Zamena guma na autu – letnje gume

Zamena guma na autu – letnje gume sezona je počela – od prvog aprila mogu da se vrate na točkove vašeg automobila. Iako je u pitanju 1. april, ovo nije šala. Za vozače u Srbiji od ovog datuma prestaje obaveza korišćenja zimske opreme.

Pored toga što zakon daje mogućnost da zamenite zimske gume letnjim, evo par razloga zašto bi to i trebalo što pre da uradite.

Zamena guma na autu – letnje gume – šta kaže Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima

Zakon po pitanju zimske opreme propisuje da se ona koristi u periodu od 1. novembra do 1. aprila. U ovom periodu je potrebno da imate 4 zimske gume kao sastavni deo zimske opreme.

Što se tiče letnjih guma Zakon o bezbednosti saobraćaja ne propisuje obavezu njihovog korišćenja, već samo mogućnost da po prestanku perioda u kome ste obavezani na posedovanje zimske opreme pređete iz razloga korisnosti na letnje gume.

Napominjemo: Što se tiče zakonskih propisa niste u prekršaju ako tokom čitave godine koristite zimske pneumatike. Potrebno je samo da gume zadovoljavaju tehnički uslov o dubini šare.

Zamena guma na autu je poželjna ipak jer su pneumatici za letnje i zimske uslove proizvedeni od različitih komponenti čije maksimalne performanse zavise od spoljne temperature.

AMK Novi Beograd tehnički pregled i registracija

Tehnički pregled i registracija Novi Beograd

ZAKAŽITE VAŠ TEHNIČKI PREGLED – AMK NOVI BEOGRAD TEHNIČKI PREGLED

Zamena guma na autu – letnje gume – zašto da ih stavite?

  • Bolje kočenje

Letnje gume su za razliku od zimskih konstruisane tako da se po svojstvima materijala bolje prilagođavaju višim dnevnim temperaturama. Dakle kada živa u termometru počne redovno da prelazi 8 stepeni. Prilikom kočenja, šara i svojstva letnje gume omogućavaju ostvarivanje kraćeg zaustavnog puta.

Letnje gume

Zimske gume rade na nižim temperaturama i u uslovima postojanja manjeg trenja pa su izrađene od mekanijeg materijala. Letnje gume su predviđene da rade u uslovima viših temperatura i po suvom ili samo vlažnom kolovozu.

Preporučujemo: Ako tokom godine prelazite čak i prosečne kilometraže, zamenite zimske gume po isteku perioda u kome ste obavezni da imate zimsku opremu i vozite bezbednije.

  • Duže trajanje

Letnje gume će u uslovima viših dnevnih temperatura ostvarivati bolje performanse. Ovde se ne misli samo na omogućavanje boljeg kontakta sa podlogom već i na činjenicu da se ovi pneumatici mnogo manje troše od zimskih kada su temperature veće.

  • Ušteda

Osim što u kombinaciji zimske – letnje produžavate vek trajanja i period do kupovine novih guma, verovali ili ne, na ovaj način možete uštedeti i gorivo. Zimske gume su mekše i na visokim temperaturama ćete osetiti prilikom kretanja da može da dođe do proklizavanja već pri malo jačem gasu ili bržem otpuštanju kvačila. Ovakva svojstva uz šaru u kontaktu sa vrelim asfaltom mogu da doprinesu da se obrtaji motora i točkova „slabije“ slažu.

Preporučujemo: Naša preporuka je da u prolećnom i letnjem periodu zamenite zimske gume letnjim i obezbedite vama i vašem automobilu pun ugođaj lepše i sigurnije vožnje.

oprema za auto

Gde da se uradi zamena guma na autu – letnje gume?

Zamena guma na autu se vrši u vulkanizerskim radnjama i servisima. Cena ove usluge varira ali je neki prosek da montiranje uz balansiranje i pregled možete obaviti za 500 – 1200 dinara po točku, a u zavisnosti od vrste i tipa pneumatika.

Zamena guma na autu – letnje gume i loše strane zamene guma na autu

Česta zamena guma na autu na način skidanja pneumatika sa felni i ponovnog montiranja dovodi do oštećenja pneumatika koji su takođe podložni i starenju. Naročito veliki problem predstavlja čuvanje pneumatika na neodgovarajući način. Ovde prvenstveno mislimo na temperaturu, vlažnost vazduha i jačinu svetlosti kojima su pneumatici izloženi dok čekaju sledeću sezonu da ih ponovo namontirate.

AMK Novi Beograd

Tehnicki pregled i registracija Novi Beograd

Bolja varijanta je ako letnje gume imate montirane na felnama. U tom slučaju zamenu možete i sami da izvršite ili da se malo pomučite da ih prebacite do servisa.

AMK Novi Beograd vam želi srećnu vožnju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *