Zatamnjivanje stakala – prednosti i mane

Zatamnjivanje stakala na automobilima je kod nas odavno popularan trend.

Postoje  brojni  različiti stavovi i mišljenja o potrebi da se izvrši naknadno zatamnjivanje stakala. Kod nas je ovaj postupak od pre par godina (od stupanja na snagu pravilnika o ispitivanju vozila) postao prilično otežan i skup.

Fabrički zatamnjena stakla nisu predmet dodatnog atestiranja, jer ona na sebi već nose deklaraciju zatamnjenosti i prati ih CoC dokument o vozilu koji predstavlja deklaraciju proizvođača automobila koji i garantuje za ono što ugrađuje u svoja vozila.

Procedura pribavljanja dokumentacije i potrebna ispitivanja se odnose na naknadno zatamnjivanje stakala folijama, ili na drugi način.

Zatamnjivanje stakala – prednosti koje ističu servisi?

Kao prednosti ugradnje folija mnogi servisi ističu:

 • smanjenje emisije UV zračenja
 • snižavanje temperature u kabini automobila
 • povećanu bezbednost putnika prilikom pucanja stakala
 • zaštitu privatnosti
 • estetski efekat

Zatamnjenje stakala

Zatamnjivanje stakala – šta kažu propisi?

Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima jasno poručuje:

 • Vetrobran se ne sme naknadno zatamnjivati.
 • Bočna stakla u ravni vozača mogu biti naknadno zatamnjena tako da ukupna vrednost prigušenja svetla ne prelazi 30%.
 • Ostala stakla na vozilu mogu biti naknadno zatamnjena bez ograničenja ukupne vrednosti prigušenja svetla, pri čemu na vozilu moraju biti ugrađena dva bočna vozačka ogledala.

Da li se naknadno zatamnjivanje stakala smatra prepravkom?

Da. Naši propisi ovakvu promenu fabričkih karakteristika stakala smatraju prepravkom za koju je potrebno ispitivanje i izdavanje Uverenja. Razlog je što je neophodno ispitati propustljivost i refleksiju stakala nakon izmene.

Iako je neophodno da i same folije već imaju svoju deklaraciju, sama garancija o fotopustljivosti koju imaju folije po našim propisima nije dovoljna. Potrebno je da se fotopropustljivost i stepen refleksije naknadno zvanično utvrde.

Procedura za zatamnjivanje stakala

Samo postavljanje folija na stakla je najbolje izvršiti u nekom od renomiranih servisa za auto stakla.

Potrebno je:

 • prijaviti se za ispitivanje u nekom od ovlašćenih centara za ispitivanje
 • pribaviti saglasnost proizvođača za ovakvu prepravku

Napomena: Mogućnost pribavljanja saglasnosti i cena ovakve potvrde zavise od proizvođača, pa ne bi bilo loše da se pre ugradnje raspitate kod zastupnika da li je moguće da dobijete ovakvu saglasnost i koliko će vas ona koštati.

 • proći postupak ispitivanja
 • obaviti tehnički pregled
 • dobiti Uverenje

Koliko košta naknadno zatamnjivanje stakala?

Pored cene koju ćete platiti za postavljanje folija, koja varira u zavisnosti od stepena zatamnjenja koji želite, i kvaliteta samih folija, može se desiti da Vas procedura oko „legalizacije“ folija košta skuplje nego sama ugradnja.

Saglasnost proizvođača je stavka čija cena varira i može se kretati od 0 rsd, ili simboličnih suma, do vrtoglavih 15.000 rsd.

 • Taksa – oko 300 rsd
 • Ispitivanje vozila – oko 2.400 rsd
 • Tehnički pregled – oko 1.500 rsd

Kada se sve uzme u obzir naknadno zatamnjivanje stakala Vas može koštati i fascinantnih 20.000 rsd.

Ako već imate ovakvu prepravku potrebno je da ili odradite ovu proceduru, ili skinete folije. Tehnički pregledi ne bi smeli da overe tehničku ispravnost vašeg vozila ukoliko nemate Uverenje. Tom prilikom se konstatuje da postoji prepravka, da je potrebno ispitivanje i upućuju Vas na Agenciju za bezbednost saobraćaja radi sprovođenja ispitivanja.

Kada se sve sabere može se zaključiti da, neretko kod nas, nakon uvođenja određenih promena u propisima, umesto olakšavanja nastaju dodatne komplikacije i izdaci za vozače.

 

Želimo Vam srećnu vožnju!

AMK Novi Beograd

17 thoughts on “Zatamnjivanje stakala – prednosti i mane

  • Poštovani,
   Pokušajte da kontaktirate FCA (fiat automobili Srbija) kao naslednka dokumentacije fabrije Zastava.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani !
  trenutno na teritoriji Subotice traje akcija skidanja tablica placanje kazni i slanje na vanredni tehnicki pregled svih vozila koja imaju tamna stakla makar se radilo i o zadnjim bocnim staklima ! Da li donesena neka nova uredba koja se tice zadnjih bocnih stakala ?? Jer po clanu 72. ko ima bocne retrovizore moze totalno da zatamni zadnja bocna stakla, po toj logici trebaju iskljuciti skoro svaki pik up ili kombi vozilo !

  • Poštovani,
   Bočna stakla mogu biti zatamljena 100% ali prethodno morate imati atest.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Atestiranje stakala koja su zatamljena folijama se vrši u Centru za motorna vozila AMSS.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Za sva stakla koja su naknadno prepravljana, odnosno koja su u proceduri postavljanja homologovanih folija.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  po kom pravilniku, propisu ili zakonu je naglaseno ili regulisano da nalepnica Agencije ABS mora da bude izmedju stakla i ugradjene folije. Molim Vas da mi precizno navodima iz pravilnika ili dokumenta pomognete da dodjem do te informacije. Zasto mi koji smo u ugradili folije u servisima koji su naknadno dobili sertifikat a nemamo nalepnice ugradjen na nacin koji je verovatno izmislio uvoznicki lobi. Ako imamo nalepnice na foliji i sve potrebne papire dobijene naknadno od servisa gde se od njihove strane potvrdjuje da su ugradjene folije sertifikovane ABS a ne zele o svom trosku da ih skidaju i ponovo iste lepe sad sa nalepnicom izmedju, nismo u mogucnosti da atestiramo iste u CMV AMSS . Znaci recite mi ko je doneo takvu uredbu odnosno gde pise polozaj nalepnice i nacin njenog lepljenja i u skladu sa kojim je zakonom

  • Poštovani,
   Zakon o bezbednosti saobraćaja i Pravilnik o ispitivanju vozila regulišu ovo pitanje. Možda je bolje da ovo pitanje uputite direktno AMSS CMV jer oni ove propise neposredno primenjuju ili naravno Agenciji za bezbednost saobraćja. Koliko smo mi pupoznati sastavni deo svakog uverenja je nalepnica koja bi trebalo da se lepi na karoseriju (za prepravke pogonskog goriva TNG npr. tako da i na uverenju o ispitivanju propustljivosti i refleksije folija postoji slična nalepnica. Izgled i sadržinu Uverenja propisuje Ministarstvo saobraćaja na predlog Agencije.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Pošotvani,
   Fabrika stakla zatamljuje ugradnjom stakala koja su već proizvedena sa određenom homologacijom i oznakom na samom staklu. Nismo upoznati da fabrike folijama vrše zatamljivanje stakaa.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Zavisi od opterećenosti. Možete pratiti tok vašeg predmeta kod Agencije na sajtu ABS.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovanje. Uvezla sam kola iz Nemačke i sada se pojavljuje problem, a on je sledeći. Na automobilu ima odredjenih dorada, kao npr. spojler na gepeku, zatamnjena stakla pozadi i td. U Nemackoj je sve uredno plaćeno i zavedeno u dozvolu. Sada mi traže iz AMSS da sve to opet uradim u Srbiji i iznova platim homologacije, potvrde i dosta toga. Da li postoji agencija koja se baci rešavanjem problema te vrste?

  • Poštovana,
   Time se bavi Agencija za bezbednost saobraćaja preko ovlašćenih organizacija od kojih je jedna i AMSS CMV. Vozilo za sve dorade mora imati uverenje o ispitivanju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *