Zabrana upravljanja automobilom

Zabrana upravljanja automobilom kao pojam često se meša sa oduzimanjem vozačke dozvole.

Hajde da razjasnimo šta je šta.

Često ćete čuti od prijatelja kako su mu za ono prekoračenje brzine od „samo“ 40 km/h  prošle godine „uzeli“ vozačku dozvolu na 3 meseca.

O čemu se zapravo ovde radi?

Da li je on stvarno negde predao svoju vozačku dozvolu ili se to samo tako kaže?

Za početak treba da pojasnimo vozačima da mera zabrane upravljanja vozilom u određenom periodu zbog učinjenih prekršaja nije oduzimanje dozvole.

O oduzimanju vozačke dozvole smo već govorili u prethodnom članku i pojasnili kada su ispunjeni uslovi za donošenje rešenja o oduzimanju dozvole.

Zabrana upravljanja vozilom je mera bezbednosti koja se izriče vozačima u prekršajnom, odnosno krivičnom postupku za kršenje odredbi Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Zabrana upravljanja automobilom- Ko određuje meru?

Meru može odrediti samo nadležni državni organ, a to je u ovom slučaju sud.

Nakon sprovedenog prekršajnog ili krivičnog postupka sud donosi odgovarajuću odluku (rešenje/ presudu).

U njoj se kumulativno sa drugim sankcijama može naći i mera zabrane upravljanja motornim vozilom ako je učinjeni prekršaj takav da se ova mera smatra opravdanom.

Ova mera se može izreći u trajanju od 30 dana do najduže godinu dana.

U Zakonu o bezbednosti saobraćaja je u članu 338. navedeno za koja kršenja će biti izrečena ova mera i u kom trajanju.

Pored toga ona se može izreći i za druge prekršaje za koje se postupak vodi pred nadležnim organom.

Ko sprovodi meru?

Ovu meru izvršava teritorijalno nadležna organizaciona jedinica MUP-a kod koje je vozač u evidenciji odnosno na čijoj teritoriji vozač ima prebivalište.

Kada odluka suda postane pravnosnažna Ministarstvo unutrašnjih poslova je sprovodi na taj način što o njoj obaveštava vozača o vremenu trajanja izrečene mere.

Pored toga MUP ovu meru evidentira u Registar o izrečenim merama vozaču.

Od kad zabrana upravljanja automobilom počinje da teče?

Mera je izvršena kada se ovo saopštenje dostavi vozaču prema pravilima o ličnom dostavljanju Zakona o opštem upravnom postupku.

Ona počinje od datuma uručenja, odnosno od datuma koji je naznačen u Saopštenju.

Kada mera zastareva?

Izrečena kazna i mera se ne mogu izvršiti ako je od dana pravnosnažnosti presude protkla jedna godina.

Zastarelost se pak prekida svakom procesnom radnjom nadležnog organa koja se preduzima radi njenog izvršenja.

Apsolutna zastarelost nastupa nakon proteka 2 godine od pravnosnažnosti odluke.

Napominjemo: veliki broj vozača je koristio ovu mogućnost tako što su izbegavali uručenje sudskog poziva odnosno obaveštenja o izrečenoj meri kako bi izbegao njenu primenu.

To je sada u velikoj meri predupređeno pravilima o dostavljanju i evidentiranjem u elektronskim bazama podataka činjenica kao što su fiktivna adresa ili postojanje neplaćenih novčanih kazni.

Da li se vozačka dozvola predaje fizički saobraćajnoj policiji?

Ne.

Na samom obrascu vozačke dozvole se ne evidentira trajanje mere kao ranije.

U elektronskoj bazi podataka se evidentira da vam je mera izrečena i do kada traje.

Pristup ovoj bazi podataka ima saobraćajna policija prilikom vršenja neposredne kontrole saobraćaja na putevima.

Dakle niko vam fizički neće uzimati obrazac vozačke dozvole.

Na vama je da poštujete izrečenu meru do njenog isteka jer u protivnom rizikujete mnogo ozbiljniju sankciju ako vas saobraćajna policija zatekne za volanom u vreme trajanja zaštitne mere.

Ako vozite za vreme trajanja mere možete očekivati:

Kaznu zatvora u trajanju od najmanje 15 dana ili novčanu kaznu od 100.000-120.000 dinara i 14 kaznenih poena.

Uz to i novu meru zabrane upravljanja od najmanje 8 meseci.

Najčešći prekršaji za koje će se izreći i mera zabrane upravljanja vozilom određene kategorije

Prekoračenje brzine u naseljenom mestu i van njega, napoštovanje opštih pravila saobraćaja, nepropuštanje pešaka na pešačkim prelazima, prisustvo alkohola u krvi, nepropisno preticanje i obilaženje i drugi…

146 thoughts on “Zabrana upravljanja automobilom

  • Poštovani,
   U zavisnosti od prekršaja i presude predlažemo da obavezno proverite u nadležnoj policijskoj upravi podatak za koje kategorije imate zabranu upravljanja vozilom.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Juce mi je stiglo resenje da mi pocinke zabrana za voznju u trajanju od 5 meseci, jaa nisam primio to resenje niti sam ga ja potpisao,vec moj otac…zanima me ako bih vozio i proveren bio, da li bih na sudu mogao da prodjem sa pricom da ja nisam obavesten niti sam ja to potpisao?

  • Poštovani,
   Zabrana koju vam dostavlja teritorijalno nadležna uprava MUP počinje da važi od onog trenutka kada ste o njoj propisno obavešteni, odnosno od prijema samog rešenja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • moj sin je vozio bez dozvole i u aprilu 2017. dobio presudu, novčanu kaznu od 60.000 dinara i zabranu upravljanja vozilom B kategorije u trajanju od 8 meseci. još uvek nije dobio rešenje od policije, kojim se obaveštava od kog datuma zabrana počinje. kad nastupa zastarelost izvršenja kazne i kad može da počne sa obukom u auto školi

  • Poštovana,
   Zastarelost izvršenja mere nastupa nakon godinu dana od dana pravnosnažnosti presude. Povedite računa da:
   Zastarevanje izvršenja kazne i zaštitne mere ne teče za vreme za koje se izvršenje ne može preduzeti po zakonu
   Zastarevanje se prekida svakom procesnom radnjom nadležnog organa koja se preduzima radi izvršenja kazne, odnosno zaštitne mere
   Osim ovoga ne bi bilo loše da utičete na sina da ne vozi automobil bez vozačke dozvole i da na ovaj način ugrožava sopstvenu i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Dobar dan. Imam pitanje. Moja drugarica je vozila u alkoholisanom stanju i bez vozacke dozvole ,a inace je polozila pismeni deo, izvozila casove, i polozila prvu pomoc i zaustavili su je, i odveli u sup na treznjenje i zadrzali su je 12h. Kada je isteklo 22h,odveli su je kod sudije Posto niko za to ne zna, ona je zamolila sudiju da joj presuda bude urucena odmah, i posle sat vremena joj je i data presuda licno.Presudjeno joj je kaznom od 200.000 dinara, ali nema izrecene zabrane o zavrsetku polaganja. Ona je navela sudiji da je u procesu polaganja vozackog ispita, i on joj je rekao da nece imati zabranu. Zanima me da li stvarno moze da polaze, opet naglasavam u presudi nema nigde navedeno da ima zabranu polaganja. Hvala vam puno

    • Poštovana,
     Zakon ne predviđa zabranu polaganja ispita, već nemogućnost dobijanja dozvole ukoliko je presudom izrečena mera bezbednosti zabrane upravljanja vozilom u saobraćaju, što u ovom slučaju izvršenja ovako teških prekršaja saobraćajnih propisa u sticaju svakako sleduje. Dobro proverite sadržaj presude i obratite se teritorijalno nadležnoj organizacionoj jedinici MUP da vam daju zvaničan odgovor o mogućnosti polaganja ispita.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • pozdrav, dobio sam zabranu za upravljanje B kategorijom 8 meseci zbog voznje bez dozvole ali sam polozio posle 10 dana, zaustavljen sam 14.9.2016, presuda je doneta 22.3.2017, Ministarstvo unutrasnjih poslova je dobilo nalog za urucenje 29.1.2018 a zabranu mi je policajac urucio 3.3.2018… da li moze zabrana da se odlozi zbog potrebe automobila (posla) ?? citao sam po nekim stranicama da oni imaju rok 15 dana da uruce zabranu i da ona zastareva posle nekog vremena…. zasto im je trebalo toliko dugo da mi uruce??

  • Poštovani,
   Prema zakonu o prekršajima
   Zastarelost izvršenja mere nastupa nakon godinu dana od dana pravnosnažnosti presude. Povedite računa da:
   Zastarevanje izvršenja kazne i zaštitne mere ne teče za vreme za koje se izvršenje ne može preduzeti po zakonu
   Zastarevanje se prekida svakom procesnom radnjom nadležnog organa koja se preduzima radi izvršenja kazne, odnosno zaštitne mere
   Srdačno,
   AMK Novi Beorgad

   • bio sam danas u sup-u i pitao sam da odlozim ali ne moze da se odlozi zato sto je vec poslat izvestaj u sudu o urucenju zabrane za upravljanje ali ta zabrana u inostranstvu ne vazi samo u srbiji … hvala

  • Postovani,
   Dobio sam resenje 23. jula u vezi zabrane upravljanja motornim vozilima na 3 meseca, resenje je sacinjeno 05. jula, tako stoji na resenju. Od kog datuma tacno je krenula zabrana? I da li postoji mogucnost da se to online proveri negde?

 • postovani imam b kategoriju,krenuo sam a polazem za c kategoriju,polozio testove,odradio obuku voznje ali u medjuvremenu mi je stigla zabrana upravljanja b kategorije..,dali ce to da ometa polaganje za c kategoriju

 • Pozdrav svima. Ja sam dobio zabranu na 4 meseca, stigla mi je 19.12.2017, zna li neko da li ja vec 19.04.2018. Smem da vozim, ili da ipak pricekam 20.04?

  • Pošotvani,
   Rokovi koji su iskazani u mesecima se prema opštem pravilu građanskog prava računaju se tako što se istek roka računa po danu koji je po isti po datumu od onoga od koga je počelo računanje roka. U svakom slučaju ne bi bilo loše da u policijskoj urpavi proverite da li je istekla zabrana.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • koliko vremena treba da prodje da bimi 17 poena isteklo i da bih opet bio na 0 poena.koliko vremena treba da prodje od pravosnaznosti presude ..kolika je vremenska zastarelost i apsolutna…

  • Pošotvani,
   Rok brisanja poena iz registra je 2 godine. Apsolutna zastarelos u prekršajnom postupku nastupa nakon 2 godine od učinjenog prekršaja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Imam zabranu 11m, koja mi istice 20.01.2019. Zanima me da li je moguce skinuti nekako zabranu? Zalba, nagodba ili tako to?

  • Pošotvani,
   Mera zabrane upravljanja je kao sankcija izrečena pravnosnažnom odlukom suda. Rokovi za žalbu na odluku suda su strogi odnosno ako je odluka postala pravnosnažna teško da možete izbeći primenu mere. Ipak, najbolje je da konsultujete stručnu pravnu pomoć oko ovog pitanja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Dobio sam zabranu upr.mot. vozilom AM kategorije u trejanju od 11 meseci,novcanu kaznu 65 000 i 20 kaznenih poena zbog voznje mopeda od 50 kubika koji nije registovan i to bez
  Vozacke dozvole tj.bez AM kategorije,
  a imam B kategoriju koja mi je oduzeta zbog 20 poena.Pitanje:Da li mogu da polazem ispit iz bez.saob. odmah ili mora da predje neki period.

  • Pošotvani,
   Po ovom pitanju se obratite Agenciji za bezbednost saobraćaja koja i organizuje obuku i polaganja za vozače kojima je zbog učinjenih prekršaja i bodova oduzeta vozačka dozvola.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Kad sve izrecene zabrane isteknu i sve novcane kazne kada platis od tog trenutka mora da prodje 90 dana da bi mogao da saljes zahtev agenciji za bezb. Saobracaja da te uvrste u spisak kandidata za obavezno predavanje i test unapredjenja znanja bezbednosti saobracaja potrebno je da im dostavis zahtev u vidu obrazca koji nadjes na internetu potvrde iz suda da su kazne novcane isplacene pre 90 i vise dana potvrde iz supa da su zabrane istekle pre 90 i vise dana uplatnicu za predavanja 25000 din i oni ce te obavestiti i izacices na spisku agencije na njihovom sajtu … posle 14 radnih dana po tri skolska casa OBAVEZNOG predavanja izlazi se na ispit koji kosta 15000 . Posle polozenog ispita dobija se potvrda o polozenom istom i sa tom potvrdom se ponovo vadi oduzeta dozvola sa 0 kaznenih poena stim sto maksimum sa 18 spada na 15 kaznenih poena… kroz sve sam prosao muka druze

 • У априлу ми је стигла једна забрана од 4 месеца, након тога месец дана друга од 3 месеца, занима ме трају ли оне паралелно јер је друга из другог града и пише раније не кажњаван… хвала

  • Poštovani,
   Mišljenja smo da mere koje su izrečene ne mogu trajati jednovremeno jer je za izvršenje mere nadležna teritorijalno nadležna policijska uprava po mestu vašeg prebivališta tako da nismo sigurni kako je uopšte moglo doći da vam policijska uprava iz drugog grada sprovede meru. Raspitajte se u nadležnoj upravi saobraćajne policije o čemu je reč kako ne biste došli u situaciju da usled neke administrativne greške budete sankcionisani.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,stigla mi je presuda o zabrani upravlljanja 4.6.2017 u trajanju od 4meseca.jer mi se od tog datuma racuna ili moram da odem u nadlezni sup po neko resenje?hvala

  • Pošotvani,
   Zakon jasno propisuje da meru izvršava teritorijalno nadležna uprava MUP. Ali ako se vrenme trajanja mere određuje već u presudi ne bi bilo loše da se konsultujete sa sudijom za izvršenje sankcija pri sudu koji je izrekao meru jer ćete doći u situaciju da mera počne da teče tek od dostavljanja rešenja MUP što može biti suprotno trajanju koje je već određeno presudom. Ipak ovo je jako redak slučaj pa vam savetujemo da još jednom pogledate spise koje ste dobili.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Datum sam pogresio.presuda je doneta 4.06.2018,a danas sam je primio.da li je bolje da odem odma u ponedeljak u sup ili da cekam da mi oni uruce ili pozovu?

    • Pošotvani,
     Neće vam se uručivati poziv. Osnovno pitanje je da li je početak mere zabrane naveden u presudi. Ako to nije slučaj meru će sprovesti nadležna uprava MUP po dobijanju podataka od suda.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

     • Nije nista napisano u presudi samo da se izrice mera zabrane upravljanja 4meseca.nema ni datum pocetka ni nista

     • Pošotvani,
      Meru sprovodi teritorijalno nadležna ispostava MUP kada dobije obaveštenje od suda o izrečenoj meri.
      Srdačno,
      AMK Novi Beograd

  • Pošotvani,
   U presudi kojom se izriče mera zabrane upravljanja stoji kojom kategorijom je zabranjeno upravljanje vozila, međutim mišljenja smo da u tom slučaju ovo važi i za one kategorije na koje se kao uslov odnosi posedovanje B kategorije. Predlažemo da od MUP Uprave saobraćajne policije zatražite tumačenje oko odredbe po kojoj će se sprovesti mera zabrane da dobijete zvaničan stav po ovom pitanju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Pošotvani,
   Zabrana upravljanja se odnosi na teritoriju države čiji je sud izrekao ovu meru. Konsultujte Ministarstvo unutrašnjih poslova sa predočenjem inostrane države o kojoj se radi radi dobijanja zvanične informacije.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Stigla mi je zabrana 20 dana pre zastarevanje(2. godine od pravosnazne presude). Zabrana bi trebalo da vazi 8 meseci. Moje pitanje je da li zabrana vazi punih 8 mesec ili samo 20 dana, posto posle toga ce bit 2 godine od pravoznazne presude. I da li je moguce zaliti se na zastarenje posle par meseci od urucenja iste ?

  Hvala

  • Poštovani,
   Zabrana ukoliko je obaveštenje o njoj uručeno pre nastupanja zastarelosti važi onoliko na koliko je izrečena sudskom odlukom. Predlažemo vam da konsultujete stručnu pravnu pomoć.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Prosle god u maju stiglo mi je resenje o oduzimanju dozvole. Obzirom da sam tada imala validnu staru dozvolu trazili su da je fizicki urucim, medjutim kako sam bila u inostranstvu nisam mogla da je urucim. Sad bi trebala da izvadim novu dozvolu medjutim vidim da pise da moram da polazem ispit o bezbednosti. Obzirom da ja imam staru dozvolu kod sebe i da je proslo vise od godinu dana od svih mera zabrane, da li moram da polazem ispit ili mogu sa starom dozvolom da odem da izvadim novu?

  • Poštovana,
   Prema našem mišljenju vama je dozvola jednom oduzeta, što znači da je poništeno rešenje kojim je izdata i sada se tretirate kao lice koje nema vozačku dozvolu. Zakonski uslovi za povraćaj dozvole su dati i propisuju pohađanje predavanja stoga sumnjamo da je moguće da prostom predajom starog (nevažećeg) obrasca steknete važeču vozačku dozvolu. Konsultujte Upravu za upravne poslove MUP.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Zanima me Imao sam zabranu od 11meseci za B kategoriju I ukupno 18kaznenih poena kaja je istekla 17.08.2018.kod nas radnik u supu mi je reko da moram da sacekam 90dana da bi mi izdali potvrdu da mi vrate dozvolu ili pravo da ponovo polazem…sad kad je isteklo I tih 90dana, dolazi do problema pojavljuje se zabrana od 8meseci za Am(mali motor) za koju nisam dobio kaznene poene..e sad oni kazu da se zabrana nadovezuje na B kategoriju I da moram da sacekam da mi to istekne I opet tih 90dana da bi mi izdali potvrdu za vracanje dozvole ili ponovno polaganje.dali je to tako ili ljudi neznaju svoj posao ,posto radnica kaze nadovezuje se a sefica kaze nenadovezuje se ?

  • Poštovani,
   Ako ste se obratili šefu upravnih poslova verujemo da će problem biti rešen. Po našem mišljenju ovo pitanje je direktno u zavisnosti da li je vaša dozvola za skuter vezana za dozvolu B kategorije ili ste posebno polagali.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  stigla mi je mera zasbrane upravljanja motornim vozilom nakon godinu dana i osam meseci od pravnosnaznosti presude. Nisam je primila,ceka me u posti. Ulozila sam zalbu,jer takva zstitna mera zastareva godinu dana od presude. Moje pitanje je da li sad ta moja zalba sprecava ili odlaze izvrsenje mere do odgovora ( a rok za odgovor je citavih 60dana) ili mup mora da je izvrsi (sto nema logike jer je mera zabrane zastarela). Napominjem da nije bilo nikakve procesne radnje nadleznog organa u medjuvremenu.
  Hvala unapred

  • Postovana,
   Obratite se nadležnom sudiji u sudu koji je izrekao meru i stručnoj pravnoj pomoći.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, da li na internetu postoji neka baza podataka gde mogu da proverim da li mi je vozacka dozvola pod zabranom? Kod nas u zgradi postoje 3 ista prezimena i cesto se desava da pismo zaluta nekom drugom. Bojim se da mi je vozacka pod zabranom a da ja to ne znam.
  Hvala

  • Poštovani,
   Nažalost ovakva baza podataka ne postoji za sada, ovu informaciju možete dobiti od nadležne policijske uprave.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani imam zabranu tj resenje o zabrani upravljanja vozilom 4 meseca stiglo u novembru koji je period otprilike kada pocinje zabrana dali mogu da je odlozim?I drugo pitanje postovani kada zabrana pocne dali mogu da vozim u eu automobil tacnije u nemackoj?HVALA UNAPRED

  • Poštovani,
   Od momenta dostavljanja rešenja o zabrani je počela da se izvršava mera i ne možete je odlagati. Zabrane upravljanja vozilom su mere bezbednosti organa koje se odnose na teritoriju države čiji ih je organ izrekao. Sud R.Srbije vam ne može zabraniti upravljanje vozilom u drugoj državi. Ipak s obzirom na potpisane sporazume sa SR Nemačkom za svaki slučaj proverite kod Ministarstva spoljnih poslova.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Zdravo juce sam bio kod sudije za prekrsaj u saobracaju
    Strani sam drzavljanin
    Zaustavio me je presretac
    I dobio sam kaznu 100000 koju sam platio i zabranu na 8 mjeseci
    E sad dali ta zabrana krece da traje kad na kucnu adresu stigne od mupa presuda ili od jucerasnjeg dana kad mi je sudija dao papir na kome pise presuda
    Prekrsaj sam napravi 16.01.2023 a kod sudije sam bio 17.01.2023 kad mi je dao tu presudu o zabrani na 8 mjeseci i kazna 100000
    Ppzdrav

    • Poštovani,
     Zabranu upravljanja sprovodi teritorijalno nadležan organ MUP i od dana dostavljanja rešenja počinje da vam teče zabrana upravljanja vozilom.
     S poštovanjem,
     AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Zabrane kao sudske mere se odnose na teritoriju države koja ih je izdala, ali zbog brojnih međunarodnih ugovora u oblasti saobraćaja morate proveriti pravila konkretne zemlje u koju idete.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani stiglo mi je resenje iz prekrsajnog suda da platim kaznu 18000 din. Dva meseca zabrane upravljanja motornim vozilom i 6 boda, to je stiglo 12.02.2019 zanima me da li mi zabrana vazi od tog dana i ako ne da li mogu da odem u sup i da trazim da mi zabrana pocne?

  • Poštovani,
   Zabrana važi od onog momenta kada je sprovede nadležni organ a to je MUP. Pokušajte da se raspitate ali ovo zavisi od komunikacije između suda i nadležne službe.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Ukoliko nisam hteo da uzmem od postara rešenje o zabrani upravljanjavozilom, da li mogu da nastavim da vozim ili je kazna vazeća od trenutka preuzimanja rešenja, i da li mogu da registrujem auto ukoliko sam odbio da primim to rešenje

  • Poštovani,
   Prema pravilima o dostavljanju operater će evidentirati odbijanje i nakon zakonom određenog roka nastupa neoboriva pretpostavka da ste primili ovo rešenje. Registracija vozila nije povezana sa vašom mogućnošću vožnje direktno, samo nećete moći vi da dovezete kola na tehnički pregled već to može učiniti umesto vas neko.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Ne možete menjati kaznu zabrane isplatama jer se radi o različitim vrstama krivičnih sankcija, možete se obratiti stručnoj pravnoj pomoći radi zahteva sudiji za izvršenje sankcija.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav,
  Kada se dobije odluka od sudije za prekrsaje da je lice kaznjeno sa odredjenim brojem poena i zabranom upravljanja vozilom B kategorije na 3 meseca, da li moze da se dogovori sa MUP-om od kada ta zabrana da vazi?Kome se obratiti pismeno/usmeno i zatraziti period zabrane upravljanja vozilom kada odgovara kaznjenom licu?

  • Poštovani,
   Meru zabrane i upis bodova vrši teritorijalno nadležna policijska uprava i na sam ovaj postupak ne možete preterano uticati. Pokušajte da se u sudu obratite sudiji za sprovođenje kaznenih mera i sankcija.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav,
  Od danas mi kreće zabrana na 2 meseca. Imam neodložni put u inostranstvo, pa me zanima da li postoji mogućnost pisanja molbe da se odloži zabrana na 20 dana.

  • Pošotvani,
   Ako je zabrana počela da se sprovodi skeptični smo da ćete moći da ostvatrite vaš plan. O ovakvim stvarima ne odlučuje MUP već sud koji je izrekao sankciju odnosno sudija za izvršenje sankcija.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Vozacka dozvola B kategorije mi je oduzeta i nalazi se u mupu zbog 18 bodova. Rekli su mi da ponovo moram polagati.Posto sam imao A.B.i C kategoriju interesuje me dali u inostranstvu mogu voziti kamion ako mi je to zanimanje. Zivim u Nemackoj vec godinu dana.Dal je mup duzan da mi izda vozacku dozvolu da je zamenim za Nemacku da bi mogao da radim ili moram ponovo polagati . hvala

  • Poštovani,
   Ako ste imali samo vozačku dozvolu R.Srbije, ona vam je sada oduzeta odnosno poništeno je rešenje kojim ste je stekli do ponovnog ispunjenja uslova. MUP vam neće vratiti dozvolu iz prostog razloga što je neophodno da imate važeću dozvolu da biste je zamenili za inostranu. Obratite se Agenciji za bezbednost saobraćaja koja sprovodi obuke za vozače kojima je oduzeta dozvola.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Napisali ste ovde u odgovoru sledeće „Prema pravilima o dostavljanju operater će evidentirati odbijanje i nakon zakonom određenog roka nastupa neoboriva pretpostavka da ste primili ovo rešenje“.
  Pitanje glasi, da li ja mogu da ne preuzimam rešenje o zabrani (izrečena mi je mera od 2 meseca) i da nakon 2 godine od presude ta zabrana prestane da važi? ili po ovome što ste napisali to nije moguće, već će zabrana po automatizmu početi da važi posle nekoliko neuspelih pokušaja uručenja.

  • Poštovani,
   Prema pravilima upravnog postupka o dostavljanju ukoliko ono bude onemogućeno nakon povratka organu posle više dostavljanja se smatra da vam je isto pismeno uručeno što prema našem mišljenju ima efekat da prema vama počinje pravno dejstvo ovog rešenja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Oduzeo mi je sup vozacku a sud nije zavrsen za prekrsaj sad istice dve godine nisu me osudili dali ce mi vratiti dozvolu kad to zastari.

 • Sup mi je uzeo dozvolu ali sud nije zavrsen otiso sam preko da radim sad je dve godine i zastarelo je nisam osudjen dali ce da mi vrate dozvolu ako nisam osudjen za prekrsaj.

  • Poštovani,
   Nije nam jasno kako vam je MUP uzeo dozvolu? Ako ste stekli uslov za oduzimanje dozvole tako što ste imali preko 18 kaznenih poena, vaša dozvola je poništena i po ispunjenju obaveza u Agenciji za bezbednost saobraćaja (seminari i predavanja) možete ponovo steći dozvolu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • pozdrav izreceno mi je 18 kaznenih poena i 11 meseci zabrane upravljanja morao sam predati vozacku dozvolu.posedovao sam kategorije A.B i C. Posto se nalazim u inostranstvu i nikome od ukucana nije dozvoljeno da preuzme izrecenu kaznu neznam dokle mi vazi zabrana i kada mogu pohadjati seminar.gde i kako to mogu proveriti posto nisam u mogucnosti da putujem za srbiju da bih to proverio. ako treba da se obratim agenciji za bezbednost postoji li neki mejl da bih to mogao saznati .Hvala

 • Postovani…Stiglo minje resenje iz suda da imam novcanu kaznu i kaznu zabrane voznje mesec dana, ali to je samo resenje iz suda u koje uostalo pise koliko treba da platim i ostalo, dali je to resenje sa kojim ne smem da vozim od dana izrucenja ili trebam da cekam drugo resece, prvo sam dobio posle 2 dana od odlaska ma sudjenje a to drugo(ako gani ima) vec mesecdana ne stize. Hvala

  • Poštovani,
   Mišljenja smo da prema ZOBS, meru zabrane upravljanja vozilom izriče sud, a sprovodi je teritorijalno nadležna organizaciona jednica MUP, prema vašem prebivalištu. Dakle MUP vam dostavlja rešenje u kome mora biti naznačeno od kad do kad imate zabranu upravljanja i od uručivanja tog rešenja vi ne smete upravljati vozilom. Postojali su slučajevi kada je sud već u svojoj odluci odredio i datume zabrane kada samo rešenje suda nije usklađeno sa zakonom pa je neophodno obratiti se sudiji za izvršenje sankcija.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Dobar dan
  Interesuje me da u slucaju imam zabranu voznje od mesec dana, a za to vreme i za vreme prekrsaja imao srpsku vozacku dozvolu, i u medjuvremenu izvadio/ preveo srpsku vozacku na inostranu vozacku dozvolu, na primer austrijska, da li bi mi zabrana bila vazeca i za austrijsku odnosno inostranu vozacku dozvolu?
  Pozdrav

  • Poštovani,
   Zabrana se odnosi na upravljanje određenom kategorijom vozila na teritoriji na kojoj se prostire nadležnost suda koji je doneo odluku.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Za sudbinu ne znamo, ali vas čeka prekršajni postupak u kome ćete najverovatnije odgovarati za prekršaje u sticaju čime je znatno pogoršan vaš položaj jer je kazna za vozača koji bude zatečen u upravljanju vozilom za vreme trajanja mere zabrane:
   Kaznom zatvora od najmanje 15 dana ili novčanom kaznom od 100.000 dinara do 120.000 dinara kazniće se za prekršaj vozač ili lice koje:

   Srdačno,
   AMK Novi Beorgad

 • Poštovani,

  Imam pitanje u vezi nagodbe kojom se priznaje krivica za saobraćajni prekršaj u cilju ublažavanja kazne. Čitao sam da je potrebno posetiti nadležnu stanicu MUP-a na čijoj teritoriji je načinjen prekršaj ili teritorijalnu stanicu MUP-a shodno mestu prebivališta. Interesuje me da li se to mora učiniti pre odlaska kod sudije za prekršaje ili se nagodba može postići i kod sudije za prkršaje obzirom da pretresu prisustvuje i policajac?

  Hvala unapred

  • Poštovani,
   Koliko smo upoznati sporazum o priunanju prekršaja se može zaključiti do pravnosnažnog okončanja presude.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Posle 10 meseci stiglo mi je resenje koje jos nisam potpisao u posti o zabrani voznje na 2 meseca (Privatne obaveze,neizbegavam to pismo ).
  Moram na more u skorije vreme,ali od svih nas u kolima devojka je jedina koja poseduje vozacku i to je probna. Jel problem da devojka vozi do granice,a dalje da vozim ja. Jel ta mera zabrane od dva meseca pravi problem ako vozim u Cr. Gori? Da preciziram pitanje. Jel smem da vozim kola izvan granica Srbije u toku trajanja mere zabrane u Srbiji?

  • Poštovani,
   Zabrane upravljanja koje izriče sud jedne države odnose se samo na teritoriju koja je pod jurisdikcijom suda koji je izrekao meru zabrane. Oduzimanje vozačke dozvole je druga mera kojom se vozač onemogućava da vozi bilo gde jer mu se fizički oduzima dozvola i poništava rešenje kojim je ona data.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav druze danas me zaustavila patrola vozio Sam pod zabranom 5 Dana do isteka zabrane zanima me koja ce kazna biti u ovom slucaju I koliko bodova?

  • Poštovani,
   Obratite pažnju na član 330.
   Kaznom zatvora od najmanje 15 dana ili novčanom kaznom od 100.000 dinara do 120.000 dinara kazniće se za prekršaj vozač koji upravlja vozilom dok je pod zabranom Vozaču iz stava 1. ovog člana će se izreći i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom od najmanje osam meseci uz 14 ili 16 bodova u zavinsonsti od konkretne situacije.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani, rešenjem prekršajnog suda kažnjen sam zabranom upravljanja vozilom u trajanju od 3 meseca. Međutim od mupa sam dobio saopštenje da mi je u registru o izrečenim merama vozaču evidentiran podatak o zabrani upravljanja vozilom B kategorije u trajanju od 0 godina, 0 meseci i 3 dana. Svakako je neka greška, ali da li da prihvatim ovo saopštenje da imam zabranu od 3 dana ili ono po rešenju suda od 3 meseca? Nemam pojma šta da radim.

  • Poštovani,
   Meru zabrane izriče sud, a izvršava je teritorijalno nadležna organizaciona jedinica MUP. Dakle morate od policije dobiti rešenje u kome će stajati od kada do kada imate zabranu. Nakon dostavljanja možete kod MUP proveriti da li imate zabranu nakon isteka 3 dana.
   Srdačno,
   AMK Novi BEograd

 • U toku tekuce godine u kratkom roku napravio sam tri prekrsaja (alkohol) i kaznjen novcano i zbirno sa 36 poena.
  Dobio sam resenje da mi se oduzima dozvola i resenje o zabrani upravljanja 9 meseci. Fizicki je nisam predao, dao sam izjavu da sam je izgubio, ali znam da ne smem da vozim, naravno. Da li ja imam pravo da ponovo polazem ili ne?

 • Postovani,
  Da li se za prolazak na crveno svedlo uvek daje zabrana voznje na neki period?
  Prvi mi je prekrsaj u zivotu, nije mi bilo dobro i nisam ni bio svestan da sam presao na crveno, video sam da trepti zuto i u glavi prespojio da semafor ne radi i presao, kamera me uhvatila 2 sekunde posle ukljucenja crvenog

  • Poštovani,
   Ovo je težak prekršaj pravila o bezbednosti saobraćaja. Sud odlučuje da li će biti primene mere ali mišljenja smo da teško da ćete proći bez nje.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  Dobio sam meru zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije na 9 meseci za koji još nisam primio rešenje.
  Da li za vreme zabrane mogu voziti moped do 50 km3? Pošto isti nije vezan za „B“ kategoriju ili se mera zabrane odnosi na sva motorna vozila?

  • Poštovani,
   AM kategorija je na starijim dozvolama bila vezana za B kategoriju. Mera zabrane koja se izriče sudskom odlukom se odnosi na kategoriju vozila kojom je učinjen prekršaj što je jasno naznačeno u presudi osim ako sud ne odluči da primeni neku od drugih mera koje su usmerene na vozačku dozvolu. Konsultujte Upravu za upravne poslove MUP po ovom pitanju da dobijete zvaničan odgovor.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, napravio sam prekrsaj i i zrecena mi je kazna novcana , 19 kaznenih poenai 9 meseci zabrane u pitanju je c kategorija da li mogu da vozim automobil .Srdacmo

  • Poštovani,
   U presudi stoji jasno definisana mera zabrane na koju se kategoriju odnosi i na koji vremenski period. Ako niste pogrešili u broju kaznenih poena sa 18 poena će vam biti oduzeta vozačka dozvola što je mnogo veći problem od mere zabrane koja dođe i prođe.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,

  Ja sam dobio poziv da se pojavim na sudu 10.9.2019. koj sam potpisao. Pre 10 dana sam sklopio sporazum priznjanja, zanima me da li zabrana dolazi na snagu od 10.9.2019 ili tek kada budem bio propisno obavesten.

  Srdačno, Ivan

 • Poštovani,
  Nakon što sam otišao u prekršajni sud povodom suđenja zbog vožnje u alkoholisanom stanju, sudija me je poslao u upravu saobraćajne policije da se nagodim. Zanima me da li je proces presude i potom izricanje zabrane upravljanja isti, ili ja licno moram da dostavim nagodbu sudu ili nekom drugom nadležnom organu ?
  Hvala

  • Poštovani,
   Kada zaključite sporazum, dostavljate ga sudiji koji vodi vaš prekršajni postupak.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • nisam stao policijskom sluzbeniku na znak stop,pobegao u suprotnom smeru i sve to sa zabranom
  On mi je potom dosao kuci , trazio mi dozvolu i licnu kartu i upisao sva tri prekrsaja, iako prethodno nije video kola(bila su u garazi)
  Da li imam sanse da se izvucem na sudu,ako osoba na kome se vodi auto kaze da je neko drugi vozio,i dovedem tu “osobu”koja je vozila i ona potvrdi ,a ja sve vreme negiram da sam usao u kola pod zabranom ?

  • Poštovani,
   S obzirom da niste naveli vaše ime odlučili smo se da objavimo vaš komentar u kome priznajete višestruke prekršaje od kojih u pojedinima možda ima i elemenata za krivično gonjenje. Mi ne dajemo pravne savete, za sva pitanja sudskog postupka morate da se obratite stručnoj pravnoj pomoći.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Pod zabranom ne možete da vozite nikad a ponajanje tokom bilo kakve vanredne situacije.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • postovani,vozio sam sa probnom dozvolom posle 23h,sa 0,51promila.dobio sam resenje da zabrane upravljanja motornim vozilom b kategorije na 6 meseci dali cu morati na seminar ili mi se vraca pravo posle zavrsetka zabrane

  • Poštovani,
   Ako niste ovim prekršajem stekli broj kaznenih poena za oduzimanje dozvole, imate samo zabranu upravljanja. Ako ste kumulirali poene i dobili rešenje o ODUZIMANJU DOZVOLE, znači da ste izgubili dozvolu i da morate pohađati seminare Agencije.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Da li je nekako moguce izbeci kaznene poene,uz dogovor sa sudijom?
  I da li je moguce dobiti samo novcanu kaznu,nebitno kolika je ,da li je moguce zakonski da sudija izostavi kaznene poene i zabranu i kazni samo novcano?

  • Poštovani,
   Kazneni poeni nisu predmet sporazuma. Sporazum zaključujete sa MUP a ne sa sudom. U odnosu na izvod iz prekršajne evidencije je i mogućnost da prođete samo sa novčanom kaznom i poenima.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Kako tačno da vozite BE (priključno vozilo koje vuče vozilo B kateg)? Svakako odgovor je ne, jer je za dobijanje BE kategorije osnova B kategorija.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • moj sin je napravijo saobracajnu nezgodu pod zabranom upravljanja vozilom,dobio je od sudije presudu 9 meseci zabrane upravljanja i 105 hiljada din i 14 kaz poena ima 6 od prve zabrane,prekljuce je dobio resenje za pocetak zabrane upravljanja vozilom 9 meseci .juce je dobio opet sudki poziv za isti prekrsaj ,sta se desava.

  • Poštovana,
   Ako se radi o saobraćajnoj nezgodi, uobičajeno se pokreće i krivični postupak, pored prekršajnog koji je već sproveden iz onoga što ste napisali.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Preksinoc sam napravio udes vozio sam posle 11 a imam probnu pobegao sam ,ujutru su me nasli naduvao sam 0.58 .Zanima me da li cu imati zabranu polaganja ili nesto blize ako ste imali ovakav slucaj

  • Poštovani,
   Kao mladom vozaču sa probnom dozvolom bi trebalo da vam bude najmanja briga nekakvo „polaganje“. Ako imate probnu dozvolu, već ste položili vožnju, a što se tiče ostalog navedenog konsultujte stručnu pravnu pomoć za krivični i prekršajni postupak koji slede.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Vaše pitanje sadrži suviše podataka o ličnosti da bi bilo javno objavljeno. Postavite pitanje direktno na mejl adresu jer nažalost ne smemo činiti javno dostupnim sve vaše informacije koje ste naveli.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Vozio sam posle 11 sati sa probnom vozackom dozbolom da li moze kazna da se ublazi pritom policajac mi ke rekao kad me je zaistavio da nwvu imati nikakvu zabranu a sad kad mi je stiglo sudija mi je rekao da cu imati 3 meseca zabranu da li.moze kazna da se ublazi?

  • Poštovani,
   Možete pokušati sa sporazumom ali se probna dozovla tretira kao teža okolnost po vas.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Ne stižu vam kazne već pozivi za sudski postupak. U zavisnosti od toga da li ste bili na adresi iz lične karte i da li je pokušavano dostavljanje je i mogućnost relativne zastare (ako organ ne pokrene postupak u roku od godinu dana).
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Dobio sam zabranu upravljanja motornim vozilima B kategorije na 8 meseci. Interesuje me da li mogu da polažem za motor, A kategoriju ida ond ato vozim pošto ne potpada pod kategoriju B.
  Glavna pitanja – 1) da li mogu da polažem za A ako imam zabranu za B
  2) da li mogu da vozim A dok mi traje zabrana za B?

  • Poštovani,
   Koliko nam je poznato možete ići na obuku i polagati vožnju za A kategoriju ako ispunjavate uslove. Što se tiče presude u njoj je jasno određeno u izreci na koja vozila se odnosi mera zabrane upravljanja vozilom.Preporučujemo da konsultujete auto školu koja ima program polaganja za A kategoriju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Ja ne mogu da verujem! Danas sam imao zakazano polaganje E Kategorije i ladno nisam mogao da polazem pri tom mi lupili prekršajnu kaznu od 15 000 din. Zato što imam zabranu za B kategoriju.

 • Totalno suludo pravilo i propis. Naime imam prekršaj prekoračenje brzine i sve sam priznao, jer tako je i sve sam potvrdio i potpisao (kriv sam). Idem kod sudije za prekršaje, plaćam kaznu i troškove postupka, nebitno. Sud mi je saopštio da ću od nadležnog MUP- a dobiti zabranu za vožnju B kategorije. Ok, znam da me čeka to i mirno to prihvatam. E sad ono što me izričito nervira i iritira! Posle oko dva meseca od suda i rešenja suda, dobijam od SUP- a da mi počinje važiti zabrana od kada sam primio poštom rešenje!? !? !? Sve ja razumem, propise i zakone, ali suludo je da se čoveku ne ostavi bar nedelju dana pa da teče zabrana, a kako bi sve pozavršavao i našao zamenu za vožnju koju MORAM da obavim! Kako ja da znam da je ,,pamet“ izmislila da kada primim rešenje, ono počinje automatski da važi!? Pa dajte ljudi, ispada da sam u isčekivanju, od suda, svo vreme kada ću dobiti zabranu!? Nije ni zabrana problem, prihvatam je i ona mora da se sprovede, ali dajte bar nedelju dana pa da počne da teče, a ne kao u nacističkoj nemačkoj- važi odmah SAD. Upropasti mi sve dogovoreno i isplanirano!!!! Bar 4- 5 dana da ti daju lufta, pa da počne da traje zabrana!!!

  • Poštovana,
   Kada bi bila moguća ovo bi bila vrlo simpatična situacija da vam je zabranjeno upravljanje B kategorijom, ali dozvoljeno upravljanje B kategorijom kada vučete prikolicu 🙂 Salu na stranu, odgovor je NE nikako ne mozete da upravljate ni jednom vrstom dozvole za vozila B kategorije.
   S poštovanjem
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,dobila sam meru zabrane upravljanja motornim vozilom na 3 meseca zbog voznje posle 23h..Saopštenje od kada mi pocinje zabrana nikad nije stiglo a mene je u medjuvremenu zaustavila policija i prilikom provere ustanovili da jesam pod zabranom i pisali mi novu kaznu.Očajna sam i ne znam da li vredi i kome se zaliti jer naravno da sam znala da sam pod zabranom ne bih sigurno rizikovala.
  Srdacan pozrdav

  • Poštovana,
   Rešenje o zabrani je vrlo verovatno pokušano da vam se uruči (adresa u ličnoj karti), a nakon toga su primenjena pravila zakona o upravnom postupku u slučaju nemogućnosti ličnog dostavljanja.
   Obratite se nadležnoj policijskoj upravi radi informacije kada i kako je rešenje uručeno.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Stanujem na adresi koja je u licnoj karti..da li postoji ikakva šansa da uvaže to sto nisam dobila obavestenje?
    Zaista neverovatno i strasno da na taj način najstroze kaznjavaju,pa nije u pitanju hiljadu,dve dinara nego novcana kazna od 100 hiljada i pritom ce mi biti i oduzeta dozvola,a ja nemam nikakvu mogucnost odbrane a nisam ni obavestena da je nastupila zabrana.

    • Poštovana,
     Zabranu upravljanja izriče sud pred kojim imate mogućnost da samostalno ili uz stručnu pomoć iznesete vašu odbranu. S obzirom da već postoji ovakva činjenična situacija da vam rešenje nije uručeno, toplo preporučujemo da se konsultujete sa stručnom pravnom pomoći.
     S poštovanjem,
     AMK Novi Beograd

 • Koliko najduze moze da traje zabrana upravljanja vozilom i da li nakon isteka zabrane mora iznova da se polaze vozacki?

  • Poštovana,
   Zabrana traje onoliko na koliko glasi presuda, a najduže do 1 godine.
   Zabrana ne znnači gubitak vozačke dozvole sama po sebi, već samo u slučaju da je prekršajem ispunjena kvoda od 18 i više kaznenih poena.
   S poštovanjem,
   AMK Novi Beograd

 • Dobijam zabranu na b kategoriju za koi dan, zabrana na 30dana. Smem li da vozim BE kategoriju u vreme zabrane B kategorije. Jer imam slep sluzbu pa mi je potrebno, vucem slep prikolicu ili ne smem. Hvala unapred.

 • Poštovani,
  Izrečena mi je mera zabrane upravljanja motornim vozilom 6 meseci. Da li u tom periodu mogu upravljati mopedom (moped 49ccm). Pitanje je već bilo postavljeno ali nisam razumeo Vaš odgovor. Dakle konkretno DA ili NE.

  Srdačan pozdrav

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *