Tehnički pregled – put ka bezbednosti u saobraćaju

Tehnički pregled je nešto što svaki vlasnik treba da izvrši barem jednom godišnje kada dođe vreme za registraciju auta.

Kako zbog Vaše, tako i zbog sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju, tehnički pregled je obavezan i predstavlja jedan od najvažnijih preduslova bezbednog saobraćaja.

Zašto je bitan tehnički pregled?

Tokom upotrebe automobila, vremenom dolazi do sitnih oštećenja i potrošnje delova koji mogu značajno uticati na bezbedno učestvovanje u saobraćaju.

Počevši od uređaja za signalizaciju i obezbeđivanje normalne vidljivosti, preko sistema za upravljanje i zaustavljanje, na tehničkom pregledu se vrše sva potrebna merenja. Na osnovu njihovih rezultata, može se odrediti da li Vaš auto zadovoljava kriterijume ispravnog vozila.

Šta tehnički pregled utvrđuje?

Glavni i osnovni cilj svakog tehničkog pregleda je utvrđivanje da li je Vaš auto ispravan, ili ne.

Sam postupak podrazumeva kontrolu parametra koje na merenjima ostvaruje Vaš automobil pri kočenju, merenju gasova, jačine svetala, praznom hodu volana, radu uređaja za signalizaciju, dubini šare pneumatika, kontroli instalacija i slično.

Ukoliko su parametri takvi da ispunjavaju propisane uslove, Vaš auto će se okarakterisati kao ispravan.

Kontrolori prvobitno vrše identifikaciju vozila po broju šasije i broju motora, a zatim prelaze na detaljan pregled ispravnosti svih elemenata vozila koji mogu uticati na bezbedno učestvovanje u saobraćaju.

Koliko traje tehnički pregled?

Od dolaska na liniju tehničkog pregleda i predaje automobila kontrolorima, do kraja celokupne procedure, potrebno je manje od pola sata.

Nakono obavljenog pregleda i najčešće obavljenog produžetka registracije posle toga, Vaš posao je gotov. Slobodno možete da nastavite sa obavljanjem svojih poslova, sigurni  u to da je Vaš auto ispravan i bezbedan kako za Vas, tako i za druge učesnike u saobraćaju.

S obzirom na značaj pregleda, a  u odnosu na vreme potrebno za njegovu realizaciju, budite sigurni da razloga za eskiviranje ove obaveze nema!

Zašto da uvek obavite tehnički pregled?

Zato što se Vašim automobilom vozite Vi i Vaša porodica.

Zato što ne želite da bezbednost Vas i Vaših bližnjih prepustite slučaju.

Ukoliko registraciju vozila ne radite lično, uverite se da je Vaš automobil zaista i otišao na tehnički pregled.

Mišljenje da redovan servis garantuje ispravnost i bezbednost Vašeg automobila nije ispravno. Servis se stara da se dotrajali delovi zamene, ali ne vrši merenja karakteristika koje ti delovi imaju u realnoj upotrebi.

Budite sigurni –  samo je ispravno vozilo i bezbedno vozilo!

Gde i kada se vrši tehnički pregled?

Postoje tri vrste tehničkog pregleda:

  • Redovni – koji se vrši jednom godišnje, pre registracije (najviše 30 dana pre) ili na šest meseci (za vozila za koja je propisan obavezni šestomesečni pregled)
  • Kontrolni – kada je vozilo upućeno na kontrolu ispravnosti
  • Vandredni – nakon popravke i pre puštanja u saobraćaj vozila kod koga su u saobraćajnoj nezgodi oštećeni bitni vitalni sklopovi

Tehnički pregled se vrši u specijalnim objektima koji ispunjavaju propisane uslove za ovakav vid pregleda vozila.

Ne poveravajte Vašu bezbednost bilo kome!

U prostorijama AMK-a Novi Beograd možete brzo, sigurno, uz provereno i stručno osoblje obaviti, ne samo tehnički pregled, već i produžetak registracije. Pored toga, ove godine, uz svaki tehnički, dobijate i dva kontrolna pregleda u toku godine gratis.

Iskoristite našu akciju. Poverite Vaš auto proverenom timu ljudi.

 

Želimo Vam mirnu i bezbednu vožnju,

Vaš AMK Novi Beograd

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *