Saobraćajna policija – kako izgleda kontrola?

Saobraćajna policija (Ministarstvo unutrašnjih poslova) je nadležna za kontrolu i neposredno regulisanje saobraćaja na putevima. Gotovo da nema vozača koga u vozačkoj karijeri nije zaustavila i prekontrolisala saobraćajna policija.

Dobro poznata „šargarepa“ i svetloodbojni prsluk su zaštitni znak saobraćajaca koji vrše kontrolu saobraćaja. Najčešće ih vozači automatski povezuju sa kaznama, prijavama i problemima.

Šta radi saobraćajna policija?

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja i Pravilniku o kontroli saobraćaja saobraćajna policija, odnosno konkretni policijski službenici, pružaju pomoć učesnicima u saobraćaju, i na taj način podižu nivo bezbednosti saobraćaja, kao i njegovo neometano odvijanje.

saobraćajna policija

Ove zadatke saobraćajna policija, između ostalog, obavlja vršenjem kontrole i neposrednog regulisanja saobraćaja, primenjujući ovlašćenja koja su joj data.

Po pravilu saobraćajna policija obavlja poslove kontrole i neposrednog regulisanja saobraćaja u uniformi i svetlucavom prsluku sa natpisom „POLICIJA“.

Saobraćajna policija vrši nadzor nad odvijanjem saobraćaja, u cilju podizanja nivoa bezbednosti saobraćaja, i tom prilikom evidentira prekršaje koje čine učesnici u saobraćaju. Dakle, nisu samo vozači automobila izloženi nadzoru i procesuiranju za učinjene prekršaje. To mogu biti svi učesnici u saobraćaju koji su načinili prekršaj (pešaci, biciklisti..).

Po uočenom prekršaju vrši se dokumentovanje i procesuiranje onog učesnika koji je prekršaj učinio. U obavljanju ovih poslova saobraćajci mogu koristiti prevozna sredstva i tehnička sredstva za merenje i snimanje.

Prilikom zaustavljanja vozila na putu vrši se kontrola vozila i kontrola vozača.

Gde pauk služba nosi auto? Saznajte ovde

Kako postupa saobraćajna policija?

Na početku policijski službenik daje vozaču jasan znak da uspori i da se isključi iz saobraćaja. Prilikom kontrole, službeno lice učesnika u saobraćaju, pozdravlja rukom i rečima, nakon čega mu saopštava da se radi o kontroli, po pravilu saopštava razlog zaustavljanja, odnosno predočava učinjeni prekršaj, i vozaču i putnicima predočava da ne smeju da napuštaju vozilo, te da se vozač može uključiti u saobraćaj tek kad mu policijski službenik to odobri.

saobraćajna policija

Policijski službenik od vozača traži da pokaže i da mu da na uvid dokumenta kojima dokazuje da ispunjava uslove za upravljanje vozilom i da vozilo kojim upravlja ispunjava uslove za učešće u saobraćaju.

Policijski službenik je dužan da vam se obraća pristojno, ozbiljnim tonom i da vam na jasan i razumljiv način saopšti razloge zbog kojih vam se obraća. Isto bi trebalo da se odnosi i na kontrolisanog vozača (drugog učesnika u saobraćaju). Nemojte psovati, komentarisati i vređati službena lica koja vrše nadzor i kontrolu saobraćaja.

Ovde dolazimo do prvog često postavljanog pitanja: da li smem da izađem iz vozila?

– Samo ako to izričito odobri policijski službenik koji vrši kontrolu. Ako su vam dokumenta u jakni, u prtljažniku i slično, prvo objasnite situaciju i razlog zbog koga bi bilo potrebno da izađete iz vozila, pa to i učinite kada se policajac složi sa ovim vašim zahtevom i da vam odobrenje da to učinite.

Da li saobraćajni policajac sme da vas pita odakle dolazite ili kuda idete?

Policijski službenik koji vrši kontrolu saobraćaja ima pravo da vam postavi ovakva pitanja. Međutim, ako na njih ne date odgovor, nećete biti sankcionisani.

Kolika vas kazna čeka za nepropisno parkiranje? Pročitajte ovde

Gde zaustavlja saobraćajna policija?

U vršenju poslova kontrole saobraćaja policijski službenici nastoje da u što manjoj meri ometaju učesnike u saobraćaju, kao i da ne prouzrokuju poremećaj saobraćaja, i da kontrolu vrše na bezbedan način po sebe, lica nad kojima se vrši kontrola i druge učesnike u saobraćaju.

Policijski službenici mogu zaustavljati vozila i na kolovozu, uz ivicu kolovoza, kao i na drugom pogodnom mestu, vodeći pri tome računa da ne ometaju saobraćaj ili ugrožavaju sopstvenu bezbednost ili bezbednost drugih učesnika u saobraćaju.saobraćajna policija

Zaustavljanje vozila, obavlja se po pravilu tako da je celo vozilo van kolovoza.  Ako se kontrola vozila obavlja na kolovozu, na službenom vozilu je uključen uređaj za davanje svetlosnih znakova (plavo rotaciono svetlo), a vozilo se nalazi tako postavljeno da vozač koji se kreće saobraćajnom trakom u kojoj se vrši kontrola prvo nailazi na službeno vozilo.

Da li saobraćajna policija sme da parkira nepropisno pri vršenju kontrole?

Propisi o zaustavljanju i parkiranju se ne odnose na službena vozila koja vrše kontrolu saobraćaja, ako bi poštovanje tih pravila onemogućilo uspešno izvršenje službenog zadatka. Tako da vam prigovor što je policijsko vozilo na zelenoj površini neće puno pomoći oko učinjenog prekršaja koji je razlog zaustavljanja.

Kako saobraćajna policija postupa kada učinite prekršaj?

Ako ste zaustavljeni zbog učinjenog prekršaja, na licu mesta ćete dobiti prekršajni nalog odnosno zapisnik o učinjenom prekršaju. Nakon utvrđivanja da ste izvršili prekršaj (neposrednim opažanjem – npr. skrenete iz ulice gde skretanje nije bilo dozvoljeno, razgovarate mobilnim telefonom u toku vožnje ili nakon utvrđenog stanja – sproveden alkotest, vanredni tehnički pregled) sačinjava se prekršajni nalog, odnosno zapisnik o učinjenom prekršaju.

Da li možete dati izjavu u zapisniku?

Da. U dnu zapisnika o učinjenom prekršaju se nalazi rubrika u kojoj se unose eventualne primedbe koje imate na utvrđeno činjenično stanje. Nemojte brkati stvari! Ova rubrika služi da iznesete neslaganje sa konkretnom situacijom koju je službeno lice opisalo, a ne za pravne tvrdnje. Pravnim tvrdnjama se bavi sud.

Da li možete tražiti uvid u merilo kojim je zabeležen prekršaj?

Najčešće pitanje kod konstatovanja prekoračenja brzine je da li je merni uređaj etaloniran i da li je u roku overen. Ovo pitanje je pitanje za sud, ne za konkretnu patrolu saobraćajne policije koja vas je zaustavila. Dakle policija podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, a uz taj zahtev i dokaze o učinjenom prekršaju (kojim merilom je zabeležen prekršaj).

AMK Novi Beograd vam želi sigurnu i bezbednu vožnju

39 thoughts on “Saobraćajna policija – kako izgleda kontrola?

 • Moze li da te zaustavi saobracajna policija kada vozis normalno i po zakonu da voze bryo blicaju ti da stanes,ti skines pojas,izadjes iz auta da pitas o cemu se radi,on te vrati u auto,i onda ti kaze sto nisi vezao pojas ,i pise te_??Pri tom su mi blicali 50metara,i onda na deonici gde je ogranicenje 30 na sat i puna linija poceli da me preticu i ugrozili me u saobracaju.U,zivotu ovako enesto nisam doziveo.On je neposrednim opazanjem kaze video iz kola da nemam pojas,a ja sam bio propisano vezan,ali sam ostavio pojas i izasao da vidim sta se desava_??

  • Poštovani,
   Kontrola učesnika se vrši na osnovu Pravilnika, ako imate zamerke možete uložiti primedbu nadležnoj ispostavi MUP. Ne smete napuštati vozilo bez dozvole ovlašćenih službenih lica, ako je bio jedan od problema.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, u toku preticanja cuo sam sirenu od strane policajskog vozila( koje je bilo iza mene dva-tri vozila) i tako sam samoinicijativno završio preticanje i iskljucio se sa kolovoza.Moje pitanje je , da li je ovo ispravno zaustavljanje- posto su mi napisali kaznu da sam pretekao 4 vozila i dosli smo sad do suocavanja na sudu?
  Hvala puno na odgovorima.Inace sam pretekao dva vozila na dozvoljenom mestu i bez ugrozavanja bezbednosti saobracaja.Kad sam stao, policijsko vozilo je proslo i stalo ispred mene.Zanima me da li su me ispravno zaustavili ili ne.

  • Poštovani,
   Policijsko vozilo daje zvučne i svetlosne signale u saobraćaju kako bi upozorilo učesnike u saobraćaju na svoje prisustvo i dalo naredbe vozačima (među kojima je i zaustavljanje).
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Za odgovor na ovo pitanje je najbolje da kontaktirate direktno Upravu saobraćajne policije. U principu kontrolu saobraćaja vrše uniformisani pripadnici policije kako bi vozači uopšte i mogli biti sigurni i vizelno raspoznati lica koja su ovlašćena da im daju znake za zaustavljanje ali i pripadnici MUP u civilu mogu učestvovati ako se radi o kontroli koja je povezana sa određenim zadatkom ili pronalaženjem lica itd.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Da li obicna policija moze da zaustavlja i uzima podatke vezano za saobracajne prekrsaje. A kasnije te podatke daje saobracajnoj policiji koji prave zapisnik. Takodje da li policija bez ukljucene rotacije sme da pretice preko duple pune linije.

  • Poštovani,
   Policija vas može zaustaviti zbog prekršaja koji je učinjen u prisustvu policajaca ili dokumentovan drugim sredstvima ali smo mišljenja da biste svakako trebalo da dobijete zapisnik o izvršenoj kontroli odnosno učinjenom prekršaju. Sva pitanja i eventualne žalbe na rad možete uputiti nadležnoj policijskoj upravi.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav, interesuje me da li policija ima pravo da zaustavlja iz vozila u pokretu? Konkretno, krenuo kuci sa posla, upaljena svetla, vezan pojas, i nailazim na njih, tj oni na mene… ja svojom trakom vozim, a oni njihovom (suprotnom) trakom i idu prema meni… Sluzbenik koji je vozio policijsku skodu je izbacio palicu kroz prozor i mase mi da stanem, ja desni zmigavac i stanem van kolovoza, da bi se oni naknadno vratili u rikverc i parkirali sa strane.. Da li imaju pravo da tako zaustavljaju, ili moraju biti prakirani i van auta? Hvala unapred

  • Poštovani,
   Koliko smo upoznati ovlašćena službena lica vam mogu dati znak da se zaustavite kao i presretači tako da svakako smeju da izdaju naredbu o zaustavljanju iz vozila.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav ,saobracajni policajac mi je je pisao za isteklu saobracajnu i sa tim se slazem ali me je brutalno izvredjao i rekao svasta na moj racun bez ikakvog povoda sa moje strane , kakve su moje mogucnosti po zakonu od strane gradjanina da podnesem prijavu gde da je podnesem i sta bi mogao da ocekujem od toga ?

  • Pošotvani,
   Obratite se nadležnoj policijskoj urpavi sa zapisnikom gde su evidentirani podaci službenog lica i broj službene značke.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • „Propisi o zaustavljanju i parkiranju se ne odnose na službena vozila koja vrše kontrolu saobraćaja, ako bi poštovanje tih pravila onemogućilo uspešno izvršenje službenog zadatka. Tako da vam prigovor što je policijsko vozilo na zelenoj površini neće puno pomoći oko učinjenog prekršaja koji je razlog zaustavljanja.“
  Da li se ovo odnosi i na službeno vozilo parking servisa koje se isključuje iz saobraćaja i parkira kako bi saobraćajni policajac koji se nalazio u vozilu parking servisa napisao kaznu zbog nepropisnog zaustavljanja (ne parkiranja). Znači ne radi se o uklanjanju nepropisno parkiranog vozila tj. ne postoji potreba odnošenja vozila. Time je zbog gabarita i vremena potrebnog da se kazna napiše (daleko dužeg od trajanja zaustavljanja) učinjen ozbiljniji zastoj od onog kojeg saobraćajni policajac ima nameru da sankcioniše.

  • Pošotvani,
   Vozilo parking servisa nije službeno vozilo već vozilo JKP. Pretpostavljamo da je službeno lice zaustavilo vozilo radi uklanjanja nepropisno parkiranog ili zaustavljenog vozila, a kako se vozač pojavio ili bio u vozilu, tada je došlo do pisanja zapisnika bez uklanjanja vozila.
   Ako imate primedbe na rad službenih lica možete ih izneti nadležnima u Policijskoj upravi.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Iskreno!u naseljenom mestu sam vozio 53km/h kako policija i radar kaze. bacio sam pogled na taho i bilo je 50km/h (pre toga sam tempomat pretisao na 50km/h radi takvih policajaca)!!zaustavlja policajac „saobracajnu,vozacku i pasos“!(posto radim u austriji ,strane tablice)!vozili ste brzo zato sledi kazna 5000din.ja mu lepo odgovaram da vozim na tempomatu 50.njega to ne interesuje nego da tuzim audi kucu u becu sto mi nije ispravan taho (auto je bio star 4meseca). Ako platis odma kazna je 2500din.i tako tera dalje on“ako neces da platis sad cu da te vodim kod sudije za prekrsaje“uredu placam 2500din (jer mi je vreme kuci mnogo bitnije nego da se raspravljam sa …)e nemoze na licu mesta moras u postu moras u banku.odem ja platim 2659?!159din vise.dam mu , uznem moje isprave i krenem.na to ce on“kako da opravdam ja sad ovih 159din?ja njemu kao sto ces ovih 2500 tako i ovih 159!

 • da li mi mozete napisati tacnu proceduru zaustavljanja vozila. i da li to mora biti na obelezenom mestu i da li sme da se saobracajni policajac samo popreci ispred mene i tako me primora da stane, a meni vozi kandidat. ako slucajno imate pravilnik i clan o tome

  • Poštovani,
   Ne postoji obeleženo mesto za zaustavljanje jer kontrola može biti izvršena na bilo kom delu puta na bezbednom mestu za zaustavljanje. Što se tiče pravilnika postoji pravilnik o postupanju službenih lica policije koji vam je dostupan na internetu.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani veoma mi je hitno jer rok placanja mi je 8 dana. Ovako: Prilikom kontrole od saobracajne policije nisam upravljao vozilom niti bio u vozili bio sam van auta 10min. Prisla mi je saobracajna policija i van vozila uradila alko test trazili vozacku i saobracajnu. Nisam bio na putu vec na parkingu zemljanom prosli su pored mene i vratili se da me kontrolisu molim vas da mi odgovorite sto pre. Naglasavam nisam zaustavljen niti upravljao vozilom i bio sam van vozila. Molim vas da mi odgovorite u sto kracem roku

  • Poštovani,
   Ukoliko su policijski službenici neposrednim opažanjem konstatovali da ste upravljali pre toga vozilom pa potom stali i napustili vozilo mogu da urade alkotest i ako tog momenta niste bili u vozilu. Ako je situacija kompleksna i smatrate da su vam povređena neka prava ili da službenici nisu postupali po propisu, obratite se stručnoj pravnoj pomoći ili MUP u radi davanja razjašnjenja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Da li je zapisnik validan ako saobracajna policija napise isti kasnije u kafani, bez davanja zapisnika vozacu i obavestenja da je nacinjen prekrsaj prilikom kontrole?

  • Poštovani,
   Kako i gde je sačinjen zapisnik je pitanje koje je teško odrediti. Svakako da je uobičajena praksa da zapisnik dobijete prilikom kontrole ukoliko ste zaustavljeni zbog prekršaja. Predlažemo da konsultujete stručnu pravnu pomoć.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,
  Prilikom zaustavljanja policijskog sluzbenika nisam upalio svetla na autu i pisao mi je kaznu što je ok po zakonu ali mogao je da me samo upozori da mi nisu upaljena svetla, svakom se dešava da zaboravi. Na moju opasku da i oni čine prekršaj jer su parkirani na pešačkom prelazu a imaju mesta da ne budu tu parkirani počeo je da se drsko ponaša uz opasku ja sam zakon. Nakon toga sam im slikao vozilo i rekao da i oni pišu sebi prijavu on mi je napisao još jednu kaznu. Šta ja mogu da uradim povodom ovoga. Pozz.

  • Poštovani,
   Na policijska vozila se u vršenju službene dužnosti ne odnose propisi o parkiranju. Vaše pitanje je pitanje za stručnu pravnu pomoć jer se mi ne bavimo davanjem procesnih informacija i pravnih saveta. Hvala na razumevanju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Ovlašćena službena lica su na osnovu zakona o bezbednosti saobraćaja ali i zakona o policiji i pravilnika o načinima všrenja kontrole ovlašćenja da vrše kontrolu učesnika u saobraćaju što podrazumeva i zaustavljanje učesnika radi vršenja određenih kontrola i ovlašćenja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Onda nam tako policija sprecava slobodu kretanja koja nam je ustavom zagarantovana…osim ako nismo nacinili prekrsaj. Gde je tu sloboda kretanja i clan tog ustava koji garantuje to. Osim naravno ako nije ucinjen prekrsaj. U suprotnom lisava me slobodnog kretanja koje opet napominjem garantuje ustav

 • Postovani moze iskren odgovor
  Nepropisno sam se parkirao u smeru kretanja, pola auta na parkingu (zbog postavljenih gajbica 24h)a pola na putu
  Moju i traku iz suprotnog smera razdvaja puna linija, preko puta mene parkirano i zakljucano vozilo na kolovozu, iza njega dolazi policija blica svetlima , i ja pomislim da blica vozacu iz tog vozila,jer je u njihovoj traci i smeta im za prolazak,mislim oni misle da je vozac u autu, kad odjednom prelaze autom preko pune linije i dolaze do mog auta, do prozora i deru se „jel ti nevidis da ti blicamo, daj dokumenta!!
  I jos par pretnji ,da momentalno sklonim kola…posle nisu hteli dokumenta, i ja sam prosao bez kazne,
  Ps: to vozilo koje im je smetalo je civilno-licno vozilo njihovog kolege
  E sad da li da se zalim i kome, mada te zalbe pojede mrak
  Ili da upalim kamion i zguzvam svako nepropisno parkirano vozilo i policijsko vozilo koje je nepropisno parkirano dok policajci sede u kafani i piju pice.

  • Poštovani,
   Prvo što vidimo kao problem je to što niste kontrolisani na osnovu čega biste mogli da znate na čiji rad se žalite uopšte. Ako u konkretnom slučaju smatrate da je došlo do kršenja pravila o kontroli i ponašanju službenih lica možete se obratiti neposredno pretpostavljenom u policijskoj upravi prema mestu gde se događaj desio i dobiti uputstva o daljem postupanju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Da li smem u vozilu da imam i koristim kameru za snimanje voznje,i da li je snimak validan na sudu i da li se snimak priznaje na sudu???

  • Poštovani,
   Ovo pitanje nije regulisano ZOBS, i povodom video nadzora generalno postoji dosta pravnih praznina, koje će delimično biti otklonjene Zakono o zaštiti podataka o ličnosti koji će početi da se primenjuje od druge polovine avgusta meseca ove godine. Mišljenja smo da trenutno, dokazna snaga ovakvog snimka zavisi od vrste postupka i načina skladištenja podataka kao i same konkretne situacije u kojoj bi snimak bio korišćen. Ne bi bilo loše da pogledate tekst zakona koji smo vam napomenuli jer nažalost,ne smemo da vam dajemo konkretan pravni savet.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,da li mi mozete odgovoriti da li civilnim vozilom neuniformisana lica uz ablendovanje i prednje setajuce plavo svetlo moze vrsiti kontrolu vozila?Naime,radi se o sledecem:vracajuci dete sa rodjendana iza mene ablenduje civilno vozilo.Pomeram se u steanu i dalje krecem on uz ablendovanje ukljucuje plavo pokretno svetlo na prednjoj masci.Videvsi da je uporno ja usporavam ali ne stajem jer je ipak 2 sata posle ponoci.Tek na znak sirene koju je ukljucilo ja stajem i iz kola izlaze momci u crnom sa nekim lampama.Ne prestavivsi se opkoljavaju vozilo .Videvsi da smo nas dve u kolima kazu nam da nastavimo.Naravno,srce mi je sislo u pete,a dete je mislilo da vade pistolje da nas ubiju.Da li je to korektno ponasalje sluzbenih lica u civilu ili su to ipak bili civili koji su prikljucili sirenu i sta ciniti za ubuduce.Hvala!

  • Poštovani,
   Ovakva pitanja zavise od konkretne situacije i primene policijskih ovlašćenja. AKo smatrate da ste nečim oštećeni odnosno da ovlašćena službena lica nisu postupala prema vama na adekvatan način ili sumnjate da se uopšte radi o ovlašćenim licima, obratite se policijskoj upravi na području gde se događaj odigrao.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani policijski službenik koji je išao u susret meni autom me zaustavio mahanjem ruke u autu jer je video da nisam vezao pojas.Stao sam sa desne strane puta na trotoar, jednom delom na kolovoz.On je zaustavio službeni auto u svojoj traci i prišao mom autu tražeći dokumenta i pišući kaznu.Ja jesam napravio prekršaj zbog pojasa, ali mislim da nije u redu kako je me zaustavio blago mašući rukom u autu, a druga stvar nije omogućio normalno odvijanje saobraćaja, jer auti su bili na razdaljini od 15 metara jedan od drugog u suprotnim trakama.Mislim da je trebao da stane u mojoj traci i da uključi rotaciju? Recite Vase misljenje?

  • Poštovani,
   Nismo sigurni o kakvoj se situaciji radi i kako ste se zaustavili zbog blicanja i nakon toga utvrdili da se radi o ovlašćenom službenom licu? đ
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani
  Da li je saobracajna policija koja vrsi kontrolu brzine radarom u obavezi da vam da na uvid snimak učinjenog prekršaja
  Naime, zaustavljen sam od strane saobraćajne policije nekih 5-6 km dalje od samog mesta gde je vršena kontrola radarom, da li je saobraćajni policajac koji je radio zapisnik bio u obavezi da mi omogući uvid u snimak prekršaja pa čak i po cenu odlaska do mesta gde je bilo vozilo sa radarom
  Dosta česta praksa saobraćajne policije u provinciji!?
  Unapred zahvalan na odgovoru i srdac pozdrav

  • Poštovani,
   Ovlašćeno službeno lice nije u obavezi da vam pokazuje bilo kakve snimke, u zapisnik se može uneti vaš prigovor na postupanje a sva prikazivanja i dokazivanja se izvode pred sudom.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *