Ibarska magistrala – 7 opasnosti na putu

Ibarska magistrala je naziv za državni put I B reda sa oznakom 22, a po evropskoj klasifikaciji oznaka puteva ovaj put nosi oznaku E 763. Ovaj popularni „put za more“ (njime se ide od Beograda do crnogorskog primorja) je jedan od najopterećenijih puteva kroz našu zemlju.

Retko je sresti vozača koji vam neće ispričati barem jednu anegdotu ili opasnu situaciju koju je prošao na ovom putu, koji je poznat po kafanama koje se nalaze uz njega, ali i po crnoj statistici saobraćajnih nezgoda koje su se dogodile na njemu i odnele veliki broj života.

Kuda vodi Ibarska magistrala?

Ibarska magistrala se prostire od Beograda pa dalje kroz Zapadnu Srbiju sve do doline reke Ibar, po kojoj je i dobila naziv. Kraj ovog puta kroz Srbiju je granični prelaz sa Crnom Gorom (Mehov krš). Dužina puta kroz Srbiju iznosi oko 300 kilometara.

Put se prostire:
Beograd- Lazarevac- Lajkovac- Ljig- Gornji Milanovac- Preljina- Kraljevo- Raška- Novi Pazar- Ribariće- granični prelaz Mehov Krš.

Koridor 11 (auto put E 763) i Ibarska magistrala

Novi auto- put ide paralelno sa Ibarskom magistralom i doprineće rasterećenju ovog puta koji bi zahvaljujući tome trebalo da postane magistralni put sa podnošljivim intenzitetom saobraćaja. Ovaj auto- put se na pojedinim mestima odvaja i ide drugom trasom od magistrale ali mu je osnovni pravac isti. Putnik koji se zaputi ka Crnoj Gori, Zlatiboru ili Bosni i Hercegovini bi imao alternativu u savremenoj i brzoj saobraćajnici.

Deonica puta od Ljiga do Preljine je završena i puštena u decembru 2016. godine, i ovom deonicom od 40,4 km je trenutno moguće zaobići deo Ibarske magistrale.

Koridor 11 je planiran da se prostire pravcem:
Beograd (petlja Surčin)- Obrenovac- Ub- Lajkovac- Ljig- Takovo- Preljina- Lučani- Požega- granica sa Crnom Gorom.

Zašto je opasna Ibarska magistrala?

1. Uslovi puta

Kolovoz je na mnogo mesta oštećen i na njemu se mogu naći izuzetno opasne udarne rupe. Put se proteže preko planine Rudnik sa oštrim usponom i silaskom. Zimi se ova deonica uz velike napore održava prohodnom. Uspon i spust su u prisustvu poledice izuzetno opasni i komplikovani za vožnju.

2. Opterećenost

Ovim magistralnim putem se odvija više saobraćaja od onoga za šta je on projektovan. Teretni saobraćaj koji ide ka Crnoj Gori i Kosovu i Metohiji uz cirkulaciju lokalnog saobraćaja doprinosi tome da je kretanje ovom magistralom često usporeno i otežano, što dovodi do pojave nepropisnog i nebezbednog preticanja.

3. Pešaci

Zbog blizine naseljenih mesta proširivanje puta nije moguće, a dvorišta kuća se na pojedinim mestima nalaze uz sam put zbog čega je on i izrazito opasan po pešake.

4. Nedržanje odstojanja

Teretna vozila često na ovom putu ne drže odgovarajuće odstojanje pa je preticanje kamiona izuzetno otežano jer je potrebno preći mnogo duži put kolovoznom trakom namenjenom za saobraćaj u suprotnom smeru kako bi se obišli dugi teretnjaci koji voze blizu jedan drugome.

5. Brzina

Većina vozača se na ovom putu ne pridržava ograničenja brzine. Zbog prolaska puta kroz naseljena mesta, dobar deo puta je izuzet od opšteg ograničenja predviđenog za ovaj tip puta i iznosi 50 km/h. Ovo izuzetno usporava saobraćaj što dovodi do stvaranja nervoze i povećavanja brzine uprkos ograničenjima.

6. Alkohol

Kako smo već pomenuli uz sam put se nalazi veliki broj ugostiteljskih objekata sa raznolikom ponudom jela i pića koja doprinosi da mnogi vozači uprkos tome što voze ipak odluče da probaju nešto od alkoholnih pića. Takođe lokalni saobraćaj koji se odvija na ovom putu je često onaj od kuće do neke od kafana što u povratku ka kući može prouzrokovati ozbiljne posledice.

7. Traktori i radne mašine

Na ovom putu ćete često imati priliku da iza krivine sa 80 km/h naletite na radnu mašinu ili traktor koji se kreće ne brže od 20 km/h što može izazvati saobraćajnu nezgodu kako zbog naletanja na ovakva spora vozila, tako i zbog naletanja drugih vozača na vas usled neočekivanog usporenja. Ovakva vozila na putu često ne ostavljaju izbor vozačima koji moraju da iz obiđu i tom prilikom pređu u suprotan smer.

Vozila kojima se obrađuje zemljište izlaze na magistralu neočišćenih točkova što dovodi do pojave velikih grumenova zemlje na kolovozu. Kada padne kiša, ovakvo neodgovorno ponašanje uzrokuje pojavu blata na kolovozu što može biti izuzetno opasno.

Kako biste izbegli ovakve opasnosti potrebno je da budete obazrivi i da poštujete propise i pravila vožnje. Pomozite sebi tako što ćete na put uvek krenuti odmorni i po dobrim vremenskim uslovima.

AMK Novi Beograd Vam želi sigurnu i srećnu vožnju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *