Navigacija za auto – neophodna pomoć na putu

Navigacija za auto ili GPS navigacija (Globalni Sistem Pozicioniranja) je uređaj koji vam omogućava da uvek, sa preciznošću, pronađete put do Vašeg odredišta.

Ako krećete na putovanje ili idete prvi put kod prijatelja u vikendicu, pomislite na to da vreme izgubljeno na telefoniranje i potrošeno gorivo u potrazi za adresom, mogu biti prošlost.

Uz pomoć navigacije, jedina stvar koju morate znati pre puta kako se ne biste zagubili, jeste tačna adresa odredišta.

Kako radi navigacija za auto?

GPS sistem je za sada jedini sistem ove vrste koji na globalnom nivou omogućava određivanje Vaše tačne pozicije, u bilo kom trenutku i vremenskim uslovima.

Navigacija za auto omogućava da sateliti preko radio signala odrede Vašu tačnu poziciju bilo gde na zemlji. Proračun vremena u kom je potrebno da signal ode od korisničkog uređaja do ostalih komponenti sistema je poprilično kratak. To omogućava da se, ne samo statički odredi Vaša tačna pozicija, već i to da se tačno odredi Vaše kretanje. Ovo je veoma značajno kod potrebe za utvrđivanjem tačne pozicije svih vidova transporta.

Osim određivanja vaše pozicije po koordinatama, navigacija treba da Vam omogući i pregled terena na kome se nalazite.

Dakle, navigacioni sistem u zavisnosti od sektora upotrebe, treba da ima softverski prikaz saobraćajnica po kojima se krećete.

Da li postoji mogućnost greške?

Kao i kod svih sistema, i sistem preko koga se omogućava navigacija je podložan faktorima koji mogu uzrokovati grešku. U samom pozicioniranju su greške gotovo minimalne (do 0.5 m)  i nemaju značaja kada se radi o komercijalnoj upotrebi uređaja.

Ono o čemu je potrebno da povedete računa je unos adrese odredišta koje tražite. Morate paziti da bliže odredite lokaciju, jer naziv ulice može biti identičan u različitim gradovima, odnosno opštinama. U zavisosti od kvaliteta uređaja i softvera koji koristi, uređaj Vam može ponuditi sam sve lokacije sa adresom koju ste uneli. U ovom slučaju navigacija Vam daje do znanja da ima više istih traženih ulica i da Vi, sami, odaberete onu koju zapravo tražite.

Ako imate uređaj koji koristi statičnu bazu podataka, kao što je slučaj sa korišćenjem navigacije preko „pametnih“ telefona, može se desiti da displej telefona prikazuje kako uveliko idete kroz njive ili se nalazite u reci. Do ovoga dolazi jer nove saobraćajnice, kao i manji lokalni putevi, uopšte nisu u bazi aplikacije koju koristite.

U zavisnosti od kvaliteta i širine ovakvih prikaza informacija zavisi i cena navigacije.

Koliko košta navigacija?

Kod nas se mogu pronaći različiti modeli proizvođača GPS uređaja (Garmin, Blueberry, Mio, Prestigio…).

U zavisnosti od mogućnosti i ažuriranja softvera i potreba korisnika, na našem tržištu možete pronaći modele već od 6.000 rsd.

Ako želite da imate i zvučno navođenje putem glasa koji Vam asistira, vizuelni prikaz same saobraćajnice pomoću satelitskog snimka, prepoznavanje saobraćajne signalizacije na putu, ili meteo uslove, za uređaj ćete izdvojiti znatno više novca (od 15.000 rsd do 90.000 rsd).

Ako pak želite samo kratkotrajno da se poslužite navigacijom, možete se osloniti i na neku od besplatnih aplikacija „pametnih“ telefona. Ove aplikacije Vam takođe omogućavaju da lakše pronađete pravi put do željene destinacije.

 

Želimo Vam bezbedan put i miran san,

Vaš AMK Novi Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *