Putno osiguranje – čuvar vašeg zdravlja u inostranstvu

Putno osiguranje je vid dobrovoljnog osiguranja kojim se obezbeđujete u slučaju troškova nastalih u pružanju medicinskih usluga za iznenadne bolesti ili povrede koje možete doživeti u inostranstvu. Polisa putnog osiguranja je čuvar vašeg zdravlja u inostranstvu jer vam omogućava da se bez ustručavanja uputite lekaru.

Zašto je putno osiguranje korisno?

Zato što je zdravlje ono najvrednije što imamo i o čemu moramo da vodimo računa.

Nije retkost da baš kada otputujete u inostranstvo dobijete grip ili da nakon dugog sunčanja na letovanju dobijete povišenu temperaturu. Pad na klizavim pločicama bazena, ujedi tropskih insekata, sama promena u ishrani i vodi na koju ste navikli može dovesti do stomačnih tegoba. Postoji još mnogo situacija zbog kojih ćete morati da se javite lekaru radi dobijanja neophodne medicinske nege.

Cene medicinskih usluga i lekova u inostranstvu mogu biti pozamašne za naš budžet. Pored nedaće koju imate sa narušenim zdravljem, možete doći u situaciju da vas odlazak lekaru košta kao ceo aranžman. Još gora situacija od opisane je da na uštrb zdravlja, zbog novca odlažete odlazak doktoru ili na svoju ruku uzimate lekove.

Zato je putno zdravstveno osiguranje najbolje rešenje u ovakvim slučajevima. Putno osiguranje vas oslobađa briga o finansijskom delu pružanja medicinske pomoći i lečenja i olakšava vam bar ovaj deo neprijatne situacije na putovanju. Omogućavanjem ovakve zaštite možete se javiti lekaru bez smetnji i odlaganja, pa se slobodno može reći da putno osiguranje čuva vaše zdravlje.

Gde i koliko važi putno osiguranje?

Putno osiguranje važi samo u inostranstvu – počinje od prelaska državne granice, a prestaje ulaskom u Republiku Srbiju.

Polisa putnog osiguranja počinje da važi protekom dvadesetčetvrtog časa dana koji je u polisi naveden kao dan početka osiguranja. Npr. ako prelazite granicu 1. juna. 2017. godine, potrebno je da na polisi upišemo kao početni datum 31. maj 2017. kako biste prvog juna već bili osigurani.

Polisa ističe istekom datuma koji je na njoj naznačen kao dan prestanka osiguranja.

Putno osiguranje maksimalno traje godinu dana, ali je ograničeno uslovom da se može koristiti samo 183 dana u kontinuitetu.

Šta je pokriveno polisom putnog osiguranja?

Polisom putnog zdravstvenog osiguranja su pokriveni troškovi pružanja zdravstvenih usluga i mera zdravstvene zaštite usled iznenadne bolesti ili povrede tokom boravka u inostranstvu.

To podrazumeva:

 • Ambulantno lečenje
 • Nabavku lekova i sanitetskog materijala
 • Prevoz do najbliže bolnice
 • Bolničko lečenje
 • Neodložne operacije zbog akutnih bolesti ili povreda
 • Stomatološke usluge zbog akutne zubobolje

Napomena: Troškovi saniranja hronične bolesti ili bolesti lečene u poslednjih 6 meseci pre početka osiguranja isključene su iz obaveze osiguravača.

Polisu ne mogu zaključiti osobe koje krenu na put i pored:

 • suprotnog mišljenja lekara,
 • terminalnog stadijuma bolesti,
 • trudnoće starije od 28. nedelje ili trudnice starije od 37 godina života,  kao i
 • unapred određene hirurške intervencije.

 Saznajte još šta da uradite i kome da se obratite  kada nastupi osigurani slučaj?

Kako da se osigurate?

Ako smo vas ubedili da je u pitanju korisna stvar, dođite u naše prostorije i ponesite potrebna dokumenta:

 1. Ličnu kartu
 2. Pasoše putnika

Napomena: Nije obavezno da lično dođete. Polisu putnog osiguranja može kao ugovarač za vas zaključiti bilo ko, čak i osoba koja uopšte ne putuje sa vama.

Cena putnog osiguranja

Polisa putnog osiguranja se plaća prema broju dana boravka u inostranstvu, godinama starosti osiguranika i prema razredu kome zemlja vaše destinacije pripada.

Npr. individualna polisa putnog osiguranja za 10 dana boravka u Grčkoj lica od 18 – 75 godina iznosi 1200 rsd po danu.

 

Želimo Vam srećan put,

AMK Novi Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *