6 tipova vozača u gužvi na beogradskim ulicama

Svi znamo da se ritam grada promenio u proteklih desetak godina. Ranije je ujutru saobraćajna gužva bila u smeru ka centru grada, jer je Novi Beograd bio tradicionalna „spavaonica“ jedne ere.

Otvaranje domaćeg tržišta i osnivanje novih firmi na teritoriji opštine Novi Beograd, dovelo je do toga da su se promenile lokacije posla ljudi pa samim tim i gužve na gradskim ulicama.

Razmišljanje o ovome je naročito izraženo dok posle podne čekam u nepreglednoj koloni koja se nada da će u narednih dvadeset minuta barem ući na Brankov most.

Ako svakog dana pažljivo posmatrate ljude u kolima oko vas, u tih obaveznih sat vremena provedenih u saobraćaju pri povratku kući, možete primetiti učestalost određenog ponašanja na osnovu koje se može izdvojiti više tipova beogradskih vozača.

1. Nervozni Trubadur

Njegov moto je jednostavan- zatrubi!

Zatrubi uvek!

Kad je zeleno svetlo na semaforu zato što onaj ispred tebe nije startovao kao trkač Formule 1.

Zatrubi pešaku koji prilazi kolovozu i možda namerava da pređe ulicu, vozaču ispred koji propušta pešake na pešačkom prelazu, taksisti koji ostavlja mušteriju baš na tom mestu.

Zatrubi svemu i svima.

Kod ovog tipa vozača se često može primetiti da je trubljenje praćeno nervoznim udaranjem rukom po volanu, gestikulacijama uvredljivog značenja, a sa usana se može protumačiti pominjanje bližih i daljih srodnika svih učesnika u saobraćaju koji mu se nalaze na putu.

Važna napomena je da je ovaj tip vozača često ne vozi brzo iako žuri već brzinu kretanja svog automobila podešava prema pogodnosti da se nađe u situaciji u kojoj može da izvrši svoju omiljenu radnju, a to je da zatrubi.

2. Svetlucava Magija

Ovo su vozači koji obožavaju da iskoriste sve karakteristike uređaja za davanje svetlosnih signala na svom vozilu.

Često voze brzo, ne zato što zaista negde žure, nego zato što vole zvuk i efekat ubrzavanja svog ljubimca srednje ili više klase.

Promena pravca kretanja se odvija svetlosnom brzinom pri čemu blicanje ksenonskih farova obaveštava ostale vozače da se na putu odvija magija u pokretu.

Dok stignete da pogledate u retrovizor da li su to negde pokvarene neonke sa svetleće reklame ili možda kolona pod pratnjom, iza vas već nema nikoga.

Mađioničar je već nagazio papučicu gasa jer je pronašao bolju putanju i prošao kroz milimetarski izračunat prostor između vas i automobila iz susedne trake.

Često ćete ga stići na sledećem semaforu kako čeka pored vas zeleno svetlo da krene u izvođenje svog daljeg performansa.

Važna napomena je da ovaj tip vozača pored belog svetlucanja sa prednje strane ima I crveno svetlucanje sa zadnje strane koje se vrlo brzo može naći ispred vas i naterati vas na kočenje, tako da o njima treba naročito da povedete računa.

3. Zamišljeni Rudar

Ovaj tip vozača u saobraćaju učestvuje samo fizički.

Dok mehanički izvodi radnje u automobilu misli su mu daleko od saobraćajne gužve u kojoj se trenutno nalazi.

Njegove misli lutaju od problema u kući, poslovnih obaveza, večerašnje utakmice Lige šampiona pa sve do aktuelne političke krize oko ostrva u Južnom kineskom moru.

Njegova zamišljenost se na semaforu može uočiti kroz, jednu, za posmatrača neprijatnu aktivnost.

Naime, prst njegove ruke je često do pola u jednoj od nozdrva u kojoj vrši blage polukružne pokrete.

Ova relaksirajuća aktivnost zamišljenog rudara, prema nemačkim stručnjacima, ima naučno objašnjenje.

Razlog je u toplom vazduhu ventilacije automobila koji isušuje sluznicu nosa, ali ostavimo sada „Galileo“ i istraživanja po strani.

Važna napomena je da ovaj tip vozača često izaziva reakciju Nervoznog Trubadura!

Problem između njih nastaje naročito dok zamišljeni u svojoj rudarskoj aktivnosti ne reaguje dovoljno brzo na promenu svetla na semaforu.

Dok Svetlucava Magija sa njim lako izlazi na kraj pre nego što je on uopšte i postane svestan.

4. Usporeni Džentlmen

Ovaj tip vozača karakteriše izuzetna sporost u obavljanju svih vozačkih radnji.

Često je kočenje pred zeleno svetlo na semaforu, izuzetno usporeno skretanje i promena pravca, a brzina je često takva da se graniči sa ometanjem saobraćaja.

Ova vrsta je sušta suprotnost Nervoznog Trubadura.

Oni voze svoju vožnju uz prilagođavanje brzine svom razmišljanju da li uopšte da idu tim putem.

Džentlmenstvo se ogleda u propuštanjima automobila i pešaka koje se kosi sa saobraćajnim propisima.

Tako će često stati da propusti pešake kojima je na semaforu crveno svetlo ili da propusti automobil iz sporedne ulice koji ima jasan znak STOP.

Važna napomena je da se od ovog tipa vozača može očekivati neočekivano, tako da preporučujemo da uvek držite bezbednu distancu.

5. Razigrani Muzičar

Ovaj tip vozača je naročito prisutan u mlađoj generaciji.

Muzika je život ovog tipa vozača i u skladu sa tim, radio je u njegovim kolima odvrnut do granice izdržljivosti.

Praćenje ritma, osim pomeranja glave može biti i u vidu mahanja rukama što je naročito opasno po bezbednost saobraćaja.

Sama njegova vožnja je korektna dok su u pitanju aktivnosti koje podrazumevaju samo vizuelno praćenje situacije jer dj set u toku.

Važna napomena je da ne pokušavate da im skrećete pažnju bilo kakvim zvučnim signalima jer to naprosto nisu u mogućnosti da recipiraju.

6. Telefondžija

Ovaj tip vozača kretanje kroz poslepodnevnu gužvu koristi za javljanje svim onim poznatim i nepoznatim ljudima na “propušten poziv”.

Često telefon drži između glave i ramena dok pokušava da menja brzine.

Ponekad koristi čak i dva telefona.

Naročito opasna po druge učesnike u saobraćaju je podvrsta ovog tipa vozača – Kucač Poruka.

Oni često obavljaju slanje tekstualnih poruka tako što telefon drže na volanu uzdajući se u svoje nedokazane sposobnosti obavljanja više poslova istovremeno.

Važna napomena je da je ovaj tip naročito opasan po sve ostale učesnike u saobraćaju.

Ukoliko ste upoznati sa još nekom kategorijom koju smo propustili slobodno je dodajte u komentarima.

1 thoughts on “6 tipova vozača u gužvi na beogradskim ulicama

  • Ova podela na 6 tipova vozaca je vrlo realna. Svaki od navedenih tipova je, manje ili vise, pravi nepotrebne i opasne situacije na putu. Mozda bi trebalo pomenuti i jednu sve redju grupu, a to su pravi profesionalci.
    Interesantno bi bilo istrazivanje koliko je koji tip vozaca pravi opasnih situacija u saobracaju i koliko istih prelaze u saobracajne nezgode.
    Ima jedna grupa vozaca koja meni licno mnogo smeta, a to su vozaci koji mi dolaze u susret i vozeci delimicno mojom saobracajnom trakom, koju napustaju na vrlo kratkom rastojanju pre mimoilazenja vozila, a cesto ni tada ne predju na svoju traku, ili gaze belu liniju. Ne znam u koju grupu ih treba svrstati, ali ima ih prilican broj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *