Cena registracije – porez na upotrebu vozila

Cena registracije automobila je nešto od čega skoro sve vozače jednom godišnje zaboli glava. Svi je se najčešće sete kada dođe vreme za produženje registracije kola.

Datum upisan na registracionoj nalepnici označava krajnji rok posle koga je za dalju, nesmetanu vožnju, potrebno obaviti niz formalnosti od kojih je jedna – namirenje cene registracije.

Cena registracije – šta je čini?

Ako je u pitanju godišnje produženje registracije, ovo su stavke koje je potrebno izmiriti:

Najveći trošak

Ostale dažbine

Usluga produženja registracije na tehničkom pregledu

Vlasnici koji ispunjavaju sve uslove, mogu, ako žele, registraciju obaviti na tehničkom pregledu.

Napomena: U slučaju da produžavate registraciju na tehničkom pregledu, sve dažbine osim polise osiguranja izmirujete putem jedne uplatnice sa posebnim pozivom na broj. Ovu zbirnu uplatnicu dobijate na samom tehničkom pregledu, kada započnete postupak produženja registracije!

Ako je u pitanju prva registracija ili menjate registarske oznake/ saobraćajnu dozvolu, nabrojanim troškovima je potrebno dodati i dažbine za:

  • izdavanje nove saobraćajne dozvole
  • izdavanje novih registarskih tablica

Cena registracije – porez na upotrebu motornih vozila

Porez na upotrebu motornog vozila je predmet mnogih polemika vozača. Plaća se svake godine prilikom registracije, a kao kriterijum za izračunavanje cene ovog poreza uzeta je zapremina motora.

Osnovna ideja je bila da se oporezuju vozila sa većom zapreminom motora kao luksuznija i skuplja. Granica značajnog poskupljenja je zapremina motora preko 2.000 ccm.

Ovakvom izračunavanju iznosa poreske obaveze se mogu uputiti brojni prigovori.  Najčešći je taj da upravo ovakav način obračunavanja dovodi u nezgodnu poziciju vlasnike starih vozila koja imaju motore sa većom kubikažom. Na taj način se nalaze u istom platnom razredu po pitanju poreza sa skupljim automobilima, iste zapremine motora.

Takođe novi automobili mogu imati takav odnos zapremine i snage motora u kome se iz manje zapremine dobija veća snaga, pa se samim tim radi o jačim automobilima, koji po ovom osnovu ostaju u nižem razredu za plaćanje poreza. Tako može doći do očigledno nepravedne situacije da vlasnik vozila, koje je staro 20 godina, a ima 2.500 ccm, plaća porez više nego vlasnik novog automobila sa manjom zapreminom motora, a većom snagom.

Granice različitih poreskih iznosa prema Zakonu o porezu na upotrebu, držanje i nošenje dobara  su ove kubikaže:

do 1.150 ccm……………………………………………. 1.240 rsd

od 1.150 – 1300 ccm …………………………………..2.410 rsd

od 1.300 – 1.600 ccm………………………………….. 5.320 rsd

od 1.600 – 2.000 ccm …………………………………10.900 rsd

od 2.000 – 2.500 ccm ………………………………. 53.870 rsd

od 2.500 – 3.000 ccm ………………………………109.160 rsd

preko 3.000 ccm …………………………………… 225.610 rsd

Ova vrednost se umanjuje na osnovu starosti vozila na sledeći način:

5 – 8 god……………………………………………………… 15%

8 – 10 god……………………………………………………. 25%

preko 10 god……………………………………………… 40%

Ovako uzete godine starosti automobila takođe nisu prikladne jer su periodi u kojima dolazi do umanjena prilično dugi. Novo vozilo gubi na svojoj vrednosti procentualno najviše u prve dve godine, a po kriterijumu sadašnjih propisa iznos poreza je isti prvih 5 godina.

Cena registracije – najavljene izmene načina obračunavanja poreza

Ovaj sistem obračunavanja poreske obaveze koju vozači moraju da plate svake godine prilikom registracije ima očigledne manjkavosti. Zbog toga je u Ministarstvu finansija oformljena radna grupa koja bi trebalo da izvrši analizu i izađe sa predlogom i adekvatnijim rešenjem ovog problema.

U najavljenim izmenama do kojih bi trebalo da dođe ove godine je način obračunavanja poreza na upotrebu motornih vozila, po kome bi trebalo da ubuduće kriterijum za određivanje poreskog iznosa bude vrednost vozila.

Tačni kriterijumi po kome bi se ovakvo, svakako pravednije izračunavanje vršilo, nisu za sad poznati.

Gotovo je nemoguće odrediti konkretnu vrednost svakog automobila, a svrstavanje po početnoj vrednosti može dovesti do velikih problema zbog velikih razlika u ceni kada su u pitanju isti modeli.

Zbog toga u ovom slučaju treba veoma pažljivo odrediti kriterijume vrednosti koji će činiti osnovu za izračunavanje poreza na upotrebu vozila.

Cena registracije – kalkulatori za izračunavanje

Ako se odlučite da saznate cenu registracije Vašeg auta putem nekog od kalkulatora dostupnih na internetu, povedite računa kada se radi o unosu podataka i tačnim vrednostima sa polise osiguranja kao što je premijski stepen.

Iz tog razloga, najbolje je da pozovete telefonom ili sa svojom saobraćajnom dozvolom svratite do naših prostorija, gde će Vam naše službenice izračunati tačan iznos celokupne registracije.

 

Želimo Vam sigurnu vožnju,

Vaš AMK Novi beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *