Kazna za nepropisno parkiranje

Gotovo svaki vozač se barem jednom tokom vozačke karijere susreo sa kaznom za nepropisno parkiranje.

Možda mu je čak auto bio odnet vozilom za uklanjanje nepropisno parkiranih automobila čuvenim „paukom“.

U tim slučajevima kazna i trošak odnošenja vozila uticali su na vozača da barem na kratko vodi računa gde ostavlja svoj automobil.

Parkiranje na propisanom mestu je obaveza vozača.

Svesni smo problema sa nedostatkom parking mesta u gradu kao i potrebama vozača da svoj auto ostave u blizini mesta na koje su se uputili.

Nepropisno parkiranje je nešto sa čime se svakodnevno susrećemo, a često i sami primenjujemo.

Za ovakvo kršenje odredbi sleduje kazna koju vam može napisati saobraćajac ali i pripadnik komunalne policije.

Ipak osim straha od kazne ili uklanjanja automobila treba da povedete računa gde parkirate kola i zbog toga što na ovaj način pokazujete vlastitu vozačku (ne)kulturu.

Civilizovanom čoveku ne priliči bahato parkiranje na pešačkom prelazu, zelenim površinama, trotoaru čime se blokira saobraćaj.

Napominjemo: Vodite računa gde parkirate kola jer time pokazujete sopstvenu kulturu i odnos prema drugima.

Gde je zabranjeno parkiranje?

Na osnovu pravila koja određuje Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima skrećemo vam pažnju na neka od karakterističnih mesta gde ne smete da zaustavite ili parkirate vaše vozilo.

 1. Na pešačkom prelazu ili prelazu biciklističke staze preko kolovoza kao ni na odstojanju manjem od 5 metara od tih prelaza.
 2. Na prelazu preko železničke pruge odnosno tramvajskih šina ako se time sprečava kretanje tramvaja.
 3. Na raskrsnici i 5 metara od nje.
 4. U tunelu, na mostu, nadvožnjaku, galeriji, podvožnjaku.
 5. U blizini vrha prevoja ili nedovoljno preglednoj krivini,
 6. Na delu puta gde bi širina slobodnog prolaza do pune linije, parkiranog vozila ili suprotne ivice kolovoza bila manja od 3 metra.
 7. Na mestu na kome bi se time zaklonio saobraćajni znak.
 8. Na stajalištu za vozila javnog saobraćaja kao ni 15 metara od oznake na kolovozu kojom je to stajalište označeno.
 9. Na trotoaru osim ako je dozvoljeno saobraćajnom signalizacijom i ako na trotoaru ostaje 1.60 metara slobodnog prostora za pešake.
 10. Na školskom ulazu, izlazu iz zgrade, dvorišta ili garaže.

Kada se primenjuje mera uklanjanja vozila?

Problem nastaje ukoliko policijski službenik u kontroli saobraćaja zatekne vozilo parkirano ili zaustavljeno suprotno propisima.

U tom slučaju narediće vozaču, ukoliko je prisutan, da odmah ukloni vozilo, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Ako vozač nije prisutan na licu mesta policijski službenik će doneti rešenje u pisanoj formi kojim će naložiti uklanjanje vozila u roku koji ne može biti kraći od tri minuta.

Primerak rešenja o nalaganju uklanjanja vozila postavlja se na vidno mesto vozila i time se smatra da je isto uručeno vozaču.

Naknadno uklanjanje ili uništenje ovog rešenja ne utiče na valjanost njegove dostave.

Sledeća situacija je ako se u kontroli saobraćaja putem video nadzora ili foto zapisa utvrdi da je vozilo nepropisno parkirano ili zaustavljeno.

Tada se donosi rešenje u elektronskoj formi kojim će naložiti uklanjanje vozila u roku koji ne može biti kraći od tri minuta.

Rešenje u elektronskoj formi kojim se nalaže uklanjanje vozila dostavlja se elektronskim putem licu koje vrši uklanjanje vozila.

Lice postavlja obaveštenje o donetom rešenju u elektronskoj formi na vidno mesto vozila, kojim obaveštava vozača da će vozilo biti uklonjeno na osnovu tog rešenja.

Policijski službenik će ukloniti vozilo na za to određeno mesto, o trošku vozača ili vlasnika, odnosno korisnika vozila.

Uklanjanje vozila će se prekinuti ako se vozač pojavi na licu mesta i prihvati da ukloni vozilo.

Ko uklanja vozilo?

Poslove samog uklanjanja vozila vrši pravno lice ili preduzetnik koji ispuni potrebne uslove i dobije ovlašćenje nadležnog državnog organa odnosno organa lokalne samouprave.

Pravno lice, odnosno preduzetnik su odgovorni za sve nastale štete od započinjanja uklanjanja do preuzimanja vozila od strane vozača ili vlasnika, odnosno korisnika vozila.

Kako da znate da je vozilo uklonjeno?

Za početak treba da znate da ako ste nepropisno parkirali postoji mogućnost da vaše vozilo bude uklonjeno.

Zato nemojte odmah paničiti kada vidite da nema automobila jer je veća šansa da je uklonjen zbog nepropisnog parkiranja nego da je ukraden.

U Beogradu uklanjanje vozila vrši JKP Parking servis.

Okrenite broj 011/30-35-400 i saznajte da li je i gde vaše vozilo odneto.

Koliko košta nepropisno parkiranje u Beogradu?

Pored novčane kazne u iznosu od 5.000 dinara ako je došlo do uklanjanja vozila od strane JKP Parking servis biće vam naplaćena i ova usluga.

Cena ove usluge zavisi od težine automobila i možete je proveriti ovde.

Da li „komunalci“ imaju pravo da kažnjavaju za nepropisno parkiranje?

Da.

Komunalna policija vas neće kazniti po odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima već na osnovu Odluke o komunalnom redu.

Nepropisno parkiranje nije samo saobraćajni prekršaj već se njime čini i komunalni prekršaj koji komunalna policija može sankcionisati.

Kazna po ovom osnovu iznosi 5.000 dinara i može se umanjiti za 50% ukoliko se plati u roku od 8 dana.

Ovaj unos je postavljen Blog i obeležen kao . Označiti link.

72 thoughts on “Kazna za nepropisno parkiranje

 • Da li saobracajni policajci imaju pravo da slikaju zaustavljen auto ne izlazeci iz svog auta i bez ostavljanja bilo kakve opomene na pomenutom vozilu, a potom posalju kaznu ili poziv na kucnu adresu vlasnika?

  • Postovani, dobila sam kaznu za parkiranje na parking mestu ispred moje zgrade, jer je auto limuzina i viri malo na trotoar, posto parking nije napravljen po standardu. Pa me zanima cija je to odgovornost, onih koji su izdali upotrebnu dozvolu za „mala“ parking mesta, ili moja posto vozim „dugacak“ auto?

 • Da li saobracajni policajci imaju pravo da slikaju zaustavljen auto ne izlazeci iz svog auta i bez ostavljanja bilo kakve opomene na pomenutom vozilu, a potom posalju kaznu ili poziv na kucnu adresu vlasnika? Molim vas za hitan odgovor. Ovo u Kraljevu traje nedeljama unazad

  • Poštovani,
   Policija ima ovlašćenje za korišćenje sredstava za video zapis i fotografisanje prekršaja. Ako mislite na nepropisno parkiranje, to više radi komunalna policija ali i saobraćajna policija može davati prekršajne naloge za ovo.
   Srdačan pozdrav,
   AMK Novi Beograd

   • Dali policajac sme kao dokaz pogresnog parkiranja da koristi fotografiju..tj sliku koju je sam slikao sam svojim privatnim telefonom..i da li je takva slika dokaz na sudu.

    • Poštovani,
     Službeno lice u otkrivanju prekršaja može koristiti video i foto zapis. Sredstvo snimanja je određeno pravilnikom.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • A u slucaju kada nije napravljena fotografija niti na autu ostavljeno ikakvo obavestenje?Samo mi je stigao poziv na kucnu adresu za davanje izjave.

  • Poštovana,
   Najverovatnije se radi o komunalnom prekršaju u ovom slučaju. U komunalnoj policiji možete tražiti uvid u fotografije vozila u prekršaju. Pogledajte za gde je poziv.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Kada sam parkirao auto a znaka nije bilo da je zabranjeno zaustavljanje i parkiranje i na brisacu sam nasao beli papir na koji je pisalo ovo NEPROPISNO PARKIRANJE JAVITE SE U MUPU U PONEDELJAK U 14H. Sta to znaci.

  • Poštovani,
   Propisi o parkiranju nisu samo određeni saobraćajnim znakovima. Napominjemo pravilo da je nepropisno parkiranje na trotoaru ako izričito nije dozvoljeno znakom odnosno ako pored parkiranog automobila ne ostaje propisan prostor, na 5m od raskrsnice, pešačkog prelaza itd. Poziv, ako ima samo takvu sadržinu kakvu ste naveli je pomalo čudan jer se u principu ili vrši uklanjanje nepropisno parkiranog vozila ili obaveštenje da ste učinili prekršaj. No, ako je navedeno gde i kada da se javite, a radi se o zvaničnom papiru odnosno pozivu, uradite kako mislite da je najbolje.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

  • Poštovani,
   Pravno lice će najčešće za ovaj prekršaj biti kažnjeno od strane komunalne policije i u tom slučaju je kazna drastično veća (50.000 rsd).
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Parkirao sam nepropisno auto u Beogradu i pauk mi je odneo auto, otisao sam da ga pokupim, platio sam pauka, posle mi je saobracajni policajac napisao kaznu za parkiranje i platio sam je odma cim sam dosao kuci.
  Posle nekih 10ak dana sam primio posiljku, a posiljka je kazna od komunalnog policajca za parkiranje u iznosu od 5000din.

  Da li treba da platim tu kaznu ili da se zalim nekome, jer mi nema logike da dva puta placam kaznu za parking. I ako mogu da se zalim nekome kome da se zalim, jer nisam iz Beograda pa mi je malo problem da dolazim.

  • Poštovani,
   Mišljenja smo da za isti prekršaj ne možete biti kažnjeni dva puta. Kontaktirajte komunalnu policiju uz eventualno prilaganje kopije dokaza o uplati kazne za nepropisno parkiranje koju ste već izmirili. Naročito iz razloga što do stizanja prekršajnog naloga za komunalni prekršaj niste ni bili svesni da je on izdat.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Evo da dodam epilog desavanja u proteklom periodu u vezi mog pitanja od gore.

    Kontaktirao sam komunalnu policiju i oni su mi rekli da se zalim prekrsajnom sudu u Ustanickoj, posto nisam iz Beograda, poslao sam kaznu koju sam dobio od komunalne policije, nepotisanu, kaznu od saobracajnog policajca, koju sam potpisao, zalbu potpisanu, kao i dokaz uplate kazne saobracajne policije.

    Pre dva dana sam od suda dobio odgovor da se odbacuje zahtev za sudskim odlucivanjem jer je kazna komunalne policije nepotpisana i da mogu da se zalim opet ali moram da platim 900din za zalbu.

    Posto mi nisu dostavili nazad kaznu kako bih je potpisao i ponovo poslao ili nesto slicno, ja ne znam sada kakvu zalbu mogu da pisem i sta mi je za raditi dalje. Da li je onda najjednostavnije da sada platim 5000din kaznu od komunalne policije posto ocigledno ne mogu da isteram da mi je poniste.

    Imate li neki savet mozda kome mogu da se obratim?

    • Poštovani,
     Prekršajni postupak je složen postupak na koji se shodno primenjuju pravila Zakona o krivičnom postupku, toplo preporučujemo da konsultujete stručnu pravnu pomoć ako se odlučujete za pokretanje postupka odnosno podnošenje podnesaka i raspitate se o isplativosti i šansama za uspeh u ovom postupku.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Poštovani, prijatelj redovno dobija na kućnu adresu kazne za nepropisno parkiranje. Vozač je u kurirskoj službi i nikada nije dobio nikakvo obaveštenje niti mu je bilo kakav znak da će biti kažnjen ostavljan na vozilu, već mu nakon nekoliko meseci dostave kaznu sa nalogom za plaćanje. Moje pitanje je da li je ON dužan da plati sve kazne za parkiranje, ukoliko je radi obavljanja posla morao da parkira na određenom mestu vozilo, ili je to dužnost njegovog poslodavca, obzirom da nije postojala namera kod zaposlenog? Takođe, da li je poslodavac bio dužan da ga upozori da do toga može doći u čestim slučajevima?

  • Poštovani,
   Očigledno da je kompanija ukazala na zaposlenog kao izvršioca prekršaja. Morate te odnose raspraviti sa poslodavcem.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Zdravo, zanima me koliko iznosi novcana kazna za parkiranje na trotoaru i da li postoji neki popust ako se plati sto ranije? I da li se dobijaju kazneni poeni i ako da, koliko? Policajac nije ni izasao iz kola samo je slikao tablice i produzio. Hvala!

  • Poštovana,
   U većini slučajeva se ovaj prekršaj kvalifikuje kao kršenje odredbi člana 66. ali to ne mora biti slučaj. Obično se radi o mandatnoj kazni od 5.000 rsd gde je moguće plaćanje polovine iznosa novčane kazne u roku od 8 dana. Vlasniku vozila će stići prekršajni nalog.Što se tiče kaznenih poena, ovo pitanje zavisi od okolnosti konkretnog slučaja tj. gde ste nepropisno parkirali vozilo, ali sumnjamo da se kod vas radi o takvom slučaju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani, imam problem, borim se svakodnevno sa time da mi stanu na garažu i zatvore me pa me zanima s obzirom da garaza nije drzavna nego privatna da li imam osnova da zovem policiju kada mi se parkiraju na garazu i ako stoji znak da je zabranjeno? Strasno koliko su ljudi bezobrazni i nekulturni.

  • Poštovani,
   Pokušajte da pozovete komunalnu službu koja vrši uklanjanje vozila koja ometaju normalno odvijanje saobraćaja (pauk služba)
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Da li rok od 8 dana (za popust) počinje da teče od dana stizanja kazne na kućnu adresu ili od dana nastanka prekršaja. U pitanju je kazna za nepropisno parkiranje, komunalna policija…

  • Poštovani,
   Rok za plaćanje prekršajnog naloga počinje da se računa od dana dostavljanja samog naloga.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovanje, jutros su mi digli auto koje sam parkirao delimicno na autobuskoj stanici, drugde mesta nije bilo, sto problem vec godinama u mom kraju. Znao sam sta sam uradio i da to moze da se dogodi i nije uopste u tome problem,zapravo jeste ali nije to tema. Moje pitanja je DA LI MOGU DA SE ZALIM AKO JE POLICAJAC NA ELEKTRONSKOM RESENJU A KASNIJE I NA PREKRSAJNOM NALOGU, NAPISAO ADRESU KOJA JE NEKIH 500m AKO NE I VISE UDALJENA OD MESTA SA KOG SU MI ODNELI AUTOMOBIL??

  • Poštovani,
   Imate mogućnost da pokrenete prekršajni postupak u kome biste išli u dokazni postupak ako smatrate da posedujete validne dokaze o mestu na kome je bilo parkirano vozilo.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, danas mi je vozilo uklonjeno od strane parking servisa. Jeste da sam bio parkiran na trotoaru gde ne postoji znak zabrane parkiranja, samo znak da je zona skole. Saobracajni policajac mi je u parking servisu rekao da je nepropisno parkiranje bilo zato sto je znak zona skole, dok u zapisniku pise odredba 66-1-13 za koju sam procitao da se odnosi na ne ostavljanje 1,60 na trotoaru. Pri tom, sva vozila na tom trotoaru su bila parkirana kao i moje. Platio sam kaznu i odnisenje auta, ali me interesuje da li i kome mogu da podnesem zalbu zbog ne zakonskog odnosenje vozila?

  • Poštovani,
   ZOBS definiše da je parkiranje zabranjeno na svim površinama gde znakom izričito nije dozvoljeno (naša pretpostavka je da je ovo razlog prekršajnog naloga). S obzirom da ste platili prekršajni nalog ovo činjenje ima tretman priznanja prekršaja uz plaćanje manje kazne. Predlažemo da pre postupanja konsultujete stručnu pravnu pomoć.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovanje,dobio sam kaznu za nepropisno parkiranje na mestu koje je nekad bila zelena povrsina,ali je vec godinama blato na tom mestu.na prijavi se ne navodi tip automobila,samo marka,i mesto gde treba da stoji iznos koji treba da se uplati je ostalo prazno.da li postoji prostora za žalbu?srdačan pozdrav

  • Poštovani,
   O žalbama i prigovorima za ovakve stvari kao i sudskim postupcima ne dajemo savete jer to spada u pružanje pravne pomoći. Predlažemo da se obratite stručnoj pravnoj pomoći ukoliko smatrate da ima osnova. Pročitajte i uputstvo na poleđini prekršajnog naloga (iznos nije upisan jer je predviđena mogućnost uplate 50% cene kazne u roku od 8 dana.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovanje, danas mi stigao prekršajni nalog od komunalne policije koji je sačinjen pre 212 dana a za koji se ne secam da sam počinio. Nepropisno parkiranje na zelenoj površini 5000dinara. Dali mogu nekako da proverim kako su oni to „dokumentovali“ odnosno da vidim slike. Srdačan pozdrav!

  • Pošotvani,
   Koliko smo upućeni, odlaskom u nadležnu upravu komunalne policije možete dobiti uvid u fotofokumentaciju prekršaja.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Danas sam parkirao automobil na trotaru na 10 minuta dok sam odveo dete do majke. Kada sam se vracao komsija je slikao auto. Auto se vodi na firmu. Ako me komsija prijavi da li se mogu zaliti i kolika bi kazna bila ?

  • Poštovani,
   Konsultujte komunalnu policiju da li ovakve prijave dolaze u obzir. Kazna za pravna lica je znatno veća i iznosi oko 50.000 rsd.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovanje
  Da li zastareva dug za vodu.
  U vodovodu mi kazu da oni naplacuju snabdevanje vodom a ne naplacuju vodu a to ne zastareva i kazu da ce na ulici iseci cev radnici vodovoda.
  Sta da radim.
  Dug nije na sudu vec me radnik vodovoda opominje svaki dan na adrwai

  • Pošotvani,
   Mi se bavimo uslugama u saobraćaju i davanjem korisnih informacija vozačima. Predlažemo vam da konsultujete stručnu pravnu pomoć-
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Da li policajac može da te slika iz auta njegovim privatnim telefonom i da ti stigne kazna i kolika je kazna ako se se zaustavio na pešački a u autu si hvala

  • Pošotvani,
   Policijski službenici su ovlašćeni da prekršaje evidentiraju opažanjem i putem sredstava pogodnih za dokumentovanje prekršaja. Ako imate primedbe obratite se nadležnoj policijskoj upravi. Ako se radi o članu 62. kazna je 5.000 rsd.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani, 13.07. sam dobila obaveštenje od komunalne policije o nepropisnom parkiranju, ostavljeno na kolima. Gde mogu da platim kaznu? Pozdrav

  • Pošotvana,
   Koliko nam je poznato, na kućnu adresu će vam biti dostavljen zapisnik o učinjenom komunalnom prekršaju zajedno sa uplatnicom i poukom o plaćanju ili pokretanju prekršajnog postupka. Možete kontaktirati Komunalnu policiju po ovom pitanju da vam daju uputstva ukoliko želite da vidite fotografije ili odmah dobijete uplatnice kao i konsultaciju kako i kada će vam biti izvršena dostava.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  Danas sam nasla papir o prekrsaju zbpg ogresnog parkiranja na pesackom prelaxu mada se taj prostor redovno koristi za parking od svih.
  Kola su sluzbena a u 20h je pisana kazna vam radnog vremena ispred u ulici u kojoj zivimu Beogradu.
  Koliko vidim pise da je policaja pisao prekrsaj.
  Da li mogu da uticem da kazna bude na moje ime vozaca jer kola nisu bila u sluzbi. Ja sam uklonila auto pre dolaska pauk servisa.

 • Postovani,
  Danas sam nasla papir o prekrsaju zbpg ogresnog parkiranja na pesackom prelaxu mada se taj prostor redovno koristi za parking od svih.
  Kola su sluzbena a u 20h je pisana kazna vam radnog vremena ispred u ulici u kojoj zivim u Beogradu.
  Koliko vidim pise da je policaja pisao prekrsaj.
  Da li mogu da uticem da kazna bude na moje ime vozaca jer kola nisu bila u sluzbi. Ja sam uklonila auto pre dolaska pauk servisa.

  • Poštovana,
   Dostava sa opisom događaja i eventualno fotografijama se dostavlja vlasniku vozila (u ovom slučaju pravno lice) uz poziv da se izjasni o vozaču koji je upravljao vozilom. Problem je ako je komunalna policija evidentirala prekršaj tom prilikom je kazna za pravno lice 50.000 rsd a za odgovorno lice u pravnom licu 5.000 rsd.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • stigla mi je kazna za parkiranje na zelenoj povrsini ali je navedena pogresna adresa gde je vozilo bilo parkirano.Da li imam osnova da se zalim i da na neki nacin izbegnem kaznu?

  • Poštovani,
   Prekršajni nalog vam je izdat. Na poleđini su sva uputstva. Možete inicirati postupak ali toplo preporučujemo da konsultujete stručnu pravnu pomoć pre toga.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  danas 06.11.2018 god., sam parkirao auto na trotoaru dva(2) metra od semafora ul. Njegoseva u Beogradu, raskrsnica je sa Beogradskom ul.
  Otisao sam do apoteke Krsenkovic koja se nalazi 15m od parkiranog vozila.
  Kada sam sa vracao posle pet(5) minuta, prelazio sam pesacki prelaz i isao prema vozilu, pored mene je isao i komunalni policajac.
  U isto vreme smo dosli do kola, on je izvadio tablet i pripremio se da slika vozilo a ja sam u tom trenutku otvorio vrata i prakticno mu bio u kadru. Shvatio je tada da sam ja vlasnik auta.
  On je spustio tablet i udaljio se od vozila nije slikao sa prednje strane i nije slikao registracionu nalepnicu.
  Nista mi nije rekao, niti me pitao. Nije mi dao nikakav papir da me obavesti o ucinjenom prekrsaju.
  Ja sam vozilo pomerio istog trenutka.
  Moje pitanje je da li cu dobiti kaznu na kucnu adresu?
  Da li je dovoljna samo jedna fotografija kao uvid u prekrsaj?
  Koliku kaznu da ocekujem, ja sam fizicko lice a ne firma?
  Hvala Vam!

  • Postovani,
   Komunalana policija kontrolise i nepropisno zautavljena i parkirana vozila. Slikanje je dovoljan dokaz da vlasniku stigne prekrsajni nalog na kucnu adresu zajedno sa fotografijama sa lica mesta. Postoji svakako mogucnost i da je sluzbeno lice odustalo od slikanja kada je videlo da pomerate vozilo, nagadjanje je sve dok ne dobijete formalno neki dokument. Kazna za ovakav prekrsaj je bila 5.000 rsd za fizicka lica i 50.000 rsd za firme.
   Srdacno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani,
  kazete da je kazna za ovaj prekrsaj bila 5.000 rsd. za fizicka lica, ja sam fizicko lice a ne firma.
  govorite u proslom vremenu „bila“, da li to znaci da imate informaciju da se pravilnik o visini iznosa novcane kazne za ovaj prekrsaj u meduvremenu promenio, ili je i dalje kazna 5.000 rsd. ?!
  Ako budem dobio prekrsajnu prijavu i iznos kazne to ce stici na kucnu adresu?
  I da li se racuna period od osam dana od onog momenta kada u posti podignem prekrsajnu prijavu?
  Hvala!

  • Postovani,
   Dali smo vam opste informacije, ako ste prekrsaj nacinili vozilom u vasem vlasnistvu svakako da se radi o kazni za fiszicko lice. Rekli smo u proslom vremenu jer nemamo informacije da li je nesto od juna menjano po ovom pitanju. Rok od osam dana tece od narednog dana od dana dostavljanja.
   Srdacno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani, 17. januara 2018 u 21:15 sam parkirao auto rent-a-car agencije na nedozvoljenom mestu za parking greskom, Taxi stajalistu… Nikakav papir nisam nasao na automobilu, niti sam znao da sam napravio prekrsaj, samo mi je stigao prekrsajni nalog od agencije, jer je njima dostavljen.Nalog je stigao 14.11.2018. Dobio sam da platim 50.000,00 rsd i 5.000,00 rsd. Da li ima osnova za zalbu Prekrsajnom sudu jer sam ja taj auto vozio kao fizicko lice u slobodno vreme, pa da platim samo kaznu kao fizicko lice, od 5.000,00 rsd? I da li imate neki savet kako postupiti u ovoj situaciji? Hvala!

  • Poštovani,
   Komunalni prekršaj za pravno lice je u iznosu od 50.000 rsd. Ovo morate proveriti sa agencijom šta ste potpisali u ugovoru i po potrebi se obratiti stručnoj pravnoj pomoći.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • U Mirijevu nam je ujutro komunalna policija opazila vozilo na trotoaru. U pitanju je stambena ulica sa manjkom od bar 25% mesta za parkiranje a vozila se nalaze svud po trotoarima pa i u raskrsnicama već 15ak godina. Ulica je konforna i ni malo prometna. Ne prolazi gradski prevoz i slično. Čudno je da su tu uopšte i dolazili. Na mnogo kritičnijim mestima tolerišu parkiranja na trotoaru i na kolovozu gde ni invalidska kolica ne mogu proći a kamo li vozila gradskog prevoza. Poslali su kaznu vlasniku firme i firmi na 50.000 rsd. Znamo da su upravu al samo je pitanje ima li smisla. Ispada da je manje zlo ostaviti na kolovozu.
  Zašto firmu kažnjavaju tako surovo jer je neko od vozača nepropisno parkirao vozilo?
  I zašto šalju dve kazne za jedan prekršaj?

  • Poštovani,
   Pravno lice odgovara za komunalni prekršaj a kao i kod svih prekršaja pravnog lica kažnjava se i odgovorno lice u pravnom licu zbog prekršaja koje je dozvolilo. Pročitajte pouku o plaćanju 50÷ iznosa obe mandatne kazne u roku od 8 dana.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Ako sa jedne strane ulice stoji znak za parking,a sa suprotne strane iste ulice da je zabranjen parking,koji od ta dva znaka treba da postujemo?

  • Poštovana,
   Poštujete znak koji važi na onoj strani kolovoza sa koje se parkirate.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Da li pauk ima pravo da uklanja vozilo ako je parkirano na rezervisanim parking mestima(npr. kada ispod znaka Parking, stoji znak: Rezervisano za vozila gradskog vodovoda od 7-17h),
  ili sa regularnih parking mesta kada prođe vreme dozvoljeno za tu zonu?
  Ili se u takvim slučajevima dobije samo kazna a pauk nema pravo da ukloni vozilo?

  • Poštovani,
   Mesta su zakupljena odnosno rezervisana za određeno pravno lice ili državni organ. Po pozivu zakupca parking servis vrši uklanjanje vozila a ne kažnjavanje.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

   • Poštovani,
    U tom slučaju, ko vrši kažnjavanje? I da li se vrši? Da li se piše madatna kazna u tom slučaju?

    • Poštovani,
     Kazne na osnovu fotografija mesta gde je vozilo nepropisno parkirano izdaje uprava saobraćajne policije ili komunalna policija, u vidu mandatne kazne.
     Srdačno,
     AMK Novi Beograd

 • Dobar dan,

  Vozilo sam regularno parkirala na rezervisana parking mesta za automobile SPC i Ruske pravoslavne crkve (Crkva Sv Marka u Bulevaru). Pauk mi je odneo vozilo ali moram da platim i kaznu, a kao razlog je naveden – Komunalni red, trotoari i pešački prelazi. Pošto je juče na snagu stupila saradnja komunalne policije i Parking servisa da li je plaćanje kazne uobičajno u ovakvim okolnostima? Takođe stoji da je se vozilo našlo u zoni usporenog saobraćaja pa mi nije jasno u kojoj meri taj podatak utiče na okolnosti.

  Hvala

  • Poštovana,
   Uz uklanjanje vozila je oduvek išla i novčana kazna samo što je za uklanjanje sa kolovoza nadležna saobraćajna policija a za ostale površine komunalna policija. Ukoliko ste stali na mesta koja su rezervisana samo za navedene organizacije a nemate nalepnicu odnosno vozilo ne pripada verskoj zajednici time ste načinili prekršaj.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Dobio sam obavestennje da u komunalnoj policiji podignem pismo,a u pitanju je verovanto klasicna kazna za parkiranje na trotoaru. U pitanju je ulica gde smo se poslednjih 40 godina parkirali ispred kuca sve do nedavnog uvodjenja parking zona u tu ulicu. Jasno je sta je cilj,naterati ljude da placaju zonu i da budu zahvalni. Zanima ne vreme zastrelosti,eventualni pravni lek. Zelim da se maksimalno inatim i ne dozvolim da mi uzimaju novac. Nemam primanja , novac ne drzim u banci, a od imovine posedujem samo stari automobil.

  • Poštovani,
   Nažalost mi ne dajemo pravne savete ove vrste. Mi vam samo možemo preneti informacije koje vam mogu biti od koristi.
   Izbegavanje prijema ovakve pošiljke vas ne rešava problema jer se nakon isteka perioda predviđenih zakonom o upravnom postupku smatra da ste ovo pismeno primili. Relativna zastara nastupa za godinu dana a apsolutna za 2 godine od učinjenog prekršaja. Za sam tok postupka pred prekršajnim sudom morate konsultovati stručnu pravnu pomoć. Hvala na razumevanju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Poštovani,

  Prvo pitanje :

  Kako da primenimo postojeće zakone u stvarnosti po pitanju korišćenja parking prostora ispred zgrade koji po katastarskim knjigama pripada toj – našoj zgradi u kojoj živimo ? Problem na terenu je taj što su taj – naš parking uzurpirali stanari obližnje zgrade, koji – opet – po katastarskim knjigama imaju neuporedivo manji prostor za parkiranje od nas, pa tako koriste naš parking, sa opaskom da su ta vozila uvek tu, tako da mi na naš parking nikada ne možemo parkirati naša vozila. Čak i kada bi se to kojim slučajem desilo, momentom isparkiravanja vozila – odmah bi se na tom mestu parkirako opet vozilo iz te – susedne zgrade. Da zlo bude veće, saobraćajni policajci gotovo svakodnevno slikaju nepropisno parkirana vozila u ulici u kojoj je naša zgrada, pa time – znači – slikaju i naša vozila, jer nemamo mogućnost da se normalno parkiramo – ni u snu. Reč je o jednosmernoj ulici u centru grada (koja je dvosmerna samo za vozila GSB – a). Do sada u poslednjih par meseci samo na moja vrata je došlo oko 20 – tak poziva da ja i supruga preuzmemo pismo iz SPI. Mi smo te pozive ignorisali iz realnog razloga što smatramo da nismo dužni da plaćamo nešto za šta ne postoji u praxi mogućnost da se zakonski ostvari – u konkrektnom slučaju : ne postoji realna mogućnost da se pravilno parkira niti jedno jedino vozilo u krugu naše stambene zgrade od minimum dva kilometra.

  Drugo pitanje : Ako i dalje budemo nastavili da ignorišemo ove pozive da se javimo u SPI, kada počinje da teče zastarelost prijave ? Unapred hvala na odgovorima 🙂

  • Poštovani,
   Vaše pitanje je čista stvar građansko pravnih odnosa te je najbolje da se za rešenje ovog pitanja obratite stručnoj pravnoj pomoći. Ova nemogućnost parkiranja vas ne abolira za to što vi nepropisno parkirate vozila. Zastarelost teče od dana učinjenog prekršaja i nakon 2 godine nastupa u apsolutnom smislu, ali vodite računa o pravilima dostavljanja odnosno potencijalnim kaznama za tuđ prekršaj (sve u zavisnosti da li vas slika komunalna policija ili saobraćajna policija).
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Pozdrav,

  Zivim u crvenoj/zutoj i imam dozvolu za te dve zone. Problem je sto radim u zelenoj zoni gde provodim oko 8 sati dnevno a nemamo garazu. Da li mogu da se preplatim na zelenu zonu? Posao mi je na Cuburi, i cesto sam prinudjen da se parkiram na trotoaru gde nema oznaka za zabranjeno parkiranje. Gledam da na trotoaru uvek ostavim 1.50m prostora i da ima dovoljno prostora da sva vozila prodju na putu, auto mi do sada nije odnet ovde, ali mi se desilo kada je auto bio parkiran na isti nacin ali zvezdari. Sta je najjeftinije resenje?

  Hvala unapred

  • Poštovani,
   Imate isti problem kao i mnogo sugrađana koji žive i rade na teritoriji grada koja je zonirana. Koliko nam je poznato ne možete se pretplatiti na drugu zonu osim onih koje su na teritoriji na kojoj imate prebivalište i o kojoj budete obavešteni po uplati pretplatne karte. Što se tiče pravnog lica, jedina opcija je da ono zakupi parking mesta, ali sumnjamo da bi vam to bilo isplativo odnosno da je pravno lice zainteresovano za tako nešto. Najbolje bi bilo da kontaktirate Parking servis i izložite njima situaciju kako biste videli da li postoji neki modalitet rešenja za vaš problem. Najverovatnije je da je ipak gradski prevoz najprihvatljivije rešenje po ovom pitanju.
   Srdačno,
   AMK Novi Beograd

 • Postovani vozilo je bilo parkirano na trotoaru u Sapcu, vlasnik je fizicko lice a ne pravno, stigao je poziv od prekrsajnog suda da se dostavi ko je vozio auto tog dana, dostavljeno je ime coveka koji je kupio auto ali nije preveo na sebe.
  Vlasniku fizickom licu stize kazna 61.000 din jer je cinio i ranije prekrsanje
  ????

  • Poštovani,
   Sudska odluka mora da precizira prekršaje za koje se konkretno sudi. Što se tiče izjave lica koje je upravljalo vozilom ona mora biti overena i dostavljena policijskoj upravi u propisanom roku.
   Srdačno,
   AMK Novi Beorgad

 • Dobio sam pre nedelju dana dva obavestenja o necemu (nije pisalo o cemu se radi) od komunalne policije. Danas sam otisao do Mekenzijeve da proverim i eventualno preuzmem sta god da je. Naravno, bile su kazne za nepropisno parkiranje iz juna 2023.

  Potom sam pozvao Komunalno da proverim da li imam jos neku kaznu i tu sam se sokirao. Ispostavlja se da imam preko dvadeset kazni, sve od Oka Sokolovog, i sve su od prosle godine. Ni za jednu nisam dobio niti obavestenje, niti prekrsajni nalog, a u registru neplacenih kazni i troskova stoji da nemam nikakvih kazni za placanje.

  Sta mi je ciniti?

  Hvala unapred.

  • Poštovani,
   Odmah u komunalnoj policiji preuzmite sva obaveštenja o prekršajima jer od preuzimanja tih obaveštenja teče rok od 8 dana da platite pola kazne ili da pokrenete prekršajni postupak. U protivnom postoji mogućnost da ne primite obaveštenja i da se ne izjasnite na okolnost ko je vozio auto navedenog dana kada ste učinili prekršaj, čime bi bilo tretirano da ste izvršili drugi prekršaj nedavanja podataka o vozaču gde je iznos 25.000 rsd.
   Ovo je naše mišljenje i ne predstavlja nikakav zvaničan stav niti savet koji ste u obavezi da poslušate.
   S poštovanjem
   AMK Novi Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *