Zakon o prekršajima – kako do manje kazne

Zakon o prekršajima je propis sa kojim se vozači susreću kada saobraćajna policija evidentira da su kršili propise Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima. Gotovo da nema vozača koji se tokom vozačke karijere nije sreo sa kaznom za učinjeni saobraćajni prekršaj.
Ipak, kada dođe do ove neprijatne situacije počinje dilema, kako proći sa što blažom sankcijom, šta učiniti i kako ceo postupak izgleda.

Koji propis se ovde zapravo krši?

Da ne bi bilo zabune, ponašanje vozača propisuje i uređuje Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima. Kršenje normi ovog zakona koje bude evidentirano od strane saobraćajne policije u neposrednom kontorlisanju saobraćaja ili putem tehničkih sredstava, biće predmet prekršajnog postupka koji je uređen Zakonom o prekršajima.


Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima propisuje sankcije za učinjena kršenja onih pravila koja propisuje.
Sa druge strane Zakon o prekršajima propisuje postupak kroz koji prolazite do samog izricanja sankcije.

Kako se pokreće prekršajni postupak ?

Prekršajni postupak se može pokrenuti:

1. Na osnovu Zahteva za pokretanje prekršajnog postupka
2. Na osnovu izdatog prekršajnog naloga.

Kada učinite prekršaj za koji je predviđena samo novčana kazna u fiksnom iznosu, saobraćajni policajac će vam predati popunjen Prekršajni nalog.  Za ovakve prekršaje Zakon o prekršajima vam omogućava da plaćanjem novčane kazne po ovom prekršajnom nalogu skratite postupak i smanjite trošak, tako što ćete platiti 50 % iznosa novčane kazne, ako nalog platite u roku od 8 dana.
Ukoliko učinite teži prekršaj za koji je osim novčane kazne predviđeno i kumulativno izricanje zaštitne mere zabrane upravljanja motornim vozilom i evidentiranje kaznenih poena, postupak će biti pokrenut na osnovu zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

Napominjemo: Na osnovu prekršajnog naloga možete sami da pokrenete prekršajni postupak ako smatrate da niste krivi za učinjeni prekršaj i želite da pravdu potražite na sudu. Ako to ne učinite, a ni ne platite kaznu u predviđenom roku, to će učiniti MUP po službenoj dužnosti.

Zakon o prekršajima – Sporazum o priznanju prekršaja u saobraćaju

Od 2014. vozači imaju mogućnost da za neke učinjene saobraćajne prekršaje kod kojih se prekršajni postupak pokreće izdavanjem prekršajnog naloga zaključe tzv „nagodbu“ sa saobraćajnom policijom na osnovu čega im kazna za učinjeni prekršaj može biti ublažena.

Priznanjem prekršaja omogućavate sebi ublažavanje kazne i izbegavate sudske troškove. Međutim, konačnu odluku o prihvatanju ovog sporazuma daje sud. U praksi prekršajni sud će retko odbiti sporazum ali ta mogućnost postoji.

Sporazum se od sada može zaključiti i za teže prekršaje osim za nasilničku vožnju ili za prekršaj kojim je izazvana saobraćajna nezgoda u kojoj je bilo povređenih lica.

Kako do sporazuma o učinjenom prekršaju?

Potrebno je u što kraćem roku ,od kad saznate da je protiv vas pokrenut prekršajni postupak, odete u područnu policijsku ispostavu sa zapisnikom koji vam je izdat po učinjenom prekršaju, i predložite sklapanje sporazuma. Nakon toga možete pregovarati o uslovima priznanja prekršaja koji vam se stavlja na teret.

*Pravo da zaključite sporazum imate ako ste u protekla 24 meseca kažnjeni najviše jednom.

Sporazum se može zaključiti i dostaviti sudu najkasnije do donošenja prvostepene odluke suda po ovom Zahtevu. U sporazumu se ne može dogovoriti kazna koja je manja od zakonom propisane minimalne kazne za učinjeni prekršaj.

NOVO Sporazum možete zaključiti i u policijskoj ispostavi prema mestu vašeg stanovanja, a ne samo tamo gde ste učinili prekršaj. Za Beograd je to Rakovica (Kraljice Jelene 9). Od sada se sve završava tu. Ne morate dostavljati vi sporazum sudu. Vi ćete na kućnu adresu dobiti presudu prekršajnog suda kojom se usvaja sporazum.

Napominjemo:

 • Sporazum se ne može zaključiti za prekršaje za koje se izdaje prekršajni nalog
 • Sporazum ne mogu zaključiti vozači koji su u prethodnih godinu dana osuđeni za prekršaj iz bezebdnosti saobraćaja.
 • Sporazumom se ne može ugovoriti izricanje manje kaznenih poena.

Primeri prekršaja za koja je moguće zaključiti sporazum:

 • Vožnja sa više od 2 promila alkohola u krvi (potpuna alkoholisanost)
 • Vožnja za vreme trajanja mere isključenja iz saobraćaja
 • Vožnja za vreme trajanja mere zabrane upravljanja
 • Prekoračenje brzine u naselju
 • Nedozvoljeno preticanje ili obilaženje sa desne strane
 • Nepropuštanje pešaka
 • Vožnja sa isteklom registracionom nalepnicom

Napominjemo: Najveću „uštedu“ ćete ipak ostvariti ako poštujete propise i ne ugrožavate sebe i druge učesnike u saobraćaju.

AMK Novi Beograd Vam želi bezbednu vožnju.

719 thoughts on “Zakon o prekršajima – kako do manje kazne

 • Poštovani ,

  Kolika će biti kazna za prekoračenje brzine u naselju za 22km h . Nisu me zaustavili , ali mislim da su me snimili .
  Da li je i ovde predviđeno smanjenje kazne za 50% ,ako se plati u roku od 8 dana ?

  • Poštovani,
   Za vožnju koja je od 21 km/h do 50 km/h veća od dozvoljene
   Novčana kazna od 6.000 – 20.000 dinara, 4 kaznena poena i kumulativna primena mere zabrane upravljanja vozilom u trajanju od najmanje 30 dana.
   Za ovo prekoračenje se podrazumeva pokretanje prekršajnog postupka, a ne izdavanje naloga i mandatna kazna koju biste mogli da platite u umanjenom iznosu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Interesuje me koja mi preti kazna i dali ce mi biti oduzeta vozacka dozvola.Imao sam 1.08 alkohola.U poslednje dve godine nisam imao ni jedan prekrsaj.Interesuje me dalj mogh neku nagodbu dali mogu izbeci oduzimanje dozvole?

   • Pošotvani,
    Možete pokušati sa sporazumom i eventualno minimalizovanjem mere zabrane upravljanje ili njenim umanjenjem ali sumnjamo da je možete potpuno izbeći. Možda ne bi bilo loše da kontaktirate stručnu pravnu pomoć.
    Srdačno,
    AMK Novi Beograd

  • Poštovani dobio sam poziv za kaznu prekoračenja brzine dana 17.07.2018. a snimljen sam radarom 10.03.2018. Interesuje me da li plaćam kaznu po novom zakonu ili po starom zakonu ,pošto je novi zakon stupio na snagu u aprilu mesecu. Hvala

   • Pošotvani,
    Primenjuje se zakon koji je važio u momentu prekršaja osima ako je kasniji propis povoljniji za učinioca što zavisi od propisanih novčanih kazni i pratećih mera.
    Srdačno,
    AMK Novi Beograd

  • Poštovani dali je prekršaj ili krivično Delo ako me policija zaustavi i utvrdi da vršim PREVOZ određenih lica a nemam registrovanu firmu

   • Poštovani,
    Ovo zavisi od konkretnog slučaja, koja su lica u pitanju, da li je prevoz vršen preko državne granice da li postoje drugi elementi povezani sa krivičnim delima itd.
    Srdačno,
    AMK Novi Beograd

 • Poštovani ,

  Prekoračio sam brzinu za 22kmh u naselju , policija me nije zaustavila , ali mislim da me je snimila !
  Da li je i ovde moguće platiti pola kazne u slučaju uplate u roku od 8 dana?

  Hvala

  • Poštovani,
   Za vožnju koja je od 21 km/h do 50 km/h veća od dozvoljene
   Novčana kazna od 6.000 – 20.000 dinara, 4 kaznena poena i kumulativna primena mere zabrane upravljanja vozilom u trajanju od najmanje 30 dana.
   Za ovo prekoračenje se podrazumeva pokretanje prekršajnog postupka, a ne izdavanje naloga i mandatna kazna koju biste mogli da platite u umanjenom iznosu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Поштовани Прекорачио сам брзину у насељу за 21км. Да ли могу да правим споразум о учињеном прекршају како ми не би одузимали дозволу? Унапред хвала.

  • Poštovani,
   Možete sa prekršajnim nalogom otići u nadležnu ispostavu saobraćajne policije ako nemate prethodno evidentiranih prekršaja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,

  Imao sam jednu nagodbu proletos za preticanje preko pune linije, medjutim negde u decembru ocekujem da mi stigne prijava za upravljanje vozilom u alkoholisanom stanju preko 2 promila.
  Da li imam pravo na nagodbu.
  Kakva je praksa sad kod tih presuda , da li se opredeljuju za zatvorsku kaznu od 15 dana, ili cesce presudjuju novcanu kazno od 100.000?

  S postovanjem,

  Aleksandar

  • Poštovani,
   S obzirom da imate već priznanje prekršaja, a da se u drugom slučaju radi o izuzetno teškom prekršaju skeptični smo po pitanju mogućnosti za novo priznanje učinjenog prekršaja. Ali ništa ne košta da probate.
   Retke su kazne zatvora u prekršajnom postupku, naročito što i sam zakon predviđa alternativnu novčanu kaznu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovana,
   Prekršaji zastarevaju nakon 2 godine od učinjenog prekršaja odnosno godinu dana ako se ne pokrene postupak.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  nedavno me je saobracajni policajac sustigao na motoru i rekao da sam u prethodnoj kratkoj jednosmernoj ulici
  nedozvoljeno vozio u suprotnom smeru. Sto i jesam ucinio jer su okolne ulice sve bile razrovane i zatvorene zbog rekonstrukcije. Rekao sam mu razlog, koji naravno nije ugrejao njegovo hladno srce, upisao me je u neki njegov obican blokcic i vratio dokumenta. Pitao sam ga pre nego sto je otisao, sta sada (nije mi ispisao papir koji bi mi urucio, nista nisam dobio od njega). Rekao je, sada ide prijava kod sudije za prekrsaje, novcana kazna i 3 meseca zabrane upravljanja vozilom. A nigde zive duse nije bilo, jako polako sam vozio i naravno nisam nikoga povredio.
  Da li ce zaista biti tako i da li mora tako? A ja sam se ponadao nekom upozorenju samo, heh.
  Hvala na odgovoru

  • Poštovani,
   Nažalost učinili ste prekršaj za koji nije predviđeno izdavanje samo prekršajnog naloga već podnošenje prijave od strane MUP-a prekršajnom sudu. To što nikoga nije bilo nažalost nije argument u vašu korist i savetujemo vam da ga ne ističete ako dođe do suda. Što se tiče toga da li će biti svega ovoga, ostaje samo vreme da vidite. Ako dobijete poziv od suda, predlažemo da pokušate da napravite sporazum o priznanju prekršaja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Hvala najlepse na odgovoru
    Nisam dobio nikakav zapisnik, niti mi je policajac dao ikakav papir da potpisem, tako da nemam nista sto bi mogao da ponesem u policijsku stanicu, da bi napravio dogovor, ako mi stigne poziv od suda. I jos jedno pitanje, kolika je zaprecena kazna za ovaj preksaj, bodovi/novac/oduzimanje dozvole
    Hvala najlepse

 • Postovani poceo sam preticanje preko isprekidane linije gde je vozac priklicara ubrzavao dok sam ga preticao pritom su radovi na putu zavrseni i nije bilo obelezeno da je puna linija zaustavio me je policajac i pisao kaznu kakve su mi sanse posto sam prodesionalni vozac radim u firmi kao vozac unapred hvala

  • Poštovani,
   Zakon je nažalost po ovom pitanju vrlo jasan i striktan kao što smo i pisali u jednom od skorašnjih tekstova. Ako dobijete prekršajnu prijavu pokušajte sa nagodbom radi izbegavanja zaštitne mere zabrane upravljanja. U zavisnosti od vremena kada vam bude dostavljena prijava možete pokušati da idete na zastaru prekršajnog postupka.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Relativni rok zastarelosti je jedna godina, što podrazumeva da se prekršajni postupak ne pokrene godinu dana od učinjenog prekršaja, a apsolutna zastarelost nastupa za 2 godine.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Uhvacen sam sa probnom dozvolom posle 11 sati, sa alkoholom od 1,5 promila, zanima me kolika ce novcana kazna biti i oduzimanje dozvole na koliki vremenski period. Takodje je bilo pominjanje o nekim predavanjima posle isteka kazne, koje navodno moram da platim i da polazem test, pa me zanima ako je to tacno o cemu je rec?
  Hvala unapred

  • Poštovani,
   Načinili ste sticaj prekršaja, a to što imate probnu dozvolu vam može biti tretirano kao otežavajuća okolnost. Za vožnju noću posle dozvoljenog vremena sledi novčana kazna od 6.000 – 20. 000 dinara kao i kumulativno zaštitna mera zabrane upravljanja vozilom od najmanje 30 dana plus 2 kaznena poena. Što se tiče alkohola, vozači sa probnom vozačkom dozvolom ne smeju biti pod dejstvom alkohola, a vi ste zatečeni u stanju teške alkoholisanosti za volanom za šta je zaprećena novčana kazna od 15 – 30 hiljada ili kazna zatvora u trajanju do 30 dana. i kumulativno mera zabrane upravljanja vozilom od najmanje 6 meseci i 10 kaznenih poena.
   Kod sticaja kazeneni poeni se sabiraju i mogu voditi oduzimanju vozačke dozvole nakon čega sledi procedura o kojoj govorite ali vaš zbir ne bi trebalo da bude 18 i više.
   Ipak moramo da vas upozorimo da je ovakav sticaj prekršaja za vas kao svežeg vozača jako loš te se nadamo da ubuduće nećete voziti pod dejstvom alkohola.
   Srdačan pozdrav,
   AMK Novi Beograd

   • Pozdrav, Imam probnu dozvolu, i pre neki dan sam cuknuo neko vozilo kada sam izlazio sa parkinga, a pritom to vozilo nije bilo propisno parkirano, ja sam sa lice mesta pobegao, materijalna steta nije velika ni na mojim kolima a ni na tudjim kolima, pritom do sada nisam imao ni jedan prekrsaj, nemam ni jedan poen, a nisam ni pio, pa me sada zanima da li mogu da mi oduzmu dozvolu na dve godine i dal cu morati ponovo da idem na polaganje vozackog ispita?

    • Poštovani,
     Osim što vlasnik vozila koje ste oštetili može da prijavi ovaj štetni događaj, pored saobraćajne nezgode sa manjom štetom kako kažete koju ste izazvali ste načinili i prekršaj udaljavanja sa mesta nezgode čime ste samo situaciju, koja bi se potencijalno rešila uz polisu osiguranja ili popunjavanje evropskog izveštaja, za sebe pogoršali ukoliko se utvrdi da je vašim vozilom izazvan štetni događaj. Pitanje o potencijalnom oduzimanju vozačke dozvole bi zavisilo od sudske odluke u konkretnom slučaju i oceni sticaja prekršaja u ovom slučaju.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

     • Da steta je jako mala, coveku su se samo malo vrata ulubila i nista vise, a otisao sam sa lice mesta jer ne znam gde je bio covek tada. A Apsolutno nebi imalo smisla da se oduzima dozvola za jako malu materijalnu stetu, i to sto nemam ni kazne ni poene, ovo mi je sada prvi prekrsaj. Hvala Vam Na Odgovoru

 • Moze li da se desi da sam prosao pored radarara tronosca i da je pored njega bio policajac i da nisam zaustavljen, a da ipak budem kaznjen?

  • Poštovani,
   Može da vam stigne kazna ako ste snimljeni u prekršaju. Po pravilu stiže prekršajna prijava sa slikom vozila i zabeleženom brzinom u trenutku merenja. Ipak, ako ste vozili nešto iznad ograničenja najverovatnije ćete proći bez prijave.
   Srdačan pozdrav,
   AMK Novi Beograd

 • Zna li se koliko vremena otprilike treba da prodje da stigne kazna od kada je prekrsaj ucinjen?
  Zna li se mozda da li je postar ubacuje u sanduce ili licno urucuje na vratima?

  • Poštovani,
   MUP vodi računa da pošalje prijavu samo da ne istekne rok za relativnu zastarelost od godinu dana. U praksi će to biti par meseci. Pravila o dostavljanju su sada vrlo jasna. Pozivar iz suda pokušava ličnu dostavu, ako to ne uspe na vrata stana lepi obaveštenje gde da dođete po poziv, a nakon 8 dana se tretira kao da vam je i uručen.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Prošlu subotu sam dobio nalog za prekršaj zbog pojasa na zadnjem sedištu, kazna je 5000, kako ide postupak ako ne platim polovinu od 8 dana? i do kog perioda je moguće platiti kaznu, makar to bio pun iznos?
  Pozdrav

  • Postovani,
   Steta sto stepropustili rok da platite pola iznosa.Mozete platiti pun iznos sve do pokretanja prekrsajnog postupka.
   Srdacno,
   AMK Novi Beograd

 • Sklopio sam dogovor o priznavanju saobracajnog prekrsaja pre par meseci, ali su me ponovo zaustavili. U pitanju je prekoracenje brzine u naselju, gde sam isao 87. Koja je sad procedura? Hvala unapred.

  • Poštovani,
   Dobili ste zapisnik i čekate pokretanje prekršajnog postupka. Možete probati sa ponovnom nagodbom ali u praksi se uglavnom odbija za uzastopne prekršaje iste vrste.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Postovani, poceo sam da preticem vozilo sa prikolicom na isprekidanoj a zavrsio na punoj liniji, obliznja patrola je to videla zaustavila me i napisala prijavu, takodje patrola nije videla da sam zapoceo preticanje na isprekidanoj liniji. Da li mi je bolje da idem na priznanje preksaja ili da se branim time sto sam zapoceo preticanje na isprekidanoj liniji? Ovo mi je prvi saobracajni prekrsaj. Hvala na odgovoru.

   • Poštovani,
    Nažalost mi vam ne možemo davati savete kako da se branite pred sudom već je potrebno da se obratite stručnoj pravnoj pomoći. Podsetićemo vas da se preticanje vozila na putu mora započeti i završiti na mestu gde je obilaženje dozvoljeno.
    Srdačno,
    AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Napravio sam prekršaj i tek očekujem odlazak na sud i izricanje zabrane upravljanja.
  Zanima me da li ću moći da vozim kamion ( CE kategorija ) ako je prekršaj napravljen automobilom ( B kategorija )?
  Unapred zahvalan

  • Poštovani,
   U presudi će stajati mera koja vam je izrečena. U praksi je obično jasno navedeno po kategorijama koja vam je zabrana izrečena što bi značilo da možete upravljati drugim kategorijama, ali svakako proverite stav MUP-a po ovom pitanju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Zaustavljen sam sa prekrsajem voznja u alkoholisanom stanju. 0.9 promila pre par dana, kako je najbolje odreagovati? Da li nagodba ili sta vec?

  • Poštovani,
   Nemojte voziti u alkoholisanom stanju, time ugrožavate vaš i tuđe živote. Za sada ništa ne radite i sačekajte da dobijete poziv od prekršajnog suda. Kada to budete dobili pokušajte sa nagodbom u područnoj policijskoj upravi. Ako niste imali prethodnih prekršaja, možete smanjiti trajanje mere zabrane upravljanja motornim vozilom. Pre nego što ovo uradite svakako pogledajte datume radi eventualnog pozivanja na relativnu ili aposolutnu zastaru.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav napravio sam polu kruzno okretanje na raskrnici iz vise manevra stim sto sam nagazio punu liniju pored isprekidane zakacila me je vozilo iz suprotne trake ocesalo prednji desni cosak branika iako sam ja bio u blizoj desnoj traci vozilo nije stalo odmah produzilo je 10 metara i stalo van kolovoza ja posto nema stete sam produzio stim sto je vozilo koje me udarilo kasnije pozvalo policiju ! Policija mi je rekla da sam kriv ne znam kako sta da radim ?prvi mi je prekrsaj

  • Poštovani,
   Nakon saobraćajne nezgode nije dozvoljeno napuštanje mesta nezgode. Vozač drugog automobila je zaustavio vozilo i pozvao policiju uz najverovatnije saopštavanje vašeg broja registarskih tablica. MUP će najverovatnije pokrenuti postupak protiv vas o čemu ćete biti obavešteni tako što ćete dobiti poziv od suda. Drugi vozač će od vašeg osigurana na osnovu zapisnika da naknadi štetu na vozilu.
   Srdačan pozdrav,
   AMK Novi Beograd

 • Поштовани-а,
  синоћ сам снимљен радаром-троношцем на 77 км/час у насељу. У протеклих две године имао ссм два прекршаја која нису ишла код судије и која сам одмах платио са 50% умањења (2 500 рсд). Ниједно није било за брзину.

  Полиција ми је рекла да чекам позив суда за најновији прекршај снимљен радаром.

  Да ли да чекам позив суда или да зстражим нагодбу у ПС пре тога?

  • Poštovani,
   Nagdodba je moguća od trenutka od kada saznate da je pokrenut postupak. Dakle od dobijanja poziva. Imaćete vremena od dobijanja poziva da pokušate da postignete sporazum o priznanju prekršaja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Nagodio sam se proletos za prekoračenje od 33km\h, novčana kazna i 4 kaznena boda. Posle 5,6 meseci mi je stigla još jedna kazna za nepuštanje pešaka, za šta sam se takodje nagodio na novčanu kaznu i 5 bodova. Snimio me je radar dok sam išao 112km/h u naseljenom mestu. Šta mogu da očekujem, i kako mi je najbolje da rešim ovu situaciju?
  Pozdrav

  • Poštovani,
   Pokušajte sa nagodbom ali prilično često činite prekršaje za koje je predviđena i mera zabrane upravljanja vozilom, tako da moguće da će nadležni organ uzeti i to u obzir.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  snimljen sam kamerom na Brankovom mostu u zutoj traci, pa je poslata postom kazna prethodnom vlasniku jer su tablice jos bile na njega. On je onda meni stavio blokadu da registrujem vozilo, tako da kad sam hteo da odjavim tablice sam i saznao za svoj prekrsaj. Problem je sto je sad kazna veca, jer on meni to nije javio, navodno je izgubio moj broj, na sajtu registru prekrsaja nema te kazne, pa me zanima kako ja uopste da nadjem gde mi je sad kazna, da li u sudu, koga da zovem? Regulisao bih to sto pre. Vlasnik iz saobracajne je takodje sa opstine Novi Beograd, uspeo je cak da izgubi i uplatnicu, pa bolje ja to sam da poguram. 🙂
  Hvala najlepse! Milos

  • Poštovani,
   Ta kazna je na sajtu u registru neplaćenih novčanih kazni ali „prethodnog vlasnika“ odnosno nominalnog vlasnika po saobraćajnoj dozvoli (JMBG tog lica je potrebno uneti). Možete i kontaktirati prekršajni sud u Beogradu – Ustanička 14. Ako platite ovaj iznos do kraja postupka iznos kazne ne bi trebalo da bude veći.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Hvala puno! Proverili smo na sajtu u registru neplaćenih novčanih kazni i tu ne postoji, verovatno je onda otišlo u sud, pa mi je bila dilema da li kontaktirati prekrsajni sud na Novom Beogradu jer je vlasnik na toj opstini ili sud u Ustaničkom 14? Hvala!

 • Postovani!
  Sleteo sam sa kolovoza …izbusile mi se obe gume,zbog toga sam I sleteo.Na alkotestu dregerom je pokazalo 3,3. Popio cetri piva Ali neposredno pred voznju!Niko nije povredjen…osim ta dva tocka izbusena.Sta mogu da ocekujem u ovom slucaju.Da li I novcana kazna I kazna zatvora…za bodove znam!Unapred hvala!

  • Poštovani,
   Iako ste samo vi materijalno oštećeni u ovom udesu (jer je na vašem vozilu nastala šteta) ovo se tretira kao saobraćajna nezgoda. Nažalost izazvali ste je u stanju potpune alkoholisanosti za šta je potencijalno predviđena i kazna zatvora. O udesu će najverovatnije biti obavešten i tužilac koji će proceniti da li će pokrenuti gonjenje (on vrši kvalifikaciju dela). Ipak s obzirom na izostanak ugrožavanja ljudskih života i povreda, mogli biste proći sa blažom kaznom iako je stanje alkoholisanosti u kome ste bili otežavajuća okolnost za vas. Predlažemo vam da kada dobijete poziv za sud izvršite konsultaciju sa advokatom.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdravljam vas
  Pre godinu i jedanaest meseci naduvao sam 0.58 promila.
  Menjao sam adresu pa mi je tek sad urucen zahtev za pokretanje prekrsajnog postupka.
  datum podnosenja zahteva je 4.11.2015.
  Da li je taj zahtev zastareo?

  • Poštovani,
   Ako je od učinjenog prekršaja do 4.11.2015. prošlo više od godinu dana nastupila je relativna zastara. 4.11.2017. će nastupiti apsolutna zastarelost
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Udario me je auto prolaskom kroz crveno svetlo predlozio je dogovor kad mu dodje otac pri cemu sam pomerio auto i popio pivo od stresa cekajuci vlasnika(oca). Po dolasku oca menjaju pricu i pozivaju policiju radi uvidjaja. Ja budem pod dejstvom alkohola0.45 prom. a on o.o prom. Sta mi je ciniti i da li platiti prekrsajni nalog stav 174. stav 1, hvala

  • Poštovani,
   Krajnje nepromišljen postupak da nakon udesa na ovaj način smanjite stres. U zavisnosti od zapisnika sa uviđaja ćete dobiti poziv od suda za udes u kome ste udareni kako ste naveli. A prekršajni nalog koji vam je izdat možete platiti u roku od 8 dana.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav. Obilazio sam vozilo na punoj liniji.Policac mi je dao kopiju zapisnika. Nemam kaznu vec petnaest godina.Dali s obzirom na ucinjeni prekrsaj da sa kopijom zapisnika idem u sup. da pokusam nagodbu ili cekam sudski poziv pa se tada javim Gde i kome
  Sup ili sud. Hvala na odgovoru i pomoci

  • Poštovani,
   Sačekajte poziv od suda i onda se javite područnoj policijskoj upravi kako je navedeno u tekstu. Ne bi trebalo da imate problema oko sporazuma u ovakvom slučaju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Uz prekršajni nalog koji vam je izdat ste dobili i uplatnicu na kojoj su popunjene sve rubrike osim imena i prezimena i iznosa. Iznos vam stoji u samom nalogu. Uplatite polovinu od iznosa od 5.000 rsd, ako je ovaj prekršaj u pitanju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani prosao sam na zuto sa svedokom u kolima policajac mi je pisao da sam prosao na crveno i nije mi dao da potpisem izvestaj, da li da idem na priznanje ili? Pritom sam vozio 30km/h

  • Poštovani,
   Možete tražiti zapisnik o učinjenom prekršaju u nadležnoj teritorijalno nadležnoj ispostavi saobraćajne policije. Kada dobijete poziv od suda možete se opredeliti za spotazum o priznanju prekršaja i eventualno izbeći meru zabrane upravljanja. Možete se i odazvati sudu u naznačenom terminu i izneti svoju odbranu ili angažovati advokata da vam u tome pomogne.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Imao sam saobracajnu nesrecu na skuou vozila, i tacno cu Vam citirati zahtev za pokretanje ptekrsajnog postupka koji mi je danas donesen na kucnu adresu.
  “ do saobracajne nezgode je doslo kada je vozac upravljajuci skupom vozila u krivini udesno izgubio kontrolu nad vozilom i sleteo sa puta na desnu stranu u smeru voznje, nakon cega je prednjim delom teretnog vozila udario u zastitnu ogradu na mosticu kanala za navodnjavanje.“
  Zanimljivo ali policija nije ni gledala taho listic, samo su proveravali dali sam pio, naravno 0.00 promila.

  Saslusanje zakarano za 19.10.

  Dali da sacekam saslusanje iki mogu da se nagodim sa policijom. Sta mi savetujete?
  Hvala

 • Nisam rekao, niko nije stradao i samo je koje vozilo osteceno.
  Policajac mi je rekao, sam si pao sam si se udario. Pozdrav

  • Poštovani,
   Iako ste samo vi imali štetu na vozilu koje je u vašem vlasništvu s obzirom da se ovo desilo na površini koja se tretira kao javni put, ovaj događaj ima tretman saobraćajne nezgode. Po saznanju da se desila nezgoda, u zavisnosti od događaja i posledica, MUP prosleđuje zapisnik i zahtev za pokretanje prekršajnog ili krivičnog postupka. Nije nam u praksi da dajemo pravne savete šta da uradite već da vas informišemo o svim mogućnostima koje imate na raspolaganju. Za početak pogledajte šta je navedeno u prekršajnoj prijavi kao osnov za pokretanje postupka odnosno koji ste član ZOBS a tačno prekšili. U zavisnosti od zaprećenih sankcija za kršenje ovog člana razmislite da li smatrate da imate adekvatnu odbranu koju biste izneli pred sudom gde svakako vama ide u korist što nije nastupila teža posledica i što ste samo vi oštećeni materijalno ovom prilikom. Uz sve ovo ipak u praksi je dosta retko da dođe do oslobođenja za učinjeni prekršaj. Sa druge strane imate opciju da priznate učinjeni prekršaj i sklopite sporazum o priznanju sa MUP om i priliku da umanjite novčanu kaznu i eventualno izricanje mere zabrane upravljanja motornim vozilom.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

    • Poštovani,
     Teretite se da ste izvršili prekršaj u vezi sa članom 42 ZOBS koji predviđa:
     „Vozač je dužan da brzinu kretanja vozila prilagodi osobinama i stanju puta, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama,
     stanju vozila i tereta, gustini saobraćaja i drugim saobraćajnim uslovima, tako da vozilo može blagovremeno da zaustavi pred
     svakom preprekom koju pod datim okolnostima može da vidi ili ima razloga da predvidi, odnosno da vozilom upravlja na
     način kojim ne ugrožava bezbednost saobraćaja.“
     Ovaj član obiluje pojmovima sa izuzetno širokim tumačenjem tako da je vrlo teško dokazivo odsustvo krivice za nastalu situaciju. Predlažemo da, u slučaju da se opredelite za postupak čujete i mišljenje vašeg advokata o načinu iznošenja odbrane i eventualnim radnjama koje biste mogli da predložite sudu.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Postovani , kazna mi je zatarela 14.2.2017 ali mi je 3.10.2017 stihla zabrana za upravljanjem vozilom B kategorije, kako je to moguce?
  Kome da se obratim i gde da se zalim ? Unapred hvala ..

  • Poštovani,
   Za početak proverite da li je prekršaj zastareo. Ako niste primali poziv, moguće je da je donesena presuda bez vašeg prisustva jer se po pravilima o dsostavljanju smatra da ste primili poziv tako što se ostavlja dostavnica na adresi stana. Čim je sprovedena mera znači da postoji presuda u ovom predmetu jer se samo odlukom suda može izreći ova mera. Ako ovo nije slučaj, pokušajte da se obratite sudiji za izvršenje sankcija pri prekršajnom sudu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Kolika je kazna za nepropustanje pesaka pritom niko nije ugrozen, ali on je zakoracio na pocetak pesackog, i da li tu se skidaju poeni ili samo novcana kazna? Hvala

 • Postovani,
  plasim se da me ne “ obraduju“ nekom kaznom ako odem da se zalim .. ili je najbolje da mirujem i ostavim dozvolu po strani tih par meseci?
  Policija mi je samo to urucila i nista vise. Niti su pominjali kakvu kaznu niti bilo sta drugo.

  • Poštovani,
   Očigledno je da vam nije uručena presuda po kojoj vam je izrečena ova mera. Problem je što ova mera nikada nije sama, ona prati novčanu kaznu i bodove. Može i neko umesto vas da proveri kada je doneta presuda u prekršajnom sudu.
   Srdačan pozdrav,
   AMK Novi Beograd

 • Danas mi je cerka otisla da plati kaznu za prekoracenje brzine koju sam napravio prije pet dana,medutim ona nije znala da treba da se uplati samo pola iznosa od 5000,tako da je moje pitanje kako mogu i dali mogu traziti nazad 2500 din.Hvala na odgovoru.

  • Postovani,
   Zaista retka situacija da platite vise nego sto ste duzni. Pretpostavljamo da sa primerkom uplatnice i prekrsajnim nalogom mozete priloziti zahtev za povracaj novca Upravi za Trezor nakon cega biste mogli da povratite visak uplacenih sredstava.
   Srdacno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani…
  Vozio sam firmin kombi i u subotici u kasne sate ne znajuci na koju cu stranu prosao kroz crveno.
  U firmu koja je u beogradu stigle su slike sa kamera gde se vidi prolazak kroz crveno. Pozivaju da se firma izjasni ko je tada vozio kombi.
  Prekrsaj sam ucinio ja i sad me intetesuje kakv je procedura.
  Vozim vec 20 godina i nikada nisam bio kaznjavan za bilo kakav prekrsaj.
  Interesuje me da li imam pravo na taj neki sporazum,da li moram i kada da idem u Suboticu ili mogu da odem kod sudije u Rakovicu i da tamo priznam i sklopim sporazum…..jos jedno koliku kaznu mogu da ocekujem…
  Napominjem da nikada nisam osudjivan . Radim kao vozac i dozvoka mi je potrebna…
  Unapred hvala na odgovoru.

  • Postovani,
   zakonski zastupnik pravnog lica ce se izjasniti da ste vi vozili. Nakon toga kada vi potvrdite MUP u ovo, protiv vas ce biti pokrenut prekrsajni postupak. Od trenutka kada saznate za ovu cinjenicu mozete otici u Rakovicu da zakljucite sporazum o priznanju krivice. Svakako vam ide u korist cinjenica da nikada niste osudjivani za slicne prekrsaje. Takodje zbog delatnosti kojom se bavite preporucujemo da naglasite to i da pokusate da izbegnete meru zabrane upravljanja motornim vozilom kako ne biste bili spreceni da ostvarujete prihod od koga zivite.
   Srdacno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, pri kontroli sam naduvao 0.74 promila, policajci su mi dali dva papira, zapisnik i jos jedan. Da li sa tim mogu ici da sporazumno priznam krivicu, ili treba da sacekam poziv? To jest, kakav papir treba da mi stigne na kucnu adresu, odnosno sta pise na njemu?

  • Postovani,
   Dva zapisnika jedan o ucinjenom prekrsaju i drugi o iskljucenju iz saobracaja. Sacekajte poziv od suda nakon cega mozete otici na nagodbu.
   Srdacan pozdrav
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, vozio sam 73km/h u naselju gde je ogranicenje 50km/h. Vozim vec 9 godina i ovo mi je prva kazna u zivotu sto se saobracaja tice. Urucen mi je zapisnik od strane policajca, koji sam naravno potpisao. Da li mozete da mi objasnite proceduru vezanu za sporazum, kako bih prosao sto blaze.. Hvala Vam. Pozdrav

  • Postovani,
   Sacekajte poziv suda i nakon toga idite u nadleznu ispostavu saobracajne policije radi zakljucenja sporazuma. Cela procedura je opisana u tekstu: Zakon o prekrsajima- kako do manje kazne
   Srdacno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Pre par dana mi je napisana kazna za nepropustanje pesaka. U zapisniku mi pise da se pozivaju na clan 332., tacka 1., stav 43. Zanima me kolika je kazna predvidjena za ovaj prekrsaj i da li je predvidjeno oduzimanje dozvole? Razmisljao sam o nagodbi kada dodje poziv za sud ali me iz par izvora uveravaju da za ovaj prekrsaj to nije moguce.
  Vozac sam po zanimanju pa mi je veoma bitno da li cu biti kaznjen zabranom upravljanja vozilom.
  Unapred hvala,
  Pozdrav

 • Kazna za preticanje na punoj liniji je od 15-30 hiljada dinara, tri meseca oduzimanje dozvole i sest kaznenih poena. Zanima me koliko ta kazna moze biti ublazena sklapanjem sporazuma sa policijom?

  • Poštovani,
   To zavisi od konkretnog sporazuma i okolnosti vašeg slučaja. Možete ublažiti meru zabrane upravljanja i čak smanjiti novčani iznos kazne. Bodovi nisu predmet sporazuma.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, vozila sam 74km na cas a ogranicenje je 50. Znam koja je kazna. Mene interesuje da li je ikako moguce da izbegnem zabranu voznje do 30dana? Ovo mi je prvi prekrsaj za 18 godina voznje.

  • Poštovana,
   Po dobijanju poziva od suda, pokušajte sa sporazumom o priznanju učinjenog prekršaja. Procedura je opisana u tekstu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Zaustavljen sam u toku nocu zbog ugasenih farova. Tada sam predao dokumenta, policajac je primetio da imam probnu dozvolu a proslo je 23h i to mi naglasio.
  Nakon toga je otisao u automobil, pojavio se nakon 3 minuta i vratio dokumenta i u zurbi otisao zbog drugog prekrsaja na drumu. Posle toga nije bilo komunikacije. Zanima me da li treba da ocekujem kaznu s ozbirom da mi nista nije receno i da li postoji nacin da se to sazna?

  • Poštovani,
   Nakon izvršene kontrole učesnika u saobraćaju trebalo bi da dobijete zapisnik o istoj. Možete proveriti u nadležnoj policijskoj ispostavi Beograd – Sever i zahtevati da vam se izda zapisnik o izvršenoj kontroli. Možete se konsultovati sa nekim oko pravnog saveta da li da u ovakvom slučaju sami tražite zapisnik ili da vam i ovo bude argument u eventualnom sudskom postupku.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,

  Posto nemam licni auto i ne vozim cesto pri povratku sa neke proslave vozeci auto prijatelja tek po davanju dokumenata saobracajnom policajcu sam shvatio da mi je istekla vozacka dozvola pre 8 meseci od trenutka zaustavljanja od strane saobracajca. Kao sto rekoh nisam obracao paznju jer nemam trenutno svoj licni auto pa me zanima da li ikod ovog prekrsaja moze da se nagodi sa saobracajnom policijom ili pak o tome odlucuje sudija za prekrsaje.

  Pozdrav,
  Dusan

  • Poštovani,
   Za ovaj prekršaj ZOBS predviđa kaznu:
   „Za dozvolu koja je istekla preko 6 meseci: od 15.000 – 30.000 rsd, plus pet kaznenih poena plus mera zabrane upravljanja motornim vozilom od najmanje 3 meseca“
   Postupak će biti pokrenut pred sudom za prekršaje, možete pokušati da umanjite meru zabrane upravljanja i potencijalni iznos novčane kazne sporazumom o priznanju prekršaja. Da li će MUP pristati na sporazum zavisi od konkretnog slučaja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Koja je kazna za voznju neregistrovanog auta? Da dolazi u obzir i zabrana upravljanjem vozila? Auto nije bio na moje ime i u to vreme ( maj 2016-e) kad me je policija zaustavila, registracija na vozilu je istekla pre mesec dana.

  • Poštovana,
   Novčana kazna od 6.000 – 20.000 rsd + 2 kaznena poena.
   Sudija za prekršaje može u svakom konkretnom slučaju izreći meru zabrane upravljanja motornim vozilom u odnosu na konkretan slučaj.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Postovani, sta zakon kaze u ovom slucaju, zabrana upravljanja vozilom ili ne? Sudija moze da dodeli zabranu i ako to nije u merama kaznjavanja? Malo sam zbunjena.

    • Postovana za sam clan 268. zakona ako je isteklo vazenje nalepnice nije predvidjena mera zabrane upravljanja vozilom. Kada dobijete poziv od suda mozete pokusati sa sporazumom o priznanju prekrsaja. Sudija moze izreci meru zabrane i za prekrsaje za koje ona nije izricito predvidjena u odnosu na okolnosti konkretnog slucaja.
     Srdacno,
     AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Na veliko iznenadjenje, zustavili su me zbog voznje u svezeoznacenom jednosmernom delu Vukasoviceve ulice u Rakovici. Sta bi se moglo ocekivati ako se ide na sporazum, da li novcana kazna moze biti manja od 6.000din ili mozda ponistena, kao prvi prekrsaj i cinjenica da je to nov deo kao jednosmerna ulica i noc. Za bodove koliko razumem mora ici 2 boda, tu nema smanjenja. Hvala

  • Poštovani,
   Teško da možete izbeći odnosno poništiti novčanu kaznu. Predmet sporazuma može biti mera zabrane upravljanja vozilom koja je za ovaj prekršaj najmanje 3 meseca. Možete pokušati da umanjite iznos novčane kazne uz pripremu vašeg izlaganja pred organom.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Moj otac je prošlog leta prošao biciklom kroz crveno svetlo, bio je neradan dan, 9h ujutro, nije bilo drugih vozila osim policijskog vozila koje je nailazilo iza njega, malo kasnije su ga zaustavili i pisali mu kaznu. On je kasnije otišao u policijsku stanicu da plati kaznu, ali mu je rečeno da za taj prekršaj mora kod sudije za prekršaje. Kod sudije je bio prošle jeseni. Juče mu je stigla kazna od strane sudije od 30000 dinara. Sudija se pozvao na član 329. stav 1 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i na Zakon o prekršajima. Meni se čini da je taj član 329. odnosi na prekršaj motornih vozila i da ne može da se primeni na bicikliste. Moj otac ima 72. god. , nikad nije kažnjavan, nije nikad iu svom životu bio vozač motornog vozila i ima penziju od 15000 dinara…. da li je normalno da ovako bude kažnjen u malom gradu gde je ovakav prekršaj gotovo uobičajen?

  • Poštovana,
   Zakon o bezbednosti saobraćaja se odnosi na sve učesnike u saobraćaju (dakle ne samo vozače, već pešake, motocikliste, bicikliste…) i pravila saobraćaja koja su u njemu propisana obavezuju sve učesnike u saobraćaju. Tako da što se toga tiče Zakon se može primeniti što se tiče biciklista ali nam je iskreno začuđujuća kvalifikacija ovog prekršaja pod članom 329. Preporučujemo da ako ste u prilici konsultujete nekog od advokata da vidite da li ima prostora za žalbu na ovu odluku.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Iz saobracajne trake koja je predvidjena za skretanje u levo aktiviranjem zelenog svetla nisam skrenuo levo vec sam nastavi pravo….da li se ovo vodi kao prolazak na crveno svetlo? Da li je moguce smanjenje novcane kazne i kazne oduzimanje dozvole? Posedujem probnu vozacku dozvolu.

  • Poštovani,
   Semafor koji ima odvojene saobraćajne trake i odvojenu signalizaciju i služi tome da diferencira zabranu i odobravanje prolaza za različite pravce. Kada je vama bilo zeleno svetlo za skretanje, semafor je okazivao crveno svetlo za pravo. Pokušajte sa sporazumom kada dobijete poziv od suda kako biste potencijalno izbegli meru zabrane upravljanja motornim vozilom. Bilo bi dobro ako niste kažnjavani do sada da to istaknete ali vam savetujemo da se ne pozivate previše na probnu dozvolu jer vam ovo može biti uzeto i kao otežavajuća okolnost.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

    • Poštovani,
     Možete pokušati sa tim predlogom ali smo skeptični da ćete izdejstvovati i smanjenje ili izbegavanje mere zabrane upravljanja i umanjenje novčane kazne. Ali s obzirom da se radi o sporazumu pokušajte da navedete bitne činjenice zašto bi bilo opravdano da vam se umanji novčani iznos.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Postovani, prilikom dolaska na raskrsnicu na kojoj je stajao znak stop, usporila sam i uverivsi se da mi sa desne strane ne dolazi vozilo u susret skrenula sam levo, medjutim sa leve strane u susret mi je isao policijki automobil, i tom prilikom sluzbena lica si gledala u pravcu mog auta ali
  nisu me zaustavili..Moje pitanje je da li mogu dobiti prekrsajnu prijavu ako nije sacinjem zapisnik i nisu zaustavili vozilo?

  • Poštovana,
   Zašto biste dobili prekršajnu prijavu tačno u ovom slučaju? Sumnjamo da ćete imati ikakav problem
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Postovani intresuje me kakva je kazna juce sam udario u zastavu 101 naduvao sam 0,92 imam probnu dizvolu koju sam podigao nepunih mesec dana intresuje me sta dalje ciniti i kakva me kazna ceka

    • Poštovani,
     Za saobraćajnu nezgodu će verovatno biti pokrenut krivični postupak protiv vas, gde će vam učestvovanje u saobraćaju u alkoholisanom stanju biti otežavajuća okolnost, a kazna zavisi od kvalifikacije dela (najčešće je to ugrožavanje bezbednosti saobraćaja)
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

     • Dali postoji mogucnost da u potpunosti ostanem bez dozvole ili ne i dali mogu izmeniti izjavu jer sam u tom trenutku bio pod stresom i krivica je bila njihova ali sam se ja bio uplasio jer sam bio pod dejstvom alkohola i pocetnik sam

     • Poštovani,
      Kao što smo rekli od okolnosti događaja zavisi sve, ako niste vi prouzrokovali saobraćajnu nezgodu sve zavisi da li će MUP pokretati ili ne krivični ili prekršajni postupak.
      Srdačno,
      AMK Novi Beograd

 • Postovani nisam stala na znak stop, policijsk automobil mi je isao u susret, videla sam da su sluzbenici uocili moj prekrsaj, nisu me zaustavili, nije sacinjen zapisnik..Da li mogu da ocekujem prijavu?

 • Poštovani,
  Pre 2 godine, 05.10.2015. sam napravila prekršaj vožnja u naseljenom mestu brzinom 73 km/h. Pošto sam se selila, poziv prekrsajnog suda sam dobila tek 13.09.1017. Potpisala sam sporazum o priznanju krivice uz novčanu kaznu i 4 kaznena poena. Presudu su mi poslali 24.10.2017. ali bez uplatnica/podacima za uplatu. Da li mogu da odredim poziv na broj za plaćanje kazne ako imam broj presude? Čisto iz radoznalosti, da li se zastarevanje računa od dana ucinjenog prekršaja ili od dana pokretanja prekrsajnog postupka?

  • Poštovana,
   Apsolutna zastarelost prekršaja nastupa za 2 godine od učinjenog prekršaja, ali je u vašem slučaju već presuđeno. Na presudi sigurno stoji iznos novčane kazne koji je potrebno da uplatite. Najbolje je da za podatke o plaćanju kontaktirate prekršajni sud kako ne biste došli u situaciju da uplatite, a da ta uplata ne bude rasknjižena kako treba.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, napisana mi je kazma iz clana 331 , tacka 13, voznja bez ijednu svetla, na osvetljenom delu puta, nocu.. zanima me da li postoji mogucnost sklapanja sporazuma, i sta tacno mogu smanjiti? Vec sam sklopio 3 sporazuma za voznju posle 23h. Unapred zahvalan

  • Poštovani,
   Pokušajte kada dobijete poziv da smanjite eventualno meru zabrane upravljanja vozilom. Skeptični smo po pitanju mogućnosti za sporazum ako ste u ovoj godini već imali prekršaje za koje ste kažnjavani.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani, napravio sam prekršaj i sad moram da čekam poziv prekršajnog suda, ali problem je što sad ne živim na adresi gde sam prijavljen. Da li postoji mogućnost da saznam na neki drugi način kad mi stigne taj poziv ili možda postoji način da mi stigne na drugu adresu? Hvala!

  • Poštovani,
   Možeze promeniti adresu u ličnoj karti kako biste mogli da dobijate poštu. Takođe neko sa adrese o kojoj govorite može da vas obavesti nakon pokušanog dostavljanja da je stiglo preporučeno pismo od suda za vas pa ga možete uzeti u samom sudu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Danas ,sam zaustavljen i prekoracio brzinu 36 km/h dozvoljeno je bilo 50 ja sam isao 86…receno mi je da imam pravo na dogovor u rakovici,kada mi stigne poziv za sud,kroz nekih 3 mes.. da li ja vec sutraa npr mogu da idem tamo na dogovor,ili moram da cekam.da atigne poziv za sud??

 • Poštovani,
  Pre neki dan sam dobio dokumentaciju od suda u Novoj Varoši, da dam izjavu o prekršaju kojeg se, iskreno ne sećam.
  Navodno , pre pola godine, na putu ka moru sam preticao gde nije dozvoljeno??
  Niko me nije zaustavio, Nije ni bilo policije.
  To ću dokazati i na sudu.
  Problem je i pitanje : pošto živim u Subotici, zaposlen sam, do Nove Varoši i nazad ću potrošiti najmanje dva radna dana i putne troškove, a to nije malo.
  Pitam da li bi se predmet mogao ustupiti sudu u Subotici i šta treba učiniti da se ustupi?
  Ovako , ukoliko ne uspem u odbrani, bivam dva puta kažnjen , za iznos kazne i za iznos „ekskurzije“ Dva dana od plate put do N. Varoši i nazad.
  Šta da radim ?

  • Poštovani,
   Možete poslati pismenu odbranu tj. izjašnjenje pred sudom. Ovo pitanje već seže u stručno advokatsko savetovanje o postupku pred prekršajnim sudom tako da vam tu ne možemo dalje pomoći osim informacije i preporuke da se posavetujete sa nekim stručnim licem za sudske sporove.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Preticao sam traktor preko pune linije što je po postojećem zakonu prekršaj. Ako moje procesuiranje bude posle stupanja novog zakona po kome ovo nije prekršaj koji zakon će se primeniti.

  • Postovani,
   Na vase pitanje daje odgovor clan 6.zakona o prekrsajima. Primenjivace se onaj zakon koji je vazio u vreme izvrsenja prekrsaja ali ako dodje do promene primenice se propis koji je najblazi za ucinioca. Svakako ce ovo biti cinjenica koja ce vam posluziti u prekrsajnom postupku
   Srdacan pozdrav
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Dobila sam poziv iz policiske stanice u Apatinu sa fotografijom Fama lasera koji me je fotografisao u prekoracenju brzine od 38 km ogranicenje je 50 a po slici vozila sam 88 km.Na papiru pise da je to poziv jer se kola vode na mene da se izjasnim u roku od 8 dana ko je vozio kola.Zanima me posto zivim u Novom Sadu da li treba da idem u Apatin i tamo priznam da sam ja vozila kola i pokusam da se nagodim jer do sada nikada nisam imala prekrsaja ili je dovoljno da posaljem pisanu izjavu sa priznanjem pa oni salju na sud ili kada odem u policijsku stanicu i priznam mogu da se nagodim i izbegnem sud i sudske troskove.
  Hvala Vam

  • Poštovana,
   U samom zapisu sa slikama stoji pouka da lično dođete naznačenog datuma u prostorije policijske uprave da se izjasnite o identitetu vozača. Ne bi bilo loše da kontaktirate navedenu upravu i da sa njima vidite da li možete dati izjavu u vašem mestu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pomoc ovog lea me zaustavila policija gurao sam motor ka centru od moje kuce pisali su mi 330.1.1 i 331.1.45 i 332.1.77 dali je isto voziti upaljen motor i policija vas zaustavi i kada ga gurate ja sam sedeo na njemu i odgurivao se nogama jer nisam mogao da stoim pored njega tezak je i vukao me je na stranu pa sam seo za to imam svedoke koi su videli kada me je plicija zaustavila da je motor bio ugasen neispravan i da sam ga gurao kakve su sanse da ja to dokazem na sudu ??/

  • Poštovani,
   Policijski zapisnik je za prekršajni sud verodostojna isprava o prekršaju. Koristilo bi vam da ste stavili primedbu na zapisnik. O postupku pred samim sudom se morate konsultovati sa pravnim zastupnikom jer se mi ne bavimo davanjem ovakvih pravnih saveta.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Mišljenja smo da se prema odredbama ZOBS (članovi 323. i 324.) ne vrši razvrstavanje kaznenih poena prema kategorijama vozila te da se u jedinstveni registar unose poeni za učinjene prekršaje u saobraćaju koji se kumuliraju. Ipak, proverite ovo i sa nadležnom Upravom MUP Republike Srbije.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Počtovani, Vozač sam već 31 godinu i do sada nisam imao nijedan saobraćajni prekršaj da bi 11.11.2017 godine odjednom napravio tri teška saobraćajna prekršaja.Vozio sam obilaznicom oko Požarevca i tokom vožnje je došlo do pada nivoa šećera u krvi (napominjem da sam dijabetičar od 2000 godine) što je izazvalo da ja nisam bio svestan svojih postupaka.U takvom stanju sam udario otpozadi u vozilo a da toga nisam ni bio svestan, da bih posle toga okrenuo svoje vozilo i otišao sa mesta udesa i time načinio drugi težak prekršaj , da bi me posle pređenih desetak kilometara zaustavila saobraćajna policija zbog prekoračenja brzine u naseljenom mestu,vozio sam 81 km/h.Potom me je patrola saobraćajne policije koja je vršila uviđaj vratila na mesto nezgode,ja sam u međuvremenu došao k sebi i video sam šta sam uradio. Prilikom nezgode je došlo do materijalne štete ali nije bilo povređenih.Potom su me opet vratili na mesto gde sam zaaustavljen zbog prekoračenja brzine i tu su mi dali da potpišem zapisnik o prekoračenju brzine.Potom su me odvezli u stanicu saobraćajne policije gde je policajac koji je vršio uviđaj uzeo izjavu o nesreći koja se desila.
  Vlasnik vozila u koje sam udario je na licu mesta rekao da me on ne tereti nizašta a da ćemo se mi dogovori oko nastale štete. Pošto se radi o vozilu marke GOLF II iz1986 godine dogovorili smo se da se ne isplati popravljati ga već sam mu ja odmah sutradan kupio drugog GOLF-a i tako ga obeštetio.
  Interesuje me dali, s obzirom na okolnosti pod kojima je nazgoda nastala, važi kazna iz zakona o bezbednosti saobraćaja koja predviđa zatvorsku kaznu od 45 dana. Kazna od 15 bodova i 10 meseci zabrane me ne interesuje jer sam, s obzirom na ono što se desilo , odlučio da više nikada ne vozim..

  • Poštovani,
   Može se desiti da za saobraćajnu nezgodu bude pokrenut postupak za delo ugrožavanja bezbednosti saobraćaja pri čemu će vas prvo pozvati javni tužilac koji je mesno nadležan radi saslušanja u postupku. Tada nakon predistražnih radnji će odlučiti da li da pokreće postupak protiv vas ili ne. U principu svakako da bi trebalo da istaknete sve okolnosti koje vam idu u prilog (obolenje, nepostojanje ranijih prekršaja, to što se oštećeni ne pridružuje gonjenju itd.) Ukoliko dođe do ovoga najbolje bi bilo da angažujete stručnu pravnu pomoć ili makar obavite konsultacije sa nekim advokatom pre saslušanja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani.
  Vozio sam u naselju 74 km gde postoji znak za naseljeno mesto. Prekrsaj je utvrdjen radarskom kontrolom.
  Sluzbeni policajac mi je dao zapisnik i rekao mi je kaznu za ucinjen prekrsaj.
  Zanima me,da li ikako moze bez zabrane samo da se plati kazna i da se dobiju kazneni poeni?
  Hvala unapred.

  • Poštovani,
   S obzirom da se radi o prekoračenju brzine u naseljenom mestu koje je veće od 20 km/h sledi pokretanje prekršajnog postupka. Kada dobijete poziv od suda pokušajte da zaključite sporazum o priznanju učinjenog prekršaja da biste potencijalno izbegli meru zabrane upravljanja motornim vozilom. Procedura je opisana prilično detaljno u tekstu.
   Srdačan pozdrav,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani.zaustavila me je policija odmah po izlasku iz kafica i naduvao sam 1,39 pri cemu se nisam ni bunio niti bilo sta drugo.odveli su me u stanicu gde sam zadrzan 12sati.znam koja je predvidjena kazna za to,ali me zanima da li je moguće izvrsiti nagodbu s obzirom da vozim hitnu pomoć.bitna mi je samo zabrana,ostalo ću podneti.

  • Poštovani,
   Naravno, kada dobitjete poziv od suda pokušajte sa nagodbom ako niste imali već neke prekršaje.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Nisam ima nijedan prekrsaj do sada.nije mi toliko zbog kaznenih poena,nego zbog posla.ne znam kako se to tretira u zakonu o radu.hvala u svakom slucaju

 • Postovani
  20.11.2017 god sam u naseljenom mestu vozio oko 90 km na cas, posto je bio mrak nisam primetio radar tek na 20 metara od njega, tada sam naglo zakocio i spustio brzinu na oko 70 km na cas, kazite mi kolika je verovatnoca da me je radar uslikao? poslednje dve god nemam nikakvih kazni, da li postoji mogucnost nagodbe i koliku kaznu mogu da ocekujem? HVALA

  • Poštovani,
   S obzirom da nemožete znati da li i pri kojoj brzini ste snimljeni, teško možemo pričati o kazni, raspone svih kazni možete pogledati u našem tekstu http://www.amknovibeograd.com/kazna-za-prekoracenje-brzine/
   Iskreno sumnjamo da ćete imati problem ovim povodom jer je i dalje mnogo češće zaustavljanje vozača odmah kada radat zabeleži prekoračenje zbog mogućnosti koje su još uvek prisutne u kalkulacijama sa manjom kaznom kod snimka (odgovornosti za tuđi prekršaj).
   Ukoliko pak budete morali na sud, svakako imate sve preduslove za sklapanje sporazuma.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  Vozio sam 76hm/h u naseljenom mestu sa ograničenjem 50km/h.

  Sa uručenim dokumentom (potpisanim) su me savetovali da idem da napravim nagodbu ali su mi u policiji rekli da prvo moram da se pojavim na sudu i da im izjavim da želim da se nagodim pa tek onda da ponovo idem kod njih na nagodbu.

  Sa druge strane mi neki kažu da to nije tačno jer će u tom slučaju postupak biti pokrenut i da kazna može da iznosi ča 80 000 dinara.

  Koja je prava procedura nagodbe i kada se i kako se pravi?

  Hvala unarped.

  • Poštovani,
   Sud će vas pozvati kada MUP pokrene postupak protiv vas, kada primite poziv od suda sa tim pozivom možete otići u MUP da pokušate sklapanje nagodbe, o čemu ćete veoma verovatno biti poučeni već u sudskom pozivu. Inače ne morate briuti toliko jer nagodba se može zaključiti sve do donošenja presude tako da ni samo odazivanje sudu nije toliko strašan momenat.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav.Sinoc me je zaustavila policija radi kontrole i rekli su mi da sam isao brze od dozvoljene brzine.Medjutim policajac mi nista nije rekao da li sam kaznjen ili ne.Nije sacinjen nikakav zapisnik,uredno sam pokazao papire i duvao nisam imao alkohola,ali su mi rekli da jurcam,a imam probnu dozvolu.Pitao me na kog se vodi auto reko sam na oca i pitao me za adresu vratio mi je dokumenta i rekao da vozim i da usporim jer sa probnom moram da vozim manje od dozvoljene brzine.I sad ne znam da li sam kaznjen ili ne,nisam primetio da je policajac bilo sta pisao i sve se zavrsilo bas brzo.Eto ako neko moze da mi da odgovor na pitanje

  • Poštovani,
   Za početak je bitno da znate da li ste zaustavljeni prilikom radarske kontrole brzine ili prilikom rutinske kontrole saobraćaja (alkotest, registracija itd.) moguće je da ste i samo opomenuti s obzirom da je očigledno cilj kontrole bilo alkotestiranje i da nećete biti kažnjeni ako prekoračenje nije evidentirano uređajem. U svakom slučaju bi trebalo da ako ste učinili prekršaj o tome dobijete zapisnik ili prekršajni nalog. Ostaje da sačekate da li će se pojaviti eventualni snimak prekršaja i izmerena brzina ali iskreno sumnjamo da je to slučaj.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav. Evo ovako,zurio sam stvarno puno,bio je skroz prazan magistralni put, na samom vrhu Malog Pozarevca. Vozio sam blizu 200km/h kada sam na vrhu prosao pored dva vozila. Kasnije sam istog dana saznao da je bila policija sa radarom. Da li je moguce,posto pretpostavljam cim su bila dva vozila,da je jedno vec zaustavljeno zbog prekoracenja brzine da sam i ja snimljen iako su imali ‘musteriju’ i da ce mi mozda stici na kucnu adresu? Usput sam pitao policajca kojeg poznajem za ovaj slucaj i dobio odgovor da po pravilu radar uvek snima te da kada zaustave vozilo zbog prekoracenja brzine,policajci sklone radar,tj okrenu da ne snima kolovoz sve dok ne zavrze posao sa osobom koju su zaustavili. Imate li vi neki savet povodom ovoga?

  • Poštovani,
   Kao što vam je rekao prijatelj, po pravilu se nakon snimanja brzine zaustavlja vozač kako ne bi došlo do manipulacija i izbegavanja kazne za prekoračenje ukazivanjem na drugo lice koje je navodno vozilo automobil a koje je nedostupno. Konkretan savet koji imamo za vas je da smanjite brzinu ipak jer je bezbednost vas i drugih učesnika u saobraćaju ipak preča od toga da stignete koji minut ranije. Kada smanjite brzinu ujedno nećete imati ovakve brige.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Dobar dan
  Napravio sam prekrsaj obzirom da je kontrolom utvrdjeno da sam vozio sa 0.6 promila, interesuje me da li postoji mogucnost da uz nagodbu ne izgubim dozvolu. Hvala unapred

  • Poštovani,
   Kao što je navedeno u tekstu, možete pokušati sa nagodbom ako nemate sličnih prekršaja ili postupaka u toku u poslednjih godinu dana. Kada dobijete poziv od suda pokušajte sa nagodbom.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav, upravljao sam mopedom 49 kupika „AM“ kategorije bez registarskih tablica za koje nisam imao saobracajnu dozvolu kao ni tablice ni registracionu nalepnicu, samim tim motor nije upisan u jedinstveni registar vozila. Zanima me kolika je kazna za taj prekrsaj i koliko bi od prilike bila umanjena da probam sa nagodbom ? P.S. Do sada sam imao samo prekrsaj zvog voznje zutom trakom.

  • Poštovani,
   Za vožnju vozila koje nije upisano u jedinstveni registar vozila ZOBS predviđa novčanu kaznu od 15.000 – 30.000 rsd ili kaznu zatvora u trajanju od 30 dana, 6 kaznenih poena i meru zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje 3 meseca. Pokušajte sa sporazumom kada dobijete poziv od suda.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav,
  vozio sam 27km\h vise od ogranicenja u naselju. Zanima me da li mogu posle odredjivanja visine novcane kazne,istu platiti umanjenu za 50% u roku od 8 dana.
  Unapred hvala

  • Poštovani,
   Ne možete, za ovaj prekršaj nije predviđena mandatna kazna već pokretanje prekršajnog postupka.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani, suprug je vozio, ja sam bila suvozac i u narucju drzala dete. Ja sam ga uzela iz sedista jer je povracao, a nisam mogla da predjem pozadi, auto je sa 3 vrata. Zaustavili su nas u naselju, 2 ulice od kuce. Zaustavila nas je saobracajna policija, trazili dokumenta moja i njegova, uradili alko test koji je bio negativa, vratili nam dokumenta. Zapisali su podatke u svoj rokovnik, ali nikakav zapisnik nisu napisali, niti su nam bilo sta dali da potpisemo. Rekli su nam da nije bezbedno voziti dete van sedista, itd… Da li ce nam nesto stici, sta mozemo da ocekujemo? Kakve su kazne za ovaj prekrsaj?
  Hvala na odgovoru

  • Poštovana,
   Najverovatnije ćete dobiti zapisnik o učinjenom prekršaju zbog vožnje deteta uzrasta ispod 12 godina na prednjem sedištu i to u naručju. Napominjemo da je ovo izuzetno opasno prvenstveno za vaše dete jer prilikom naglog kočenja ili udarca za koji ne morate uopšte vi biti krivi može doći do ozbiljnih i tragičnih posledica. Sa druge strane pravilo je da se nakon izvršene kontrole saobraćaja izda na licu mesta zapisnik o učinjenom prekršaju tako da nećemo licitirati s obzirom da postoji mogućnost i da ste samo opomenuti.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • ‚Treba li traktorista biti kažnjen ako je čitav dan na njivi orao i u povratku iz njive prešao preko puta da vrati komšiji plugove(kod koga je ,doduše, popio dve rakije), govorim istinu i samo istinu…? Napominjem da sam se čitav dan nalazio u ,,vukojebini˝ , nekom selu Gornja zleginja. Mnogo me je iznenadilo to što sam od tako malo rakije imao navodno 0,6…, neznam , alkohola. Nakon napisane kazne, kaže, ajde vozi bez obzira na to što je u zapisniku naveo da me je isključio iz saobraćaja. Treba li da se ,,lome kola,, na napaćenom seljaku?

  • Poštovani,
   Zakon propisuje dozvoljenu i nedozvoljenu koncentraciju alkohola u krvi koju određuje kao inkriminisanu (kažnjivu) ukoliko kontrolom bude utvrđeno da je vozač kao učesnik u saobraćaju u nekom od stadijuma alkoholisanosti. Kada dobijete poziv od suda, pokušajte sa sporazumom o učinjenom prekršaju kako biste izbegli eventualnu zabranu upravljanja motornim vozilom.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani
  Vozio sam tamic kamion a nisam znao da za isti je potrebna C kategorija koju nemam,nisam kaznjavan za nikakve prekrsaje… Koju bi najmanju kaznu mogao da dobijem… Unapred hvala…

  • Poštovani,
   Član 330
   Kaznom zatvora od najmanje 15 dana ili novčanom kaznom od 100.000 dinara do 120.000 dinara i 14 kaznenih poena
   kazniće se za prekršaj vozač koji:
   1) upravlja vozilom bez vozačke dozvole one kategorije kojom upravlja, osim u slučaju kada je vozačkoj dozvoli istekao rok
   važenja….
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Zar nemoze sudija kazniti ispod tog minimuma od 100 000,neka olaksavajuca okolnost posti samo supruga radi a imamo dvoje dece(skolarce),i dali mi se uzima dozvola za b kategoriju…hvala unapred

  • Poštovani,
   Svakako pokušajte da načinite sporazum o priznanju prekršaja gdde možete pokušati da smanjite iznos novčane kazne. Mišljenja smo da vam svakako neće biti oduzeta dozvola niti da ćete imati izricanje mere zabrane upravljanja jer se ovde radi o upravljanju bez dozvole određenom kategorijom vozila (nema šta da se zabrani kada dozvola ni ne postoji). Ako budete osuđeni na novčanu kaznu pokušajte takođe da izdejstvujete u prekršajnom sudu da platite u više rata.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, pre 3 meseca moj muz je prekoračio brzinu 21 km/h u naseljenom mestu sad je stigao poziv. E sad moje pitanje je posto u zivimo u Bg a sud je u Priboju pise da mozemo dostaviti pisanu odbranu svakako hoce da prizna jer mu je ovo prvi prekrsaj i kriv je svakako mene zanima da li ce moci sporazum j smanjenje kazne iako se obratimo pismom posto on trenutno nije u drzavi da ode tamo? Unapred zahvalna

  • Poštovana,
   Sa pozivom iz suda pokušajte zaključenje sporazuma o priznanju prekršaja i pre ročišta na koje ste pozvani (da podnesete pismenu odbranu). Postupak o priznanju prekršaja je opisan u članku.
   Srdačan pozdrav,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani
  25,07,2017, godine sam dobio pravosnažnu presudu o zabrani upravljanja b kategorijom do danas nisam primio obaveštenje od mupa da se javim ili da mi od datuma teče zabrana, moguće da su pokušavali dostavu jer sam našao iz pošte papir o pokušanoj dostavi ali sam u to vreme bio na putu i kada sam otišao u poštu već je pošiljka bila vraćena službenik pošte nije znao ništa da mi kaže. interesujeme dali postoji zastara za kaznenu meru i od čega ona zavisi i dali je moguće da mi zabrana teče a da ja nisam o tome obavešten.
  Pozdrav

  • Poštovani,
   Prema ZOBS Vreme trajanja zaštitne mere, odnosno mere bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom teče od dana kada je
   teritorijalno nadležna organizaciona jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova meru izvršila…Zaštitna mera, odnosno mera bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom smatra se izvršenom kada teritorijalno nadležna organizaciona jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova, na osnovu pravnosnažne odluke organa, odnosno suda koji je meru izrekao, to vozaču saopšti u pisanoj formi i taj podatak evidentira u registar vozača.
   Zaštitna mera zastareva u apsolutnom smislu kada protekne dva puta onoliko vremena koliko se po zakonu traži za izvršenje mere.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Poštovani
    Hvala na informaci još vas molim ako ste u mogućnosti da mi precizirate dali sam dobro razumeo.
    25,07,2017, godine je donešena pravosnažna presuda izricinja mere zabrane upravljanja tri meseca „B“ kategorijom do danas 07,12,2017, nisam dobio nikakvo obaveštenje, predpostavljam da su pokušali dostavu jer sam našao samo obaveštenje o pokušanoj dostavi od strane pošte. Moje pitanje je kod datuma mi nastupa apsolutna zastara na izvršenje kaznene mere.
    Unapred hvala.

    • Poštovani,
     Član 85. Zakona o prekršajima reguliše pitanje zastare.
     Izrečena kazna i zaštitna mera ne mogu se izvršiti ako je od dana pravnosnažnosti presude protekla jedna godina.
     Zastarevanje se prekida svakom procesnom radnjom nadležnog organa koja se preduzima radi izvršenja kazne, odnosno zaštitne mere.
     Posle svakog prekida zastarevanje počinje ponovo da teče.
     Izvršenje kazne odnosno zaštitne mere zastareva u svakom slučaju kad protekne dva puta onoliko vremena koliko se po zakonu traži za izvršenje kazne, odnosno zaštitne mere.
     Dakle do zastare nastupa za dve godine
     Srdačan pozdrav,
     AMK Novi Beograd

 • Postovani,o.93,4.03.2017,nisam primio poziv,imam za potragu.kako najbezolnike resiti,da li mogu da se nagodim.i kako i gde da odem sad jer nemam poziv.

  • Poštovani,
   U prekršajnom sudu možete preuzeti poziv, ali predlažemo da se ipak konsultujete sa stručnom pravnom pomoći oko ovog pitanja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Zanima me moze li se zaključiti sporazum o priznanju prekrsaja, za prekšaj odbijanje alko testa, do sada nisam imao nijedan prekrsaj.

 • Poštovani, ako nakon učinjenog prekršaja promenim prebivalište u lk da li postoji opcija da poziv iz suda stigne na tu novu adresu ili može samo na onu iz policijskog zapisnika? Hvala

  • Poštovani,
   Mišljenja smo da bi trebalo ako promenite adresu o tome da obavestite prekršajni sud jer će najverovatnije sud pokušati dostavljanje na staru adresu pa nakon neodazivanja možete doći u neprijatnu situaciju bez razloga.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  dana 19.12.2015. ucinio sam saobracajni prekrsaj. Zahtev za pokretnje prekrsajnog postupka glasi na 25.12.2015. a meni je urucen 20.10.2016.godine. Kada nastupa apsolutna zastarelost?
  Hvala unapred,
  srdacan pozdrav.

  • Poštovani,
   Član 85. Zakona o prekršajima propisuje: Pokretanje i vođenje prekršajnog postupka zastareva u svakom slučaju kad protekne dva puta onoliko vremena koliko se po zakonu traži za zastarelost. U prevodu dve godine od učinjenog prekršaja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  U tekstu navodite da pravo na sporazum imaju oni koji su kažnjeni najviše jednom u prethodna 24 meseca. Da li mi možete reći gde je propisana ta odredba? Ne uspevam da je nađem u Zakonu o prekršajima, kao ni u Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima.

  Hvala.

  • Poštovani,
   Ovlašćeni podnosilac zahteva za polretanje prekršajnog postupka … odnosno okrivljeni ili njegov branilac može ovlašćenom podnosiocu zahteva predložiti zaključenje takvog sporazuma.
   Kada se uputi predlog iz stava 1. ovog člana, stranke ili branilac mogu pregovarati o uslovima priznanja prekršaja koji se okrivljenom stavljaju na teret. Koliko smo upoznati ovo je uslov koji MUP postavlja za prihvatanje ovakvog sporazuma. Svakako proverite sa Upravom saobraćajne policije da li ispunjavate uslove za sklapanje sporazuma.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,pre 3 meseca sam zaustavlje od strane saobracajne policije,u periodu tokom kojeg sam imao zabranu upravljamja motornim vozilom. Nisam imao licna dokumenta(to vece mi je ukraden novcanik),samo saobracajnu dozv i papire osiguranja…nisu imali kako da me identifikuju,ja sam rekao svoj jmbg,a postoji vise osoba koja moj jmbg znaju,tako da teoretski je to mogao biti bilo ko od tih ljudi..nisam dobio nikakav zapisnik niti sam pocinio drugi prekrsaj pred zaustavljanje. Znam da je kazna enormna,kakve su mogucnosti za sporazum ili mi treba advokat,da li je moguce da se 2 god ne javljam oa da zastari? Unapred zahvalan

  • Poštovani,
   Predlažemo da za početak sačekate da vidite da li će organ pokrenuti postupak pred prekršajnim sudom, a tek po dobijanju poziva od suda da razmišljate o zaključivanju sporazuma odnosno angažovanju advokata. Rok za zastaru postupka je predviđen samim zakonom ukoliko dve godine od učinjenog prekršaja ne bude bila doneta pravnosnažna odluka u postupku.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Nažalost ne bavimo se davanjem pravnih saveta i instrucija ove vrste. Konsultujte se sa nadležnim organom koji bi trebao da vas poduči o postupku ili konsultujte stručnu pravnu pomoć.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Zbog prekoracenja brzine od 25km/h,stigao mi je poziv za prekrsajni sud.Postar je ostavio potvrdu sa kojom moram da idem da podignem poziv.Da li se poziv podize iskljucivo licno, ili moze bilo ko sa tim papirom?Hvala unapred.

  • Poštovani,
   Ako se radi o preporučenoj pošiljci važe pravila o ličnom dostavljanju ali proverite u samoj pošti svakako.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Na kućnu adresu ne stiže kazna već poziv da se vlasnik vozila izjasni ko je upravljao vozilom naznačenog dana u toj situaciji. Nakon toga se pokreće prekršajni postupak pred prekršajnim sudom…
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

    • Poštovani,
     Nije zahvalno licitirati sa rokom, u zavisnosti od ažurnosti službe koja kontroliše i beleži prekršaje putem kamera u MUP. Međutim svakako bi to trebalo da bude u roku koji omogućava da ne dođe do relativne zastare prekršaja (godinu dana za pokretanje postupka). Mada kako smo informisani od vozača koji su u sličnom problemu snimci stižu na adrese znatno brže.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Vozio sam službeno auto u alkoholisanom stanju, izmereno mi je 1.76 promila. Ovo mi je prvi prekršaj u saobraćaju. Tražio sam da mi pišu kao fizičko lice. Mene zanima da li će nešto stići u firmu i ako stigne koja je kazna? Molim Boga samo da firma ne bude obaveštena. I ako možete da mi odgovorite koju kaznu mogu da očekujem?

 • Postovani,
  U zapisniku je zaokruženo fizičko lice u desnom gornjem uglu, u zapisniku takođe piše da je vlasnik auta pravno lice (ime firme i sedište). U delu gde je vrsta vozila upisano je da je putničko vozilo. Da li pored svih ovih informacija moguće da će nešto stići i u firmu?

  Hvala vam na izdvojenom vremenu.

  • Poštovani,
   Najverovatnije ćete samo vi snositi sankciju. ZOBS predviđa kao prekršaj vlasnika vozila davanje na upotrebu motornog vozila licu u stanju alkoholisanosti itd, ali sumnjamo da ćete imati problem sa ovim s obzirom da su vaši podaci kao vozača nedvosmisleno utvrđeni kao i da je to bilo van radnog vremena.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Sinoc sam naduvao 0,82 promila.
  Kada mi stigne poziv od sudije i kad budem otisao da se nagodim intresuje me kolika ce biti kazna i hocu li imati zabranu. Nemam prekrsaja od pre

  • Poštovani,
   Te činjenice će zavisiti od vašeg sporazuma sa organom. Umanjenje novčane kazne je moguće u manjem obimu dok meru zabrane upravljanja možete i izbeći u zavisnosti od konkretnih činjenica koje iznesete.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Juce sam zaustavljen od strane policije i receno mi je da sam presao na crveno svetlo na semaforu iako sam siguran da mi je bila upaljena zelena uslovna strelica na semaforu.Nisam potpisao zapisnik jer sam siguran u ovo sto tvrdim ali u toj ulici ne postoji video nadzor i to ne mogu dokazati.Do sada nisam imao nikakav prekrsaj i nisam do io ni jedan poen sigurno desetak godina.Šta mi savetujete.Mislim da je policija ovo namerno uradila jer je ocekivala da im ponudim neki novac,tj da se nagodimo kako mi nebi pisali prinavu.Molim Vas za savet i hvala unapred!

  • Poštovani,
   Mi pružamo usluge u oblasti saobraćaja u koje ne spada i davanje pravnih saveta, kada dobijete poziv od suda razmislite da li da se branite navodima u prekršajnom postupku ili da zaključite sporazum o priznanju prekršaja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   U zapisniku odnosno nalogu je naznačeno da plaćanjem u roku od 8 dana oatvarujete pravo da platite 50% iznosa. Ako nije naznačen datum ili precizirano da su u pitanju radni dani, radi se o kalendarskim danima. Povedite računa u tom slučaju o platnom prometu i situaciji da plaćanje na neradni dan odnosno dane vikenda neće istog dana proći niti biti evidentirano.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Isao sam iza kombija, on je preticao,(mislim da sam isao oko 20km/h vise van naseljenog mesta, ogranicenje je bilo 60km/h) pa sam se i ja odlucio. Njega je zaustavila saobracajna policija, do je meni policajac rekao da cekam. Ubrzo je njega pustio, a meni je samo trazio dokumenta i otisao do auta, nije mi dao nikakav zapisnik, niti mi je ista rekao(doduse spomenuo je sud). Ono sto je meni nejasno je to sto nisam vozio prebrzo, da bi se protiv mene pokretao saobracajni prekrsajni postupak. Sta vi mislite?
  Hvala

  • Poštovani,
   Ako je kamera za snimanje i merenje brzine registrovala i vas zaustavljeni ste radi identifikacije vozača i verovatno će vam to biti stavljeno na teret u eventualnom prekršajnom postupku. Sa druge strane ako se radilo o nepropisnom preticanju što ovde takođe može da se nasluti iz vašeg opisa (podsećamo vas da je preticanje zabranjeno ako je neko već započeo preticanje, u tom slučaju bi to mogao biti i ovaj prekršaj. Svakako je ipak trebalo da dobijete zapisnik o izvršenoj kontroli učesnika u saobraćaju kada ste već zaustavljeni.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Koja je kazna ako se zakljuci sporazum o priznanju prekrsaja?Do sada nisam imao nikakav prekrsaj niti sam ikada dobio kaznene poene?

  • Poštovani,
   Zavisi od prekršaja koji je učinjen. Kazneni poeni svakako nisu predmet sporazuma. Iznos novčane kazne može biti manji i mera zabrane upravljanja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovana,
   U roku od godinu dana organ može da pokrene prekršajni postupak kako ne bi došlo do relativne zastare. Kada će vam stići snimci zavisi od opterećenja i ažurnosti policijske uprave.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Da li merac srednje brzine radi na svim deonicama auto puta i da li ce uvek na priznanici pisati nasa srednja brzina, jer do sada nikada mi nije pisala?

  • Poštovana,
   Samo na delovima auto puta na kojima dobijate obaveštenje da se meri srednja brzina.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

    • Poštovana,
     Revija Sat plus je kada je ovo bilo aktuelno objavila članak o deonicama auto puta na kojima se meri prosečna brzina ili slobodno uputite upit upravi saobraćajne policije jer se radi o javnoj informaciji.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Prekoracio sam brzinu u naseljenom mestu za 25 km/h a pre toga tri meseca isti prekrsaj sam napravio i platio sam 6000 dinara i 4 boda mi oduzeli. Pre pet dana stiglo mi obavestenje na kucnu adresu da odem u sud u roku od 15 dana da preuzmem pismo. Ali ja nisam nista potpisao samo je postar ostavio to obavestenje na kucna vrata. Da li ja mogu nesmetano da izlazim iz zemlje ako postupak jos nije pokrenut?

  • Poštovani,
   Ako nemate izrečenih zabrana upravljanja motronim vozilom koje su izvršene i koje su u toku ne vidimo vezu sa mogućnošću izlaska iz zemlje. Ako se u dužem vremenskom periodu niste odazivali sudu pa je izdat nalog za vaše dovođenje koje nije moglo takođe biti sprovedeno može biti izdata potraga za licem, ali sumnjamo da ste u takvoj situaciji.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Prekršaj upravljanja vozilom u alkoholisanom stanju -1,2 promila sam napravio 20.02.2016. Do sada sam dva puta odlagao saslušanje u Prekršajnom sudu pismenim obrazloženjem odsustva, dva puta odbijao poziv od pošte tako da se to vratilo njima. Zadnji put sam 12.12.2017. dobio poziv od MUP PU Beograd da se javim odmah u stanicu u Savsku, pošto je verovatno i raspisana poternica? I na taj poziv (on je one plave boje) sam posle par dana poslao pismeno obaveštenje (moja supruga ih obaveštava u moje ime) da sam odsutan poslovno van Srbije i da se javljam čim dodjem. Sve u svemu kupujem vreme do apsolutne zastarelosti koja treba nastupiti 20.02.2018. Da li po Vašem mišljenju ovo ok ili imate još neki predlog i šta dodati iz iskustva? Takodje, da li znate, da li Prekršajni sud može doneti presudu bez mog saslušanja i prisutnosti?
  Hvala unapred!

  • Poštovani,
   Na ovakva pitanja koja predstavljaju vrednosni sud određenih radnji ne možemo davati odgovore. Najbolje je da se konsultujete sa profesionalnom pravnom pomoći oko ovog pitanja. U pozivu za saslušanje okrivljenog vam stoji napomena da li će sud doneti odluku i bez saslušanja vas kao okrivljene strane tako da sud može doneti presudu i bez vašeg prisustva ali ispitajte o čemu se radi u konkretnom slučaju svakako.
   Hvala na razumevanju,
   AMK Novi Beograd

   • Poštovani,
    Na pozivu nema nikakve napomene. Da li to znači da ne mogu doneti presudu bez mog saslušanja i prisustva?
    Pozdrav,

    • Poštovani,
     Provrite i ranije pozive. Ako niste upozoreni ne bi trebalo da sud donese odluku pre saslušanja okrivljenog.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Prošle godine su me pisali da sam vozio sa probnom u vremenu od 23-5h
  Nakon toga su me pisalu da sam naduvao 0.59 i isto sa probnom od 23-5h.
  Dobio sam presude, ukupno 10 kaznenih poena i počela je zabrana da teče. Juče su me zaustavili dok sam vozio skuter i opet sam naduvao 0,66
  Interesuje me koje će sad sankcije biti s’obzirom da se zakon malo promenio i da imam slične prekršaje iza sebe i hoću li se izvući da mi ne oduzmu trajno dozvolu?
  Da napomenem da sam za prvi prekršaj za vožnju od 23-5 išao na sporazum o priznanju i nije prošlo 24 meseca. Još me interesuje je l se kazneni poeni vezuju za kategoriju ili za lice odnosno na celokupnu vozačku?
  Unapred hvala na odgovoru.

  • Poštovani,
   Podsetićemo vas da je vožnja vozila kategorije A,A1 i AM pod strožijim ograničenjem po pitanju dozvoljene koncentracije alkohola u krvi (0 mg/mol) te je ova koncentracija okarakterisana kao srednja alkoholisanost (6 kaznenih poena). Kada dobijete poziv pokušajte sa sporazumom, ali svakako je ovde najveći problem što ponavljate prekršaje od kojih je vožnja u alkoholisanom stanju izuzetno opasan. Savetujemo vam da potražite od policijske uprave uvid u stanje upisanih kaznenih poena jer postoji mogućnost brisanja (nakon 2 god) kao i da ih pitate za tumačenje poslednjeg pitanja jer ukoliko ste uz B kategoriju dobili i AM (skuter) u tom slučaju se oduzimaju sve kategorije koje su date jednim rešenjem. Svakako proverite sa nadležnom policijskom upravom.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   To ćete saznati kada budete sklapali sporazum sa MUP-om. Novčana kazna može biti u manjem iznosu i mera zabrane upravljanja može biti smanjena ili potpuno izostati. Kazneni poeni ne mogu biti predmet dogovora.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Još nešto,
  Kazneni poeni se brišu 2 godine nakon pravosnažnosti presude KOJOM SU DODELJENI. Dakle nije bitno dali su u međuvremenu dobijeni dodatni poeni,svaki od njih ima rok 2 godine od datuma pravosnažnosti presude ?
  Je l može sud da mi izrekne manje ili pak više kaznenih poena od propisanih 6 za ovaj prekršaj?

  • Poštovani,
   Poeni su upisivani u različitim periodima pa se tako i brišu sa evidencije. To je već pitanje za stručnu pravnu pomoć i sam sudski postupak. Posavetujte se da li postoje olakšavajuće okolnosti koje možete isticati u prekršajnom postupku.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovanje,zanima me posto nisam stigao da platim kaznu u roku od 8 dana,sta se desava kada se prekoraci da li mogu deveti dan da odem u postu i da uplatim najnormalnije 2500 din ili 5000 pun iznos? I sta se desava ako sam vec uplatio 2500 din 9.dan a mora 5000 din,jel su mi propale pare i da li ce MUP da prihvati? ili moram opet da da jem jos 5000 din? Hvala puno na odgovoru

  • Poštovani,
   Ako je istekao rok, ne možete platiti manje. Na poleđini prekršajnog naloga imate detaljno uputstvo kako da postupite. Uplatom punog iznosa možete se osloboditi pokretanja eventualnog izvršnog postupka i povećanja troškova na ovaj način.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Vazi,hvala puno na odgovoru svaka cast. Samo me zanima koji je rok da platim tih 5 hiljada,kazna mi se desila 20og decembra ove godine,znaci pre 9 dana? Hocu da kazem da li mogu da platim tu kaznu lupam za 6 meseci i da ostane na tih 5 hiljada da me ne zakace jos neke gluposti,npr. sto kazete to pokretanje izvrsnog postupka?

    • Poštovani,
     Najbolje je da platite što pre jer je prekršajni nalog verodostojna isprava o prekršaju i na osnovu nje se može pokrenuti izvršni postupak.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Postovani, 16.09.2016.god. trazio sam smestaj u Banji Koviljaci,prosao pored policijskog auta,koji potom pali rotirku i krece za mnom,zaustavljam se i sluzbeno lice mi trazi dokumente i tvrdi da se krecem jednosmernom ulicom,ja tvrdim da nisam video znak i trazim da mi dozvoli da se uverim vracanjem 100 njak m peske nazad,vratio sam se nazad i nisam uocio znak zabrane skretanja,kao ni znak jednosmerne ulice,istovremeno u tom periodu ulaze 2 vozila loznickih tablica u tu istu ulicu,vracajuci se nazad saopstavam to sluzbenom licu i trazim da se unese u zapisnik,on odbija i tvrdi da mogu da se zalim samo na njegovu tvrdnju da se krecem jednosmernom ulicom i da mu necu odredjivati kako ce raditi svoj posao,odbio sam da potipisem zapisnik
  Nakon pola godine dobivam poziv prekrsajnog suda u Subotici da dam izjavu,a po zamolbi prekrsajnog suda Loznica,odelenje Mali Zvornik,pozivu sam se odazvao,dao izajavu da nisam kriv i prilozio snimljen CD o konkretnoj situaciji na terenu,moje kretanje vozila i nepostojanje vertikalne signalizacije.
  U toku novembra i polovinom decembra mi stize obavestenje od Prekrasjnog suda Loznica odelenje Mali Zvornik,da sam okrivljeni,ali odlaskom u postu nakon dan ili dva mi govore da po novom zakonu se to ako se ne uruci isti dan vraca,poslao sam email na navedeni sud da mi dostave o cemu se radi,a ulaskom na Tok predmeta portal sudova sam saznao da se to odnosi na Poziv za izjasnjenje.
  Da li treba da putujem 270 km u sud da bi se izjasnio,ako sam u svojoj pismenoj odbrani naveo da nisam kriv ili je to eventualno suceljenje sa sluzbenim licem?

  • Poštovani,
   U svakom slučaju možete poslati pisanu odbranu. Za sve ostale okolnosti postupka morate se konsultovati sa stručnom pravnom pomoći odnosno advokatom jer se ne bavimo davanjem pravnih saveta.
   Srdačan pozdrav,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Za kaznu uplaćenu do 8 dana, dobijamo 50% popust. Da li u tih 8 dana ulaze i ne radni dani kao sto su Novogodišnji praznici ili se ne računaju? Uplata za praznike nije bila moguća a dani su prošli… hvala

  • Poštovana,
   Na uputstvu na poleđini prekršajnog naloga stoji da je rok 8 dana (ne radnih dana, već dana) sa druge strane ako istek roka pada na dan državnog praznika rok se produžava na prvi radni dan (opšte pravilo)
   Srdačno,
   AMK Novi Beorgad

 • Sa probnom dozvolom sam uhvacen sa 1.15promila i voznom posle 11 uz to sam izasao iz auta i poceo da bezim peske ali su me stigli. Sta da ocukujem?

 • Postovani,interesuje me da li moze da zastari izrecena presuda? Presudom mi je izrecena novcana kazna….
  I ako moze,koliko je potrebno vremena da prodje od presude,da bi osta postala nevazeca? Hvala

  • Poštovani,
   Ovo pitanje je regulisano zakonom o prekršajima
   Zastarelost izvršenja kazne i zaštitne mere
   Član 85
   Izrečena kazna i zaštitna mera ne mogu se izvršiti ako je od dana pravnosnažnosti presude protekla jedna godina.
   Zastarevanje izvršenja kazne i zaštitne mere počinje od dana pravnosnažnosti presude kojom je izrečena kazna odnosno zaštitna mera.
   Zastarevanje izvršenja kazne i zaštitne mere ne teče za vreme za koje se izvršenje ne može preduzeti po zakonu.
   Zastarevanje se prekida svakom procesnom radnjom nadležnog organa koja se preduzima radi izvršenja kazne, odnosno zaštitne mere.
   Posle svakog prekida zastarevanje počinje ponovo da teče.
   Izvršenje kazne odnosno zaštitne mere zastareva u svakom slučaju kad protekne dva puta onoliko vremena koliko se po zakonu traži za izvršenje kazne, odnosno zaštitne mere.

   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Da li je moguce sklopiti nagodbu za prekrsaj-istekle vozacke dozvole-i to vise od godinu dana

  • Poštovani,
   Koliko smo upoznati, prekršaj se nalazi na spisku prekršaja za koje je moguće sklapanje sporazuma o priznanju prekršaja ali svakako proverite sa konkretnom policijskom upravom.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Dobio sam poziv za sud da sam uhvacen sa 1.15 promila i vožnja posle 11 pise da se sudi po novom zakonu a ja sam taj prekrsaj napravio 25 novembra 2017.
  Koja je kazna i da li ce mi suditi po novom?

 • Poštovani,
  pri uručivanju zapisnika o vožnji 72kmh u naselju, zahtevano je da stanem pored prozora policijskog vozila na samu liniju kolovoza i trotoara. Policijsko vozilo je bilo parkirano na ostrvu (bele boje) između 2+2 trake suprotnih smerova pa sam do njega morao doći prelaženjem dve trake kolovoza van pešakog prelaza. Nisam se osećao bezbedno dok su pored mene prolazila druga vozila na rastojanju manjem od pola metra. Da li je policija ovim ugrozila moju bezbednost i dovela me u neposrednu opasnost od nezgode?

  • Poštovani,
   Ako smatrate da kontrola nije vršena po propisu, to ste trebali da navedete u zapisniku a svakako imate mogućnost žalbe u područnoj policijskoj upravi.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani

  Danas sam zaustavljen za prekoracenje
  Vozio sam 135,1 a dozvoljeno je 50. Na pupinovom mostu. Presretaci su me zaustavili.. Imam i neke kazne od ranije. Kakve sanse ja imam za neku naj minimalniju kaznu?

  • Poštovani,
   S obzirom da imate kazne u proteklom periodu, pokušajte sa sporazumom kada dobijete poziv od suda. Trudite se da u naseljenom mestu ne činite ovako grube prekršaje iz oblasti bezbednosti saobraćaja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Koliko smo upoznati do donošenja odluke je moguća nagodba. Proverite u prekršajnom sudu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Ako vam je u zapisniku pisana koncentracija alkohola sa merenja što je i jedino moguće i ispravno, to će kao takvo najverovatnije i biti procesuirano pred prekršajnim sudom po zahtevu MUP.Da je drugačije dobili biste prekršajni nalog sa uplatnicom a ne zapisnik o kontroli učesnika u saobraćaju. Ako dobijete poziv od suda možete pokušati sa sporazumom o priznanju učinjenog prekršaja.
  Srdačno,
  AMK Novi Beograd

 • Poštovan,napravio sam prekršaj 1.5.2014,vozeći motor bez A kategorije,ne registrivan i sa 0,7alkohola koji sam vozio po livadi no nebitno.Presuda je postala pravosnazna 30.3.2016 za koju sam dobio 71,000 rad,25 bodova,i godinu dana zabrane.Vozačku sam predao u sup kad mi je stigla zabrana za upravljanje,koja je istekla krajem septembra 2016. Interesuje me sad, koliko treba da prodje po isteku zabrane da bih mogao da se prijavim na predavanje o ponovom vraćanju vozačke?i dali će u martu zastareti novčana kazna?Hvala!

  • Poštovani,
   Po našem mišljenju od dobijanja rešenja o oduzimanju vozačke dozvole možete krenuti na predavanja ali najbolje je da ovo pitanje uputite organizatoru seminara – Agencija za bezbednost saobraćaja kako bi vas detaljno uveli u proceduru oko ponovnog dobijanja vozačke dozvole jer je Agncija ovlašćena organizacija za održavanja obuka vozačima kojima je dozvola istekla.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani pre 3 meseca me policija uhfatila u jednosmernoj ulici nisam bio od tada u Srbiji nikakvo obavestenje nemam neznam sta me sleduje po zakonu

  • Poštovani,
   Najverovatnije će biti pokrenut pred sudom za prekršaje postupak prama vama za ovaj učinjeni prekršaj. Pogledajte da li imate obaveštenja o neuručenim pošiljkama. Po dobijanju poziva možete se opredeliti za sklapanje sporazuma o priznanju prekršaja ili izneti vašu odbranu pred prekršajnim sudom.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  28. decembra 2017. oko ponoći sam zbog umora i loše procene prošao kroz crveno na Bulevaru kralja Aleksandra. Baš tog dana su trebale da se puste u rad kamere koje su instalirane na Bulevaru. Da li, možda, imate informaciju o tome da li su te kamere počele sa radom kao što je bilo predviđeno?
  Unapred hvala!

 • postovani
  Da li se prekrsaj za prekoracenje brzine i uopste prekrsaji uvecavaju vremenom zbog neplacanja i ako da, da li se zna iznos.Proslo je godinu dana od prekrsaja
  Hvala unapred

  • Poštovani,
   Po donošenju sudske odluke iznos prekršaja ako budete oglašeni krivim za učinjeni prekršaj se uvećava za sudske troškove i ostavlja se rok da platite nakon čega ako ni tada ne izmirite obaveze se pokreće izvršni postupak (takođe snosite troškove)
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Dobio sam kaznu za prolazak kroz crveno svetlo, ali sam se ja zaustavio na pešačkom prelazu to je bilo u večernjim časovima. Imam vozačku više od 10 godina i nikad nisam kažnjavan da li mogu nekako da se nagodim samo za novčanu kaznu da ne dobijem zabranu?
  Unapred hvala!

 • Imao sam 0.68 promila, stiglo mi je pre 2 dana da je pokrenut prekrsajni postupak, otici cu sutra da napravim sporazum i sta mogu da ocekujem istim?

  • Poštovani,
   Potencijalno umanjenje ili ukidanje mere zabrane upravljanja najverovatnije
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  vozim putnički automobil čiji je vlasnik firma za koju radim. Ne rade se putni nalozi, jer je vozilo skroz putničko.
  Jednog dana sam ga koristio u privatne svrhe i moja supruga ga je vozila (i ja sam bio u vozilu). Snimnjena je kamerom iznad semafora da je prošla kroz žuto, zakačila zadnjim delom crveno (nakon trenutnog zaustavljanja pred sam semafor kada je bilo zeleno). Snimnjeno u Topoli. Poziv još uvek nije stigao u firmu, ali ga očekujemo. Da li se u firmi mogu izjasniti da sam ja samo zadužio vozilo, ali da meni upute zahtev za odgovor koje u tom trenutku vozio ili moraju da napišu da sam ja vozio?
  Da li postoji mogućnost da ja zvaničnom izjavom poreknem da sam ja vozio, ona prizna i da se na nju vodi prekršajna prijava?
  Pošto je sedište firme u Beogradu, a ja živim u unutrašnjosti, da li ću morati da ide u policijsku upravu u Rakovici, Topoli ili mogu da idem u PU tamo gde mi je prebivalište? NIkad ni ona ni ja nismo bili kažnjeni za prekršaje ove vrste, pa nizašta drugo sa ozbiljnijom kaznom.

  • Poštovani,
   Snimak sa kamera će stići na adresu privrednog društva koje će biti pozvano da se izjasni ko je upravljao vozilom u datom trenutku. Vaš ugovor o radu i interni akti firme regulišu upotrebu vozila firme i lica koja mogu vozilima upravljati. Predlažemo da obratite pažnju na te činjenice kako eventualno ne bi došlo do problema sa poslodavcem.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, napravio sam sobracajni prekrsaj, prekoracenje brzine u naseljenom mestu. Radar je izmerio brzinu od 62 km/h sto nije sporno. Policajac mi je urucio Prekrsajni nalog i uplatnicu, kojim se izrice novcana kazna u iznosu od 5000 din. Medjutim, odbio sam da potpisem Nalog.
  1.Da li ipak mogu da uplatim kaznu u roku od 8 dana, bez obzira sto sam odbio da potpisem Prekesajni nalog?
  2.Da li placam polovinu izrecene kazne 2500 din ili 5000, kako mi i pise u Nalogu?
  Hvala!

 • Poštovani,
  Vozio sam službeni automobil pravnog lica, kada me je policija zaustavila.
  Naduvao sam 0,87 promila.
  Da li će mi poziv za sud stići na moju ličnu adresu ili na adresu poslodavca (vlasnika automobila)?
  Unapred se zahvaljujem na odgovoru.

  • Poštovani,
   U zapisniku o izvršenoj kontroli učesnika u saobraćaju koji imate kod sebe stoji da li je zaokruženo pravno ili fizičko lice. S obrzirom da ste zaustavljeni kao vozač automobila smatramo da ćete vi dobiti poziv od suda za učinjeni prekršaj. Postoji manja šansa (koliko smo upoznati iz prakse) da pravno lice odnosno odgovorno lice u pravnom licu supsidijarno takođe bude okrivljeno za prekršaj jer je omogućilo korišćenje vozila licu pod dejstvom alkohola ali koliko smo upoznati ovo su veoma retki slučajevi prakse.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Postovani,
    Pre nekoliko dana mi je napisana kazna za preticanje preko pune linije, clan 10. Zamolio bih Vas da mi kazete koja je kazna, i da li je moguca nagodba, npr bez zabrane. Posto mi je policajac rekao da to moze, i da je kazna od 6-20000 din i 2 kaznena poena, Ako nisam kaznjavan u prosle dve godine, mada sumnjam da je govorio istinu. Molim Vas da mi odgovorite.
    Unapred zahvalan…..

    • Poštovani,
     Prema našem mišljenju radnjom preticanja preko neisprekidane uzdužne linije ste načinili pekršaj iz člana 55. stav 3. tačka 15. Ako je prekršaj tako kvalifikovan u zapisniku o izvršenoj kontroli učesnika u saobraćaju za kršenje odredbi ovog člana će biti pokrenut postupak pred prekršajnim sudom a zaprećena kazna za ovaj prekršaj je “
     Novčana kazna u iznosu od 15.000 do 30.000 6 kaznenih poena i mera zabrane upravljanja u trajanju od najmanje 3 meseca.
     Kada dobijete poziv pokušajte sa nagodbom i svakako pogledajte za početak da li je prekršaj kvalifikovan kao što smo naveli (piše u zapisniku)
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Полиција ме зауставила на месту где нису нису имали дозволу своје полицијске управе која шаље на тачно наведена места,сваког дана и то тамо где са сигурношћу могу угрозити на правилан начин да врше контролу саобраћаја.Тога дана су изабрали простор са моје леве страна где око на 300 метара има пуна линија. Натерали су ме због, како кажу претицања,а ја сам само обишао возило, да пређем преко пуне линије а потом по написаном записнику( који нисам потписао) ме поново вратили у саобраћај тако што поново прелазим ,сада на десну страну, газећи пуну линију. Судија ме казнио забраном и новчаном казном и поенима, тако што није уважио ову чињеницу да полиција није смела ту да буде постављена. Какве су моје шансе на жалбу Апелационом суду. Да ли полиција има право да, кршећи један закон(Правилник о начину вршења контроле….)који суд уопште није ни разматрао, пише пријаву за други прекршај који сам“починио“ ? Унапред хвала .

  • Poštovani,
   Ovo je pravno pitanje koja zahteva vaše obraćanje stručnoj pravnoj pomoći i nezahvalno je davanje bilo kakvih prognoza da li imate ili nemate šanse na sudu bez poznavanja kompletnog slučaja tako da vam savetujemo da se konsultujete sa advokatom.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Snimljen sam kamerom pri prolazu na crveno na raskrsnici.Bez posledica i ostecenja drugih ucesnika u saobracaju.postupak je sada u proceduri utvrdjivanja od strane saobracajnih sluzbenika.pitanje je da li u tom slucaju moze da se potpise sporazum o prinanju krivice.ako da kakav je postupak.Ako ne koliku kaznu mogu da ocekujem.Do sada nisam imao saobracajnih prekrsaja.

  • Poštovani,
   Kada dobijete poziv za izjašnjenje ko je vozio i potvrdite da ste to bili vi, biće pokrenut prekršajni postupak nakon čega kada dobijete poziv možete pokušati sa sporazumom o priznanju prekršaja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Ako niste uplatili u roku u kome ste mogli da platite 50% nemate mogućnost da za 15 dana platite umanjen iznos novčane kazne.
  Srdačno,
  AMK Novi Beograd

 • Postovani, izvinite na smetnji vec sam pisao pisao pre neki dan, nacinio sam prekrsaj kvalifikovan u clanu 331 st1 tacka 10. Kojoj najblazoj kazni mogu da se nadam u slucaju nagodbe ili sporazuma??? I da li mogu da prodjem bez zabrane upravljanja vozilom?
  Hvala unapred
  Pozdrav

  • Poštovani,
   To je već nešto na šta teško mi možemo da vam damo odgovor. Možete da pokušate da smanjite iznos novčane kazne i dužinu mere zabrane upravljanja motornim vozilom ili čak da je izbegnete. Kazneni poeni nisu predmet sporazuma.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovanje!
  Napravil sam prekrsaj time sto sam vozio u pijanom stanju i sleteo sa puta.
  Nisam nikoga ugrozio.
  Imao sam 2.4 promila alkohola u krvi.
  Dali i ova kazna zastareva za 2 godine?
  Unapred zahvalan!

  • Poštovani,
   Kazna za vožnju u alkoholisnom stanju je prekršaj i on zastareva u apsolutnom smislu za 2 godine međutim izazivanje saobraćajne nezgode (iako ste samo vi učesnik) je delo koje podrzumeva pokretanje krivičnog postupka u zavisnosti kvalifikacije dela (ugrožavanje bezbednosti saobraćaja najčešće) ako postupak uopšte bude pokrenut zbog izostanka težih posledica.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Saobracajci su me zaustavili dok sam vozio skuter, tada su mi napisali kaznu za voznju bez A kategorije i skinuli mi tablice zato sto skuter nije bio registrovan duze od 30 dana od isteka registracije. Posle 10ak dana su me opet zaustavili, nisam imao tablice, i napisali kaznu za voznju vozila koje je vec iskljuceno iz saobracaja.
  Dobio sam poziv da se javim na saslusanje zbog prekrsaja iz clana 330 st.1 tac.6 i 330 st.1 tac.7.
  Koji je razlog zasto mi nisu napisali da me terete i za voznju bez A kategorije i da li je moguce da me nakndatno terete i za taj prekrsaj?
  Da li postoje sanse da se nagodim sa tuzilastvom?
  Ako postoje da li trebam da odem u Rakovicu pre negosto mi je zakazanuo saslusanje?
  Hvala unapred
  P.S. Nisam imao vremena do procitam da li ste vec nekome odgovarali na ovakvu vrstu pitanja.

  • Poštovani,
   Verovatno vam je stigao poziv za prvi prekršaj kada je ustanoljeno da ste vozili bez odgovoarajuće kategorije neregistrovano vozilo. U drugom slučaju se na ovu okolnost dodaje i prekršaj da ste vozili vozilo koje je već isključeno iz saobraćaja. Pretpostavljamo da će vam po zapisniku iz druge kontrole saobraćaja stići drugi poziv od suda. Kada dobijete poziv od suda možete pokušati sa sporazumom.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pre nesto vise od dve godine imao sam kaznu od 5000. Nisam je iz revolta nikad platio. Posto je nastupila apsolutna zastarelost, nista od tada nisam dobio, sta dalje? Jer ona i dalje stoji u registru neplacenih kazni. Hvala

 • Postovani, pre oko godinu ipo dana sam bio kaznjen za voznju bicikla u nedozvoljenom smeru (jednosmerna ulica), nazalost platio sam kaznu od 6000 dinara i ako sam se ukljucio iz dvorista odakle nisam mogao da vidim saobracajni znak. Moje pitanje glasi, da li to utice na probnu vozacku dozvolu koju sam dobio mesecima posle prekrsaja (U trenutku prekrsaja nisam posedovao dozvolu niti bio na obuci za vozaca)? posto je za taj prekrsaj predvidjen i odredjeni broj bodova.

  • Poštovani,
   U zavisnosti kako je kvalifikovan prekršaj i da li ste platili samo mandatnu kaznu ili kaznu koja vam je određena presudom prekršajnog suda (u presudi stoji da li vam je izrečena i neka od drugih mera odnosno kazneni poeni).
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani , mog decka je zaustavila policija zbog prekoracenja brzine u naseljenom mestu vozio je 74km/h da li je moguce napraviti nagodbu sporazumnu ?
  Takodje posto se to dogodilo na Novom Beogradu da li moze otici u Kraljice Natalije, Rakovica sa zapisnikom sto mu je dao saobracajac? Inace nije kaznjavam nikada. Hvala unapred

 • Skolpio sam sporazum na 6000din, 6 boda i 2 meseca zabrane, da li trebam sa sporazumom da se javim kod sudije ili da cekam? I da li je moguc dogovor oko vremena pocetka zabrane jer sam vec uplatio letovanje sopstvenim prevozom? Hvala

  • Poštovani,
   Koliko smo upoznati, MUP će proslediti sporazum sudu nakon čega ćete samo dobiti presudu na kućnu adresu gde će biti izrečena kazna i mere iz sporazuma. Meru zabrane sprovodi nadležna policijska uprava i nažalost ne možete određivati trenutak u kome mera stupa na snagu. Zabrana počinje od kada primite pismeno obaveštenje mesno nadležne policijske uprave.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Ok. Ukoliko budem imao zabranu tokom leta, da li na granici imaju uvid u to, obzirom da zabrana ne vazi za drugu drzavu? Hvala unapred

    • Poštovani,
     Ako znate da imate zabranu, a ipak upravljate vozilom, može se ustanoviti proverom vozačkog dokumenta da vozite pod merom zabrane. Rizik vožnje je na vama.
     Srdačno,
     AMK Novi Beorgad

 • Pozdrav,
  Preticao sam pauk u naselju (na isprekidanoj liniji) i malo sam prekoračio brzinu i nakon toga usporio na normalnu, pritom mi se pauk malo približio. Je l moguce da mi je saobraćajac unutra zapisao tablice i da ce mi stići neka kazna?

  • Poštovani,
   Ako ste izvršili preticanje gde je preticanje dozvoljeno, ne vidimo način da saobraćajac u vozilu parking servisa (ako je uopšte bio prisutan) evidentira vašu brzinu kretanja. Sumnjamo da ćete imate neki problem ako nije bilo nekog drugog prekršaja između ovih radnji.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Hvala na odgovoru. U retrovizoru sam video da je bio prisutan, a ne bih voleo jos jednu kaznu jer sam pre neki dan dobio za preticanje na punoj.. Ako je on to kojim slucajem evidentirao, mogu li ja i za koliko dana da proverim u supu lokalnom ima li nekih kazni na vozilu?

    • Poštovani,
     Možete tražiti usmeno ili pismenim putem da li postoji zapisnik o prekršaju od naznačenog datuma ali smo skeptični da ćete se uveriti u ovo pre nego što vam stigne eventualni poziv od suda.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Dobar dan!Stiglo mi je sinoc obavestenje o oreporucenoj posti,nisam bio kuci..malopre sam video i proverio u posti sta je,iz prekrsajnog suda..e sad,nije mi jasno kako jer je iz mesta koje je udaljeno 60km od mog grada i na taj kraj ne pamtim da sam isao,jos je manja verovatnoca jer se privatni auto ne vodi na mene,a sluzbeni,stiglo bi u firmi,jer mene niko ni za sta nije zaustavio da bi uzeo podatke..kako je to moguce i sta moze biti,nisam uzeo poziv..hvala

  • Poštovani,
   Zaista je teško nagađati o čemu se radi. Uopšte ne mora biti saobraćajni prekršaj u krajnjoj liniji. Sa druge strane ako ste na teritoriji policijske uprave kojoj pripada navedeni prekršajni sud (dakle ne u samom mestu) snimljeni u prekoračenju brzine ili drugom saobraćajnom prekršaju moguće je da se radi o tome ali u svakom slučaju dok ne vidite poziv možete samo nagađati o čemu je reč.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Колика је казна за незаустављање кад полицајац зауставља? Нисам сигуран ни да ме је полицајац заустављао. Возио сам полако прошао поред полицајца али нисам стао.

  • Poštovani,
   Zavisi od kvalifikacije konkretnog prekršaja i cele situacije. Ako se radi o prekršaju člna 166 stav 1. nepostupanje po naredbama službenog lica, ZOBS predviđa kaznu u iznosu od 15.000 do 30.000 dinara ili kaznu zatvora u trajanju do 30 dana uz 6 kaznenih poena i meru zabrane upravljanja vozilom od najmanje 3 meseca.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Ukoliko dođe do provere vozačkog dokumenta može se ustanoviti da je u toku mera zabrane upravljanja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav! Interesuje me da li policijski radari mogu da uslikaju i neki drugi prekrsaj sem prekoracenja brzine? Konrektno, rec je o voznji bez prednjeg branika. Bas sam vozio auto od majstora i naisao na patrolu pored puta, baksuz. Hvala unapred.

  • Poštovani,
   Nemojte plaćati zastarelu kaznu,ako ste sigurni da je zastarelost nastupila javite se nadležnom prekršajnom sudu radi donošenja akta o prekidu postupka.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Dobar dan dan interesuje me kazna za voznju bez kategorije i neregistrovan auto,tj nike bila voznja vec sam preparkiravao auto i ispred zgrade zbog ulicnih radova trotoara..da li moze da se izbegne polaganje jer zbog prekrsaja od pre 7 godina ja sam morao da polazem ponovo i granica mi je bila na 15.Veliki sam baksuz inace nisam pravio preksraj nikakav zadnjih 8 godina
  Sve do sad kad su me legitimisali.hvala

  • Poštovani,
   U zavisnosti da li je u zapisniku o izvršenoj kontroli odnosno pozivu od suda povodom zahteva za pokretanje prekršajnog postupka evidentiran sticaj ovih prekršaja će biti odmerena i kazna. Vožnja bez posedovanja vozačke dozvole za određenu kategoriju vozila je prekršaj iz člana 330. i spada u najteže prekršaje za koje je predviđena kazna zatvora od najmanje 15 dana ili novčana kazna od 100 – 120.000 rsd i 14 kaznenih poena. Što se tiče vožnje neregistrovanog automobila, za ovaj prekršaj je zaprećena kazna od 15 – 30.000 rsd ili kazna zatvora do 30 dana uz 2 kaznena poena.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav,dobio sam posle 3 meseca zahtev za pokretanje preksajnog postupka i tu u opisu stoji da je bilo ogranicenje 50 a ja sam se kretao brzinom 89kmh,takodje zajedno sa tim papirom sam dobio i poziv za okrivljenog da dodjem u preksajni sud 27 februara radi saslusanja,a na kraju pise da imam mogucnost zakljucenje sporazuna o priznanju prekrsaja i da zastitna mera propisana za prekrsaj ne izrekne ili izrekne u manjem obimu.Sporazum se zakljucuje u Rakovici ul Kraljice Jelene br.9.
  Znaci koliko sam ja razumeo treba da sklopim sporazum sa policijom u Rakovici pre nego sto dodjem na saslusanje 27 februara ili moram da idem na saslusanje prvo u Ustanickoj pa da posle idem u Rakovicu da potpisem sporazum

  Unapred hvala na odgovoru

 • Poštovani, dobio sam poziv od sudije za prekršaje za prekoračenje brzine u naseljenom mestu, ograničenje 50 km/h a vozio sam 74 km/h. Kada sam otišao u saobraćajnu policiju odbili su moj zahtev za sporazum o priznanju prekpšaja uz obrazloženje da je protiv mene podneta krivična prijava za ugrožavanje bezbednosti saobraćaja za drugu saobraćajnu nezgodu. Za tu nezgodu je samo podneta krivična prijava, nisam pravosnažno osuđen, a nisam još uvek dobio nikakav poziv od tužioca za pokretanje krivičnog postupka. Interesuje me dali imam pravo na nagodbu s obzirom da krivični postupak još nije ni pokrenut, napominjem da do sada nikada nisam bio kažnjavan ni za kakve prekršaje a vozač sam 32 godine.

  • Poštovani,
   Trebalo bi da ako u protekloj godini niste osuđeni za delo protiv bezbednosti saobraćaja nema smetnji za zaključenje sporazuma,no ipak je ovaj deo priče iz zakona o prekršajima ostao na organu koji je pokrenuo postupak da može prihvatiti ili odbiti predlog za sporazum o priznanju učinjenog prekršaja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Da li možete da mi kažete kolika je kazna za zaboravljenu važeću vozačku dozvolu kada vozite auto registrovan na svoje ime. Jednom mi se desilo da je vozačka dozvola ostala u drugim kolima, tek posle sam saznao da nisam imao dozvolu kod sebe. Nije me zaustavila patrola.
  Hvala
  Srdacan pozdrav.

  • Poštovani,
   Ako niste zaustavljeni nema kazne. Za ovaj prekršaj je inače predviđena mandatna kazna u iznosu od 3.000 rsd.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  pre neki dan sam započela preticanje pre samog kraja pune linije, u dužini od 3 m, niko nije dolazio u susret, što i nije možda bitno policiji i sudiji. Vozila sam dete kod lekara, maloletno, a drugo dete je ostalo kod kuće sa upalom pluća. Tad mi je napravljen zapisnik sa pozivom na član 331, stav 1, tačka 10 ZOBS-a. Do sada nisam nikad napravila nikakav saobraćajni prekršaj. Da li postoji šansa da mi se pored novčane kazne i 6 kaznenih poena ne oduzme dozvola, pošto živim na salašu i to mi je jedina veza sa gradom? I kako da to uradim i da li pomaže nagodba i da li prvo treba da čekam poziv od suda ili da se javim u policiju odma i kome?

  Hvala.
  Pozdrav.

  • Poštovana,
   Kada dobijete poziv od suda, možete pokušati sa sporazumom o priznanju prekršaja i potencijalno izbeći ili umanjiti meru zabrane upravljanja motornim vozilom na najmanje trajanje.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Dana 30.01.2018. godine, na kucnu adresu stigao je poziv iz SPI Valjevo, da se vlasnik vozila izjasni ko je upravljao vozilom, koje je snimila kamera, a koje je dana 10.01.2017. godine nacinilo prekrsaj nepropisnog prestrojavanja. U pitanju je sluzbeno vozilo beogradske firme, a ja zivim i radim u Kraljevu, pa pretpostavljam da su prvo kontaktirali firmu radi podataka o korisniku vozila. S obzirom da je istekla godina dana od izvrsenog prekrsaja, da li je nastupila relativna zastarelost, posto postupak nije mogao biti pokrenut, jer jos nije utvrdjeno ko je okrivljeno lice? Da li se mogu u tom slucaju pozvati na zastarelost i kome se obratiti sa tim, Upravi Kraljevo ili Valjevo? U slucaju da se postupak pokrene, koja je kazna za nepropisno prestrojavanje?
  Unapred hvala

  • Poštovani,
   Povedite računa da je neodazivanje na ovaj poziv drugi prekršaj po kome se može voditi postupak protiv vas (ako ste vi vozač koji je načinio prekršaj) Odgovor na ovo pitanje bi podrazumevao davanje pravnog saveta čime se ne bavimo, toplo preporučujemo da se obratite stručnoj pravnoj pomoći da vam da savet kako da rešite ovu situaciju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, da li rok od 8 dana za placanje kazne sa popustom od 50% podrazumeva i vikend ili se u taj rok ubrajaju samo radni dani?
  Unapred hvala za odgovor.

  Srdacno,
  Branka

  • Poštoavana,
   Rok o 8 dana se odnosi na kalendarske dane, ne na radne. Eventualno ako istek roka pada u neradan dan, rok se može produžiti na prvi sledeći radni dan (i ovo dolazi sve više u pitanje zbog mogućnosti elektronskih plaćanja i dežurnih uplatnih mesta…
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  nakon kog vremenskog perioda nakon priznanja prekrsaja je moguce opet sklopiti sporazum o priznanju krivice za isti taj prekrsaj? Radi se i prekrsaju prekoracenja brzine u naseljenom mestu. Spominje se neki period uslovne kazne od 2 godine ali da li to vazi od ucinjenog prekrsaja ili od sklapanja sporazuma i da li je stvarno to period od 2 godine jer sam negde procitao da se spominje i godinu dana? U dosadasnjim pitanjima sam procitao da su neki potpisali sporazum i vise od jednom za isti saobracajni prekrsaj. Hvala unapred na odgovoru

  • Poštovani,
   Po praksi organa sa kojim se sklapa sporazum period od prethodnog prekršaja je godinu dana, no možete pokušati svakako po dobijanju poziva od suda, da vidite šta će vam reći nadležni organi i da li će eventualno prihvatiti predlog za zaključenje sporazuma.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Proverite obavezno u nadležnoj policijskoj upravi da li se izvršava mera samo za AM kategoriju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Поштовани,

  Зауставила ме полиција и надувао сам 0.4 промила и написали су ми казну 5000дин коју сам платио 2500дин у року од 8 дана , али после месец и по дана су ме опет зауставили где сам надувао 0.67 промила. Занима ме да ли је то код њих регистровано и да ли постоји шанса да се нагодим? Иначе, то ми је први пут за 10год да су ми писали пријаву. И колику би казну могао да очекујем?

  Занима ме, такође, да ли ако учиним другачију врсту саобраћајног прекршаја, конкретно прекорачење од 24км ван насељеног места, да ли ће ми узети у обзир претходни прекршај, с обзиром да се ради о другачиј врсти саобраћајног прекршаја.

  Поздрав,
  Душан

  • Poštovani,
   Mišljenja smo da prvi prekršaj za koji ste platili madndatnu kaznu u fiksnom iznosu ne ulazi u evidenciju, s obzirom na to da nije pokrenut postupak pred prekršajnim sudom. Nije bitno da li je ista vrsta prekršaja već da li se radi o vozaču koji čini prekršaje. Nemojte konzumirati alkohol i voziti i neće biti problema. O kaznama za vožnju u alkoholisanom stanju pročitajte više u našem članku, http://www.amknovibeograd.com/alkohol-u-krvi-voznja/
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Значи, у принципу, за ову другу пријаву, прекорачење брзине, могу да очекујем највећу прописану казну по вашем искустvу, јер је прошло око 2 месеца између та 2 прекршаја.

    А и занима ме да ли ће ме казнити по новом или старом закону, јер по новом је казна за прекорачење брзине 20км-30км мандатна и плаћа се 10 000. То сам прочитао у вашем тексту: http://www.amknovibeograd.com/nove-kazne-za-saobracajne-prekrsaje/

    Иначе, прекршај сам начинио 28/01/18

    Поздрав,
    Душан

    • Poštovani,
     Ne mora da znači da će to biti najveća propisana kazna, samo smo izrazili sumnju da će organ pristati na sporazum i po ovom prekršaju što ne znači da ne možete pokušati. U zavisnosti kada počne postupak ako dođe do primene novog zakona trebalo bi da budu primenjene one kazne koje su blaže za učinioca prekršaja. Predlažemo da konsultujete stručnu pravnu pomoć o ovim pitanjima.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Pozdrav,pisao sam vam skoro u vezi sporazuma,bio sam do policije u Rakovici oko sporazuma,posto sam isao 89kmh gde je bilo dozvoljeno 50kmh, predat mi je sporazum da platim 9000 dinara i -4 poena i da mi se ne izrekne kazna oduzimanja dozvole,ja sam pristao i potpisao sam,e sad da li treba da predam odmah posle toga taj sporazum koji sam dobio ili da odnesem taj sporazum 27 februara kada imam poziv od prekrsajnog sudije?
  Unapred hvala

  • Poštovani,
   MUP bi trebalo da dostavi sporazum prekršajnom sudu nakon čega dobijate presudu u kojoj je izrečena navedena sankcija. Ne bi bilo loše da konsultujete stručnu pravnu pomoć da vam da savet oko dalje procedure, svakako ponesite sporazum na zakazano saslušanje.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Dobio sam poziv prekrsajnog suda u Ustanickoj 14, zbog prekrsaja iz clana 332 st.1.tac 77…. Radi se o umerenoj ili blagoj alkoholisanosti, ne secam se promila. Krivicu sam tada priznao. Koliku kaznu mogu ocekivati. Mogu li nekim cudom proci bez kazne ?

  • Poštovani,
   AKo ste išli na sporazum o priznanju prekršaja pred organom koji je konstatovao prekršaj i koji je pokrenuo prekršajni postupak oni su vam predočili uslove umanjenja sankcija. Teško da možete proći bez kazne u ovom slučaju ali se konsultujte sa stručnom pravnom pomoći.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  danas sam zbog neatestiranih folija na staklima dobio zapisnik i u njemu piše da sam načinio prekršaj iz člana 332, stav 1, tačka 95 ZOBS-a.

  Poslednje dve godine nisam nikakve prekršaje pravio.
  Koju kaznu da očekujem i da li je moguće da (uz sporazum) izbegnem zabranu upravljanja vozilom?

  • Poštovani,
   Isključeni ste iz saobraćaja zbog neispunjavanja uslova da učestvujete u saobraćaju jer bi vaše vozilo na tehničkom pregledu bilo ocenjeno kao neispravno. Kada dobijete poziv od suda možete pokušati sa sklapanjem sporazuma.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

     • Poštovani,
      Koliko smo upoznati u pitanju je novčana kazna, s tim da sud može izreći zabranu upravljanja i za prekršaje koji nisu striktno navedeni u ZOBS. Konkretno vi ste prekršili stav 2. člana 249.
      Srdačno,
      AMK Novi Beograd

 • Postovani, pre dva dana me je zaustavio policajac, vozila sam u suprotnom smeru u jednosmernoj ulici. Nije mi pisao ni kaznu, niti sam dobila ni potpisala nikakav zapisnik, prvi put sam zaustavljena. Rekao je da ce mi mozda stici nesto u posti za 3-4 ilj 5 meseci, ako mi uopste bude on ista pisao,i ako stigne moram u Prekršajni sud u Rakovici. Sta mi je ciniti?

  • Poštovana,
   Nema druge nego da sačekate da vidite da li će biti pokrenut postupak, pa onda da razmišljate o eventualnim rešenjima.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Поштовани, на Ибарској магистрали код Орловаче при уласку у Београд, стајао је радар. Пошто су биле дупле траке возило испред мене и ја смо смо ишли другом траком али смо се вратили у спорију и успорили. Да ли радар може да сними више возила одједном, и шта очекивати за казну пошто нисмо прешли 100km/h. У спорији траци су већ били аутомобили, и колики домет имају радари, пошто су од нас били удаљени око 300метара

  • Poštovani,
   Radari mogu snimati više vozila ali to zavisi i od tipa merila. Svaki odgovor bi bio nagađanje, jednio što preostaje je da sačekate i vidite da li ćete dobiti poziv da se izjasnite ko je upravljao vozilom u prekršaju. Praksa saobraćajne policije je ipak zaustavljanje vozila po snimljenom prekršaju, tako da su veće šanse da ne bude problema za vas.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani
  Prekoracio sam brzinu u naseljenom mestu gde je ogranicenje 50 km/h vozio sam 100 km/h koliko se krecu kazne i sta da radim?

 • Postovani, stigla mi je kazna za prekoracenje brzine iz drugog grada, a pritom nisam bila kod kuce da mi se dostave slike. Kako mogu da regulisem kaznu bez odlaska u drugi grad ili mora licno da se ide? Auto nisam vozila ja vec suprug ali se auto vodi na mene pa je onda stiglo obavestenje o preuzimanju posiljke ali u dr.gradu.

  • Poštovana,
   Pretpostavljamo da nije stigla kazna već slike vozila u prekršaju i poziv da se izjasnite ko je navedenog dana upravljao vozilom i načinio prekršaj. Kontaktirajte nadležnu policijsku upravu da vidite da li možete da im dostavite pismeno izjašnjenje. Neodazivanjem na ovaj poziv činite drugi prekršaj.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Dobro vece ja imam probnu vozacku dozvolu i prosao sam kroz crveno svetlo nisam obratio paznju jel cu morati ponovo da polazem ili dobijam samo zabranu upravljanjem vozila

  • Poštovani,
   Ako budete tokom posedovanja probne dozvole napravili sticaj kaznenih poena koji podrazumeva oduzimanje dozvole, tek tada polažete ponovo uz prethodno sprovedenu propisanu proceduru.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Molim Vas da mi pojasnite mogućnost nagodbe o prekršaju prekoračenja brzine u naseljenom mestu. Evidentirano je 71 km/h, na ograničenje od 50 km/h.
  Zanima me eventualni epilog nagodbe, tačnije da li će mi biti oduzeta vozačka dozvola iako nisam imao drugih prekršaja, te da li treba da idem u policijsku upravu pre dobijanja poziva ili posle dobijanja istog.
  Hvala vam

  • Poštovani,
   Po dobijanju poziva od suda možete pokušati sa zaključenjem sporazuma o priznanju prekršaja. Moguće je umanjenje novčane kazne kao i umanjenje ili izbegavanje mere zabrane upravljanja vozilom (u zavisnosti od dužine mere previđene za ovakav prekršaj).
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  Molim Vas da mi odgovorite da li je moguća nagodba za saobraćajnu nesreću u kojoj niko nije povredjen (kola su samo malo očešana), ali mi je policajac pisao prolazak kroz stop (pri izlasku sa parkinga)? Vozač sam 8 godina i nemam nikakav prekršaj do sada. I ukoliko je moguća nagodba, može li se izbeći zabrana upravljanja motornim vozilom?
  Unapred Hvala

  • Poštovani,
   Ukoliko bude prekršajnog postupka pokušajte sa nagodbom, međutim ako nadležni organ oceni da ima elemenata za pokretanje krivičnog postupka neće biti moguća ova vrsta nagodbe na koju mislite nije moguća.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Dobar dan, pre par dana sam na putu izmedju Panceva i Kovacice gde je ogranicenje 80 vozio 156km/h. Saobracajna policija sa radarom me je zaustavila i sacinila zapisnik i receno mi je da ce mi biti dostavljen poziv. Ja sam iz Zajecara, ali radim u inostranstvu sa radnom vizom. Zanima me kad otprilike mogu da ocekujem poziv i da li moram da idem u Pancevo po primljenom pozivu ili mogu u Zajecaru? Takodje nemam apsolutno ni jedan prekrsaj u saobracaju od kada imam vozacku, da li imam pravo na nagodbu oko kazne? Konkretno me interesuje zabrana upravljanjem, posto mi je auto neophodan. Hvala unapred.

  • Poštovani,
   Organ ima godinu dana da pokrene postupak kako ne bi nastupila reltivna zastara, u zavisnosti od kapaciteta i efikasnosti PU će biti i vreme koje će proteći do pokretanja postupka odnosno stizanja poziva za prekršajni postupak na vašu adresu. Bićete pozvani u teritorijalno nadležan prekršajni sud po mestu nastanka prekršaja, možete uvek poslati pisanu odbranu. Ako nemate prekršaja, sporazum o priznanju prekršaja je takođe jedna od opcija u vašem slučaju. Za upravljanje vozilom u inostranstvu nije relevantno da li imate zabranu upravljanja u R. Srbiji (osim ako se ne radi o državi gde je neophodna međunarodna vozačka dozvola).
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani
  Dobio sam od prekrsajnog suda poziv zbog prekrsaja iz cl 322 st1 tac 8 . kretao sam se 72km na h gde je ogranicenje bilo 50km/h,bila je nizbrdica a nije bilo gusto naseljeno prav put do sad nisam imao nijedan prekrsaj ,vojni invalid sam.
  Predlazu mi da dostavim pismenu odbranu,,gde to pisem kako ona treba da glasi ,,, koncept kako vec treba ,,hvala unapred

  • Poštovani,
   Ovo pitanje se odnosi na davanje pravne pomoći, čime se kao firma ne bavimo. Predlažemo da konsultujete stručnu pravnu pomoć radi sastavljanja pismene odbrane u prekršajnom postupku.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Vidimo da te upućeni u proceduru tako da ćemo vam ukazati samo na sankcije za ovaj prekršaj
  Novčana kazna 15.000 – 30.000 rsd ili kazna zatvora u trajanju do 30 uz 6 kaznenih poena i zabranu upravljanja od najmanje 3 meseca. Predmet sporazuma može biti umanjenje novčane kazne i smanjenje trajanja mere zabrane upravljanja.
  Srdačno,
  AMK Novi Beograd

 • Poštovani, interesuje me imam li uslova,tj mogućnosti za nagodbu -sporazumu o priznavanju prekršaja za prekuračenje brzine u naseljenom mestu, za 23km/h /73 omesto 50/, a sličnu nagodbu sam imao 12.12.2016 god, na osnovu koje izrečena pravosnažna presuda 13.01.2017. Hvala na odgovoru – Laslo

  • Poštovani,
   S obzirom da je prošlo više od godinu dana od tog prekršaja, mišljenja smo da svakako možete pokušati sa sporazumom o priznanju prekršaja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, prekoracio sam brzinu u naseljenom mestu 12 km/h, napisana mi je kazna i od tada je proslo 8 dana, ja cu kaznu svakako platiti ali me zanima da li dolazi neko pismo iz prekrsajnog suda da je isteko rok za placanje 50% kazne ili nista, za ovo ne znaju moji roditelji pa zbog toga.

  • Poštovani,
   Ukoliko ne platite u roku od 8 dana u principu još uvek imate šansu da platite ceo iznos pre pokretanja prekršajnog postupka. Pročitajte poleđinu prekršajnog naloga, sve je lepo objašnjeno.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Postovani pre par dana me zaustavi policija na mopedu 49ccm,za koji nemam dozvolu. Znam da je kazna 100.000. Zanima me dali postoji neka zalba kod sudije o smanjenju novcane kazne?

    • Poštovani,
     Pokušajte sa sporazumom o priznanju prekršaja ali nismo optimisti po pitanju da li je ovakav prekršaj sastavni deo liste prekršaja za koje je moguće zaključiti sporazum.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Pozdrav bio sam u rakovici kraljice jelene 9 da potpisem sporazum o priznanju prekrsaja,posto sam procitao da ce sporazum biti predat sudu na dalje postupanje da li sam onda duzan da idem na saslusanje u prekrsajni sud tacnije u ustanickoj 14?

  Unapred hvala

  • Poštovani,
   U svakom slučaju ne bi bilo loše da obavestite sud o zaključenju sporazuma.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani, udario sam automobil ispred mene krećuci se u koloni, pogledao u navigaciju, a kolona stala i pri brzini od 20-30km/h udarim vozilo ispred. Bilo je manje štete. Prekršajni postupak je okončan, platio sam kaznu, e sad, vozač vozila ispred je naknadno otišao u dom zdravlja zbog, navodnih, bolova u vratu tako da sam dobio i krivičnu prijavu. Ono što me interesije je, da li za jedno isto delo mogu da odgovaram, budem kažnjen, po dva osnova prekršajno i krivično. Krivični postupak još nije okončan.
  Unapred hvala na odgovoru.

  • Poštovani,
   Pitanje je da li je postupak pokrenut po službenoj dužnosti ili na inicijativu oštećenog. Ovde nije reč o prekršaju za koji ste odgovarali već o potencijalnom utvrđivanju stepena odgovornosti za kvalifikovano delo iz krivične prijave (najčešće kod saobraćajnih nezgoda – ugrožavanje bezbednosti saobraćaja). Predlažemo vam da obavezno konsultujete stručnu pravnu pomoć.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Hvala na odgovoru, ako mogu da pojasnim, postupak je pokrenut po službenoj dužnosti pošto postoji „povređena“ osoba. Povređena sam stavio pod znake navoda pošto ni intenzitet udara, niti ponašanje oštećenog nakon udara nisu ukazivali na moguće povrede, ali ako naknadno odete u dom zdravlja i kažete da vas boli vrat lekari moraju da vam veruju i na osnovu toga možete da naplatite neki iznos od osiguranja. Ne znam da li Vam ovo pomaže da upotpunite odgovor. Juče sam bio kod tužioca, tražio je da mu dostavim odluku Prekršajnog suda sa klauzulom pravosnažnosti.
    Srdačan pozdrav

    • Poštovani,
     U principu se kada dođe do saobraćajne nezgode makar imala i samo jednog učesnika, pokreće od strane MUP krivični postupak za delo ugrožavanja bezbednosti saobraćaja. U odnosu na izostanak težih posledica se ovaj postupak obično završava novčanom kaznom. Predlažemo vam da za saslušanje konsultujete stručnu pravnu pomoć.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Postovani
  Moj sin koji ima probnu vozacku vozio je posle 23 casa auto koje je bilo od druga
  vozio je auto od druga i to isto auto prokliza zbog leda na putu i u tom proklizanu auto se okrene i udari u druga dva parkirana vozila i napravi veliku stetu .U tom velikom soku i stresu on se pomerio sa lica i odmah ppsle toga kad je video i dosao sebi pozvap policisku patrolu i prijavio se Nema alkohola pri duvanju i brzina voznje nije prekoracena
  Sta dalje i dali postoji nesto u nasu koris
  Sutra 01.03 imamo poziv za prekrsajni sud sta da ocekujemo

  • Poštovana,
   Ovo je pitanje odbrane pred prekršajnim sudom, toplo preporučujemo da se konsultujete sa stručnom pravnom pomoći oko saveta vezanih za iznošenje same odbrane.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani, u Oktobru 2017. sam načinio prekršaj prekoračenje brzine od 48km/h van naselja, za taj prekršaj sam potpisao sporazum o priznanju pre nekih mesec dana, ali još uvek nisam dobio presudu i zahtev za izmirenje kazne. U Decembru 2017. sam načinio drugi prekršaj vozivši u naseljenom mestu 28km/h više od dozvoljenog, danas mi je stigao poziv iz Prekršajnog suda. Moje je pitanje da li postoji neka šansa da potpišem novi sporazum ili je stari već evidentiran iako nije doneta presuda, uglavnom da li postoji bilo kakva mogućnost da mi se prihvati drugi sporazum ili je to nemoguće? Hvala i srdačan pozdrav!

  • Poštovani,
   Predlažemo da ovo pitanje proverite u MUP jer od njih zavisi kao od strane koja inicira pokretanje prekršajnog postupka da li će pristati na sporazum ili ne.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Pre 5 dana sam bio na saslušanju i sudjenju po pitanju voznje u alk. stanju!!! Doneta je presuda od 4 meseci zabrane B kategorije i 20000 din!!! Moje pitanje glasi: Kada da očekujem uplatnice za novcanu kaznu i molim vas kada da ocekujem to resenje o zabrani od 4 meseca!!!
  Hvala unapred!!!!

  • Poštovani,
   U presudi bi trebalo da stoje i instrukcije za uplatu, pročitajte presudu i obratite pažnju na rok koji vam je dat da po pravnosnažnosti presude izvršite plaćanje. Meru zabrane upravljanja sprovodi teritorijalno nadležna organizaciona jedinica MUP.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   da li Vam je poznato da li je u Novom Sadu, na raskrsnici ulica Jevrejske i Bulevara Oslobođena postavljena kamera koja snima saobraćajne prekršaje ( crveno svetlo )?

   Hvala

 • Postovani,danas mi je stiglo od suda za pokretanje prekrsajnog postupka za voznju pod dejstvom alkohola 18.11.2017.da li je moguće sporazumno resenje sa sup zrenjanin,s obzirom da nisam kaznjavan do sada.zabelezeno mi je 1,39 u krvi.da li prvo trebam kod sudije za prekrsaje ili u sup ako postoji mogućnost sporazuma.problem je sto mi posao zavisi od dozvole,a ne bih da rizikujem da vozim pod zabranom.unapred hvala

  • Poštovani,
   Kao što smo naveli u tektsu, po dobijanju poziva možete krenuti u proceduru vezanu za sporazum o priznanju prekršaja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Da li prvo da odem do supa ili da idem prvo u sud?to mi nije jasno.kod sudije za prekrsaje imam zakazano za 14.03.2018

    • Poštovani,
     Od dobijanja poziva možete sa MUP zaključiti sporazum o priznanju krivice. Ako se odlučujete za ovu opciju možda bi bilo bolje da to učinite pre zakazanog termina za sudjenje.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Neznam ni ja koja je bolja opcija,da li da idem u mup ili da pokusam na sudu da zatrazim da mi se nestavlja zabrana.hvala vam puno

 • Da li mogu da se nagodim ako sam
  naduvao 0.31 promil prilikom alkotestiranja i ako mi je policajac rekao da platim 2500 rsd u roku od osam dana? Na koji nacin vrsim nagodbu u navedenom slucaju? Nikada nisam kaznjavan.

  • Poštovani,
   Izdata vam je mandatna kazna za koju se po pravilu ne vodi postupak. Platite umanjeni iznos i time se sve završava.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Поштовани

  Направила сам прекршај – 05.03.2018. године. Нисам имала флуоресцентни прслук у ауту. Запрећена казна је 3 000 динара ( прекршајни налог -1 500 дин. ) у року од 8 дана. Казна је уплаћена 13.03. 2018. електронски.( 1 500 дин) . Да ли рок за уплату казни тече од дана пријема налога или наредног дана.

  унапред хвала,

  Марина

  • Poštovana,
   Opšte pravilo za računanje rokova je da rok počinje da teče prvog narednog dana od dana koji je naznačen kao početak nastanka neke obaveze (u vašem slučaju dan izdavanja prekršajnog naloga). Ne savetujemo vam da čekate poslednji dan iz razloga što može da se dogodi da uplata tog dana ne prođe kliring i legne tek narednog dana na račun budžeta R.Srbije.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani
  9.2.2018 sam zaustavljen, rečeno mi je da nisam napravio nikakav prekršaj jer sam vozio 62km nas na deonici na kojoj je dozvoljeno 60 . Policija je potažila dokumenta i ja sam im dao. Mesec dana kasnije (tj danas 13.02.2018 u 19.30) došli su iz lokalne saobraćajne policije sa nekakvim zapisnikom i rekli da sam učinio prekšaj 9.2.2018 i da treba nešto da potpišem, što sam odbio i ispričao ceo događaj ( vidno iznervirviran) . Ako imate neki savet voleo bih da čujem,šta u ovakvoj situaciji.

  S poštovanjem
  Vladimir

  • Poštovani,
   Po pravilu se zapisnik o izvršenoj kontroli učesnika u saobraćaju i zabeleženim prekršajima sačinjava na licu mesta kada je i izvršena kontrola učesnika u saobraćaju prilikom koje je evidentiran prekršaj. Nije najjasnije o čemu se radi jer je ovo prekoračenje za koje se u ovom slučaju izdaje prekršajni nalog i uplatnica pa ne vidimo zbog čega je došlo do ovakve „zakasnele“ reakcije i naknadnog uručivanja naloga. Možete se obratiti nadležnima u teritorijalno nadležnoj policijskoj upravi.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Poštovani,
    Ni meni nije jasno, zašto mi nije odmah rečeno, ako sam učinio prekršaj .A umesto toga mi je rečeno da nisam načinio prekršaj. Na licu mesta nisam dobio ni zapisnik nit sam pitan bilo šta. Da li je ovo praksa i pravilan način. Od lokalne policije sam odgovor da oni nemaju veze sa mojim slučajem.

    • Poštovani,
     U prekršajnom nalogu ili zapisniku stoji koja ispostava saobraćajne policije je sačinila isti pod oznakom SPI, pokušajte da ih kontaktirate da vidite o čemu je reč u konkretnom slučaju.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  Napravila sam sporazum o priznanju prekršaja u Junu prošle godine za vožnju u srednje alkoholisanom stanju (0,53 promila). U samom Sporazumu piše da je predviđena kazna 6000 RSD i oduzimanje vozačke na mesec dana. Kada sam taj sporazum odnela u Prekršajni sud, rečeno mi je da će mi na kućnu adresu biti dostavljena uplatnica za novčanu kaznu i rešenje o oduzimanju dozvole na mesec dana. Prošlo je više od 8 meseci od toga, a meni još uvek nije stiglo ništa. Da li je proces zaista takav ili sam ja nešto pogrešno protumačila? Hvala.
  Srdačan pozdrav

  • Poštovana,
   Na kuću adresu ćete dobiti presudu kojom vam se izriče novčana kazna i mera zabrane upravljanja koju sprovodi teritorijalno nadležna jedinica MUP (zabrana važi tek od uručivanja obaveštenja o izvršenju mere od strane MUP).
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani uhvatili su me da vozim bez vozacke dozvole kazna je negde od 100000 do 120000 moze li to na sud da se ublazi i ako moze koliko je maksimum? Hvala unapred.

  • Poštovani,
   Ne ublažavate potencijalnu kaznu na sudu već u sporazumu sa policijskom upravom kao što smo naveli u tesktu, pokušajte na ovaj način da ispitate koje su vam mogućnosti za eventualno umanjenje novčane kazne.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani napravio sam sporazum u policiskoj stanici.koliko treba da prodje vremena do presude i koliko vremena treba da prodje do pocetka zabrane koja mi je odredjena 4meseca sporazumom

  • Poštovani,
   Sud će najverovatnije voditi računa o rokovima zastarelosti tako da presudu možete dobiti sve do isteeka dve godine od učinjenog prekršaja (zavisi od ažurnosti Policijske uprave i samog suda). Što se tiče izvršenja mere takođe vrlo nezhvalno je govoriti jer je pitanje o kojoj se policijskoj upravi radi i koliko je opterećenje.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  vozio sam u zabranjenom smeru ulicom dugom 15-20m.
  Znak o zabranjenom smeru (postavljen sa desne strane) nisam video od drveta, a znak sa leve strane nisam mislio da se odnosi na mene nego na vozače iz suprotnog smera (jer se jos nisam susreo sa znakom sa leve strane pa mi nije bilo logično da se odnosi na mene, a video sam dosta situacija gde ljudi okreću znakove u raskrsnicama…) i zaustavljen sam na kraju te ulice. Potpisao sam zapisnik bez primedbi i sad očekujem poziv na sud.
  Probna vozačka dozvola je u pitanju, i ovo je prvi prekršaj (nisam osoba koja “divlja” po putevima, vozim ispod ograničenja, propuštam sve pešake itd). Nije bilo vozila iz suprotnog smera, a ni pešaka, pa samim tim i niko nije ugrožen (vozio sam 15-20km/h ?).
  Zanima me:
  1. Da li će poziv stići na adresu vlasnika vozila ili na moju adresu?
  2. Da li postoji mogućnost da kazna bude veća od 6.000? (koliko sam shvatio ne može biti manja od 6.000…)
  3. Da li dobijam neku zabranu upravljanja i tome slično?

  Hvala unapred, pozdrav.

  • Poštovani,
   Vi ste zaustavljeni kao vozač i vaši podaci su u zapisniku tako da će poziv za sud stići na adresu iz zapisnika. Postoji mogućnost, raspon kazne je od 6.000-20.000 rsd. Moramo znati koji član je u kvalifikaciji prekršaja odnosno u zapisniku naveden. Možete svakako pokušati sa sporazumom po dobijanju poziva od suda.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

     • Poštovani,
      Član 332. se odnosi na prekršaje fizičkog lica, ne na privredne prestupe. Privredni prestupi su za pravna lica pandan krivičnim delima fizičkih lica, pogledajte dobro na zapisniku o čemu je reč i da li ste upravljali vozilom privrednog društva.
      Srdačno,
      AMK Novi Beograd

 • Postovani,za koliko vremena zastareva slucaj?prekrsaj je bio 17.11.2017.uzeo sam sporazum i predat je na sud,a u policiji su mi rekli ako mi se neuruci resenje o zabrani u roku od 2.god od datuma prekrsaja da zastareva pa netnam dal je tacno

  • Poštovani,
   Službenici MUP su vam dali dobar odgovor, dve godine je rok za izvršenje ove mere.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, vozači se prilikom upravljanja teretnim vozilima ne pridržavaju propisa definisanih Zakonom o radnom vremenu posada vozila u drumskom prevozu.
  Na koji način se može zaštiti odgovorno i pravno lice od odgovornosti i plaćanja kazni, u situaciji kada su kontrolni organi ustanovili propust vozača tokom upravljanja vozilom, odnosno kada su vršili proveru dokumentacije u preduzeću?

  • Poštovani,
   Ovo pitanje kao i pitanje komunalnih prekršaja za parkiranje službenih automobila za koje odgovara pravno lice je čest problem firmi i odgovornih lica. Mišljenja smo da je osnov za rešenje ovog pitanja u ugovorima o radu u kojima bi ovakvo ponašanje trebalo da bude naročito navedeno i da ostavlja mogućnost naknade štete od samog lica koje je namerno ili krajnjom nepažnjom ili kršenjem radne discipline prouzrokovalo štetu. Konsultujte se sa pravnom službom odnosno stručnom pravnom pomoći oko ovog pitanja i mogućih rešenja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beorgad

 • Postovani
  dobio sam kaznu: clan 332 st 1. tacka 77 desilo se to 2017.07.11. i duvao sam 0,7
  kakvu kaznu da ocekujem?

 • Postovani, pokusana mi je dostava poziva za sud. Medjutim nisam u sanduku za postu video na vreme papir kojim bi u posti u roku od 5 dana podigao poziv. Na koji nacin bih mogao da sto pre dodjem do poziva, jer mi je potreban zbog potpisivanja sporazuma o priznavanju??
  Hvala unapred.
  Srdacno!

  • Poštovani,
   Kontaktirajte prekršajni sud u Ustaničkoj ulici i preuzmite poziv direktno u sudu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovana,
   U prekršajnom postupku će sud ceniti sve okolnosti slučaja, da li imate drugih prekršaja i kazni itd… Možda ne bi bilo loše da se konsultujete sa stručnom pravnom pomoći po ovom pitanju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, da li mozete da mi kazete da li je moguce dogovor sa sudijom, jer sam pre par dana imao saobracajnu nezgodu sa 1.93 promila u krvi? A vec mi je granica kaznenih poena spustena sa 18 na 15. Ne znam koliko cu dobiti kaznenih poena. Pa ako bi dobio 15 poena da li bih mogao da se dogovorim (nagodim) sa sudijom da mi se ne oduzme dozvola trajno pa da moram ponovo da polazem? Hvala unapred.

 • Poštovani,pre dva dana sam testiran na alkotest u od saobraćajne policije i imao sam 0,71 promil alkohola.Šta mi je činiti?Dali se sporazumom može smanjiti kazna,sačuvati dozvola tj. izbeći zabrana upravljanja vozilom B kategorije?Inače do sada nisam nikad kažnjavan za alkohol kao ni za druge prekršaje.Pozdrav i hvala!

  • Poštovani,
   Najbolje vam je da ne konzumirate alkohol kada vozite i nećete imati ovakvih problema. Kao što je opisano u tekstu, nakon stizanja poziva od suda možete pokušati sa zaključivanjem sporazuma o priznanju učinjenog prekršaja kako bi vam novčana kazna odnosno mera zabrane upravljanja motornim vozilom bile ublažene.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Da li je moguće sporazumom dobiti uslovnu zabranu upravljanja vozilom? U pitanju je prekršaj vožnja u alkoholisanom stanju.
  Hvala!

  • Poštovani,
   Koliko smo upoznati na osnovu sporazuma sa MUP se može ublažiti ili izbeći ova mera u zavisnosti od prekršaja. Sumnjamo u mogućnost uslovnog izricanja ove mere bezbednosti.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani nacinio sam prekrsaj pre izmene zakona o saobracaju i jos uvek mi nije stigao poziv za sud.Interesuje me kako cu biti kaznjen po novom ili po starom zakonu?
  Hvala

  • Poštovani,
   Ukoliko izmene zakona predviđaju blažu kaznu primenjivaće se nove odredbe odnosno one koje su lakše po učinioca prekršaja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovanje,
  Vozio sam dana 30.03.2018 u naseljenom mestu 71km/h tj prekoracio sam za 21km/h(radarska kontrola). Testirali su me na alkohol – nista nije pokazalo jer nisam pio nista. U autu nije bilo lica mladjih od 12-god. Sa mnom je bio drugar punoletan na suvozacevom mestu.
  Policajac mi je rekao sam prekoracio za 21km/h, da je kazna od 6.000 do 20.000, 4 kaznena poena, ali da necu imati zabranu da vozim.Na vasem sajtu pise:
  „Kazna za prekoračenje brzine u naselju: Za vožnju koja je od 21 km/h do 50 km/h veća od dozvoljene
  Novčana kazna od 6.000 – 20.000 dinara, 4 kaznena poena i kumulativna primena mere zabrane upravljanja vozilom u trajanju od najmanje 30 dana. “
  Sve ovo je meni policajac rekao ali mi nije rekao da cu imati zabranu upravljanja vec mi je jasno naglasio da cu moci da vozim tj da necu imati bilo kakvu zabranu. Pre toga me je pitao da li sam nekada imao neku kaznu , ja sam mu rekao da nisam (stvarno nisam).
  Ja sam potpisao zapisnik o izvrsenoj kontroli ucesnika u saobracaju – vozila.
  Nisam zapamtio sta mi je sve policajac rekao u vezi same procedure, spomenuo je da ce da mi stigne neki poziv na kucnu adresu i spomenuio mi je adresu gde se nalazi zgrada mup-a.
  Cela komunikacija izmedju mene i policije je prosla najnormalnije , bez ikakvih problema(povisen ton, svadja itd).
  Imam nekoliko pitanja u vezi svega ovoga, jer stvarno nemam pojma kako ova procedura funkcionise.
  1) Posto je moj otac vlasnik vozila, da li ce i on da bude upetljan u ovo na primer da se on izjasni ko je upravljao autom?
  2) Da li ce moj otac moci da vidi snimak sa radara i da vidi sa kim sam u kolima tj da li mu policija pokazuje snimak radara? Konkretno,zanima me sta ce sve on moci da sazna tj sta ce njemu policija da pokaze.
  3) Zasto je meni policajac rekao da NEMAM zabranju upravljanja vozilom a u zakonu pise suprotno? Da li je stvarno moguce da ne dobijem zabranu?
  4) Da li ovde postoji ona fora da ako platim u roku od 7 dana(ili koliko tacno vec dana ,ne znam) da mi se prepolovi kazna? Ako ta mogucnost postoji, logicno pitanje je a od kada tece taj rok za 7 dana jer ja ni ne znam kolika mi je kazna , moze da bude 6 a moze i 20.
  5) Molim vas, ako mozete da mi date smernice , sta da radim sada. Da li ja treba da idem u mup ili kod sudije za prekrsaje a da ne cekam bilo kakav poziv , ili da cekam da mi stigne neki poziv pa tek onda? Znacilo bi mi ako mozete da mi kazete „treba da sacekas to i to“ ili „treba da sto pre odes tu i tu“ .

  Meni je ovo osma godina kako vozim, 2011-te sam dobio vozacku dozvolu. Nikad nisam imao nikakav prekrsaj, niti bilo kakvih dodira sa policijom i sudom ikada u zivotu bilo sta. Pare mi nisu problem da platim i da je 20.000 kazna samo hocu sto pre da otkacim i da maksimalno zaobidjem oca(vlasnika auta) kolko god je moguce.
  Ljudi hvala vam unapred ovi saveti sto dajete ljudima mnogo znace. Hvalo do neba.
  Pozdrav

  • Poštovani,
   Vlasnik vozila nema razloga da bude obavešten jer ste vi zaustavljeni i identitet vozača je jasno utvrđen. Radarski snimak se može koristiti na sudu i on najčešće beleži vozilo u dolasku na dovoljnoj razdaljini da se teško može utvrditi identitet lica u vozilu. Policajac je najverovatnije mislio na proceduru o priznanju prekršaja i sporazum sa MUP gde se može izbeći mera zabrane upravljanja ako nemate prekršaja, ovo svakako ne određuje policija već sud. Trenutno za ovaj prekršaj nije predviđena mandatna kazna koju možete platiti manje u roku od 8 dana već ide na prekršajnu prijavu sudu. Dok dobijete poziv od suda najverovatnije će već doći do izmena zakona gde su predviđene nove kazne za ovaj prekršaj pa se može desiti i da prođete lakše. Pratite naš blog i fb gde ćemo u narednim danima objavljivati sve izmene koje predviđa novi zakon.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

    • Poštovani,
     To je svakako na redu, a nakon tog poziva možete se opredeliti da pokušate da zaključite sporazum ili da pravdu potražite pred prekršajnim sudom.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Ovo može biti argument za vašu odbranu pred prekršajnim sudom ali smo mišljenja da bi zahtevao angažovanje stručne pravne pomoći.
  Srdačno,
  AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Kompletan odgovor na ovo pitanje je već pravni savet koji zahteva dublju analizu situacije upravo zbog momenta koji ste dobro uočili a to je da li ste vi uopšte bili svesni koje ograničenje važi na određenom delu puta. Predlažemo vam da ipak konsultujete stručnu pravnu pomoć jer bi objašnjavanje ovoga već podrazumevalo davanje saveta i instrukcija u samom sudskom postupku.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Molim vas za dodatno pojašnjenje stava:
  “Pravo da zaključite sporazum imate ako ste u protekla 24 meseca kažnjeni najviše jednom.“

  Budući da se nalazim u toj kategoriji na koji način se mogu braniti u postupku pred sudijom za prekršaje i na koje članove zakona se mogu pozivati.

  • Poštovani,
   Ako se opredelite za zaključenje sporazuma o priznanju krivice nećete se braniti u sudskom postupku. Sporazum sud prihvata ili odbacuje (jako retko) nakon čega dobijate presudu sa sankcijama iz sporazuma. Ako se odlučite za odbranu u prekršajnom postupku, toplo preporučujemo da konsultujete stručnu pravnu pomoć.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Isao sam niz ulicu i okrenuo sam se na sekund da vidim da li je drugar kuci tj da li mu je auto parkiran i kad sam vratio pogled auto je bio ispred mene….zakocio sam koliko sam mogao ali sam je udario i pritom moj auto sam ostetioo haubu i msaku prednju,a na njenom nista.Zena otvori gepek i sad ne moze da se otvori…dodje sin limar i kaze da je vezivini lim i da ce biti oko 400e opravka….zvali smo policiju i treba tek da dobijem zapisnik.Zanima me kolika ce kazna biti i sta ce se desti.
  Hvala,pozdrav

  • Poštovani,
   Ovde se radi o saobraćajnoj nezgodi sa manjom štetom (po našem mišljenju) tako da najverovatnije neće biti pokretanja krivičnog postupka. Što se tiče kvalifikacije prekršaja to će najverovatnije biti vožnja neprilagođenom brzinom odnosno nedržanje odstojanja. MUP će inicirati pokretanje nekog od postupaka nakon čega dobijate poziv od suda. Ukoliko to bude prekršajni postupak razmislite o sporazumu o priznanju krivice i umanjivanju novčane kazne odnosno mere zabrane upravljanja na ovaj način.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Imao sam preksaj septembra 2015 godine naduvao sam 0,75 promila i isao na sporazum, dobio sam 2 meseca za rane upravljanja 6000 dinara i 6 poena, pravosnazna presuda je postala 11.01.2017 a obavestenje o zabrani mi je stiglo tek skoro i sada sam pod zabranom do 11 maja. E sada, ja sam 11 februara naduvao 0,83 promila i sada ocekujem poziv od sudije za prekrsaje. Interesuje me da li bi mogao da idem na sporazum sada da bi opet dobio 2 meseca jer je proslo vise od godinu dana od pravosnaznosti predhodnog prekrsaja,i ako slucajno ne moze da li se poeni ne dupliraju jer je u pitanju isti prekrsaj pa ako bi sada dobio 12 poena imao bih automatski 18 i oduzimanje dozvole. Pitam jer sam nesto nacuo mada ne verujem u to. Pozdrav i hvala

  • Poštovani,
   Prihvatanje sporazuma zavisi od organa koji pokreće postupak. Iskreno smo skeptični u mogućnost umanjenja mere zabrane upravljanja zbog toga što se radi o ponavljanju istog prekršaja i to naročito opasnog po bezbednost saobraćaja. Poeni se upisuju u evidenciju od pravnosnažnosti odluke i dostavljanja nadležnom ministarstvu koje vodi registar kaznenih poena. O kazneim poenima nije moguće pregovarati tako da će vam biti izrečeni kazneni poeni koji su predviđeni zakonom za ovaj prekršaj. Ukoliko dođe do sticaja bodova, oduzima se vozačka dozvola.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Hvala na odgovoru, samo me jos interesuje da li se kazneni bodovi dupliraju pa bih sada dobio 12 ili sam lose obavesten? Hvala

    • Poštovani,
     Koliko smo upoznati kazneni poeni se izriču za svaki pojedinačni prekršaj u rasponu koji je određen za taj prekršaj. Dupliranje bodova nije praksa suda već kumulacija odnosno sabiranje sa onim kaznenim poenima koji su već upisani.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Proslo je vise od godinu dana od pravosnaznosti zadnje presude, a od prekrsaja dve ipo godine. Nebitno mi je sada sto ce.da mi stave zabranu i novcanu kaznu, samo me interesuje po svemu ovome sto sam vam napisao da li ce mi upisati 6 ili 12 kaznenih poena? Pozdrav

 • Pozdrav,
  Imam nedoumicu u vezi ogranicenje brzine.
  Ako vozim u nasejenom mestu, pa vidim ogranicenje na 40 km/h , pa prodjem raskrnicu(drzim pravac, ne skrecem ) i dalje nema nikakav znak.
  Da li je onda ogranicenje i dalje 40km/h?
  Zamislite da je neko skrenuo na toj raskrnici i prikljucio se na pravac koji ja idem. On taj znak za 40km/h nije video jer znak ide pre raskrsnice . Malo mi je teze da objasnim nadam se da me kapirate.
  Na primer zamislite neku magistralu dugacku npr 20km i na nju se ukrstaju neke sporedne ulice,
  npr na pocetku magistrale stoji neki znak na primer 30km/h zbog radova pa na 5km od pocetka magistrale je raskrnica i tu neko kad se ukljuci on nije vide oovaj znak od 30km/h.
  Kako je ovo zakonom regulisano?
  Ako bi hteli da drze neku manju brzinu od uobicajene morali bi posle svake raskrnice da ponove znak da bi znali ljudi sto su se ukljucili.
  Hvala puno, pozdrav.

  • Poštovani,
   Ograničenja važe do raskrsnica odnosno spajanja sa drugim putevima nakon čega se ili ponavlja saobraćajni znak ili važe opšta pravila saobraćaja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • 25.10.2017.učinila sam prkršaj iz člana 332, stava 1,tačke 6, ZOBS-a, pa me interesuje kolika je kazna? Hvala.

  • Poštovana,
   U vreme izvršenja prekršaja novčana kazna za ovaj prekršaj je iznosila 6.000- 20.000 rsd uz dva kaznena poena, s obzirom da je donja granica novčane kazne pomerena na 10.000 rsd trebalo bi da se primeni zakon koji je lakši po učinioca prekršaja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovanje,zaustavila me je policija u redovnoj kontroli saobracaja,vozio sam motocikli jednosmernom ulicom,napravljen je zapisnik koji sam potpisao,u zapisniku stoji da sam vozio jednosmernom ulicom i ako je znakom zabranjeno,e sad,u nastavku je napisano da je to iz clana 332 stav jedan tacka 6.koliko sam procitao tu je kazna od 6000 do 20000 dinara,policajac mi je rekao da mogu da trazim sklapanje sporazuma i platim minimalnu kaznu i bez oduzimanja dozvole,s obzirom da do sada nisam imao ni jedan prekrsaj,da li sam dobro protumacio?Hvala unapred.

  • Poštovani,
   Možete pokušati sa zaključenjem sporazuma o priznanju prekršaja u kom slučaju postoji mogućnost izbegavanja mere zabrane upravljanja motornim vozilom. Kada dobijete poziv od prekršajnog suda, možete ići na sporazum.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  01.06.17 sam imao prekoracenje brzine na putu od Pupinovog mosta ka Pančevu. Očekivao sam da ću dobiti sudski poziv i da sa njim odem u Kraljice Jelene na nagodbu. Međutim ništa nisam dobio, nego mi je jutros na vrata došao saobraćajnih policajac, i mojoj supruzi izdiktirao broj predmeta i rekao da se javim u sud u Ustaničkoj ulici i sudnicu broj 89. Da li sad da odem u Kraljice Jelene i zatražim nagodbu? Mogu samo poneti primerak naloga i taj broj predmeta koji je izdiktirao? Zar više sudski kurir ne donosi na adresu?
  Unapred hvala.

  • Poštovani,
   Sporazum može da se zaključi sve do donošenja presude, ali svakako bolje da to uradite što pre. Nismo upoznati da je došlo do promene u načinu dostavljanja. Svakako ovo je samo obaveštenje, ne zvaničan sudski poziv koji se prima od suda preporučeno.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani

  Dana 26.11.2017. godine sam nacinio prekrsaj i dobio zahtev za pokretanje prekrsajnog postupka a po clanu 331 stav 1 tacka 19. Koja kazna mi je zaprecena po ovom clanu i o kom se prekrsaju zapravo radi? Nisam siguran , verovatno su me negde snimili.

  Hvala unapred

  • Poštovani,
   Prekršaj iz člana 99. stav 1.5. i 6, to su obaveze prema pešacima. U zavisnosti o kojoj se od stuacija radi je i raspon novčane kazne. Zakon koji je tada važio je propisivao novčanu kaznu u iznosu od 15.000 do 30.000 dinara ili kaznu zatvora u trajanju do 30 dana. Kazneni poeni i dužina mere zabrane upravljanja i kazneni poeni zavise o kome s tačno slučaju radi iz ponuđenih tačaka.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Napravio sam prekršaj maja 2015-e(istekla vozačka).nakon godinu dana dobijam poziv za sud,odazivam se priznajem krivicu i negde leta 2016 e mi stiže rešenje o kazni 15000 dinara ali mi nisu stigle uplatnice,pa me zanima ima li svrhe obratiti se nekom da to platim(možda je raspisana potraga)ili je taj slučaj zastareo sobzirom da sam prekršaj napravio pre više od tri godine.hvala

  • Poštovani,
   Dobili ste presudu, uplatnica se dobija uz prekršajni nalog. U samoj presudi je stajalo pored iznosa novčane kazne i podaci o Republičkom žiro računu na koji se vrši uplata. Ne raspisuje se potraga već je bilo izgledno da se na osnovu ove odluke suda sprovede prinudno izvršenje. Ipak pre obraćanja sudu ili eventualnog plaćanja konsultujte stručnu pravnu pomoć kako ne biste platili možda nešto što ne morate.
   Srdačno,
   AMK Novi Beorgad

 • Postovani,
  Ugradio sam kamere koje snimaju spoljasnost automobila i imam kamere i unutra koje snimaju (audio + video).
  Kada me zaustave policajci, da li sam duzan da ih obavestim da imam kameru u kolima koja snima nas razgovor ili ne?

  Hvala puno, sve najbolje.

  • Poštovani,
   Zakon o zaštiti podataka o ličnosti ne reguliše adekvatno oblast korišćenja audio- video nadzora. Mišljenja smo da snimke koje biste načinili ne biste mogli da koristite u eventualnom sporu a snimanje ovlašćenih službenih lica bi svakako bilo neovlašćeno bez upozorenja pri čemu bi vam oni najverovatnije sugerisali i zahtevali da isključite sistem za snimanje.
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Napisana mi je prijava da sam vozio jednosmernom ulicom. Kolika je kaznena politika po novom zakonu 2018?
  Hvala

  • Pošotvani,
   Za ovaj prekršaj vas očekuje novčana kazna 10.000- 20.000 rsd 2 kaznena poena i potencijalno mera zabrane upravljanja što nije obaveza u ovom slučaju ali je sud može izreći uzimajući u obzir okolnosti slučaja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Prilikom kontrole ustanovljeno je da mi je pocela zabrana 3.12.2017

  Zaustavljen sam dana 6.1.2018 I tad je ustanovljeno proverom da meni zabrana tece od 3.12.2017 u trajanju od 8 meseci. Ja znam koji sam prekrsaj napravio i znam da mi je presudjeno zabrana 8 meseci i 30.000 dinara,kazna je podeljena na rate ali za zabranu sam saznao kada sam bio zaustavljen gore navedenog datuma.(badnje vece) vozio sam druga njegovim autom u obliznje mesto pored mog grada. Na papiru koji sam dobio to vece pise da mi je uruceno na adresi na kojoj mi je stan u fazi renoviranja(jos uvek) a bio je I tad takodje. Ja sam svoj licni auto odjavio u decembru malo pre isteka roka od mesec dana,od datuma kad je istekla registracija. Znaci hteo sam uciniti uslugu drugu da ga vozim nisam bio pod nikakim dejstvom. Cemu da se nadam ja sada? imam jos samo nekoliko dana do sudjenja.. Hvala unapred Dejan.

  • Pošotvani,
   Ovim ste načinili novi prekršaj i to jedan od težih prekršaja kada je u pitanju Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima iz člana 330. Predlažemo vam da konsultujete stručnu pravnu pomoć za davanje izjave pred sudom.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  dana 21.1.2018. snimljen sam sa prekoracenjem brzine 22 km/h u naseljenom mestu. Pozvan sam na davanje izjave i mogucnost sklapanja sporazuma,ali me buni to sto uz zahtev stoji prekrsaji iz prethodnog perioda. Naime 1.6.2012. vozio sam sa 0,87 promila, nikada nisam dobio poziv niti mi je sta stiglo a na listu stoji prvostepena presuda 13.5.2014. Mozete li mi pojasniti o cemu se radi?

  • Poštovani,
   Pretpostavljamo da se radi o izjavi ko je u vreme učinjenog prekršaja upravljao vozilom. Nije nam jasno o kakvom zahtevu govorite, postoji mogućnost da je zbog nemogućnosti uručenja poziv suda istaknut na oglasnu tablu nakon čega se smatra da ste poziv i primili pa je odluka doneta bez saslušanja vas kao okrivljenog. Proverite u prekršajnom sudu da li postoji neka presuda u prekršajnim postupcima.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

    • Poštovani,
     Ne može da zastari presuda jer je postala pravnosnažna pošto očigledno niste vodili dalji postupak, može da zastari samo pravo izvršenja sankcija koje su njome izrečene. Ne bi bilo loše da se pre odziva konsultujete sa stručnom pravnom pomoći.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Postovani zanima me koja je kazna za probnu dozvolu, vozio sam ujutru u pola 6,a u dozvoli mi pise da mogu od 5 i da li za mene vazi ova nova pravila od 6h?

 • Postovani imam jedno pitanje
  Dana 21 uvece u 23:56me slikao radar ispod mosta na adi u ulici radnicka u smeru ka ruskoj ulici. Preticao sam automobil i kad ispred mene milicija radar. Zaustavljaju me ispod samog mosta. Put sa tri trake. Kaze vozili ste 108 a ogranicenje 50. I oni tako meni napisu kaznu vozili ste u ulici 108kmh u mestu gde je predvidjeno 50kmh. I kazu mi da odem i dogovorim se za kaznu u sup. Sta je tu moguce dogovoriti se i koja je kazna u pitanju

  • Pošotvani,
   Pogledajte naš tekst o kaznama za brzinu po novim Izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja http://www.amknovibeograd.com/kazna-za-prekoracenje-brzine/ Ovde se radi o vožnji brzinom od 50 do 70 km/h većom od dozvoljene za šta novi zakon predviđa novčana kazna Od 20.000 – 40.000 rsd ili kazna zatvora do 30 dana, 6- 8 kaznenih poena i kumulativna primena mere zabrane upravljanja od najmanje 4 meseca.
   Nakon dobijanja poziva od suda kao što smo naveli u tekstu pokušajte da ublažite novčanu kaznu odnosno umanjite meru zabrane upravljanja motornim vozilom
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani zanima me koja je kazna za probnu dozvolu, vozio sam ujutru u pola 6,a u dozvoli mi pise da mogu od 5 i da li za mene vazi ova nova pravila od 6h? Navodno su mi pisali kaznu za to.

  • Poštovani,
   Nova ograničenja važe od 03.04. 2018. osim onih za koja je tekst zakona predvideo izričito da važe samo za dozvole izdate nakon ovog datuma. Što se tiče kazne, novčana od 10.000 – 20.000 rsd uz 6 kaznenih poena uz meru zabrane upravljanja od najmanje 3 meseca.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

    • Poštovani,
     Izmene i dopune zakona o bezbednosti saobraćaja su počele da se primenjuju od 03.04.2018. i predviđaju nova ograničenja za vozače sa probnom dozvolom osim ograničenja o snazi motora za koje stoji da se primenjuje na dozvole izdate nakon ovog datuma. Ipak, predlažemo vam da kontakirate Upravu saobraćajne policije koja neposredno reguliše saobraćaj da vam daju tumačenja novih odredbi.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  potrebna mi je Vaša stručna pomoć.Naime policija me je zaustavila sa 1.29 promila i odvela na trežnjenje.Bio sam u sudu i priznao sam da je to tako.Stiglo mi je rešenje gde sam dobio da platim 18.000 dinara 10 poena i 6 meseci zabrane.
  Pa se sad pitam pošto mi je prvi put da mi se ovo desilo i prvi put u zadnjih 5 godina da imam neki prekršaj,a vozačka dozvola mi je vrlo važna zbog posla kojim se bavim.Da li ima svrhe pisati zalbu i moliti da se smanji vreme zabrane upravljanja vozilom?!naravno ako se navede sve zbog cega mi je dozvola potrebna.I ako imate neki primer kako bi zalba izgledala da mi posaljete na mail ( mijat989@gmail.com).
  Unapred zahvalan na odgovoru

  • Poštovani,
   Ne bavimo se davanjem pravnih saveta, potrebno je da konsultujete stručnu pravnu pomoć. Što se tiče ovog slučaja proverite da li je presuda pravnosnažna odnosno da li još uvek možete ići na sporazum.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Danas me je policijac zaustavio na dojavu kolege da nisam propustio pešaka na pešačkom prelazu. Situacija je bila takva da nisam mogao se zaustaviti bezbedno jer u traci sa leve strane je pored pešačkog prelaza stajao parkiran auto i nemoguće je bilo videti da li neko stupa na pešački prelaz zbog tog parkiranog auta. U trenutku kada sam ja video da su pešaci stupili na pešački ja sam već bio autom na pešačkom. Ja sam gledao bezbednost i takva neka pravila imam da je bolje da produžim nego da naglo kočim pa da me neko udari odpozadi i dodatno eventualno gurne na te pešake…. Kakve su kazne za ovaj „prekršaj“ koji sam uradio i da li postoji još uvek mogućnost neke nagodbe u stanici policijie i kakva je procedura? Napisan mi je prekršaj čl.332 st 1 tač. 43 pored obrazloženja da nisam propustio pešaka

  • Poštovani,
   Nakon dobijanja poziva od suda pokušajte sa nagodbom. Što se tiče kazne ona je predviđena kao novčana kazna u iznosu od 10.000 – 20.000 rsd uz 3 kaznena poena i meru zabrane u zavisnosti od slučaja da li se radi o članu 99 stav 2 ili 3.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,

  Pre 2 dana me je van Beograda uhvatio radar sa nedozvoljenom brzinom. Za koje vreme mogu da ocekujem pozivi od sudije za prekrsaje na kucnu adresu i od kad stigne poziv za koliko bude obicno zakazan termin?
  I da li je moguca nagodba u Rakovici da se uradi posto mi je to prvi prekrsaj?

  Hvala unapred!

  • Pošotvani,
   U zavisnosti od ažurnosti organa je i vreme pokretanja postupka pred nadležnim prekršajnim sudom. Organ ima godinu dana do relativne zastare tako da sve do tog momenta možete dobiti poziv suda po osnovu pokrenutog prekršajnog postupka. Nakon dobijanja poziva možete pokušati sa sporazumom.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, juce me je zaustavio presretac na motoru nakon sto sam obisao 2 kamiona na punoj liniji. On je rekao kako se to karakterise kao nasilnicka voznja ali na kraju mi je delimicno oprostio i rekao kako ce mi pisati neku blazu kaznu. Problem je u tome sto sam ja otisao sa lica mesta pre nego sto je sacinio zapisnik (rekao mi je kako ne moram vise biti prisutan) i sada nisam siguran za sta mi je pisao, kolika ce mi biti kazna itd. Da li postoji ikakva mogucnost da mozda odem u lokalnu policijsku stanicu i zatrazim da mi kazu koji je zapravo prekrsaj naveden ili nesto tome slicno? Hvala unapred

  • Poštovani,
   Bez primanja zapisnika teško da možete znati koji vam se prekršaj stavlja na teret. Nažalost mislim da ćete se sa sadržinom zapisnika upoznati tek kada odbijete poziv za sud jer zahtev za dobijanje iformacija o internim aktima MUP zahteva posebnu procedru i vreme čekanja ali možete se obratiti nadležnoj upravi da vam da uputstva kako se upućuje zvaničan zahtev.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   8 dana podrazumeva 8 kalendarskih dana, a ne radnih, tako da se svi dani broje.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Dobar dan postovani
  Imam probnu vozacku dozvolu za B kategoriju.Sinoc sam vozio svoj automobil negde oko 20:00h i blizu pesackog prelaza bez semafora je stajalo par saobracajaca.Smanjio sam brzinu dok sam prilazio pesackom prelazu, medjutim par metara pre pesackog prelaza, vozac sa moje leve strane (2 trake u istom smeru su u pitanju) je naglo zakocio da bi propustio pesaka da predje put.Posto sam imao smanjenu preglednost zbog njega, pokusao sam da stanem ali sam bio pri brzini od mozda 25/30km/h pa nisam mogao da stanem i prosao sam.Moje pitanje je da li ce mi zbog ovoga pisati bilo kakvu kaznu?Kada sam pogledao na retrovizor saobracajci su samo gledali na put.
  Srdacan pozdrav

  • Pošotvani,
   U principu situacija koju ste opisali predstavlja teži prekršaj po bezbednost saobraćaja a naročito ugrožavanja pešaka kao učesnika u saobraćaju. Ali s obzirom da niste zaustavljeni smatramo da može doći do problema samo u slučaju da je ovaj prekršaj i fotodokumentovan što nije retkost u poslednje vreme za ovaj vid prekršaja. Sve dok ne dobijete eventualni poziv od suda je nagađanje tako da vam predlažemo da ne razmišljate o ovome ali da svakako povedete računa o ovakvim situacijama u saobraćaju u buduće.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

    • Poštovani,
     Kaznom zatvora od najmanje 15 dana ili novčanom kaznom od 100.000 dinara do 120.000 dinara kazniće se za prekršaj uz meru zabrane upravljanja od najmanje 8 meseci kao i 14 kaznenih poena
     vozač koji: pretiče, odnosno obilazi vozilo koje se zaustavilo, odnosno koje se zaustavlja radi propuštanja pešaka na pešačkom
     prelazu
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

     • Ne ne, pogresno ste razumeli.Nisam ja obilazio ili preticao vozilo koje se zaustavilo da propusti pesaka.Dve trake u istom smeru su bile u pitanju i ja sam se vozio desnom koja je za prolaz pravo ili skretanje desno, a on se kretao trakom koja vodi samo pravo.Tehnicki je on krenuo da pretekne mene ali se zaustavio da propusti pesaka koji je prilazio pesackom sa njegove strane.Ja sam samo nastavio da se krecem mojom trakom, nisam ugrozavao nikoga.

 • Postovani,
  mene interesuje koja je kazna ako
  se vozi 112 km/h a dozvoljeno 60 km/h
  Radar je uslikao.
  I prvi i jedini prekrsaj.
  Hvala.

 • Pozdrav!
  Imam pitanje za vas odgovor bi mi mnogo znacio!
  Imao sam prekraj sa skuterom prosle god 06.06.2017
  Stigla mi je koverta otisao sam u Ustanicku. Kazna izrecena 30 000 din onda mi je sudija Brankica rekla da idem na Rakovicu da se usvoji sporazum o priznanju prekrsaja. Sve sam ja to lepo sredio i kazna mi je smanjena na 15000 din i 2 meseca zabrane voznje. E sad pre neki dan mi je stigla kazna i 2 uplatnice jedna na 15.000,00
  Druga je Paušalni iznos 1.200,00din
  E sad glavno pitanje svega pisanog je je l ja mogu da uplatim tih 15.000din na rate iz delova ili moram sve odjednom. I fora je u tome da imam 15 dana roka a nigde ne pise kad je dostavljeno pismo nit ja mogu da se setim kad sam isao u Postu da preuzmem 🙁

  • Pošotvani,
   Pismo je poslato preporučenom poštom, te rok počinje da teče od datuma kada ste potpisali da ste ga primili. Što se tiče sume, nije predviđeno plaćanje u ratama u ovim slučajevima. Obratite pažnju na rok za plaćanje kako ne biste došli u situaciju da se pokrene izvršni postupak.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovano. Na raskrsnici gde su postavljene kamere za snimanje prekrsaja, prosaso sam na zuto svetlo. Mogao sam da se zaustavim ali nisam. Mogu li da ocekujem kaznu ili kamere sluze samo za prolazak na crveno svetlo?
  Za koliko da ocekujem kaznu i sta mi je ciniti? Hvala

  • Poštovani,
   Ovakva pitanja nažalost uglavnom ostaju bez pravog odgovora jer bi bilo koja izričita tvrdnja (da ćete biti kažnjeni ili ne) bila u domenu nagađanja. U principu prolazak na žuto svetlo je zabranjen, odnosno dozvoljen samo po izuzetku da se izbegne opasnost usled nemogućnosti bezbednog zaustavljanja. Rok u kome možete dobti poziv da se kao vlasnik izjasnite ko je upravljao motornim vozilom navedenog datuma može biti sve do nastupanja relativne zastarelosti prekršajnog gonjenja (1 godina od učinjenog prekršaja) a zavisi od ažurnosti policijske uprave.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Ovo pitanje je u skladu sa kaznenom politikom, a ona nije naklonjena vožnji u pijanom stanju koja je jedan od prvih uzročnika saobraćajnih nezgoda sa najtežim posledicama. Pretpostavljamo da možete umanjiti novčanu kaznu i donekle ublažiti meru zabrane ali ne i sasvim izbeći. Kazneni poeni nisu predmet sporazuma (izriču se onako kako su propisani za određeni prekršaj).
  Srdačno,
  AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Koliko smo upućeni uglavnom se radi o donjoj granici predviđenoj po zakonu. Možda ne bi bilo loše da konsultujete i stručnu pravnu pomoć pre samog odlaska na sporazum o priznanju
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, interesuje me koliko vremena treba da prodje od dana saobracajne nezgode do presude ko je kriv? Nema povredjenih, moj auto je prilicno slupan udario me s leve strane nije direktno jer sam uspela da ga izbegnem bar toliko. Ne priznaje krivicu zato moramo preko suda
  Hvala

  • Poštovana,
   Sud bi trebalo da postupa tako da izbegne nastupanje zastarelosti u vašem slučaju. Ipak ova pitanja spadaju u čisto pravna iako su povezana sa saobraćajem te vam preporučujemo da konsultujete sud ili stručnu pravnu pomoć.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  prosao sam kroz zuto na raskrsnici kod Usca,pa me zanima,da li postoji mogucnost,da se nakon mog prolaska upali crveno i da me kamera ipak snimi?koliko obicno treba ovakvim kaznama da stignu na kucnu adresu?

  • Poštovani,
   Odgovori na ovakva pitanja se svode na nagađanje. U principu je prolazak na žuto svetlo zabranjen osim ako ne možete bezbedno zaustaviti vozilo. Fotografije i poziv vlasniku da se izjasni ko je vozio mogu stići sve do roka nastupanja relativne zastare prekršajnog gonjenja, a što zavisi od ažurnosti konkretne policijske uprave.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani
  Isao sam iz bolnice sa trudnom devojkom i nisam primetio znak stop kada je na mene naleteo auto i udario me. Naravno da je moja greska. Zena je prvo rekla da joj nije nista da bi kasnije promenila iskaz i rekla da oseca bol u grudima. Kada je policija dosla policajac je pitao zenu da li joj je potrebna hitna pomoc i ona je odgovorila da ako joj dam 2000 evra koliko je platila auto da joj ne treba ali kada je policajac poceo da vrsi uvidjaj ona je sama pozvala hitnu pomoc koja je na kraju dosla. Zanima me sta ce sada biti? Sa zenom je sve u redu i vidno iznervirani policajac mi je rekao da joj ne trebam dati novac jer je gospodja zelela da joj platim ceo iznos auta od 2000 evra i zelela je da zadrzi auto za sebe. Zanima me sada kako ce me sada teretiti prekrsajno ili krivicno?
  Pozdrav

 • Postovani
  Zaboravio sam da napomenem da je auto sa stranim tablicama i da nisam imao osiguranje sto naravno otezava moj slucaj ali zanima me posto je zena otisla u hitnu pomoc verovatno ce se voditi krivicni postupak protiv mene mada imam svedoke koji ce posvedociti da je zena rekla da joj nije potrebna pomoc ako joj dam 2000 evra i pritom zadrzi svoj auto.
  Pozdrav

 • Postovani
  Ja se izvinjavam ali me zanima da li ce se moci obustaviti sudjenje posto je uvidjaj izvrsen ako zena dobije 2000 evra i zadrzi svoj auto ili to sad ide automatski posto je uvidjaj od strane policije vec izvrsen.
  Hvala na svemu

  • Pošotvani,
   Ako se radi o saobraćajnoj nezgodi, namirenje štete nije predmet ovog postupka već krivična odgovornos za ugrožavanje bezbednosti saobraćaja, to će tužilac ceniti na osnovu okolnosti događaja i proceniti da li ima mesta za pokretanje postupka.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani imao sam kaznu koju nisam platio u roku, tacnije otplacivao sam je po malo. Kazna mi je zamenjena u kaznu zatvora od 5 dana. Na registru ne placenih kazni ostalo mi je da otplatim jos 1500 dinara kojih nisam uplatio. Odjednom me nema u registru ne placenih kazni. Da li je u pitanju neka greska ili, ne znam kako da proverim to, trebam ici na put za nekih mesec dana, ne znam da li ce me vratiti sa granice? Srdacan pozdrav unapred hvala

  • Pošotvani,
   Proverite u prekršajnom sudu preko punomoćnika o čemu se radi. Registar se odnosi na neplaćene novčane kazne, a ako je kako vi kažete kazna preinačena u kaznu zatvora takav podatak se ne nalazi u Registru-
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Platijo sam kaznu za voznju bez dozvole,pa mi je stigla zabrana uravljanjem vizilom od 8 meseci,da li moze da se pise molba da se skrati zabrana, hvala

  • Pošotvani,
   Imali ste opciju da sklopite sporazum a nakon donošenja presude do pravnosnažnosti možete pokrenuti postupak po pravnom leku (žalbi). Konsultujte stručnu pravnu pomoć.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • vozio sam auto bez dozvole dobio sam kaznu koju sam platio,pa mi je stigla zabrana 8 meseci da li moze da se pise
  molba da mi smanje proslo je 3 meseca
  kako sam bod zabranom.

  • Pošotvani,
   Ova mera je izrečena pravnosnažnom odlukom suda i teško da bilo kakva molba može uticati na njeno umanjenje.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  motociklu mi je istekla registraciona nalepnica 15.aprila.
  Trenutno je proslo vise od 60 dana (po novom zakonu) u kom periodu nisam obnovio registraciju.
  Recimo da me zaustavi policija, koju kaznu bi primenili? Da li bi me kaznili sa samo 10.000 dinara ili bih bio i dodatno kaznjen sa poenima i oduzimanjem dozvole, sa obzirom da je proslo 60 dana u okviru kojih je vozilo i dalje u jedinstvenom registru?
  Hvala vam i pozdrav
  Djordje Z.

  • Pošotvani,
   Mišljenja smo da je vozilo još uvek upisano u registar samo prelazi u pasivni registar sve do odjave tablica. Preporučujemo da pitate Upravu saobraćajne policije kako bi tretrirala ovaj prekršaj.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Naime 6.4.2018. skrivio sam saboracajnu nezgodu, tom prilikom mi je utvrjeno da imam 1.71 promila alkohola u krvi. Predlozen mi je sporazum ali izgleda da je doslo do greske i da je sporazum uradjen samo za clan 332 stav 2 tacka 7 ali ne i za alkoholisano stanje clan 330 stav 1 tacka 4. Zanima me kolika je mogca kazna i kako sada da odradim sporazum i za ovaj drugi primer s obizrom da mi je ovo prvi prekrsaj?

  Hvala unapred

  • Pošotvani,
   U slučaju izazivanja saobraćajne nezgode po pravilu MUP obaveštava nadležnog javnog tužioca da vidi da li ima mesta pokretanju krivičnog postupka. Što se tiče sporazuma MUP obično dozvoljava sporazum za jedan od prekršaja ne za sticaj, a i pretpostavljamo da ste lično bili na priznanju prekršaja i sklapanju sporazuma tako da vam je verovatno predočeno na licu mesta na šta će se on odnositi.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani! Parkirao sam na pogresnom mestu i odneo me pauk, prilikom preuzimanja auta policajac koji mi je urucio kaznu me pitao dali zelim da potpisem zapisnik, i ja onako zbunjen kazem ne treba,kao kasirki na kasi kad vam vraca sitan novac. Tek kad sam stigao kuci shvatim sta sam uradio. Sad me zanima dali treba da uplatim puni iznos od 5000 dinara ili polovinu.UNAPRED HVALA!

  • Pošotvani,
   U svakom slučaju i bez potpisivanja jedan primerak zapisnika bi trebalo da se nalazi kod vas zajedno sa uplatnicom, jer se radi o mandatnoj kazni. Predlažemo da se vratite i proverite sa nadležnim službenim licem o čemu se radi i kolika kazna je u pitanju i koji prekršaj.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Kao vozač sa probnom dozvolom ne smete uopšte konzumirati alkohol tj za vas je tolerancija 0,00 promila. Ovo je stanje visoke alkoholisanosti Novčanom kaznom u iznosu od 20.000 do 40.000 dinara ili kaznom zatvora u trajanju do 30 dana uz 8 kaznenih poena i najmanje 4 meseca zabrane.
   Kao mlad vozač sa probnom vozačkom dozvolom nikako ne bi trebalo da konzumirate alkohol i vozite automobil i tako ugrožavate vlastiti ali i tuđe živote.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • postovani, isao sam sa sporedne ulice na glavnu, bio je znak stop,nisam stao, skrenuo desno, u tom trenutku je glavnim putem isao motociklista koji se uplasio da ce doci do sudara,zakocio i pao, slomio je nogu. napominjem nije doslo do kontakta mog auta i motora. sta mogu da ocekujem u tuzbi od strane tuzilastva i moze li se nagoditi za manju kaznu

  • Pošotvani,
   Pošto se radi o događaju koji se tretira kao saobraćajna nezgoda u kojoj ste posredan učesnik predlažemo da konsultujtete stručnu pravnu pomoć pre nego što odete da date iskaz pred tužiocem.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Napravio sam prekrsaj , vozio sam u pesackoj zoni. To je bilo novembra 2017. do sad mi nije stigao poziv ma sud. Treba da idem na more sad u utorak , bojim se da me ne vrate sa granice, kako da proverim dal su mozda slali , a ja nisam bio tu, mada kaze stanar da nisu. Hvala puno BAS MI JE HITNOO

  • Poštovani,
   U principu za ovakve prekršaje ako niste dobili poziv sud može odrediti meru lokalne potrage za vama a veoma ređe i poternice. Kontaktirajte sud ili stručnu pravnu pomoć da vidite šta je najbolje da učinite.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • postovanje, imam pitanje koja bi kazna bila ako bi ste mogli da mi odgovorite bio bih vam veoma zahvalan za prekrsaj vozenje bez vozacke dozvole,tacnije kako bih se mogao nagoditi za ovaj prekrsaj najbolje. kazna vec znam koja je upitanju 100hiljada,i da li uopste moze za ovaj iznos i prekrsaj nagodba.Pozdrav i hvala unapred na izdvojenom vremenu

  • Poštovani,
   S obzirom da se ovde radi o jednom od najtežih prekršaja nismo sigurni da li MUP daje mogućnost priznanja učinjenog prekršaja, najbolje je da se obratite nadležnoj Upravi saobraćajne policije da vam daju konkretan odgovor.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  uhvacen sam sa 0.45 promila, policajac je napisao kaznu i dao mi uplatnice, ako platim u roku od 8 dana kazna ce biti 5000.
  Interesuje me da li ce ako platim u roku od 8 dana stici bilo sta na moju kucnu adresu, makar to bila potvrda, ili se uplatom tih 5000 sve zavrsava? (razlog sto ovo pitam je jer ne bih da stresiram ukucane…)

  Takodje auto se vodi na sestrinu firmu, ali nigde u zapisniku se to ne navodi, samo se pominje moje ime.
  Postoji li sansa da ce firma biti obavestena na neki nacin o ovom prekrsaju?

  Unapred zahvalan na odgovoru

  • Poštovani,
   Kako ste zaustavljeni na licu mesta i dobili ste zapisnik ne bi trebalo da išta dobijate na kućnu adresu jer se plaćanjem prekršajnog naloga završava procedura. Ako je na zapisniku evidentiran samo član zakona koji se odnosi na vožnju u alkoholisanom stanju bez navođenja pravnog lica ne bi takođe trebalo ni da pravno lice bude obaveštavano o ovome iako postoji mogućnost za kažnjavanje i vlasnika vozila u ovakvim slučajevima.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, napravio sam udes policija izvrsila uvidjaj, mom autu nista (ford focus).. drugi sam slupao dobro recimo iskrrivljeno oboje bocnih vrata i malo pod…Golf 2 je taj auto… moze se reci da sam kriv, pa me zanima koja me kazna ceka…

  • Poštovani,
   S obzirom da je izazvana saobraćajna nezgoda MUP će tužiocu proslediti zapisnik sa lica mesta, a potom će se odlučiti da li ima mesta krivičnoj odgovornosti – najčešće delo ugrožavanja bezbednosti saobraćaja. U odnosu na ovu opciju je i mogućnost kažnjavanja. Konsultujte stručnu pravnu pomoć kada dobijete poziv bilo za prekršajni sud bilo za davanje izjave pred tužiocem.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Imao sam udes na most na kom sam imao prvenstvo prolaza. Vozilo iz suprotnog smera je preteklo par vozila koja su cekala da prodjem..i izazvalo direktan sudar. A ja sam imao alkohol 0.70
  Hoce li osiguranje da mi plati stetu
  Hvala

  • Poštovani,
   Vožnja u alkoholisanom stanju svakako spada u gruba kršenja propisa o bezbednosti saobraćaja za koje postoji mogućnost regresnog zahteva za isplatu prema vama. Ne bi bilo loše da konsultujete vaše osiguravajuće društvo ili stručnu pravnu pomoć po ovom pitanju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovami,
  Sinoc u vecernjim casovima na auto-putu sam zaustavljen od strane presretaca, i napisali su mi kaznu za koriscenje mobilnog telefona. Telefon jeste bio koriscen ali kao navigacija sto sam prikazao i policajcu, no njega to nije zanimalo.
  Koje su moje dalje opcije, da li pisati zalbu i kome se ona salje ? Koja je verovatnoca da ce je sud prihvatiti ?
  Ili jednostavno platiti u roku od 8 dana. Da li se u slucaju da sud ne prihvati zalbu dobija mogucnost da placanja polovine kazne ili tada moram da platim punu cenu ?
  UNAPRED HVALA !!!!

  • Poštovani,
   Ne smete koristiti telefon ni za kakve svrhe. Ovo je još opasnija upotreba telefona od samog razgovora jer zahteva više pažnje i neretko kucanje. Svakako ste načinili prekršaj. Ako smatrate da imate adekvatnu odbranu obratite se stručnoj pravnoj pomoći.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Preticanje preko pune linije je bio saobraćajni prekrsaj koji se dogodio danas u automobilu srpskih tablica sa mojom srpskom vozackom dozvolom. Da li , sa obzirom da živim u inostranstvu preko 35god mogu da odem na pregovore sa saobracajnom policijom sad ili moram čekati poziv za sud ? Sam poziv za sud možda ne budem mogao da mu se javim zbog boravka i rada u inostranstvu . Koje su moje opcije da li možete da odgovorite?
  Hvala unapred

  • Poštovani,
   Koliko nam je poznato, sporazum je vezan za pokretanje postupka jer se ne možete sporazumevati oko sankcije dok još ne znate zvanično ni šta vam se stavlja na teret. Postoji opcija da na osnovu zapisnika sami pokrenete postupak ali je i ovde pitanje ažurnosti. Preporučujemo vam da konsultujete Upravu saobraćajne policije koja je evidentirala prekršaj da vam predoči neku od opcija.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Jel moze da ti pise kaznu p9licajac ako te ne zaustavi i ti ides i ugasis motor i stanes na terenu i igras fudbal i on dodje i uzima ti tu podatke i to i jel tu sad moze da mi napise kaznu i kolika je kazna ako nisi imao kacigu i prekoracio brzinu

  • Poštovani,
   Službeno lice koje je uočio prekršaj može i da vas legitimiše radi identifikovanja učinioca konkretnog prekršaja pri čemu vam izdaje zapisnik o kontroli sa opisom uočenog prekršaja. Kazna zavisi od prekoračenja brzine, a nekorišćenje propisane zaštitne opreme se kažnjava u fiksom iznosu 10.000
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovanje, strani sam drzavljanin, napravio sam saobracajni prekrsaj prekoracenja brzine u naseljenom mestu gde sam vozio 87km/h. Policajac mi je napisao prijavu ali mi je oduzeo pasoš, da li je on smeo to da uradi i kako bi bilo najbolje da odreagujem? Hvala

  • Poštovani,
   Ovo je predviđena mera za strane državljane. Pretpostavljamo da vam je službeno lice dalo uputstva kada i gde da dodđete po putnu ispravu i da vam je o tome izdat odgovarajući zapisnik.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Koja je kazna kad vas policija startuje u kolima dok ne vozite a vi u tom momentu nemate kod sebe ni vozacku ni saobracajnu ni licnu kartu? Da li tu postoji neki sporazum ili nacin umanjena, zalbe itd?

  • Poštovana,
   Koji prekršaj vam je konkretno stavljen na teret? Liči nam da ovo nema veze sa kontrolom saobraćaja već da se radi o policijskoj patroli koja je prekontrolisala lica u vozilu na parkingu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Koja kazna ili koje smanjenje me ceka ako sam dobio kaznu za voznju bez ijednog upaljenog svetla po osvetljenoj ulici nocu?

 • da li i po novom zakonu postoji mogućnost plaćanja polovine kazne u roku od 8 dana?
  konkretno za nevezivanje pojasa kazna je 10000,da li je u roku od 8 dana dovoljno uplatiti 5000 i da li je potrebno nakon toga uplatnicu dostaviti nekom?

  • Poštovani,
   Ova odredba je data Zakonom o prekršajima koji se nije menjao. Važi za sve mandatne kazne.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Sinoc u 23:20 casova zaustavljen sam sa probnom dozvolom i 0.33promila alkohola na samo 19dana od uzimanja normalne dozvole i na 300metara od svoje kuce (tolike sam srece), naravno dobio sam nalog za uplatu da zbog alkohola platim 5.000 dinara u roku od 8 dana i to mi je jasno, ali me zanima u vezi probne dozvole da li je olaksavajuca okolnost sto sam bio na samih mesec dana od normalne dozvole i da li je ikako moguc dogovor sa policijskom upravom kada dobijem poziv iz suda zbog voznje posle 23casova.

  • Poštovani,
   U prekršajnom nalogu vam stoji za šta je nalog izdat. Svakako da vam nije olakšavajuća bilo koja okolnost u ovom slučaju u kome ste kao mlad vozač za koga važe strožija pravila vozili van dozvoljenog vremena i to u alkoholisanom stanju. Ako dobijete poziv za sud konsultujte stručnu pravnu pomoć-
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Parkirao sam motorno vozilo na parking za taxi-ste. Petrovaradin ulica Vladike Nikolaja za vreme EXIT festival. Ulica je svakako bila namenjena za parking za vreme festivala( I jus neke ulice). Prilokom parkiranja preko puta su stajala bar 4-5 pripadnika MUPa. I nisu me opomenuli da pravim prekrsaj vec mirno sacekali da se udaljim I slikali vozilo. Dobio sam poziv da dam izjavu o indetitetu vozaca. Sta mi savetuje te?!
  PozZ

  • Poštovani,
   Pripadnici MUP koji su na obezbeđenju događaja nemaju veze sa saobraćajnim propisima. Te poslove obavlja komunalna policija ili opštinska uprava odnosno saobraćajna policija. Ako ne postoji odluka grada da su ulice u vreme festivala u posebnom režimu saobraćaja, to što je veća gužva ne znači da se možete parkirati na mestima koja nisu za to predviđena. Nažalost ne dajemo pravne savete jer se ne bavimo time. Svakako pročitajte naš tekst o kaznama za tuđi prekršaj iz koga možete videti zakonske odredbe vezane za odazivanje pozivu za izjašnjavanje i potencijalnoj kazni za „tuđi“ prekršaj koja je sada znatno veća.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Vozio sam sa probnom vozackom posle 11 sad ocekujem poziv za prekrsajni sud. koliku kaznu da ocekujem I kada otprilike poziv moze doci

  • Poštovani,
   Organ ima vremena do nastupanja relativne zastare (godinu dana) da pokrene postupak, sve zavisi od od ažurnosti. O kazni će odlučiti sud nakon postupka i iznošenja vaše odbrane.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  potpisao sam sporazum o priznanju prekršaja u PS Rakovica (Kraljice Jelene). Oni dostavljaju jedan primerak prekršajnom sudu. Da li je potrebno da se javim na poziv sudije u vreme kada je zakazano ili će oni automatski prihvatiti taj sporazum i kaznu mi poslati na kućnu adrsu?
  Pozdrav

 • Postovani, zamolio bih Vas za savet . Vracajuci se sa fakulteta prilazim raskrsnici sa namerom da skrenem desno ( raskrsnica ima dve trake: jedna za desno , druga za levo i pravo) , na semaforu je u tom trenutku zeleno svetlo, medjutim kako su u desnoj traci vozila bila parkirana pola na trotoar pola na kolovoz (postoje stubici) radnju prestrojavanja sam morao da odradim oprezno da ne bih zakacio auta koja skrecu desno. Posto je raskrsnica mala , zaustavna linija pocinje ranije za vozila u levoj traci nego zustavna linija za vozila u desnoj ( za vozila u desnoj zaustavna je ispred semafora , a za vozila u levoj je 3-4 metra od semafora) ( da bi autobusi i kamioni mogli nesmetano da skrenu). Radnju prestrojavanja izvrsavam i nailazim vec pred pesacki gde sam primetio da je na semaforu zuto, kako sam vec prosao zaustavnu liniju ulazim u raskrsnicu i skrecem jer bih zaustavljanjem na zuto onemogucio da ostala veca vozila skrenu a da me ne zakace.

  Na toj raskrsnici postoje kamere za snimanje saobracaja ( nisu one automatske koje slikaju) stim da u ulici iz koje sam isao ne postoji kamera koja bi snimila semafor i svetlo na njemu , ali iz ostala 3 pravca kamere snimaju semafore. Ja jesam prosao na zuto, kroz cisto crveno nisam sigurno niti je postojala namera niti sam ikada pomislio da prodjem na crveno, a pretpostavljam da se crveno sigurno upalilo dok sam bio u raskrsnici.

  Pravu vozacku imam mozda 2 godine ali aktivno vozim tek godinu dana . Za tih godinu dana nemam ni jedan prekrsaj (ni mali ni veliki), student sam i auto mi je zbog toga potreban, jer mi je to jedini garantovani prevoz da cu stici do fakulteta i da necu kasniti na predavanja i ostalo. Auto se ne vodi na mene, zivimo od penzije koja je oko 35000 .

  Zanima me kako se ponasati dalje u koliko bi stigao poziv za sud posto je kazna 15-30000 , 6 poena i zabrana upravljanja 3 meseca.

  Savestan sam vozac, nikad kaznjavan, student , auto mi je jedino prevozno sredstvo do fakulteta, izdrzavano lice, zabrana upravljanja vozilom bi me omela u pohadjanju fakulteta , a recimo kazna od 15000 je meni dva meseca odlaska na fakultet kolima.

  Da li postoji mogucnost da se kazna spusti ispod 15.000 i da se izbegne zabrana upravljanja jer bi onda dirktno uticala na dalji odlazak na fakultet , nisam imao nameru da napravim blio kakav prekrsaj, nisam nigde zurio, brzina je bila oko 10-15 km/h, nisam kaznjavan, splet okolnosti doveo je do toga da se spetljam u ispred raskrsnice, aktivno vozim godinu dana. Hvala najlepse.

  • Postovani,
   Izuzetno pazljivo i precizno ste opisali dogadjaj. Ako ste prosli zaustavnu liniju koja se nalazi nekoliko metara pre semafora dok je bilo zeleno svetlo za vas, ne mozete odgovarati za prolazak na crveno svetlo vec za drugi prekrsaj pod uslovom da je ovo sve snimljeno. Predlazemo da ne bijete glavu dok eventualno ne dobijete neki dokaz da je snimljeno vase zadrzavanje u raskrsnici jer je sve pre toga puko nagadjanje.
   Srdacno,
   AMK Novi Beograd

   • Postovani, hvala na odgovoru.

    Zuto me jeste uhvatilo bukvalno ispred pesackog , ali to je vec 95% predjena zaustavna linija. Da sam ostao ispred pesackog bio bi problem jer onda vozila koja dolaze sa moje desne strane ne bi mogla da skrenu ( posebno kamion ili autobus, zato je zaustavna linija za tu traku 3-4 metra pomerena ispred semafora). Zadrzavanje u raskrsnici je bilo mozda 1-2 sekunde, stao sam jer sam vide da iz suprotnog smera ide auto koje se zaleteo kao da ce da poleti, bar sam ja tako procenio, tad je vec bilo crveno sigurno , bez dileme) nakon 2 sekunde sam skrenuo i zavrsio. Pesaka nigde nije bilo, ostalim semaforima se pali zeleno sa nekim intervalom kasnjenja od 4-5 sekundi, tako da je saobracaj stajao.

    Iz te ulice nema kamera koja bi snimila bilo sta , ali iz suprotnog smera i iz leve i desne ulice imaju . Moram da bijem glavu jer sudovi deru sa kaznama. Ako bi bilo sta bi bilo, ako se uzmu okolnosti da sam studenti i sve drugo sto sam naveo, DA LI BI KAZNA MOGLA DA IDE ISPOD 15000 , DA LI BI MOGLO DA SE IZBEGNE ODUZIMANJE VOZACKE, DA LI BI MOGLO PLACANJE U RATAMA.

    Hvala

    • Poštovani,
     Kamere koje snimaju svetlo na semaforu su u principu postavljene tako da prolaskom ispod njih imaju u kadru i svetlo odnosno semafor preko čije zaustavne linije ste prošli. Napominjemo da u gradu postoji veliki broj bezbednosnih kamera koje nemaju ulogu beleženja prekršaja vozača. Dok eventualno ne dobijete poziv od suda bespredmetno je licitirati sa potencijalnom kaznom, a u svakom slučaju možete koncipirati vašu odbranu u tom slučaju na svim činjenicama koje smatrate relevantnim a preporučujemo da svakako konsultujete i stručnu pravnu pomoć u ovom slučaju.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Pozdrav, 1.11.2018 sam uhvacen sa 1,42 promila alkohola, ljubazno sam predao dokumenta,i posao sa policajcima u Hitnu gde su mi proverili pritisak,a potom na treznjenje i nakon 10h treznjenja su me pustili iz stanice sa 0,00 promila.
  Student sam, nemam dan radnog staza i nezaposljen sam, da li je moguce da se nekako nagodim sa Sudom ili Mupom i da li je moguce uplatiti novac u humanitarne svrhe da bi novcana kazna bila sto manja.. Da li je uopste moguce da kazna bude ispod 100 000 dinara s obzirom da mi je to prvi prekrasaj ???

  • Postovani,
   Svako fizicko lice koje nacini prekrsaj za koji je moguce sklapanje sporazuma o priznanju prekrsaja ima ovu mogucnost. O ovome ce vas pouciti i sam prekrsajni sudija. Predlazemo da se konsultujete pre sporazuma i iznesete svakako sve razloge za umanjenje novcane kazne koji stoje na vasoj strani.
   Srdacno,
   AMK Novi Beograd

 • Stigla mi je presuda da treba da platim 9000 dinara za prekorscenje brzine i 2000 dinara za pausalni iznos u presudi piše da treba da se plati u roku od 15 dana od donešene presude a presuda je donešena 1.marta 2018 a meni je tek pre neki dan stigla presuda i te dve uplatinice,da li mogu to da platim sada? Hvala na odgovoru

  • Postovani,
   Rokovi se racunaju od dana dostavljanja otpravka presude okrivljenom. Vi niste mogli znati za ovakav ishod, osim ako niste izbegavali prijem pismena. Konsultujte informacije u sudu koji je doneo presudu.
   Srdacno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Imam probnu vozacku dozvolu, i dosla mi policija kuci dala zapisnik da je kao moj auto bezao jedne noci, u zapisniku stoji samo marka i tip auta bez registarskih oznaka i broja sasije, i na zapisniku stoji, da sam vozio nocu kad mi nije dozvoljeno, da nisam stao na znak ovlascenog lica tj policajca koji je zaustavljao auto kad je prosao i da auto nije nije upisan i jedinsveni registar kao da nikada nije registrovan. Pritom ja nemam taj auto koliko sam citao to je 14 poena dovoljno za oduzimanje vozacke inace sam u konfliktu sa tim policajcem koji je to sve i napisao. Sta da radim ima li mi pomoci da se nagodim ili se mogu izvuci jer to auto ne postoji a napisana je kazna, jer je tako mogao napisati bilo kome.

  • Postovani,
   Misljenja smo da je jedina prava opcija da ovako ozbiljne tvrdnje i situaciju izlozite advokatu.
   Srdacno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,

  Ukratko, pisana je kazna za nevezan pojas, zapisnik nisam potpisao. Skenuo sam na raskrsnici levo i trebali smo da stanemo (ja i suvozac u kolima). Pojas je bio vezan, bila je sekunda dve, stisnuo sam dugme i odvezao bukvalno stajuci sa vozilom, a ovi su odma rekli da nije vezan i pisali kaznu. REko sam da samo sto sam pritisnuo dugme jer stajem, nije pomoglo. Dobio sam one uplatnice, rok 8 dana i to. Mene zanima ako podnesem zahtev za osporavanjem, sta mogu da ocekujem? Pitam u smislu da ne bude ono, „policiji se veruje na rec“, a imam cak i svedoka suvozaca koji ce potvrditi. Jer posle je dupla kazna i recite mi otprilike ili ako znate sigurno, koliki su to novcani iznosi za sudske troskove? Konkretno, sta mogu da ocekujem ako osporim? Bice, moja rec protiv njegove, tj nas dva svedoka (nismo u srodstvu)?

  • Postovani,
   Ovo je pitanje za strucnu pravnu pomoc cime se mi ne bavimo niti mozemo davati ovakva misljenja i savete. Hvala na razumevanju.
   Srdacno,
   AMK Novi Beograd

 • Meni su pisali kaznu za kretanje u jednosmernoj ulici u suprotnom smeru. Kolika bi kazna bila za to sa sporazumom? Za koliko moze da se plati kazna od sklapanja sporazuma?

  • Postovani,
   Kaznu odredjuje organ prema okolnostima sporazuma. Nakon potvrde sporazuma od strane suda i dobijanja presude imate rok za placanje naznacen u samoj presudi.
   Srdacno,
   AMK Novi Beograd

  • Postovani,
   Prekrsaji za voznju u alkoholisanom stanju spadaju u prekrsaje za koje se moze zakljuciti sporazum o priznanju prekrsaja.
   Srdacno
   AMK Novi Beograd

 • Postovani zurio sam kuci zbog teskog zdravlja svoje majke posto hitna pomoc nije htela da dodje da je vozim u hitnu pritom mi je izleteo pas na putu naglo sam skrenuo i vratio se u traku i tom prilikom ocesao zadnji branik drugog vozila.stao sam povredjenih nije bilo rekao sam da zurim kući posto mi je majka u teškom stanju ponudio dokumenta ponudio pare za stetu koja je bila 3 ogrebotine samo.ponudio pare ali su oni traxili mnogo vise i bili dosta neprijatni i grubi.pri tom sam ja malo bio i uplasen i napustio lice mesta ali pre svega zbog teskog stanja svoje majke.u međuvremenu policija me je pozvala i ja sam se vratio na lice mesta uradili su zapisnik i alko test o.o promila.zanima me kolika je kazna.nikad ranije nisam imao nikakve kazne i prekrsaje u saobracaju.hvala

  • Poštovani,
   S obzirom da je došlo do saobraćajne nezgode videćete da li će mup pokrenuti krivični postupak i kako će kvalifikovati ovu situaciju. Dok ne dobijete poziv od suda izlišno je pričati o mogućoj sankciji.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, u martu sam zaustavljena u alkoholisanom stanju 1,37. Isla na nagodbu gde je odredjeno 10 kaznenih poena, novcana i zabrana od 4 meseca. Nedavno sam pretekla preko pune linije vozilo (automobil) koji se kretao veoma sporo. Stigao je poziv na sud. Da li ponovo mogu na nagodbu i ako ne, koja je kazna za ovo delo? Hvala Vam unapred

 • Postovani,
  Dobio sam kaznu zbog prekoracenja brzine u naseljenom mestu (vozio sam 66 km/h a ogranicenje je 50 km/h).
  Platio sam kaznu na licu mesta, ali sam naknadno primetio da saobracajni policajac nije naveo pravilne podatke u zapisniku kojeg je sacinio.
  Da li mogu da podnesem zalbu protiv ove kazne, posto su u zapisniku navedeni podaci koji nisu tacni?

 • Postovani,
  zbog neporopisnog prelazenja pesackog sa slusalicama u usima, napisana mi je kazna, i dat uslov da mogu daplatim polovinu u roku od 2 dana. Uplatila sam odmah nakon toga, ali uplatnica je kod mene. Kome treba da je dostavim ili oni i bez nje imaju uvud da je placeno? I hoce li mi stici ista na kucnu adresu?
  Hvala unapred na odgovoru

  • Poštovana,
   Koliko nam je poznato ne dostavljate uplatnicu, potrebno je samo da je čuvate zajedno sa primerkom prekršajnog naloga koji vam je izdat prilikom kontrolisanja kako biste eventualno imali dokaz ukoliko vam bude poslat poziv za sud, što je malo verovatno jer će uplata biti evidentirana.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Policija me je zaustavila na putu Raska-Kopaonik. Nisam bio vezan i nisam posedovao lance i prvu pomoc.
  Napisali su mi kaznu za pojas u iznosu od 5.000 i nisam hteo da potpisem zapisnik (na koji imam prava da to ne ucinim). Policajac mi je drsko odgovorio da sacekam onda jos dve kazne (jer prethodno nisam zeleo da potpisem). Urucuje mi prethodno upisanu kaznu za pojas, ali sa izmenjenim iznosom sa 5.000 na 10.000, i kazna za prvu pomoc 5.000 i lance 5.000. Zanima me da li je regularno napisati nekom tri kazne istovremeno?
  Unapred hvala.

  • Poštovani,
   Možete dobiti više naloga ako istom prilikom učinite više prekršaja npr.prilikom kontrole niste vezani, razgovarali ste telefonom i nemate dokumenta.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani bio mi je policajac na kućnu adresu na kojoj ne živim ,ja sam zvala MUP gde su mi rekli da je podnet prekršaj da sam prošla kroz crveno pritom sam početnik,molim vas recite mi kakva me kazna čeka i da li mogu da se dogovorim o nekom sporazumu sa sudijom prvi mi je prekršaj?hvala puno

 • Poštovani bio mi je policajac na kućnu adresu na kojoj ne živim ,ja sam zvala MUP gde su mi rekli da je podnet prekršaj da sam prošla kroz crveno pritom sam početnik,molim vas recite mi kakva me kazna čeka i da li mogu da se dogovorim o nekom sporazumu sa sudijom prvi mi je prekršaj?hvala puno

  • Poštovana,
   Kada dobijete poziv možete pokušati sa sporazumom o priznaju prekršaja. Više o crvenom svetlu pročitajte u našem tekstu o kaznama za prolazak kroz crveno.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  zaustavljen sam sa 0.62 promila alkohola u krvi Poslednjih 6 godina nisam imao nijedan saobracajni prekrsaj. Ono sto su mi ponudili za nagodbu je 2 meseca zabrane upravljanja i 13 000 din ili da idem kod sudije gde cu verovatno dobiti 3 meseca zabrane i 10 000 din. Policijski sluzbenici su mi rekli prilikom kontrole da mogu da se nagodim bez oduzimanja dozvole ili na mesec dana, ali to nije tacno. Koja je minimalna sporazumom o priznavanju krivice za ovaj prekrsaj?