Veliki servis i mali servis automobila

Veliki servis i mali servis automobila su za veliki broj vozača put u nepoznato. Svako zna da nakon određenog perioda upotrebe, ili pređenog broja kilometara, mora u najmanju ruku proveriti, a često i zameniti neke delove na kolima.

Ipak, šta bi trebalo proveravati i kada i koliko sve to može da košta, su nepoznanice za veliki broj vozača i korisnika automobila. Važno je napomenuti da ovde ne postoje neka univerzalna pravila koja bi važila za sve proizvođače i modele automobila.

Da biste pravilno održavali vaš automobil i smanjili troškove, neophodno je da nakon određenog vremena, odnosno pređenog broja kilometara, počnete da obraćate pažnju na neke delove, koji mogu biti predmet velikog ili malog servisa automobila.

Veliki servis i mali servis – zašto je bitno da ih poštujete?

Generalno se obaveze koje imate u održavanju vašeg automobila mogu podeliti na dva osnovna servisa: veliki i mali.

Svaki proizvođač daje u uputstvu, koje ide uz servisnu knjižicu, smernice, kada bi trebalo da odradite koji servis, i nakon koliko pređenih kilometara da proverite neke od važnih sklopova i uređaja na automobilu. Zbog toga bi bilo poželjno da, čak i kada kupujete automobil od drugog ili trećeg vlasnika, tražite i servisnu knjižicu i uputstvo proizvođača.

Tehnički pregled i registracija – sve na jednom mestu. Saznajte više ovde

Ipak, ovo su okvirni intervali i vrednosti, jer i zdrava logika kaže da bi automobil trebalo prekontrolisati s vremena na vreme. Fabrička uputstva nisu pravljena za svaki konkretan slučaj upotrebe konkretnog modela. Tako da ako je vaš auto često u teškim uslovima vožnje, ne bi bilo loše da i pre predviđenih intervala proverite neke stvari.

Napomena: Redovno održavanje sprečava nastanak većih kvarova i omogućava vam da bezbedno i sigurno vozite vaš auto.

Mali servis – šta obuhvata i kada se vrši?

Podrazumeva uglavnom redovnu godišnju kontrolu automobila i zamenu potrošnih delova, tečnosti i ulja. On se praktikuje u zavisnosti od preporuka proizvođača i može se vršiti na 10 ili 15 ili 20 hiljada pređenih kilometara ili jednom godišnje.

Mali servis automobila najčešće obuhvata:

 • Proveru svih delova vezanih za bezbednost automobila (kočiona, rashladna tečnost)
 • Proveru rada motora i elektronike
 • Zamenu motornog ulja
 • Zamenu filtera (ulja, vazduha, kabinskog i filtera goriva)

Veoma je važno da sa serviserom utvrdite šta je tačno obuhvaćeno malim servisom koji vam pruža i da po potrebi tražite da se proveri još neki segment.

Napomena: Veoma je važno da ne zanemarujete servisne intervale, ako želite da budete sigurni da je vaš automobil spreman da vas pouzdano služi. Ako redovno održavate vaš auto, štedite, jer na vreme preventivno možete otkloniti nastajanje većeg i skupog kvara.

Da li da sami radite mali servis?

Kao što smo rekli, na malom servisu nema baš nekih velikih radova, pa samim tim ni mnogo prostora gde biste mogli pogrešiti. Ipak, ako niste u ovom poslu, preporučujemo da to prepustite ovlašćenim serviserima za vaš model automobila ili u najmanju ruku mehaničarima koji to svakodnevno rade.

Za ovo ima više razloga:

 1. Prostor – ako živite u stanu u gradu i nemate radionicu odnosno garažu nismo sigurni kako i gde ćete sami odraditi ovo.
 2. Otpad – nakon zamene motornog ulja i filtera potrebno je da staro ulje negde i odložite, a to nikako ne bi smeo biti kontejner ili travnjak parka.
 3. Alat – često je za zamenu filtera i otvaranje kartera potrebno posedovati posebne nestandardne alate.
 • Okvirna cena malog servisa: 80 -100 evra
 • Vreme za mali servis: 1 godišnje ili na pređenu kilometražu (10.000 / 15 000/ 20 000 km)
 • Trajanje malog servisa: u zavisnosti od ažurnosti servisera ali oko 1,5 sati

Lampice na instrument tabli – šta ne smete zanemariti. Pročitajte ovde

Veliki servis – hiljadu mišljenja, malo zaključaka

Veliki servis je znatno komplikovanija i ozbiljnija stvar od malog (redovnog) servisa automobila. S obzirom da je obim radova veći, to utiče i na cenu. Sve ove činjenice dovode do toga da postoji mnogo različitih mišljenja o vremenu vršenja velikog servisa.

Pored dileme posle kog vremena, odnosno broja pređenih kilometara je potrebno izvršiti veliki servis, postoji još jedan bitan faktor koji ovde dovodi do nesuglasica. Delovi!

Prvi, fabrički ugrađeni delovi su po pravilu kvalitetniji i izdržljiviji od onih koje ćete kasnije staviti. Ovo je nepisano pravilo čak i kada servis vršite u ovlašćenom servisu sa originalnim delovima. Tako da period između dva velika servisa može biti i znatno kraći.

Kada bi trebalo izvršiti veliki servis piše u čuvenom uputstvu proizvođača. Ipak kao što smo već rekli radi se o okvirnom intervalu odnosno pređenoj kilometraži. Potrebno je da konsultujete servisere i da se raspitate kod drugih vozača istog modela da li je u skladu sa vašom vožnjom ovaj preporučeni interval prekratak ili predugaćak za vas.

Veliki servis najčešće obuhvata:

 • Zupčasti kaiš
 • PK kaiš
 • Španeri
 • Pumpa za vodu
 • Kočiono i ulje menjača (ako je predviđena zamena)
 • Test akumulatora
 • Svećice
 • Silen blokovi i amortizeri (provera stanja)

Veliki servis i polovni automobili

Često se veliki servis vezuje za kupovinu polovnjaka i ova povezanost je potpuno opravdana. Kada kupite automobil koji je koristio neko drugi preporučuje se da uradite veliki servis i da ovaj trošak unapred pripremite uz kupovinu. Tek tada čete biti sigurni da se na autu neće iznenada pojaviti neki veliki kvar za koji vam je prodavac tvrdio da je sve skoro menjano i da nemate šta da brinete.

Da li ćete menjati sve delove ili samo neke na velikom servisu, zavisi od procene njihovog stanja i vaše odluke, i poznavanja istorije servisiranja kao i uslova vožnje. Ipak ne bi bilo loše da ne odstupate previše od fabričkih preporuka o veku trajanja određenih bitnih delova jer se ovakva štednja može ispostaviti kao znatno skuplji ceh.

Farovi – koliko može da vas košta svetlo na autu? Saznajte ovde

 • Prosečna cena velikog servisa: 200 – 450 evra
 • Vreme za veliki servis: nakon pređenih 60. 000 – 90. 000 km odnosno nakon 5 godina
 • Trajanje velikog servisa: zavisi od servisera i obima posla  – prosečno 4-5 sati ili ceo radni dan

Napomena: Samo obavljanje velikog i malog servisa nije garancija da je automobil tehnički ispravan. Argument da redovno servisirate automobil nikako ne znači da izbegnete vršenje tehničkog pregleda jer servis spada u održavanje, a tom prilikom se ne kontroliše i tehnička ispravnost.

Ako imate iskustva sa velikim servisom podelite vaše utiske i preporuke sa nama.

AMK Novi Beograd vam želi srećnu vožnju

 

 

2 thoughts on “Veliki servis i mali servis automobila

  • Pošotvani,
   Tekst je informativnog karaktera, ne bavimo se servisiranjem vozila. Na našoj stranici možete se upoznati bliže sa našim delatnostima u saobraćaju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *