TAG uredjaj – savremeno plaćanje putarine

TAG uredjaj vam daje mogućnost savremenog plaćanja putarine na javnim putevima za koje je ovakvo plaćanje predviđeno. Ovo je savremeni način elektronske naplate putarine „bez zaustavljanja“ odnosno kontakta sa naplatnom kućicom. TAG uredjaj vam omogućava da brzo i konforno prođete kroz naplatnu rampu bez čekanja u redovima i uzimanja naplatnih tiketa.

Zašto TAG uredjaj?

Svi znamo da je plaćanje putarine nešto što nas obavezno čeka kada koristimo neki od auto-puteva u našoj zemlji. U periodima pojačanog intenziteta saobraćaja naplatne rampe mogu postati noćna mora vozača. Stvaranje kilometarskih redova na mestima naplate putarine je nešto što je zadesilo mnoge vozače prilikom povratka sa odmora.

Ovakvi redovi produžavaju vreme putovanja i stvaraju nervozu kod vozača što može imati za posledicu i ugrožavanje bezbednosti saobraćaja.

Ako ne želite da budete deo ove priče pravo rešenje za vas je TAG uredjaj.

Kako TAG uredjaj funkcioniše?

TAG uredjaj je elektronski transponder koji predstavlja vašu „platnu karticu“ za plaćanje putarine. Potrebno je da se ostvari daljinska veza između uredjaja i prijemnika na naplatnoj rampi. Da bi se ovo desilo potrebno je da odete na rampu koja iznad ima jasno naznačenje da se na njoj vrši elektronska naplata putarine. Ovo je signalizirano belim slovima „ENP“.

Da bi se ovakvo plaćanje ostvarilo potrebno je da kupite TAG uredjaj, pravilno ga postavite i dopunite. Postoji mogućnost pri pejd dopune (uplata unapred do potrošenog iznosa) ili postpejd dopune (samo za pravna lica).

TAG uredjaj se postavlja sa unutrašnje strane vetrobranskog stakla. Uputstvo za postavljanje.

Gde možete kupiti i dopuniti TAG uređaj?

Uredjaj se može kupiti u korisničkom centru JP Putevi Srbije, na određenim benzinskim pumpama ili preko mreže AMSS.

Potencijalni problemi sa TAG uredjajem

Jedan od češćih problema može biti neočitavanje prilikom prolaska kroz mesto na naplatnoj rampi koje treba da ostvari vezu sa uređajem i skine iznos putarine.

Do ovoga može doći zbog brzine kretanja, loše postavljenog uređaja, pomeranja uređaja ili softverske greške. Uz svaki uređaj se dobija i korisničko uputstvo koga se treba pridržavati kako bi bila omogućena pravilna upotreba i funkcionalnost uređaja.

Ako se odlučite da platite putarinu na drugi način morate se postarati da zaklonite tag uređaj kako ne bi došlo do situacije da platite dva puta.

 

Želimo Vam srećnu vožnju,

Vaš AMK Novi Beograd

18 thoughts on “TAG uredjaj – savremeno plaćanje putarine

 • Postovani,
  Interesuje me da li tag uredjaj radi isto i u inostranstvu (konkretno Hrvatska i Grcka), posto sam vidjao da autobusi stranih tablica kod nas prolaze?
  Unapred hvala na odgovoru.

  • Poštovani,
   TAG uređaj kupujete i zasnivate ugovor sa Putevima Srbije, tako da uređaj služi za plaćanje putarina u zemlji.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Prilikom kupovine i zakljucivanja ugovora uneto je koliko vazi datum na ugovoru od tada pa 10 godina
    provereno , imate u potpisanom primerku ugovora za TAG

    Pozdrav,

    Zoran.

  • Pošotvani,
   To morate proveriti na licu mesta po ulasku u određenu državu da li postoji mogućnost da za vozila inostranih tablica koristitie tag uređaje u toj državi.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Uzeo sam danas tag uredjaj pa me interesuje da li se prilikom dopune nosi uredjaj na uplatno mesto ili se dopunjuje preko jmbg-a ili kako vec?
  I da li uredjaju smeta visoka temperatura tokom vrelih letnjih dana ako bude stajao na predvidjenom mestu, jer verujem da drzac ne bi izdrzao stalno skidanje i stavljanje.
  I zanima me zasto u uputstvu pise da uredjaj radi samo na drzacu, nisam primetio da ima neke kontakte – pinove prilikom stavljanja na drzac…

  • Poštovani,
   Obratite se poslovnici AMSS u kojoj ste kupili tag ili na broj telefona 1987.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Da li novac koji ima na Tag uređaju ima vremenski ograničen period do kada se mora potrošiti ili uplatiti određena suma novca ? Da li ima vrensko ograničenje kao npr. dopune za mobilne telefone

 • Prilikom kupovine TAG uredjaja da li u njemu ima već dopuna od 2000 ili je sam uredjaj 2000,a dopuna naknadno???Hvala!

 • Pozdrav,

  Posle par meseci plasticni deo na koji se kaci tag je „otpao“ sa soferke, pa me zanima da li ima negde da se uzme taj lepak sto je bio u originalnom pakovanju? Tacnije, kakva je procedura posto smo probali sa dvostranom i „superlepkom“ ali nismo uspeli.

  Hvala

  • Poštovani,
   Pokušajte da kontaktirate kolege iz AMSS Agencija da vidite da li postoji neki deo kojim se može zameniti ili da vas upute ako su imali takva iskustva sa klijentima.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *