Sneg u Beogradu – 5 vozačkih problema

Sneg u Beogradu je nešto od čega se mnogim vozačima podiže kosa na glavi. Mlađi ga se pribojavaju, a oni iskusniji drže širom otvorene oči i sa nestrpljenjem gledaju kada će  termometar da se pomeri daleko iznad nule.

Pored problema koje sneg pravi u samoj vožnji i bezbednosti uopšte i sama priprama automobila za vožnju je nešto što će Vam u hladnim snežnim danima  oduzimati prilično vremena.

Iščekujući prvi ozbiljniji sneg u Beogradu analizirali smo šta on donosi beogradskim vozačima i kako se oni sa njim bore.

Sneg u Beogradu – 5 vozačkih problema

  • Čišćenje automobila od snega 

Ovo je mnogima jedna od najmrskijih aktivnosti koju moraju da rade na jutarnjem minusu. Po pravilu većina vozača alat za čišćenje neće poneti iz kuće, već im se on nalazi u zavejanom automobilu. To obično podrazumeva da se auto otrpa rukama ili rukavom kaputa, nakon čega ćete ceo dan biti mokri.

Obaranje snega sa krova i haube može biti mukotrpno ako kod sebe nemate pravo sredstvo koje će Vam omogućiti da sa dovoljne razdaljine očistite Vaš auto.

Pravi izbor su zato četke i strugači koji imaju dovoljnu dužinu držača, ali svakako dobro  vam može poslužiti i obična metla.

Ako su putari bili tokom noći revnosni može se dogoditi da je Vaš auto “ograđen” slojem nabacanog snega. Ako je ovo slučaj, teško da ćete uspeti da obezbedite prolaz Vašem autu bez ozbiljnije alatke kao što je lopata.

Nikako ne pokušavajte da automobilom prokrčite put preko ovakvog “snežnog zida”jer se može lako dogoditi da ozbiljno oštetite karoseriju o komade leda koji se nalaze u nabacanom snegu!

Dodatni problem u vožnji prave oni vozači koji problem čišćenja snega sa svojih kola rešavaju tako što očiste samo stakla. Osim što ćete misliti da ispred sebe imate snežnu masu koja se kreće po putu, sneg koji pada sa ovako neočišćenog automobila može predstavljati problem. Pored toga što ovako nabacujete sneg na očišćeni kolovoz, kada se auto zagreje iznutra, prilikom kočenja se može desiti da snežna masa sa Vašeg krova samo sklizne na vaše vetrobransko staklo i potpuno Vas liši pregleda situacije ispred.

  • Odmrzavanje stakala

Jedan od 5 vozačkih problema tokom zime je svakako i odrmzavanje stakala. Nakon čišćenja snega u velikom broju slučajeva Vam predstoji borba sa slojem leda različite debljine koji prekriva Vaša stakla. Bez strugača za led je suvišno da pokušavate da očistite zaleđena stakla.

Dosta vozača misli da će problem rešiti startovanjem motora i uključivanjem ventilacije usmerene ka staklima na najači stepen.  Dok se automobil ne zagreje ni vazduh koji dolazi iz ventilacionih otvora unutar kabine nije topao pa ćete na ovaj način samo dodatno zamagliti stakla i iznutra.

Najbolje je da startujete motor i pređete na čišćenje leda sa stakala. Ovaj posao ćete brzo i efikasno rešiti strugačem ili nekim od sprejeva za brzo odmrzavanje. Dok obavite čišćenje auto će se već dovoljno zagrejati pa ćete uključivanjem ventilacije taman zagrejati kabinu kako bi Vam u autu bilo prijatno.

  • Vožnja po snegu

Ulice grada po pravilu servisira zimska služba. Ipak, kada sneg suviše jako pada putari ne mogu da stignu svuda. Ako su snežne padavine suviše jake neminovno je da će na kolovozu biti prilična količina izgaženog snega. Osim što Vam sneg otežava vidljivost ovakva podloga podrazumeva izrazito opreznu i sporu vožnju.

Prvi preduslov da krenete da vozite po ovakvim vremenskim uslovima je da na autu imate zimske gume. Brzina kretanja mora biti takva da omogućava bezbedno usporavanje i zaustavljanje bez proklizavanja. Savetujemo Vam naročit oprez prilikom promene saobraćajnih traka ili skretanja. Prilikom ovih radnji usled neprilagođene brzine može da dođe do zanošenja i okretanja automobila.

  • Parking mesta

Sneg koji padne se mora očistiti sa kolovoza i trotoara. Zimska služba koja čisti gradske ulice će svojim vozilima očisititi kolovoz razgrtanjem snega. Nažalost, još uvek nemamo tehnička sredstva koja bi sneg i sklanjala u potpunosti sa kolovoza već se ovako vrši premeštanje snežne mase ka kraju kolovoza i trotoarima. Na ovaj način osim zatrpavanja parkiranih automobila dolazi i do “nestanka” određenog broja parking mesta. Umesto parking mesta pojavljiju se brda snega i leda koja zauzimaju već oskudan broj parking mesta.

  • Zaglavljivanje auta u snegu

Čest slučaj sa vožnjom po snegu je i da precenite mogučnosti automobila da savlada određeni put pod snegom i ledom, ili da jednostavno ne uspevate da se pomerite sa mesta na kome ste bili parkirani. Dodavanjem gasa nećete rešiti problem, samo ćete dodatno uglačati podlogu ispod Vas, a što će onemogućiti da izbavite auto. U ovim slučajevima pokušajte da sa malim gasom pokrenete auto u nekom smeru. Ako to ne uspete postavljanje nekog predmeta ili običnog kartona pod pogonske točkove Vam može biti od velike pomoći.

 

Želimo Vam sigurnu i bezbednu vožnju.

Vaš AMK Novi Beograd

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *