Polovni automobili – oprezno kupujte!

Polovni automobili su jedna od najprodavanijih stvari na tržištu. Ukupan broj automobila u opticaju podrazumeva da će njihovi vlasnici jednog dana odlučiti da ih iz različitih razloga prodaju. Promet prava svojine na automobilu se u ovom slučaju vrši pomoću kupoprodajnog ugovora i na njega se primenjuju sva opšta pravila koja važe za ovaj ugovor.

Evo par saveta ako su polovni automobili vaša opcija za kupovinu.

Polovni automobili – odakle početi?

Većina vozača koji žele da kupe polovni automobil polazi u potragu samo sa tom idejom. Želja za kupovinom i budžet jesu dve osnovne stvari bez kojih nema svrhe ni gledati oglase. Međutim, pre nego što prionete na pretragu, razmislite o par stvari koje vam mogu pomoći pri izboru. U suprotnom možete promašiti prvobitni cilj kupovine opčinjeni šarenolikim ponudama polovnih automobila.

Dakle, pri kupovini svog novog, polovnog automobila, uzmite u obzir:

 • namenu automobila – Pođite od odgovora na pitanje za šta vam je najviše automobil potreban. Prevoz do posla i obaveze po gradu, odlazak na duža putovanja, porodica, posao, želja da budete primećeni…
 • kućni budžet – Kupovinom polovnog auta se ne završavaju vaši finansijski napori. Automobil zahteva redovne troškove u budućnosti – održavanje, registraciju, popravke…polovni automobili

Ako izvršite pravilnu procenu troškova i iskreno date odgovor na ovakva pitanja, na dobrom ste putu da kupite onaj model koji je za vas prava opcija.

Kako i gde se prodaju polovni automobili?

Za početak, ako razmišljate o kupovini polovnjaka, treba da znate i gde možete da pogledate šta je u ponudi. Postoje brojni sajtovi sa auto oglasima, štampana izdanja oglasa ili auto placevi i pijace.

Svako od mesta za traženje ima svoje prednosti i mane.

 • Oglasi

Napomena: Pažljivo sa oglasima. Obratite pažnju na informacije koje o sebi daje kupac. Većina sajtova kod postavljanja oglasa podrazumeva ostavljanje podataka radi lakše prodaje i sigurnosti kupaca.

Ako se susretnete sa oglasom u kome je ostavljen samo broj mobilnog telefona, nadimak, e-mail adresa, a prodaje se auto po manjoj ceni od tržišne – postoje razlozi da posumnjate. Treba da znate i da slike same po sebi nisu garant da je prikazani auto kvalitetan i usklađen sa cenom koja se za njega traži.

Ako je vlasnik ozbiljan i nudi dobar auto, obavezno tražite da pogledate kola i uverite se u kom se stanju nalazi vozilo i njegovi važni delovi. Nakon toga pregovarajte o ceni.

 • Auto placevi – Manje konforno od razgledanja iz fotelje na laptopu ali svakako jedna od opcija za traženje željenog vozila. Često ćete naći automobile koji su bili upotrebljavani u firmama koje periodično menjaju vozni park. Dobro obratite pažnju da li je stanje vozila u skladu sa cenom.
 • Inostranstvo – Svi znamo za priču da „tamo“ ima da se uzme što je kod nas mnogo jeftinije. Da li je baš tako? Razmislite o troškovima odlaska u inostranstvo, smeštaja, dovoženja automobila ili troškova špeditera, problemima sa dokumentacijom koju treba prikupiti…

U nekim slučajevima svakako možete pronaći povoljno kvalitetne modele, izvagajte troškove i pravac po kola.

 • Prijatelji – Mač sa dve oštrice. Možete proći odlično, uzimate auto od bliske osobe. Znate da li je udaran, kako je održavan, verujete u kilometražu, možda može i na rate. Ipak, povedite računa da li želite trgovinu sa prijateljima. Ako očekivanja ne budu ispunjena možete rizikovati odnose sa prijateljima zbog polovnog automobila

O čemu voditi računa kada su u pitanju polovni automobili?

Najbolje bi bilo da se sa potencijalnim prodavcem dogovorite kada i kako možete da pogledate auto i da ga eventualno isprobate.

 

 • Proverite da li kupujete auto od vlasnika.
 • Proverite da li na saobraćajnoj dozvoli postoji zabrana otuđenja vozila u određenom periodu.
 • Proverite da li je automobil bio značajnije oštećen.
 • Proverite da li su na autu vršene naknadne prepravke kao što je ugradnja pogona na TNG. Ako jesu saznajte da li prodavac za to poseduje uredne papire (Uverenje i potvrde o ispravnosti).
 • Kod automobila koji su uvezeni, proverite da li postoji Uverenje o ispitivanju vozila koje se uvozi kao upotrebljavano kao i podatke sa Uverenja.
 • Proverite opšte stanje auta i pređenu kilometražu – u zavisnosti od pređenih kilometara je i obaveza vršenja različitih servisa.
 • Proverite da li je auto lepo održavan i redovno servisiran.
 • Proverite da li u našoj zemlji postoji predstavništvo proizvođača ili generalni zastupnik proizvođača konkretnog modela.

Ako je auto na drugom registarskom području, pa je potrebna odjava starih tablica, postarajte se da u dogovoru sa prodavcem prebacite auto pre skidanja tablica. Na taj način ćete izbeći dodatno plaćanje izdavanja probnih tablica radi odlaska do mesta vašeg stanovanja.

Napomena: Treba da znate da kod kupovine polovnog automobila treba u najboljem slučaju da očekujete skoriju zamenu određenih potrošnih delova (akumulator, pneumatici, kočione pločice i sl).

Ako ste se uverili da ste pronašli auto koji zadovoljava vaše potrebe i to po prihvatljivoj ceni, sačinite kupoprodajni ugovor sa prodavcem. U filijali poreske uprave po mestu prebivališta prodavca dobijate potvrdu o izvršenom plaćanju poreza na prenos apsolutnih prava (2,5 % od kataloške vrednosti vozila).

Napomena: Radi pravne sigurnosti, kako kupca tako i prodavca, ne preporučujemo da preko ovlašćenja „fingirate“ ugovor o kupoprodaji. O manama ovakvog načina kupovine automobila možete pročitati u jednom od naših prethodnih tekstova – „Prenos vlasništva vozila ili ovlašćenje„.

 

Pažljivo kupujte!

AMK Novi Beograd vam želi srećnu vožnju

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *