdovac ili Zvezdara?
  Hvala

  • Poštovani,
   Šifra poziva na broj isključivo se piše po mestu prebivališra što je u vašem slučaju Voždovac.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Da li se može produžiti samo pasoš koji je već istekao ili može i važeči, 3-4 meseca pre isteka? Da li produženi pasoš traje narednih 10 godina ili manje? Da li se pasoš može produžavati samo jednom ili više (i koliko) puta?

  • Poštovani,
   Putnu ispravu možete promeniti 6 meseci pre isteka i važnost je 10 godina.Pasoš se uvek menja,ne produžava se.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Molim vas..Upravo sam zakazala termin za izdavanje pasosa..I kada sam popunjavala uplatnicu..pise 5000.din..za pasos..Kod vas jos uvek stoji 3.600.din..Koja je tacna cifra??Svilajnac je u pitanju..

  • Poštovana,
   Taksa od 5000 dinara se uplaćuje samo u slučaju ako vam je potrebno hitno izdavanje putne isprave a za to nemate dokaz o hitnosti (radi lečenja,bolesti,smrti člana uže porodice,neodloženog službenog puta ili drugih opravdanih razloga kao i dokaz o radu i boravku u inostranstvu,dokaz o zaposlenju i studiranju i kao dokaz o uplaćenom letovanju), cena putne isprave iznosi 3600 din.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  U januaru ove godine podneo sam zahtev za promenu pribivališta u Smederevu.
  I pre koju nedelju su mi odobrili pribivalište. Međutim kada sam otišao u sup-u na šalteru su mi rekli da bez supruge ne mogu da dobijem pribivalište (kao spajanje porodice, tako su mi rekli), bez obzira što mi je MUP odobrio. Nakon par dana sam doveo i suprugu da prijavim, onda su mi našli zamerku da mi nije legalizovana kuća, a plaćam porez redovno. I sa tim papirom koji sam poneo da prijavim suprugu, prijavio sam isto sebe, a sada mi kažu da se to promenilo i da bez legalizacije kuće ne mogu prijaviti suprugu,a da bez prijave supruge ne mogu dobiti pribivalište.
  Molim Vas recite mi šta da radim? Jer legalizacija je dug postupak, a do tada ću izgubiti pribivalište.

 • Pozdrav. Pasos mi istiche za 3 mesec , a licna karta mi je istekla pre 4 godine . Promjenio Sam mjesto boravka u beogradu . Zelim da izvadim licnu kartu I pasos zajedno . Imam potrvdu o novom prebivalistu , a rodni list I uvjerenje mi je od pre 4 godine , da li mi trebaju novi rodni I uvjerenje ? I sta mi je Jos potrebno ? Izvinjam se na dugackom pitanju , hvala

  • Poštovani,
   Prilikom predaje za nova biometrijska dokumenta niste u obavezi da priložite izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Da li je moguce izvaditi novi pasos iako stari vazi vise od sest meseci, tacnije jos 10 meseci. Razlog je odobrenje privremenog boravka u BiH radi studiranja koje se odobrava na godinu dana, tacnije od oktobra tekuce godine do oktobra naredne godine a meni pasos vazi do jula 2020.
  Hvala unapred na odgovoru.

 • Postovani,
  Ako se udajem 26.10 i menjam prezime, a let za inostranstvo imam 18.11. Da li mogu za to vreme da izradim pasos i licnu kartu. I sta mi treba da prilozim da mi je hitno potrebno. Koliko vremena treba da se na izvodu rodjenih i drzavljanstvu promeni prezime???
  Hvala unapred!

  • Poštovana,
   Dokumenta će se izraditi u roku od par dana,ali je najbolje da se obratite najbližoj policijskoj stanici radi tačnijih informacija.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Sve putne isprave sa teritorije KIM nadležan je gradski MUP,Ljermontova 12a kontakt telefon je 011/3470-200.Molimo vas da kontaktirate njih da bi ste imali tačnu informaciju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, trenutno se nalazimo u inostranstvu, tacnije na Sri Lanki. Imamo let za Srbiju 5. decembra 2019. god, a pasos maloletnog deteta istice 6.maja 2020. Da li je problem za povratak u zemlju to sto ce vaznost detetovog pasosa u tom trenutku biti kraca od 6 meseci?

  • Poštovana,
   Koliko smo upoznati samo je prilikom ulaska u šengenski prostor od značaja momenat isteka pasoša radi dozovljavanja ulaska uopšte. Kontaktirajte diplomatsko konzularno predstavništvo R.Srbije da dobijete tačnu informaciju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Molim vas,da mi pojasnite…Srpski sam drzavljanin,treba da predam za prvu vizu za Austriju,imam sva potrebna dokumenta ali sam izgubila pasos u Srbiji,da li ću u policijskoj upravi u Srbiji dobiti potvrdu da sam prijavila nestanak pasoša,da bi sa tom potvrdom mogla u Austriji pri podnošenju dokumentacije da pravdam razlog zbog čega nemam stari pasoš? Da li ću zbog toga imati problema zbog pečata iz starog pasosa? Hvala unapred.

  • Poštovana,
   Obratite se policijskoj upravi sa zahtevom za izdavanje dokumenta koji dokazuje da ste prijavili nestanak pasoša i po potrebi konsultujte starešinu Upravnih poslova konkretne policijske stanice.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovanje,
  Zakazivanje termina za izdavanje ličnih dokumenata vrši se preko sajta e-uprave (euprava.gov.rs)
  Srdačno
  AMK Novi Beograd

 • Postovani, imate pitanje. Živim u Gračanici, imam srpsku ličnu kartu i pasoš. Moja adresa je registrovana u Gračanici. Želeo sam da živim u Beogradu i promenim adresu u Beograd. Koliko bi to vremena trebalo, rečeno mi je da će trebati do 6 mjeseci. Je li tako?

  • Poštovani,
   Za sve putne isprave i dokumenta sa teritorije KIM nadležan je gradski MUP,Ljermontova 12a kontakt telefon je 011/3470-200.Molimo vas da kontaktirate njih da bi ste imali tačnu informaciju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • DALI MOZE DA SE PREDA I ZA PASOS I LICNU KARTU U ISTO VREME LICNU KARTU SAM ODJAVIO IZGUBIO,,I U PISANOJ FORMI DA NAPISEM MOLBU GDE NAVODIM DA MI TREBA ZBOG ZAPOSLENJA PO HITNOM POSTUPKU,,,DAL TO MOZE DA PRODJE HVALA

 • Dali moze da se pise molba za ubrznao vadjenje licne karte u pisanoj formi,,radi vadjenje pasosa koji mi je neophodan za odlazak u Crni goru za rad,,moze li se predate u isto vreme to jest da se preda za pasos sa potvdom o licnoj kari hvala

  • Poštovanje,
   Obratite se ambasadi Republike Srbije ili diplomatsko-konzularnom predstavništvu Srbije u Grčkoj.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • zdravo! živim u Sloveniji i istekao mi je pasoš. Za par dana idem da ga produžavam i zanima me, koja dokumenta mi trebaju da imam sa sobom?

  • Poštovana,
   Ako vas dobro razumemo podnosite zahtev u diplomatsko-konzularnom predstavništvu (DKP) Republike Srbije?

   1. važeću ličnu kartu ili ako se zahtev podnosi u DKP R. Srbije – druga javna isprava iz koje se može pouzdano utvrditi identitet podnosioca zahteva
   2. pasoš čiji je rok važenja istekao ili koji ne može služiti svojoj nameni
   3. uplatnica generisana na portalu eUprave
   4. za hitne slučajeve- dokaz koji potvrđuje razlog hitnosti postupka (u pisanoj formi)
   5. Ako nema dokaza uplata od 5000 rsd.
   S poštovanjem,
   AMK Novi Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *