Vozačka dozvola i probna vozačka dozvola od A do Š

Vozačka dozvola je dokument koji smo dužni da imamo kod sebe tokom vožnje koju je neophodno pokazati na zahtev ovlašćenih službenih lica koja vrše kontrolu saobraćaja.

Kako izgleda vozačka dozvola?

Prema Pravliniku o vozačkim dozvolama, obrazac vozačke dozvole je pravougaonog oblika, ružičaste boje, izrađen od polikarbonata u formatu identifikacione kartice.

Na prednjoj strani obrazac sadrži natpis na srpskom i engleskom jeziku: „ Republika Srbija“ i jasan naziv samog dokumenta „Vozačka dozvola“, fotografiju vozača, osnovne podatke i oznake kategorija vozila kojima vozač ima pravo da upravlja.

Poleđina obrasca sadrži tabelu u koju su upisani podaci o kategorijama vozila kojima vozač ima pravo da upravlja, datum prvog izdavanja i datum do koga važi dozvola za svaku od kategorija.

Na samom dnu u poslednjem redu pod rednim brojem 12. upisuju se eventualna ograničenja.

Koji su uslovi za dobijanje vozačke dozvole?

Da bi vozačka dozvola nekome bila izdata neophodno je da lice ispunjava sve Zakonom propisane uslove za dobijanje ovog dokumenta, a to su:

 1. Starosni uslov za dobijanje dozvole za određenu kategoriju vozila
 2. Zdravstveni uslovi- lekarsko uverenje o psihofizičkoj osposobljenosti za upravljanje određenom kategorijom
 3. Prebivalište ili odobren privremeni boravak od najmanje 6 meseci u Republici Srbiji
 4. Položen vozački ispit za vozača određene kategorije
 5. Položen ispit iz prve pomoći
 6. Nepostojanje zabrane upravljanja vozilom

Šta je probna vozačka dozvola i čime sam sa njom ograničen?

***NOVO***NOVO Od 03.04.2018. godine stupaju na snagu Izmene Zakona o bezbedosti saobraćaja gde će biti promenjena pravila o probnoj vozačkoj dozvoli. Šta se menja saznajte u našem članku – http://www.amknovibeograd.com/novi-zakon-probna-vozacka-dozvola/

Kandidati za vozače koji uspešno završe obuku i polože vozački ispit dobijaju probnu dozvolu sa rokom važenja od godinu dana.

Nakon čega mogu izvaditi pravu vozačku dozvolu.

Sa potrebnim dokumentima odlazite u nadležnu teritorijalnu jedinicu ministarstva unutrašnjih poslova (za grad Beograd to je Ljermontova 12 a) koja vam izdaje obrazac probne vozačke dozvole.

Sa probnom vozačkom dozvolom morate se pridržavati sledećih specifičnih ograničenja:

Šta je promenjeno?

Koja su nova ograničenja za mlade vozače saznajte na linku Novi Zakon i probna vozačka dozvola

Ova ograničenja su važila do stupanja na snagu Izmena i dopuna ZOBS 03.04.2018.

 • Probna dozvola se koristi samo na teritoriji Republike Srbije.
 • Za lica koja imaju 17 godina važi ograničenje ne smeju samostalno upravljati vozilom već to mogu činiti samo pod nadzorom lica koje poseduje vozačku dozvolu te kategorije minimum 5 godina. To lice je dužno da nadzire vozača i da se stara da on vozilom upravlja na bezbedan način.
 • Vozilo kojim upravlja vozač sa probnom vozačkom dozvolom mora biti označeno, sa prednje i zadnje strane, posebnom oznakom „P“ .
 • Vozač sa probnom vozačkom dozvolom ne sme imati više od 9 kaznenih poena jer mu se u protivnom poništava probna vozačka dozvola.
 • U periodu od 23-05 ujutru ne sme se upravljati vozilom.
 • Vozač mora da se kreće brzinom 10% manjom od one koja je propisana na delu puta po kome se vozi.

Gde se izdaje vozačka dozvola u Beogradu?

Vozačka dozvola je dokument koji niste po Zakonu dužni da izvadite. Svako ima pravo da se opredeli da li da vozi ili ne pa se samim vozačka dozvola izdaje isključivo na lični zahtev vozača.

Izdavanje vozačkih dozola je u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova pa se u zavisnosti od vrste vozačke dozvole obraćate područnim policijskim upravama.

Probna vozačka dozvola i prva dozvola B kategorije

Ako vadite probnu vozačku dozvolu ili prvu vozačku dozvolu nakon probne treba da odete u policijsku upravu koja se nalazi u Ljermontovoj 12a, dakle ne idete u policijsku stanicu na vašoj opštini.

Za izdavanje probne vozačke dozvole vam je potrebno:

 • Važeća lična karta
 • Dve fotografije (50 x 50 mm), ne starije od 6 meseci i ne sa automata za fotografisanje.
 • Lekarsko uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje kategorijom vozila za koju ste položili vozački ispit.
 • Uverenje o položenom vozačkom ispitu koje dobijate u auto školi gde ste položili vozački ispit.
 • Potvrda o položenom ispitu iz prve pomoći (osim za F i M kategoriju)
 • Dokaz o uplati propisanih administrativnih taksi koje iznose 1247 dinara (Isključivo prvi primerak uplatnice koji na sebi ima pečat pošte ili banke gde ste izvršili uplatu).
 • Nakon toga dobijate obrazac probne vozačke dozvole.

Nakon isteka godinu dana (najranije na dan isticanja) možete podneti zahtev za izdavanje regularne vozačke dozvole.

Za regularnu vozačku dozvolu potrebno je da ponesete:

 • Važeću ličnu kartu.
 • Probnu vozačku dozvolu.
 • Dokaze o uplati propisanih taksi koje iznose 1576 dinara (Isključivo prvi primerak uplatnice koji na sebi ima pečat pošte ili banke gde ste izvršili uplatu).

Do izrade i uručenja vozačke dozvole možete da vozite sa potvrdom koju dobijate po podnošenju zahteva.

Produženje ili zamena vozačke dozvole za B kategoriju.

Za produženje vozačke dozvole ili izdavanje njenog duplikata možete se obratiti teritorijalno nadležnoj organizacionoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova- policijskoj stanici na teritoriji Beograda.

Za produženje ili duplikat vozačke dozvole su vam potrebni:

 • Važeća lična karta
 • Vozačka dozvola (ako se produžava zbog isticanja dokumenta)
 • Obrazac izjave podnosioca zahteva (dobijate ga u policijskoj stanici, sadrži kratak opis šta se desilo sa vozačkom dozvolom) ako je dozvola izgubljena/ ukradena.
 • Lekarsko uverenje, ako je potrebno (ako je ograničenje evidentirano u lekarskom uverenju na osnovu koga je izdata vozačka dozvola ili za lica posle navršenih 65 godina života).
 • Dokaz o uplati propisanih taksi – ukupno 1576 dinara.

Vozače zanima i Kako do međunarodne vozačke dozvole?

Koliko važi vozačka dozvola?

Dozvola se po pravilu izdaje na period od 10 godina, a izuzetno se može izdati na kraći rok na osnovu lekarskog uverenja o zdravstvenoj sposobnosti vozača.

Ovo je neophodna mera koja ima za cilj da se onim vozačima koji imaju zdravstvene probleme koji mogu uticati na bezbednost saobraćaja rok važenja vozačke dozvole skrati u cilju lekarske provere njihovog zdravstvenog stanja i osposobljenosti za bezbedno upravljanje vozilom.

Starijima od 65 godina života na maksimum 5 godina u zavisnosti od lekarskog uverenja izdatog od nadležne zdravstvene ustanove.

Ako zahtev podnosi osoba starija od 55 godina života, vozačka dozvola se izdaje sa maksimalnim rokom važenja do navršene 65. godine života.

Ako se u lekarskom uverenju o zdravstvenoj sposobnosti vozača da mišljenje o neophodnosti korišćenja pomagala prilikom upravljanja vozilom, ta činjenica se evidentirati na obrascu vozačke dozvole.

338 thoughts on “Vozačka dozvola i probna vozačka dozvola od A do Š

 • Postovani,ja sam izbeglo lice od 02.12.1991.god sa boravkom u Beloj palanci.Imam problema oko zamene papirne vozacke dozvole za biometrijsku.Vozacki ispit sam polozio 18.08.1999.god.u Pirotu,a Bela palanka mi je izdala dozvolu.Posle deset godina sam je produzio bez problema,a sada ne mogu da je zamenim,receno mi je da nemaju na osnovu cega da je zamene jer nema licnu kartu RS vec Izbeglu legitimaciju koja je vazeca do 2019.god.Auto mi je potreban zbog odlaska i povratka sa posla,Da li mozete da mi kazete gde da se obratim ili kako da je zamenim kao izbeglo lice?Unapred vam se mnogo zahvaljujem.

  • Poštovani,
   Da biste posedovali biometrijska dokumenta Republike Srbije neophodno je da posedujete osnovni identifikacioni dokument, a to je lična karta. Predlažemo Vam da se za početak obratite područnoj policijskoj upravi na opštini gde imate prijavljeno boravište, odnosno onoj koja vam je izdala trenutno važeći identifikacioni dokument, pa da sa njima proverite da li postoji mogućnost da Vam se izda vozačka dozvola na novom obrascu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Bio sam juce da izvadim pravu vozacku dozvolu. Dobio sam privremenu na papiru i rekli su mi da ce prava biti napravlena za 10 dana a da do tada koristim taj papir. Sutra bi trebao ici za hrvatsku pa me zanima da li smem da prelazim granicu sa tom vozackom?

 • Da li je potrebno lekarsko uverenje prilikom zamene probne vozacke dozvole pravom u slucaju da vozac nosi naocare za daljinu?

  • Poštovana,
   Nije potrebno novo lekarsko uverenje. Dobijate dozvolu do isteka lekarskog uverenja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani, živim od 2014.god. u Nemačkoj. Test za vozački ispit sam položio 1998. godine. Nažalost sam vozačku dozvolu pre više godina izgubio tj. pre nego što sam se iselio u Nemačku, stigao sam još da nabavim dokumenat od MUP, na kom stoji DA IMAM položen ispit (znači „Uverenje“ od MUP). Na uverenju stoji da je vozačka bila važeća do 2008.god., tj. da „nemam zabrane i sl.“
  Pošto mnogi tvrde da MORA lično da se doputuje u Srbiju za nabavljanje nove dozvole, moje pitanje bi bilo:
  – Da li postoji mogućnost da ovlatim pismeno advokata, kako bi isti odradio celu proceduru u Srbiji?
  – Eventualno ako već kod preuzimanja BAŠ treba moj postpis, da MUP Srbije pošalje vozačku na konzulat u Nemačkoj i tu da preuzmem?

  Hvala unapred na odgovoru.

  • Poštovani,
   Možete ovlastiti punomoćnika da obavi te poslove za vas.
   Srdačan pozdrav.
   AMK Novi Beograd

    • Poštovani,
     Prema informacijama od MUP od nove godine nije moguća predaja i podizanje vozačke dozvole uz ovlašćenje. Hvala na sugestiji.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Izgubio sam probnu dozvolu koja važi do 17.11.2017 Interesuje me koji je postupak za vadjenje nove dozvole I da li dobijam plastičnu(pravu) ili mi izdaju isto probnu pošto je manje od godinu dana do isteka.
  Hvala na odgovoru.

  • Poštovani,
   Vadite duplikat probne vozačke dozvole. Potrebno je da uplatite propoisane dažbine za duplikat i da ponovo priložite fotografije.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  probnu vozacku dozvolu uzeo sam sa 17 godina (decembar 2016), da li mogu da upravljam vozilom bez nadzora starijeg lica jer sam napunio 18 godina?

  • Poštovani,
   Kao što stoji u tekstu, ovo ograničenje imate do navršene 18. godine života,
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovana,
   Kao što je navedeno u tekstu, potrebna su vam dokumenta:
   Važeća lična karta.
   Probna vozačka dozvola.
   Dokazi o uplati propisanih taksi.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Da li postoji mogućnost da se vozačka dozvola dobije na 5 godina iako je na lekarskom uverenju napisano da nemam ograničenje ali da proverim vid za 5 godina?

  • Poštovani,
   Vozačka dozvola se izdaje sa rokom važenja 10 godina osima ako imate ograničenje kao u vašem slučaju pa vam je izdato lekarsko uverenje sa rokom važenja 5 godina što je i maksimum roka za važenje vozačke dozvole u vašem slučaju.
   Srdačan pozdrav,
   AMK Novi Beograd

  • Neverovatno da na lekarskom za godinu dana idem dva puta,mislim da preteruju u nekim slučajevima,zadnji put kod pregleda ocnog vida gde resetam jer imam odlican vid kao i reflekse i gde mi pisu prvo 5 godina sa preporukom na 10 i onda oba puta ispred mene ulazi deda koji dobija na 5 godina jer zna neuropsihijatra u Obrenovcu,licno sam istom citao pitanja sa onolikog zida,toliko samo o vidu,a ja kazem sve i necu da lazem i pritom treniram amaterski ali naravno daleko bolji u svakom pogledu i kaze mi godinu dana pa kasnije ce mi podizati,onda sam otišao gde sam rekao da su mi napisali tih 5 sa preporukom 10 i opet pocinje ispitivanje od pre 20 godina sta sam radio,jer kada su isprobali sve pa cak i skidanje i videli da sam u misicima,kaze zatvori oči i ispruzi ruke,sto sam već radio i ajde kaze da su mi zadrhtale ruke u sta sumnjam,ali vise nije bilo sta pa kaze to ce te pratiti,a za tenk i vojsku kada je trebalo to se nije gledalo i ako tu mora da se bude…,apelujem da se nemesaju babe i žabe,nemoze biti neko ko ima 70 i više godina spremni od duplo mladjeg da neidem bas u detalje,ali znam i da sam i na polaganju u grupi svuda bio najbolji,ako nisam imao dozvolu to neznaci da nisam znao voziti,zivot i svako od nas je individualno osoba za sebe i tako da treba da gledaju siru sliku i da kao svuda u svetu trud se nagradjuje,a kod nas je sve to obrnuto,sto gore to vam više pomazu,sto si bolji to ti vise traze,ko ima slicna gledanja ne samo za ovo,ovakvih situacija imate gde god,naravno da odgovara mnogima,ali time im nepomazemo,naprotiv i još više nazadujemo.

 • Pozdrav, probna vozacka mi vazi do 1 novembra 2017. Da li tada dobijam pravu ili jos jednu godinu dobijam probnu vozacku dozvolu zbog novog zakona o saobracaju koji vazi od 2017, posto sam probnu dobio u 2016. godini. Poz

  • Poštovani,
   Novi Zakon nije donet. Kada vam istekne probna dozvola, menjate je za standardnu vozačku dozvolu.
   Srdačan pozdrav,
   AMK Novi Beograd

   • Istekla mi je probna pre 10 dana necu moci jos 15 dana da izvadim pravu da li smem da upravljam motornim vozilom iako mi je probna isteklA

    • Poštovani,
     Sa dokumentom kome je važnost istekla kako sama reč kaže ne smete upravljati vozilom.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

  • Pošotvana,
   U zavisnostzi od gužve u Ljermontovoj, istog dana se sve završava čim predate potrebna dokumenta na šalteru.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovana,
   Ako ispunjava sva ograničenja predviđena za probnu vozačku dozvolu i interni akt u firmi ne zabranjuje tako nešto.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Da li neko sa navršenih 23 godine života, posle polaganja vozačkog ispita stiče pravo da ima regularnu vozačku dozvolu ili ipak prvo dobija probnu vozačku dozvolu?

  • Poštovana,
   Za probnu dozvolu nisu bitne godine života već polaganje vožnje. Nakon položenog vozačkog ispita dobijate probnu vozačku dozvolu na godinu dana bez obzira na godine života.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Ako pričamo o B kategoriji, za sada ne postoji ograničenje. O tome je bilo reči ali takve izmene i dopune zakona nisu usvojene.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav, ovde kažete da neko ko je polagao sa 17 može da vozi bez pratnje čim napuni 18, dok na mupovom sajtu ako se sećam i još nekoliko mesta kažu da ne možete voziti bez pratnje dok vam ne istekne probna dozvola bez obzira što ste vi u medjuvremenu napunili 18, to se nalazi i u pitanjima za polaganje, to pitanje sam pogrešio. Ko je sad tu u pravu ? Hvala

  • Poštovani,
   Član 182 ZOBS u stavu 8. jasno izuzima vozače sa navršenih 18 godina od ove obaveze.
   Srdačan pozdrav,
   AMK Novi Beograd

 • Kad stupa na snagu nacrt zakona o bezbednosti u saobracaju kojim se vazenje probne vozace dozvole produzuje do 21 godine?

  • Poštovani,
   Nacrt zakona je kako mu sam naziv kaže nacrt, nakon prečišćavanja teksta treba da se nađe u skupštinskoj proceduri i nakon usvajanja novi Zakon stupa na snagu. Nije još određen termin za raspravu u Narodnoj Skupštini.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Ukoliko sam probnu dozvolu izvadila u decembru 2016. godine, znači li to da u decembru 2017. uzimam pravu dozvolu ili ne, zbog promene zakona? Pošto se danas usvaja zakon o produženju probne dozvole do navršene 21. godine života, da li onda taj zakon važi i za mene? Ili samo za osobe koje će polagati od usvojenja zakona? Na mojoj probnoj dozvoli tačno piše datum isteka tj. decembar 2017. godine

  • Poštovana,
   Zakon se ne usvaja danas. Nacrt zakona je danas pred Vladom R.Srbije. Ako bude usvojen kao predlog Vlade, ide u Narodnu Skupštinu gde treba da bude izglasan i nakon toga da stupi na snagu. Zakon će sam po sebi u odredbama regulisati status dozvola koje su izdate po tada već starom Zakonu, ali pretpostavljamo da neće doći do retroaktivne primene novih propisa.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Polozila sam vozacki ispit 2006.godine Nisam bila u Srbiji i nikada nisam podigla vozacku dozvolu.Imam uverenje o polozenom vozackom ispitu.Koji su uslovi da bi mogla da podignem dozvolu i da li moram opet da polazem po novom zakonu?

 • Postovani, izgubio sam probnu vozacku dozvolu pre 2 godine. Zanima me sta moram da uradim da izvadim pravu vozacku dozvolu? Sta mi je potrebno od dokumenata?

  • Postovani,
   Kako je istekao rok u kome ste u obavezi da imate probnu dozvolu u Ljermontovoj podnesite zahtev za vadjenje regularne vozacke dozvole.
   Srdacno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovana,
   Probna vozačka dozvola je dokument koji se izdaje sa tačno određenim rokom važenja i ne može se zameniti pre isteka tog roka.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Da li je Vlada R.Srbije usvojila novi Zakon o bezbednosti saobraćaja i, ako je usvojen, kada on ide na izglasavanje u Skupštinu ? Hvala .

  • Poštovani,
   Ograničenje upravljanja u večernjim satima važi dokle god imate probnu vozačku dozvolu (godinu dana od polaganja vozačkog ispita) i nije povezano sa godinama vozača.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Još jedno pitanje, kada zakon bude bio izglasan, na koga bi on trebao da bude primenjen, na kandidate za vozača koji su procesu obuke ili na novoupisane kandidate , odnosno na sve kandidate nakon 1.Januara?
  Hvala.

  • Poštovani,
   U samom tekstu izmena i dopuna Zakona će stajati kako se zakon odnosi prema postojećim probnim dozvolama. Iskreno sumnjamo da će se nova pravila primenjivati na one vozače kojima je već izdata probna dozvola. Retka je praksa da se zakonske odredbe koje otežavaju neki položaj retroaktivno primene.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani kakva su pravila za vozace koji poloze za B kategoriju, sa 35god,dali i oni imaju probnu dozvolu i dali smeju da upravljaju vozilom bez prisutva lica koje poseduje vozacku dozvolu,i dali sme da vozi nocu?

  • Poštovana,
   Vozač koji prvi put položi vozački ispit dobija probnu vozačku dozvolu bez obzira na godine starosti. Sva ograničenja koja važe za probnu vozačku dozvolu važe u ovom slučaju – može samostalno upravljati osim od 23-05 časova
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav. Ako sam dobro razumela, probna vozačka se menja sa ili nakon datuma isteka dokumenta. Uz koji dokument mogu upravljati vozilom dok se nova vozačka ne izda? Koliko dana traje postupak izdavanja?

  • Poštovana,
   Dobićete potvrdu nakon predaje dokumenata za zamenu probne vozačke dozvole za regularan dokument. Izdavanje vozačke dozvole se uobičajeno završva za 5-7 dana od predaje zahteva.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,

  Za uzimanje vozacke dozvole je potrebno priloziti probnu vozacku dozvolu. Sta se desava u slucaju da je probna dozvola izgubljena? Da li sluzba ima podatak u sistemu da su mi izdali probnu dozvolu pre godinu dana i da li moze i bez nje?

  Hvala!

  • Poštovani,
   Ako je istekao rok probne dozvole, preuzimate regularnu dozvolu. Sumnjamo da će vam biti traženo da prethodno vadite duplikat probne dozvole već će biti dovoljna izjava.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani/a
  Dali cu moci da vozim posle 11 sati uvece sa onim papirom sto ce mi dati dok mi je dozvola u izradi pozdrav 😀

  • Poštovani,
   Po isticanju perioda od godinu dana prestaje da važi probna vozačka dozvola a sa njom i ograničenja koja je podrazumevala. Potvrdu koju dobijate, dobijate za regularnu vozačku dozvolu tako da smo mišljenja da možete upravljati vozilom i posle 23 h. Ipak, nije zgoreg da dobijete odgovor i od ovlašćenih lica za kontrolu saobraćaja jer u krajnjoj liniji oni su ti koji vrše kontrolu i tumače propise.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani zanima me dali po novom zakonu ako ne polozim za b kategoriju vozacki ispit u roku od 1 godine tj godinu dana dali mora sve ispocetka ponovo.Mislim na teorijsku nastavu pa teorijski ispit pa na kraju polaganje vozackog ispita zanima me dali u slucaju da ne polozim u roku od godinu dana sav novac i vreme potroseno na to mi propada?

  • Poštovani,
   Svaki deo obuke koji ste završili vam niko neće poništiti. Kada dobijete Uverenja o završenoj teorijskoj obuci i o završenoj praktičnoj obuci, ta Uverenja vam važe. Ono što je vas zbunilo je da nakon položenih testova, testovi važe godinu dana. U prevodu od položenih testova imate godinu dana da završite praktičnu obuku kako ne biste morali da ponovo polažete test.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Probna vozačka se daje sa rokom važenja godinu dana i nije moguće menjati je pre isteka tog roka
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,da li ce mi traziti ponovo da vadim lekarsko uverenje prilikom zamene probne za pravu dozvolu ? U lekarskom uverenju pise da moram da nosim naocare

  • Poštovani,
   Ne, regularna vozačka dozvola će vam biti izdata sa rokom važenja sa lekarskog uverenja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Da li po novom zakonu kandidati mlađi od 18 godina koji dobiju vozačku u trajanju od 4 godine moraju da imaju suvozača uz sebe do kraja važenja probne dozvole( do 21. godine) ili samo do punoletstva?
  Hvala unapred.

  • Poštovani,
   Novi zakon, odnosno izmene i dopune postojećeg zakona još nije usvojen u Narodnoj Skupštini i još uvek je ovaj tekst podložan izmenama. Kada bude završena rasprava o predlogu zakona obradićemo zakonska pravila koja će se odnositi na probnu vozačku dozvolu. Pravilo o pratiocu pri vožnji se i ovde kao i do sada odnosi na maloletne vozače, ali ostavimo to dok ne budemo imali konačnu usvojenu verziju Zakona pred sobom.
   Srdačan pozdrav,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav
  Posedujem dozvolu B,C kategorije a sad treba polazem za E pa me zanima kako se upisuje u dozvolu,jel mora da se menje ili se nekako u nju dodaje tj upisuje,i koliko traje dodavanje?
  Unapred hvala

  • Poštovani,
   Na samom obrascu dozvole se upisuje pa to zahteva izdavanje nove dozvole. Rok je uobičajen kao za izdavanje dozvole 4-5 dana.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovana,
   Vama je u korist da to bude što pre kako ne biste morali ponovo na lekarski pregled zbog važenja lekarskog uverenja i kako bi rok od godinu dana probne dozvole što pre počeo da teče.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Ako odradite sve obaveze i polaganje imate lekarsko uverenje, nakon toga dobijate novu vozačku dozvolu. Ne znamo koji deo od uslova imate da bismo vam rekli koliko se plaća.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovana,
   Bićete kažnjeni u slučaju kontrole kao što ste sami rekli nakon isteka dokumenta, taj dokument više ne važi.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovanje….
  Zanima me koliko se placa taksa u supu kad se dodaju kategorije u mom slucaju E kategoriju treba da dodam.Koliko se placa zamena tj dodavanje?

  • Poštovani,
   AKo ste obavili sve prethodne uslove za sticanje nove kategorije. Sam upis u vozačku dozvolu se vrši zamenom vozačke dozvole odnosno plaćanjem izrade novog obrasca u teritorijalno nadležnoj PU ( za Beograd – Ljermontova 12 a) a to je oko 800 rsd.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Imam probnu dozvolu, maloletno sam lice. U takvom sam slučaju da niko od ukućana nema dozvolu u trajanju od 5 godina. Zanima me koja je kazna ako vozim sam. Hvala.

  • Poštovani,
   Nikako nemojte sami upravljati jer se izlažete kazni od 15.000 do 30.000 dinara ili kazni zatvora u trajanju do 30 dana uz 5 kaznenih poena i zabrani upravljanja od minimum 30 dana.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Koliko smo upoznati još uvek ove poslove vrši policijska uprava po mestu prebivališta.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Strani sam drzavljanin sa privremenim boravkom u R Srbiji i polozio sam vozacku dozvolu ovde, trenutno imam probnu dozvolu. Da li cu nakon isteka probne dozvole moci da zamenim istu za regularnu vozacku dozvolu ukoliko i dalje ostanem na privremenom boravku u Srbiji ili moram da imam stalni boravak da bi zamenio probnu za regularnu vozacku dozvolu? Pri tome, nameravam da kada dobijem regularnu v.dozvolu je zamenim u svojoj maticnoj zemlji.

  • Poštovani,
   Mišljenja smo da kada istekne važenje probne dozvole možete dobiti obrazac nacionalne vozačke dozvole ako vam još uvek važi privremeni boravak. Zamenu vozačke dozvole i proceduru proverite u konkretnoj matičnoj državi.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav. Imam jedno pitanje. Ja sam vozacki ispit za B i C kategoriju polozio 2003 godine u Crnoj Gori u Berane. I uopste do dana danasnjeg nisam predavao dokumenta za izdavanje vozacke dozvole. Drzavljanin sam Republike Srbije. Zanima me da li ja mogu sa svedocanstvom o polozenom vozackom ispitu koje sam dobio 2003 godine u Beranama da dobijem vozacku dozvolu u Srbiji??? Odnosno, da li je to svedocanstvo i dalje vazece? Hvala unapred na odgovoru.

  • Poštovani,
   Ovo je zaista specifična situacija. Prema našem mišljenju dokumentacija koja svedoči da ste položili vozački ispit se trenutno nalazi kod nadležnog organa Crne Gore i samo vam je on može izdati, tako da ne vidimo osnov za izdavanje vozačke dozvole od strane MUP R.Srbije na osnovu sada inostranih dokumenata iako ste srpski državljanin. Predlažemo vam da se konsultujete sa Upravom saobraćajne policije odnosno Upravom za upravne poslove MUP prema vašem prebivalištu i vidite šta vam savetuju u ovom slučaju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Postovani,
    Meni su u Beranama rekli da po njihovom zakonu oni vozacku mogu da izdaju samo svojim drzavljanima, ja kada sam polagao vozacki Srbija i Crna Gora su bile jedna zemlja. Njihov konacan odgovor je bio da predam svedocanstvo o polozenom vozackom ispitu ovde u Srbiji pa da vidim da li ce hteti da prihvate. U svakom slucaju situacija jeste specificna, ali ja zaista ne znam sta mi je ciniti sada. Jer dokumentacija o polozenom vozackom ispitu je kod mene, a izdata je od strane MUP Berane republika Crna Gora 2003 godine. Po ovome sto ste mi vi napisali i sto su mi oni rekli ja bih morao da menjam svoje drzavljanstvo kako bih dobio od njih vozacku dozvolu…

   • Dakle,samo da rezimiramo. Dokazna dokumentacija o polozenom vozackom ispitu, odnosno, svedocanstvo se nalazi kod mene, a ne kod njih u Crnoj Gori.

    • Poštovani,
     Pretpostavka je bila da imate državljanstvo Crne Gore, nažalost jedina opcija je da se obratite Upravama na koje smo vas uputili i vidite kakav je status tih dokumenata i da li ćete moći u R.Srbiji da dobijete vozačku dozvolu na osnovu tih papira.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Poštovani, probna dozvola mi ističe u februaru 2018. Medjutim ja nju ne mogu da nadjem, izgleda da sam je izgubio, a vidim da mi je potrebna kako bih dobio stalnu(regularnu). Zanima me koja je procedura za vadjenje nove dozvole i sta treba da uradim posto sam ostao bez probne?Hvala unapred!

  • Poštovani,
   Izvadite duplikat probne dozvole za početak kako ne biste bili kažnjeni ako upravljate vozilom i kako biste mogli zameniti dokument kada za to dođe vreme.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Prilikom zamene probne dozvole za regularnu vozačku dozvolu se prilaže i probna vozačka dozvola. S obzirom na to da je vaša istekla trebalo bi da se problem reši popunjavanjem izjave o izgubljenom dokumentu ali pitajte službenike Uprave za upravne poslove koji rade na izdavanju vozačkih dozvola.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Zdravoo drzavljanin sam Republike Srbije sada sam hteo da se vencan u Austriji i cini mi se da imam ogromne probleme oko vozacke dozvole
    Imam 21 godinu i sad u mesecu junu treba da podignem probnu vozacku dozvolu
    Hteo sam da se posavetujem sa svima vama da li postoji mogucnost da tu probnu vozacku gore u Austriji dam na uvid i da li moze ikako brze ovde kod nas da se podigne prava vozacka dozvola jer u Austriji polaganje vozackog ispita kosta nenormalno mnogo hvala unapred molim vas da me posavetujete sta da radim

    • Poštovani,
     Probna vozačka dozvola ne važi u inostranstvu, a prema važećim propisima ne možete ni na koji način skratiti vreme njenog trajanja jer je ono zakonom predviđeno.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Mozete li mi reci da li rok vazenja probne vozacke dozvole pocinje od momenta kada polozimo praktican deo ispita ili od trenutka kada nam istu izda MUP?

  • Poštovani,
   Od onog trenutka kada vam je izdat dokument. Na samom dokumentu jasno stoji datum isteka.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, prekljuce mi je istekla probna dozvola, danas sam isao da predam zahtev za izdavanje prave dozvole i zena na salteru mi je rekla da dodjem za 10 dana po dozvolu i dala mi je papir sa kojim mogu da vozim. Pritom mi je rekla da i dalje znaci jos 10 dana dok ne dobijem pravu dozvolu, imam ista ograničenja kao i sa probnom voznja do 11 nocu i koje vec zabrane. Da li je to tacno ili ne?

  • Poštovani,
   Iskreno čudno objašnjenje gospođe koja vam je izdala potvrdu. Ovde se radi o isteklom dokumentu koji je u roku zamenjen za novi (regularnu vozačku dozvolu). Ipak predlažemo vam da konsultujete saobraćajnu policiju po ovom pitanju i vidite šta će da vam kažu oni koji vrše neposredo regulisanje i kontrolu saobraćaja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani. Moja supruga ima staru vozacku SCG, izdatu u crnoj gori 06.05.2005, dakle istekla je. Moze li je zameniti za novu biometrijsku u Srbiji, posto je drzavljanin Srbije i zivi ovde? Ima li veze sto je istekla pre skoro 3g.?
  Znamo samo da postoji neki datum do kojeg treba da je izdata, da bi mogla da se zameni ali ne znamo koji datum je u pitanju.
  Hvala unapred…

   • Poštovani,
    Rok za zamenu papirnih dokumenata za novi obrazac vozačke dozvole je bio 10.06.2017. godine ali svakako dokument koji je istekao pre tri godine od tada više ne važi tako da smo mišljenja da možete u redovnoj proceduri zameniti za novi obrazac (uz eventualno potrebno lekarsko uverenje).
    Srdačno,
    AMK Novi Beograd

     • Poštovani,
      Mišljenja smo da ako je dozvolu izdao organ Crne Gore na osnovu prebivališta gospođe u tom trenutku, moguća je zamena vozačke dozvole ali kao inostranog vozačkog dokumenta. Za Beograd – PU u ulici Ljermontova 12 a. Svakako konsultujte Upravu za upravne poslove MUP R. Srbije pre pokretanja bilo koje procedure.
      Srdačno,
      AMK Novi Beograd

 • Postovani,izgubio sam dozvolu imam privremeni boravak u obrenovcu a prebivaliste na Kosovo
  Jel mogu na osnovu boravka da izvadim drugu dozvolu ili moram da vadim u Niskoj banji?

  • Poštovani,
   Vozačka dozvola se dobija prema podacima mesta prebivališta (lična karta) tako da smo mišljenja da ne možete na osnovu boravka dobiti ovaj dokument u Obrenovcu. Svakako se raspitajte u upravi za upravne poslove MUP u vašem mestu boravka o ovome.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Ukoliko dobijem probnu vozačku dozvolu sa 17 godina, da li lice za nadzor mora biti sa mnom do punoletstva ili do isteka dozvole?

  • Poštovana,
   Preporučujemo da do isteka probne dozvole vozite sa licem koje ispunjava uslove za nadzor. Izvinjavamo se zbog dela teksta koji nije u skladu sa ovim mišljenjem, biće uklonjen iz članka.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovana,
   Sa ličnom kartom odlazite u nadležnu policijsku upravu (ako imate prebivalište u Beogradu to je PU za grad Beograd, ulica Ljermontova 12 a). Plaćate oko 2000 rsd.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Na probnoj vozackoj mi je slika sa naocarima iako mi je vise oftalmologa reklo da mi naocare nisu potrebne za voznju jer nemam dioptriju vec samo astigmatizam. Uskoro treba da promenim probnu za normalnu dozvolu i zelela bih da izbegnem sliku sa naocarima jer mi zaista nisu potrebne u voznji. Ne zelim da me kazne za nenosenje naocara a nisam kandidat za sociva jer nemam dioptriju. Da li postoji nacin da se prilozi novi nalaz lekara koji ulazuje da mi naocare nisu potrebne?

  • Poštovana,
   Prilikom predaje lekarskog uverenja je navedeno da li postoji ograničenje ili ne. Konsultujte Upravu za upravne poslove da li će prihvatiti za izdavanje vozačke dozvole novi nalaz lekara.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani meni je probna vozacka dozvola istekala jos u maju 2014. i nakon toga nisam podizao obicnu vozacku. Interesuje me koja je procedura u koliko se zakasni za vadjenje? Unapred hvala.

  • Poštovani,
   Procedura je ista samo će vam vozačka dozvola biti izdata sa rokom važenja po lekarskom uverenju koje je služilo za izdavanje probne dozovle.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Zanima me da li cu imati problema priliko zamene probne vozacke dozvole koja mi je istekla krajem maja 2015 godine? I da li ima neka posebna procedura za to? Hvala unapred! 🙂

  • Poštovana,
   Procedura je ista samo će vam vozačka dozvola biti izdata sa rokom važenja po lekarskom uverenju koje je služilo za izdavanje probne dozovle.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, da li je jos uvek na snazi zakon da probna vazi 1 godinu i ako je tako, kada ce se usvojiti novi prema kome ce vaziti 2 godine?

  • Poštovani,
   Izmene i dopune ZOBS nisu izglasane u Skupštini. Nemamo saznanja kada će doći na dnevni red.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Koliko smo upoznati, probnu dozvolu dobijate odmah po predaji potrebne dokumentacije.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Dobar Dan, postovani. Da li je usvojen zakon koji je najavljivan vec duze vreme? I ako jeste, da li je tacno da je probna dozvola od sada 2 godine?
  Unapred hvala. Pozdrav

  • Poštovani,
   Izmene i dopune ZOBS nisu još uvek stupile na snagu. Tačno je da postoje brojne izmene pravila po pitanju probne vozačke dozvole, jedna od njih je i produženo trajanje u zavisnosti od starosne dobi kada je stečena.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,probna dozvola mi istice 23.februara.Zbog posla nisam u mogucnosti da podnesem zahtev sve do kraja marta-trenutno sam odsutan iz mesta prebivalista,kuci dolazim samo za vikend i ne mogu se nikako uklopiti u njihovo radno vreme.Vozacka mi je preko potrebna Da li moze umesto mene otac da podnese barem zahtev za izdavanje stalne dozvole a za preuzimanje iste vec se nekako snadjem.Hvala

  • Poštovani,
   Koliko smo upoznati, postoji mogućnost da ovlastite oca pismenim putem (overeno kod javnog beležnika) da podnese i preuzme dozvolu u vaše ime. Potrebno je da ako imate ograničenja npr. zbog vida dostavite fotografije sa naočarima. Ne bi bilo loše da pre nego što ovlastite oca pitate u nadležnoj policijskoj upravi i pomenete im ovakvu mogućnost.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Da li mi mozete reci kolika je taksa za vadjenje duplilkta vozacke dozvole,jer je stara izgubljena,vazila je jos 2 godine? Nova vozacka dozvola je bila u pitanju.

  • Poštovana,
   Cena je otprilike 2200 rsd, sve popunjene uplatnice možete dobiti na našem administrativnom šalteru u policijskoj stanici Novi Beograd.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani imam probnu za B i polozio sam za A1 i sada kada sam dobio dozvolu probnu su mi izbusli da li se ona smatra vazecom ili ne? Hvala pozdrav!

  • Poštovani Nikola,
   Svaki probušeni dokument smatra se ne važećim.Vi ste dobili regularnu vozačku dozvolu u zamenu za probnu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

    • Poštovani,
     Ako bi probna vozačka dozvola za B kategoriju još važila obavezno konsultujte MUP da vam razjasni ovu situaciju oko dokumenata. Samo pretpostavljamo da bi ovo mogla biti oznaka da je izdata regularna vozačka dozvola za određenu kategoriju jer vam u protivnom probna dozvola ne bi bila vraćena…
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Poštovani,AMK.
  Završio sam vozački ispit,potvrdu nisam dobio zbog nekih dugovanja(neodgovornih)u auto školi.Da li postoji neka mogućnost da se podigne vozačka.
  Unapred Hvala!

  • Poštovani,
   Mišljenja smo da bi trebalo da dokumentacija za dobijanje probne dozvole kao obavezan sastav sadrži i potvrdu o položenom vozačkom ispitu kao osnov za donošenje rešenja o izdavanju probne vozačke dozvole.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Poštovani,ja posedujem potvrdu koju sam odštampao sam na kojoj piše sve regularno,sem pečata i potpisa,tako da sve stoji ,ime prezime svih nadležnih organa.

    • Poštovani,
     Koliko smo upoznati, Uverenje mora biti izdato odnosno overeno od strane auto škole
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

     • Poštovani,
      Istekla mi je probna vozačka dozvola i trebam da izvadim trajnu vozačku
      S obzirom da živim u drugoj državi da li mogu da ovlastim drugo lice da mi podigne dozvolu
      Naravno ja bi pre toga predao svu potrebnu dokumentaciju.

     • Pošotvani,
      Koliko smo upoznati MUP više ne dozvoljava ovakvu mogućnost za prijem i preuzimanje vozačkih dokumenata. Konsultujte upravu za upravne poslove u konkretnoj policijskoj stanici da vam daju više informacija.
      Srdačno,
      AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Probna vozacka dozvola mi istice za 9 dana koliko ranije mogu da podnesem zahtev za podizanje stalne vozacne dozvolo posto tri dana pre isteka dozvole idem na poslovni put u vranje i necu biti u beogradu 10 dana a tih 7 dana vozacna dozvola mi je neophodna?

  • Poštovani,
   Ne možete ranije menjati probnu vozačku dozvolu, tek kada protekne period na koji je izdata je moguća zamena za regularnu vozačku dozvolu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Da li se sa probnom vozackom dozvolom moze voziti u inostranstvu?
  Odnosno da se probna zameni za Australijsku dozvolu?

  • Poštovani,
   Mišljenja smo da probna vozačka dozvola nije validan dokument za upravljanje vozilom u inostranstvu (niti se na osnovu nje može izvaditi međunarodna dozvola kao ni zamena za regularnu vozačku dozvolu).
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav, na lekarskom uverenju mi je navedeno da moram koristiti naocare prilikom voznje, treba da pravim probnu vozacku dozvolu, ali mene zanima da li cu morati za pravu da radim opet lekarski? I na koliko godina se izdaje prava vozacka zbog naocara? (na lekarskom nije naveden nikakav rok vazenja)
  Hvala!

  • Poštovana,
   Lekarsko uverenje kada imate ograničenje se izdaje prema roku koji je dat za obaveznu kontrolu. Biće vam idtata dozvola sa rokom važenja neophodne ponovne lekarske kontrole.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,

  Imam vazecu vozacku dozvolu Republike Srpske (BiH) gdje sam polozio vozacki ispit prije osam godina, a od nedavno imam i drzavljanstvo Srbije (od dokumenata pasos i licnu kartu). Kakva je procedura u mom slucaju za dobijanje vozacke dozvole Republike Srbije?

  Unaprijed hvala!

  • Poštovani,
   Podnesite zahtev za zamenu inostrane vozačke dozvole MUP R.Srbije, policijskoj upravi po mestu prebivališta.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  imam vozačku dozvolu koja važi do 2023. godine.
  Promenuo sam prebivalište u LK, pa Vas molim da mi kažete gde da idem da bi promenuo prebivalište u vozačkoj dozvoli. Novo prebivalište je na teritoriji Novog Beograda.
  Za pasoš, saobraćajnu i nove tablice sam saznao… 🙂
  Hvala.

  • Poštovani,
   Nakon promene adrese u ličnom dokumentu dužni ste da promenite i vozačku dozvolu ako ste promenili mesto prebivališta (dakle ako ste promenili grad)
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  Da li je moguće izvaditi probnu vozačku dozvolu van mesta prebivališta koji je upisan u ličnoj karti ili pak pisati neku vrstu zahteva za ubrzano izdavanje iste?

  Pitam ovo jer u supu u opštini gde živim već duže vreme ne dobijaju obrasce za izdavanje iste i nisam u mogućnosti da je izvadim tu, dok u susednim mestima ljudi to dobijaju istog dana ili sutradan.

  Dokaz o dozvoli za B kategoriju mi je potreban zbog dobijanja posla u inostranstvu kao uslov, a put mi je zakazan za nedelju dana.

  Hvala

  • Poštovani,
   Nažalost probna vozačka dozvola se izdaje u teritorijalno nadležnoj organizacionoj jedinici MUP. Napominjemo da probna vozačka dozvola ne važi u inostranstvu. Pokušajte da se obratite nadležnima u MUP po vašem mestu prebivališta.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Hteo sam da pitam jer sam ja polozio 2013god u Beogradu.Zasto nemam (AM)kategoriju a kolega koji je samo 3 meseca polozio pre mene ima (AM)kategoriju?Ja sam polozio u Oktobru a on julu?

  • Poštovani,
   2013. od oktobra se promenio sistem rada auto-škola, polaganja i dobijanja objedinjenih kategorija.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani, imam prebivalište na teritoriji opštine Novi Beograd. Zanima me da li se zamena probne dozvole vrši u Ljermontovoj, ili može i u PU Novi Bgd?

  • Poštovani,
   Zakazivanje termina za produženje vozačke dozvole se vrši registracijom preko portala E- Uprave.
   srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Polozila sam voznju 2016. ali nisam izvadila probnu dozvolu. Posto je proslo vise od godinu dana od polaganja da li sada moram da vadim prvo probnu dozvolu?

 • Poštovani,
  Za 2 meseca punim 18 godina, a položila sam vozački ispit. Da li je bolje da dozvolu uzmem odmah ili da sacekam da prodju ta dva meseca?

  • Poštovana,
   U ovom trenutku se isčekuje tekst Izmena i dopuna zakona o bezbednosti saobraćaja koji treba da bude objavljen u Službenom glasniku u kome se menjaju i odredbe o probnoj vozačkoj dozvoli. Za sada Zakon propisuje da lica koja sa 17 godina života steknu probnu vozačku dozvolu moraju voziti uz pratioca dok ovo ograničenje ne postoji za lica koja steknu ovu dozvolu sa 18 godina života. Ipak buduće izmene i dopune predviđaju znatno produženo trajanje probne vozačke dozvole tako da je presudno da li u tekstu Zakona stoji i datum od kada će se ove odredbe primeniti, od čega bi zavisila i vaša situacija.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Imam jedno pitanje,pre otprilike 4 godine mi je istekla probna vozacka dozvola,i nisam otisla da izvadim stalnu,pa me zanima da li to sad predstavlja neku otezavajucu okolnost za vadjenje stalne ili je vadim regularno? Hvala.

  • Poštovana Ana,
   Nećete imate problema prilikom predaje za biometrijsku vozačku dozvolu,važno je samo da ne vozite dok ne predate za novu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Probna mi istice 10.3.2018 jel ja mogu da idem tog dana da predam za stalnu ili mora da prodje jedan dan od isteka

 • Ako imam manje od 18 godina da li mi je potrebna neka saglasnost od roditelja za polaganje i da li smem upravljati samostalno motociklom ili i tu moram da imam nadzor osobe koja ima dozvolu pet godina. Hvala unapred na odgovoru

  • Pošotvani,
   Za one kategorije AM i A1 za koje zakon predviđa mogućnost sticanja sa 16 godina, možete započeti sa obukom pre punoletstva, nadzor u ovom slučaju nije fizički izvodljiv, ovo ograničenje se odnosi na vozače sa probnom dozvolom B kategorije. Najbolje je da kontaktirate auto školu koja se bavi obukom kandidata za A kategoriju da vam daju detaljna uputstva.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Meni probna istice 4.maja
  Da li mogu da zamenim probnu negde na teritoriji opstine Barajevo? Posto zivim u Siljakovcu a to je opstina Barajevo. Ili ipak moram da idem u Ljermontovu?
  Ako moram da idem da li moram da idem bas taj dan ili mogu kasnije?
  I da li ima neki rok dokle moram da se pojavim?

  • Pošotvani,
   Zamena probne dozvole se ne vrši u policijskim stanicama već u upravi prema mestu prebivlaišta. Za grad Beograd je to Ljermontova 12 a. Vama je u interesu da odete odmah po isticanju probne dozvole, nemate neki rok u ovom slučaju. Najbolje je da pozovete Ljermontovu 12 a i zatražite vozačke dozvole gde će vam službenici dati precizne odgovore na sva pitanja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Probna dozvola važi tačno onoliko na koliko je izdata i ne možete pre isteka menjati sa regularnom vozačkom dozvolom.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Ukoliko sam izgubila probnu dozvolu, a jos uvek joj nije istekao rok, kako vadim novu i da li ce ona vaziti od istog datuma kada sam izvadila izgubljenu?
  Pozdrav

  • Poštovana,
   Tražite izdavanje duplikata izgubljenog dokumenta što samo po sebi znači da će taj dokument imati sve iste elemente kao i izgubljena probna vozačka dozvola.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav, ja sam strani državljanin u Srbiji. Odobrili su mi privremeni boravak u trajanju od 6 mjeseci i radi toga sam mogao dobit probnu dozvolu. I sad mi je probna dozvola pred istekom također mi je istekao i privremeni boravak,dal opet moram plaćati 150e za produženje boravka da mi izdaju pravu vozačku dozvolu,ili mogu samo donesti tu probnu sa ličnom kartom i pasosem ili opet komplikacija oko tog boravka koji se čeka skoro 45 dana? Hvala na odgovoru

  • Poštovani,
   Mišljenja smo da za izdavanje vozačke dozvole morate imati osnov povezanosti sa R.Srbijom a to je u slučaju stranih državljana boravak. Ipak, konsultujte Upravu za upravne poslove MUP R.Srbije (za Beograd Ljermontova 12 a) pre podnošenja zahteva i plaćanja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Pošotvani,
   Koliko smo obavešteni nije moguće do isteka zabrane upravljanja. Preporučujemo da kontaktirate mesno nadležnu policijsku upravu radi dobijanja zvaničnog odgovora.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Ja sam položio još u Avgustu prošle godine,ali nisam još podigao potvrdu o položenom vozačkom ispitu.
  Kakva je procedura,i do kad amoram podići potvrdu?

  Hvala!

  • Pošotvani,
   Što pre kontaktirate auto- školu radi izdavanja potvrde nakon čega ćete najverovatnije morati ponovo na lekarski pregled pre predaje dokumenata u nadležnom sup-u za izdavanje probne vozačke dozvole. Sva uputstva o ovoj proceduri biste ipak trebali da potražite od konkretne auto-škole čiji ste bili kandidat.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Ja imam srpsku vozacku dozvolu koja he izdata od supa prizren.posto sam sa kosova pa po nekad udem dole na odmor oa mi policija kosova pravi probleme.dali moze da se zameni posto imam pribremeni horavak i izbeglicku legitimaciju.pa me zanima dali mogu da je zamenim

  • Pošotvani,
   Ovo pitanje morate proveriti sa nadležnom policijskom upravom odnosno drugim izdavaocem dozvole koju želite da pribavite.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani
  Imam jedno pitanje.Ja sam sa Kosova sa prebivalistem na Kosovu a boravak imam u Jagodini.Da li mogu da dobijem od sup Jagodine da zamenim Gnjilansku Vozacku dozvolu za Vozacku iz Jagodine da bih mogao sa srpskim tablama da vozim ovde na Kosovu.Molio bih za odgovor.

  • Pošotovani,
   Zbog posebnog statusa dokumenata sa KiM, najbolje je da informacije o ovome dobijete u nadležnoj policijskoj upravi (Jagodina ako smo vas dobro razumeli da tu boravite).
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani, probna vozačka dozvola mi ističe 21. 8. 2018 godine, a ja za par dana idem u inostranstvo i neću se vraćati, da li ja mogu izvaditi vozačku ranije 2 meseca obzirom da će mi svakako trebati tamo gde budem bio i ako ne postoji takva mogućnost kako, budući da ću biti van granica, doći u posed vozačke dozvole?

  • Pošotvani,
   Koliko smo upoznati do isteka probne dozvole nije moguća zamena dokumenta jer se obesmišljava izričita zakonska odredba da je dozvola izdata sa rokom važenja od godinu dana. Takođe od skoro kolko nam je pozanto u MUP ne dozvoljavaju da se zamena vrši na način što ćete ovlastiti nekoga već morate lično ovo uraditi.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Vozacki sam polozio u Hrvatskoj 1990god. I dobio vozacku a kasnije tu promenio u vozacku RS Krajine koju sam izgubio i nisam je evidentirao u Srbiji. Postoji li nacin da se dobije vozacka dozvola u Srbiji ili Hr konzulatu bez odlaska u Hrvatsku. Unapred hvala

  • Pošotvani,
   Kontaktirajte MUP R.Srbije Upravu za upravne poslove ili Upravu saobraćajne policije.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,ja sam polozio u aprilu 2013 godine,zavrsio sam saobracajnu skolu,polagao sam za C,prvo sam dobio probnu dozvolu,a posle godinu dana C,ali mi u novoj vozackoj nije upisana am kategorija,e sad ne znam da li treba da bude upisana

 • Receno mi je da kada predam probnu dozvolu i dok cekam stalnu ne smem da upravljam vozilom. Da li je to tacno. i zasto je to tako?

 • Recimo da mi probna istice npr. 15.8. Da li je mogu da odem 15.5. da predam za normalnu dozvolu ili moram tek 16.8.?

  • Pošotvani,
   Ne možete menjati probnu dozvolu pre isteka roka koji je na njoj naveden kao rok važnosti.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Imam pitanje vezano za vozacku dozvolu. ja sam drzavljanin Srbije sa prebivalistem u Novom Sadu. Prije nekih 6. mjeseci sam zamjenio inostranu vozacku dozvolu (BiH) u dozvolu Republike Srbije. U sadasnjoj vozackoj dozvoli Srbije pod rubrikom 12.ogranicenja pise mi sledece 70.(broj stare vozacke),BiH. Da li postoji mogucnost da se to ukloni iz vozacke dozvole Srbije, jer ne mogu da zamjenim vozacku dozvolu Srbije za vozacku Njemacke zbog rada u Njemackoj samo zbog toga ?

  • Poštovani,
   Najmerodavnije je da odete do vašeg gradskog mup-a i objasnite im vašu situaciju.Sigurni smo da će vam izaći u susret.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, nedavno mi je ukradena vozacja dozvola. Vozacka je izdata 2015. godine i vodila se na Cupriju. Ja sam prosle godine promenila mesto prebivalista, ali sam nisam prijavila tu promenu u vozackoj dozvoli. Na koji nacin da sada izvadim duplikat svoje vozacke, s obzirom da mi u LK stoji mesto prebivalista Beograd, a kao vozac se i dalje vodim na Cupriju? Hvala na odgovoru.

  • Poštovani,
   Zahtev za izdavanje duplikata vozačke dozvole podnećete u gradskom MUP-u,Ljermontova 12a, gde će vam ujedno biti promenjeno i prebivalište u vozačkoj dozvoli.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, nakon isteka probne vozacke dozvole podneo sam zahtev za izdavanje nove dozvole. Da li sa papirom koji mi je izdat mogu da upravljam vozilom nakon 23h?

  • Poštovani,
   Ne možete upravljati vozilom nakon 23 h sa probnom vozačkom dozvolom (važe i sva ostala ograničenja)
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Sta ako mi je dozvola istekla pre godinu dana ? Nisam gledao sinoc me zaustavili na kontroli i rekli mi kakav je proces obnove

  • Poštovani,
   Bićete kažnjeni i produžićete dozvolu kako su vam rekla službena lica.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  zanima me da li po novom zakonu ja kao probni vozač koji sam probnu dozvolu u važenju od godinu dana stekao sa 17 godina moram da imam suvozača do isteka roka te dozvole ili mogu samostalno da upravljam vozilom nakon što napunim 18 godina?
  Hvala.

  • Poštovani,
   Po našem mišljenju ovo ograničenje sada jasno stoji u zakonu opisano i važi do punoletstva vozača sa probnom dozvolom dok ostala ograničenja važe do isteka probne dozvole. Konsultujte i MUP jer znamo da je u praksi do sada bilo problema oko tumačenja ovog pravila.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani
  Ja sam polozio pre mesec dana
  Vozacku jos nisam izvadio jer sam morao na posao u inostranstvo
  U oktobru see vracam nazad za Srbiju
  Da li mogu tad da izvadim vozacku ili postoji neki rok do kad moras izvaditi
  Hvala

  • Poštovani,
   Za vozačku dozvolu možete predati i kada se vratite iz inostranstva samo ne smete da upravljate vozilom bez vozačke dozvole.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,probna vozacka mi je istekla 2014 godine,po lekarskom uverenju stalna vozacka dozvola mi se izdaje na dve godine,da li mi je potrebno i novo lekarsko uverenje za izdavanje iste?

  • Poštovani,
   Ako vam je dozvola važila uz ograničenje, potrebno vam je i lekarsko uverenje po isteku dozvole.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani
  Probna vozacka dozvola mi istice 25.10 da li mogu tog datuma (25.10) da izvadim regularnu dozvolu ili mora da prodje taj dan tj da je izvadim 26.10?
  Hvala

  • Potovani,
   Možete tog dana kada vam ističe probna vozačka dozvola podneti zahtev za regularnu vozačku dozvolu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani
  Intresuje me da li je moguce zameniti probnu srpsku vozacku u Nemackoj za njihovu ako imate tu informaciju,

  sredacan pozdrav

  • Poštovani,
   Probnu vozačku dozvolu ne možete zameniti u Nemačkoj.Potrebno je da u gradskom MUP-u u području kojem pripadate predate za redovnu vozačku dozvoli i kasnije, ako stičete uslov, zamenite za Nemačku vozačku dozvolu.
   Srdačno ,
   AMK Novi Beograd

 • Kada predam zahtev za regularnu vozacku dozvolu i dobijem potvrdu sa kojom mogu da upravljam motornim vozilom dok ne dobijem dozvolu, da li sa tom potvrdom mogu da vozim posle 11 sati uvece ili vaze ista pravila kao i za probnu vozacku dozvolu?

  • Poštovani,
   Ako ste predali zahtev za regularnu vozačku možete voziti sa potvrdom 24h samo na teritoriji Srbije.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Sa isteklom vozačkom dozvolom ne smete da vozite,mogli ste u petak da predate zahtev za regularnu vozačku dozvolu.
  Srdačno,
  AMK Novi Beograd

  • Poštovana,
   Mišljenja smo da možete podići dozvolu ali da će vam biti potrebno novo lekarsko uverenje. U svakom slučaju prethodno kontaktirajte nadležnu policijsku upravu da dobijete zvaničnu informaciju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Čim podnesete dokumentaciju dobijate potvrdu a nakon 3-7 dana i regularnu dozvolu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,imam pitanje…
  S obzirom da su mi ukradena sva dokumenta a vozacka dozvola mi je vise nego potrebna,a imam pasos i potvrdu da su mi ukradena dokumenta…..moje pitanje glasi…Da li mogu da izvadim vozacku dozvolu ako prilozim vazeci pasos i tu potvrdu…..ili moram prvo licnu lartu da izvadim pa onda sve ostalo….

  • Potovani,
   Morate prvo da predate za ličnu kartu, kada budete dobili potvrdu sa ste predali, onda možete da predavati za sva ostala dokumenta.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,

  Zanima me da li je sa Uverenjem o polozenom vozackom ispitu moguce upravljati motornim vozilom do preuzimanja probne vozacke dozvole? Naime, pregled za izdavanje zdravstvenog uverenja potrebnog za izdavanje probne dozvole zakazan je za nedelju dana, pa me zanima da li je u medjuvremenu dozvoljeno upravljati vozilom sa Uverenjem iz auto skole?

  Hvala unapred,

  Sanja

  • Poštovana,
   Ne možete upravljati sa bilo kakvim uverenjem. Dokumenti za učešće u saobraćaju su probna vozačka dozvola i vozačka dozvola.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Da li vozacku dozvolu moze da vam podigne auto skola ?Mislim da li je potrebno da licno idete u Ljermontovu ili uz ovlascenje za vas to moze odraditi auto skola?Pozdrav

  • Poštovana,
   Koliko smo upoznati, vozačku dozvolu podiže isključivo lično vozač čija je dozvola u pitanju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav,jel moguce da se dobije prevremena probna mislim sa 16 godina,jer znam da mogu samo testovi da se polazu sa 16 godina.

  • Poštovani,
   Ne postoji kategorija dozvole prevremena dozvola probna dozvola. Možete položiti testove, a nakon sticanja svih uslova i odraditi praktičnu obuku.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • 20.3. mi istice lekarsko uverenje, a kao datum polaganja na sajtu pise 25.3. Taj datum mi samo stoji, ali ne pise da je tada moje polaganje. Ne znam koliko ranije na sajtu treba da izadje datum polaganja i da li uopste mogu da me zakazu s obzirom da mi lekarsko istice. Da li nije kasno da sada odem na lekarski i dobijem neki skoriji termin?

  • Poštovana,
   U auto školi se raspitajte da li ste prijavili ispit? Ukoliko je isteklo lekarsko uverenje ne možete pristupiti polaganju u svakom slučaju. U kojoj auto školi vršite obuku?
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Hteo sam da vas pitam, ja sam iz Kragujevca, polozio sam CE kategoriju, dali postoji mogucnost da predam za dopisivanje kategorije u Kragujevcu, a sutra dan da je podignem u Beogradu, posto mi je jako hitno zbog posla koji radim… U napred zahvalan

  • Poštovani,
   Koliko smo upoznati ne možete na teritoriji različitih policijskih uprava predavati i podizati dokumenta.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovana,
   Ovo pitanje zavisi od internih akata firme i vaših ograničenja koja postoje s obzirom na probnu vozačku dozvolu i potrebu da vozilo kojim upravljate bude posebno obeleženo…
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Da li mogu polagati vozacki ispit u Srbiji, obzirom da uskoro idem za Nemacku i da ce mi se promeniti mesto boravka ( verovatno u toku polaganja, ako krenem sada u autoskolu). Da li to moze predstavljati problem ili je bolje da polazem u Nemackoj?

  • Poštovana,
   Ako vam se promeni mesto boravka prosto nećete biti prisutni da biste završili obuku i položili ispit. Na vama je odluka ali ako će vam prebivalište biti u SR Nemačkoj postavlja se logično pitanje isplativosti i vremena u kome ćete moći da odradite obuku i položite vožnju u Srbiji.S
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Da li ogranicenje motora od 80kw vec na snazi i po starom zakonu ili to vazi tek po novom od 2. Septembra?

 • Poštovani,
  vozački sam položio 1996.a istekla je 2006.dozvolu sam izgubio,a nisam vadio niti produžavao.Nije mi trebala.Sada bi izvadio biometrijsku,pa me zanima procedura za vađenje iste.Nisam imao zabrane ni prekršaje.

  • Poštovani,
   Za izdavanje nove vozačke dozvole vam je potrebno:
   važeća lična karta i uplate okvirno oko 1800 din
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Polozio sam vozacki sam polozio 2011god ali nisam nikada predao za vozacku dozvolu, da li cu sad dobiti probnu ili staru dozvolu bez ogranicenja?

  • Poštovani,
   Mišljenja smo da se kao prva dozvola ne može izdati regularna vozačka dozvola već probna. Obratite se Upravi za upravne poslove prema mestu prebivališta da dobijete informacije o vašoj situaciji.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani ,
  koliko vremenski moze da prodje nakon polozenog vozacko ispita da se predaju dokumenta za dozvolu, jer trenutno nismo u mogucnosti, cerka je morala da otputuje iz zemlje.

  • Poštovana,
   Možete doći u situaciju da istekne lekarsko uverenje pa da morate raditi novo. Vodite takođe računa da dozvola bude izdata pre 3.09. jer će u suprotnom važiti 2 godine
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Mišljenja smo da na dan isticanja probne vozačke dozvole možete podneti zahtev za regularni dozvolu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav, imam probnu dozvolu i ističe mi za 10 dana, da li mogu nekoliko dana sada pre da predam za zamenu i vozim na potvrdu? Ili menjam tek posle isteka probne?

  • Poštovani,
   Za zamenu probne vozačke dozvole regularnom možete predati dokumenta prvog dana nakon isteka probne dozvole.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, ako ja sa nepunih 19 godina polozim i dobijem probnu vozacku, da li ja mogu sama da vozim auto u nekom drugom gradu? (Ako krenem da zivim u drugom gradu zbog fakulteta)
  Hvala unapred.

  • Poštovana,
   Probna dozvola važi na teritoriji R.Srbije uz poštovanje svih ograničenja. Ne važi u inostranstvu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Poštovani, interesuje me da li je problem to sto nisam preuzela novu vozačku dozvolu dva ipo meseca posto nisam bila u zemlji? Trebalo bi za nekoliko dana da mogu da dodjem da je uzmem. Pozdrav

    • Poštovana,
     Koliko nam je poznato nema problema da izvadite nakon isteka probne dozvole regularnu vozačku dozvolu.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

     • Predata su dokumenta i dobila sam papir sa kojim mogu da vozim, ali nisam dva ipo meseca preuzela gotovu dozvolu. Mislila sam da li će biti problema zato sto nisam preuzela toliko dugo? Pozdrav

     • Poštovana,
      Do 6 meseci ne bi trebalo da bude problema, organ šalje upozorenje pre nego što dokument bude iz stanice vraćen u Upravu.
      AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Imam trajnu dozvolu AM, M i F kategorije preko 20 godina. Toliko dugo vozim radne i građevinske mašine. Juče sam položio vozački ispit za B kategoriju. Pitanje glasi, da li dobijam probnu ili trajnu dozvolu za B?

 • Poštovani,
  Predao sam zahtev za probnu vozačku dozvolu, i dobio sam papir sa kojim mogu da podignem istu za nekoliko dana(probna sada izgleda kao obična dozvola te mora da se čeka). Zanima me da li sa tom potvrdom mogu da upravljam vozilom, ili to važi samo za potvrdu pri uzimanju obične dozvole?

 • Poštovanje.
  Položila sam vozački ispit pre 9 godina (po starom). Od tada nisam podigla probnu vozačku. Da li sada mogu da je podignem pod istim uslovima kao i oni koji su sada položili, sa obzirom da nemam posebno položen ispit iz prve pomoći?
  Hvala.

  • Poštovana,
   Pre 9 godina nije ni postojala probna vozačka dozvola. Mišljenja smo da će vam biti izdata probna vozačka dozvola ali morate se obratiti nadležnoj policijskoj upravi da dobijete informaciju šta sve od dokumenata treba da podnesete.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Vozaču sa probnom vozačkom dozvolom zabranjeno da upravlja vozilom u vremenu od 23 uveče do 6 časova ujutro.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovana,
   Probna dozvola je izdata sa jasno naznačenim rokom važenja te smo mišljenja da do isteka ne možete predati zahtev za regularnu vozačku dozvolu. Obratite se nadležnoj policijskoj upravi da dobijete zvaničan odgovor.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  Da li će punoletnom licu 21+ biti izdata probna dozvola za B kategoriju, po završetku obuke, ako poseduje dozvolu AM?
  Takodje, da li se može dobiti medjunarodna dozvola dok traje probna, ili tek nakon dobijanja regularne vozačke dozvole? Hvala!

  Srdačan pozdrav!

  • Poštovani,
   Posle završene obuke svi dobijaju probnu vozačku dozvolu,bez obzira na godine starosti.Međunarodna vozačka dozvola ne može se izdati sa probnom dozvolom.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani, da li bih mogao da uzmem probnu vozačku dozvolu sa pasošem,jer ne posedujem ličnu kartu.
  Hvala unapred

  • Poštovani,
   Pasoš je dokument koji se koristi u inostranstvu i ne možete ga koristiti za izdavanje drugih dokumenata.Po zakonu ste dužni sa navršenih 16 godina da izvadite ličnu kartu,
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Hteo sam da pitam posto sam skoro polozio vozacki ispit,i u lekarkom uverenju je zaokruzeno uz korekciju vida,a ja nosim sociva,jel treba neki papir ili nesto kada budem isao da predam za vozacku dozvolu,za naocare sam cuo da treba slika da bude sa naocarima,a ja nosim socivaza pa neznam dal trebe nesto,unapred hvala.

  • Poštovani,
   Neće vas slikati sa naočarina.Potrebno je samo da na šalterima MUP-a naglasite da koristite sočiva.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani.
  Polozio sam vozacki b i c kategorije davne 1990 god u vojsci u Kraljevu (bivsa SFRJ) . Imam vazecu licnu i prebivaliste u Srbiji ali radim duze vremena u inostranstvu. Imam li pravo produziti vozacku koja je tako stara . Trebala bi mi samo b kategorija. I ako imam pravo produziti dali to vazi samo za b ili obe kategorije ? Hvala

  • Poštovani,
   Iako je stara, možete je produžiti i imaćete kategorije koje su vam upisane u vozačkoj dozvoli.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Dobar dan. Ja živim a Nemačku. Sad mi ističe proba vozačka dozvola 9.11.2019. Kad moram da zamenim, to se mora odma kad ističe? I ako predam može to sa poštom da stigne, ili na primer može moja mama da izvadi ako ga ovlašćujem?

  • Poštovana,
   Ne morate odmah kada ističe dozvola da je i zamenite ali je vama u cilju da što pre steknete vozačku dozvolu. Drugo pitanje morate proveriti u MUP jer smo svedoci različite prakse postupanja oko mogućnosti da osoba sa ovlašćenjem preuzme vozačku dozvolu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,zanima me kada mogu da zamenim vozacku dozvolu(sa probne na pravu).Da li se dokumenta predaju bas tog dana kada istice probna ili moze koji dan ranije?

  • Poštovana,
   Za regularnu vozačku dozvolu predajete na dan isticanja probne vozačke dozvole.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Probna vozačka dozvola mi ističe u subotu, s obzirom da je ne mogu zameniti do ponedeljka jer mup ne radi nedeljom da li smem voziti u nedelju pošto ne mogu da je zamenim u zadatom roku ali ne svojom krivicom?

  • Poštovani,
   Radno vreme gradskog MUP-a subotom je od 07:30h do 15:30h,ako ne stignete da predate za novu vozačku dozvolu ne smete upravljati vozilom.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Imao Sam Polozene sve kategorije sem A, sada sam polozio I A I rekli su mi da bi ja trebao da dobijem probnu.
  Dali je to istina, jer ja Posedujem ostale kategorije 10 godina? Pozdrav

  • Poštovani,
   Zakon propisuje da se probna vozačka dozvola izdaje svim vozačima koji steknu A ili B kategoriju:

   član 185.

   Probna vozačka dozvola izdaje se licu koje prvi put položi vozački ispit za upravljanje motornim vozilima kategorija A1, A2, A, B1 i B sa rokom važenja:

   1) dve godine – licima koja su položila vozački ispit sa navršenih 19 godina života,

   2) do navršene 21. godine života – licima koja su položila vozački ispit pre navršene 19. godine života.

   Izuzetno od stava 1. ovog člana, učenicima srednjih stručnih škola, koji se obrazuju za obrazovni profil vozač motornih vozila i koji su položili vozački ispit za upravljanje vozilima C i CE kategorije, probna vozačka dozvola za upravljanje vozilom kategorije B izdaje se sa rokom važenja od jedne godine.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Dobar dan,
  Probna vozacka dozvola mi je istekla u novembru 2019. a ja jos uvek nisam predala zahtev za regularnu vozacku. Da li mogu da imam nekih problema pri izdavanju regularne zbog toga ?
  Hvala unapred

  • Poštovana,
   Istek lekarskog uverenja i nakon 3 ili 5 godina premeštaj dokumenata u arhivu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani, probna vozačka mi je istekla pre godinu dana i još uvek nisam podnela zahtev za novu. Planiram da to uradim ovih dana. Da li mi je potrebno da izvadim novo lekarsko uverenje ili ne? I da li novu dozvolu vadim isključivo u MUP-u svoje opštine?
  Hvala

  • Poštovana,
   Ako niste imali ograničenja po pitanju lekarskog uverenja ili ako je ono izdato na rok duži od godinu dana sa ograničenjima, ne morate ponovo na lekarski. Za prijem zahteva je nadležna policijska uprava prema mestu prebivališta. Za Beograd Ljermontova 12 a.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Za sada morate predati po mestu prebivališta. Proverite u mestu boravišta da li su nešto ublažena pravila zbog situacije sa epidemiološke situacije.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani, položila sam vozački ispit 07.05.2019 godine i izdato mi je uverenje o položenom ispitu kao i za položenu prvu pomoć nakon toga, ja zbog nekih porodičnih problema probnu vozačku dozvolu nisam uzela tada i do dana današnjeg pa me zanima da li ja i dalje imam prava da podignem probnu dozvolu iako bi ona do sada istekla i trebalo bi da uzmem stalnu ili moram ponovo da polažem vozački ispit?

  • Poštovanje,

   Kada položite vozački ispit uvek se dobija probna dozvola.
   Preporučujemo Vam da se obratite PU u Ljermontovoj 12a.

   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav. Ja sam sa Kosova i dobio sam probnu vozačku dozvolu (B) kategorije i zanima me jer mogu da vozim auto ovde na Kosovu i u Srbiji jer prebivalište mi je Kosovo. Ili da se odjavim odavde prijavim u Srbiji?

  • Poštovani Milane,
   Ova situacija zavisi od vašeg statusa i čija dokumenta imate. Predlažemo da nas kontaktirate direktno na mejl zbog zaštite vaših podatka o ličnosti s obzirom da je stranica komentari javna i da bi dalja pojašnjenja o vašim dokumentima bila vidljiva neodređenom krugu lica.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav, zanima me informacija da li sa probnom dozvolom mogu da idem u BiH? I da li tamo vaze ogranicenja u vezi voznje od 23-06h?

  Hvala i pozdrav.

  • Poštovani,
   Upotreba probne vozačke dozvole u inostranstvu je propisana nacionalnim propisima pojedinačne države koja u svojim propisima određuje da li uopšte poznaje ovakav dokument i sva ograničenja za isti. Kako biste bili potpuno sigurni morate postaviti pitanje državnom organu BiH ili se obratiti diplomatsko-konzularnom predstavništvu. Imamo oprečne informacije što se tiče iskustva vozača sa probnom dozvolom R.Srbije u BiH.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovana,
   Ako se radi o potvrdi koju ste dobili do izdavanja probne vozačke dozvole, potvrda menja dokument do izdavanja kartice.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Dobar dan, da li je uverenje o polozenom vozackom ispitu papir koji dobijemo odmah nakon polozenog ispita ili treba da odem do autoskole, hvala unapred.

  • Poštovana,
   Pretpostavljamo da je potrebno da odete do auto škole kako biste preuzeli i druga dokumenta (uverenje o položenoj prvoj pomoći i lekarsko uverenje)
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Šifrarnik ograničenja je dat uz Pravilnik o vozačkim dozvolama
   01- korekcija vida i ili zaštita
   01.01- Naočare
   01.06 – Naočare ili kontaktna sočiva
   S poštovanjem,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Koliko vremenski je potrebno da se čeka za vozačku dozvolu kada predam zahtev za izdavanje nakon isteka probne?

  Registracija mi ističe 10. avgusta, pa se plašim da li će dozvola da mi stigne do tad, jer mi probna ističe 19. jula.
  Pritom su mi rekli da od trenutka kada predam zahtev za dozvolu ne smem da vozim, jer ne izdaju nikakve papire za vožnju u tom periodu dok čekam dozvolu.

  • Poštovana,
   Do navedenog datuma bi svakako trebalo da vam stigne obrazac vozačke dozvole. Vreme čekanja se razlikuje u zavisnosti od policijskih uprava i opterećenja zahtevima.
   S poštovanjem,
   AMK Novi Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *